Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1475

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1542
Kibicuję: FC Barcelona

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 24 lis 2020, 21:04

sickstick pisze:
24 lis 2020, 20:40
Magnum pisze:
24 lis 2020, 20:11
ozob pisze:
24 lis 2020, 19:00
Pamietam jak kiedys na urlopie w Polace mandacik i 10 punktow, bo sobie delikatnie przekroczylem po nocy w zabudowanym.🤗
To masz mega pecha, bo w Polsce dostać mandat to naprawdę... szczególnie w porównaniu do UK. :)
To akurat fakt. Mam prawko od 11 lat (z czego jakieś 8 jestem kierowcą, przez 3 nie jeździłem), regularnie przekraczam prędkość (o 10-30 w zabudowanym praktycznie cały czas, w niezabudowanym raczej nie) i w tym czasie tylko 1 raz miałem przyjemność zgarnąć mandacik za prędkość. Polska drogówka praktycznie nie istnieje, a stoją głównie wtedy kiedy można się ich spodziewać (przed świętami itd).
Prawie jakbyś mnie opisywał, tyle że 13 lat prawko i 0 mandatów do tej pory. Nie potrafię jeździć przepisowo, jeżdżę do 80 km/h w zabudowanym. Koledzy do 100, żeby prawka nie stracić. :mrgreen:

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5303
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 24 lis 2020, 22:25

piotrcies pisze:
24 lis 2020, 18:23
A jakie zasady rozdziału państwa od kościoła są w miarę rozsądne? Nikt nie zamierza zakazywać wiary, nikt też nie zakazuje realizacji lekcji religii w salkach kościelnych, bo tam jest ich miejsce. Rozdział państwa od kościoła powinien być pełny i KK powinien działać w Polsce jak np. kościoły protestanckie czy inne wyznania - nikt ich nie delegalizuje, ani nikt im nie zakazuje pełnić swojej funkcji, po prostu ich wpływ na władzę w Polsce jest żaden. I tak powinno być z KK.
Wiesz ile jest czynników, które trzeba by ustalić? Co z ziemią, gdzie są kościoły? Żadne parafie nie korzystają z ziemi, która należy np. do gminy itd? Takich rzeczy są miliony.

e: napiszcie ile km zrobiliście, bo moja sąsiadka tez jeździ już 15 lat, ale zrobiła w tym czasie niecałe 30k km.

Ja jeżdzę 8 lat, zrobiłem koło 150-200k km. Mialem moze z 3-4 mandaty za prędkość, jeden za telefon i kilka za jakieś pierdoły (brak światla, parkowanie). Aktualnie 0pkt.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 25 lis 2020, 6:48

Ja średnio z 10k rocznie, zdarzył mi się rok z 7,5k. Oczywiście to średnia za ostatnie lata, a nie od początku posiadania prawka, kiedy to prosiło się ojca żeby dał w sobotę wieczór poczciwego Fiata Uno na wypad do dyskoteki. Zrzutka po 4 zł na paliwo i jazda. xD
Ja dostałem 2 mandaty po 30 zł za parkowanie.

Awatar użytkownika
Sesto Elemento
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 86

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sesto Elemento » 25 lis 2020, 7:29

DDK pisze:
24 lis 2020, 22:25
e: napiszcie ile km zrobiliście
Ja mam prawko od 2006 roku. Na początku jeździłem mniej ale od kilku lat robie dość dużo kilometrów. Średnio jakieś 85 000 kilometrów rocznie. Samochodem byłem lub przejeżdżałem przez takie kraje:
Niemcy, Czechy, Słowacja, Francja, Włochy, Holandia, Węgry, Chorwacja, Austria, Hiszpania, Słowenia, Litwa, Łotwa, Monako, Szwajcaria.

Jeżeli chodzi o mandaty:
200zł za prędkość wjazd do Elbląga
200zł za prędkość znowu pod Elblągiem
2500zł grzywna i zabrane prawo jazdy
500zł mandat i zabrane prawo jazdy(byłem trzecim jakiego w Gdańsku złapali po wprowadzeniu przepisów, że jak przekroczyć o 50km/h w zabudowanym to zabierają :peace: )
60EUR prędkość pod Wiedniem
300zł wyprzedzanie na podwójnej ciągłej

Wszystkie mandaty opłacone. Więcej grzechów nie pamiętam.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 25 lis 2020, 7:51

Wow, za co 2500 zł?

Awatar użytkownika
Sesto Elemento
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sesto Elemento » 25 lis 2020, 8:04

Jechałem na kacu i miałem 0,24 w wydychanym:( rok bez prawka ale nie musiałem jeszcze raz zdawać tylko odebrałem w urzędzie.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 25 lis 2020, 10:07

Sesto Elemento pisze:
25 lis 2020, 8:04
Jechałem na kacu i miałem 0,24 w wydychanym:( rok bez prawka ale nie musiałem jeszcze raz zdawać tylko odebrałem w urzędzie.
Pamiętam to :mrgreen:

Jeszcze Ci przypomnę parkowanie pod Krewetką dwoma kołami na miejscu dla niepełnosprawnych 😋

Awatar użytkownika
Sesto Elemento
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sesto Elemento » 25 lis 2020, 11:06

Tomusmc pisze:
25 lis 2020, 10:07
Sesto Elemento pisze:
25 lis 2020, 8:04
Pamiętam to :mrgreen:

Jeszcze Ci przypomnę parkowanie pod Krewetką dwoma kołami na miejscu dla niepełnosprawnych 😋
Ty pewnie pamiętasz więcej takich akcji. Ja pamiętam jak pojechaliśmy z kątów rybackich do gdańska na kebaba i bez sensu wróciliśmy do kątów rybackich. Może nie było by w tym nic dziwnego ale Ty jechałeś w bagażniku, a w aucie były wyjebane amortyzatory:D

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 25 lis 2020, 11:40

Stare, piękne czasy :mrgreen:

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4439
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 25 lis 2020, 15:43

Marta Lempart :

"Po PiS będziemy mieć tymczasowy rząd techniczny pod kontrolą obywatelską, nie partyjną. Rząd ekspercki, z bardzo ograniczonymi możliwościami i konkretnie określonymi zadaniami wyprowadzenia nas z bagna. (…) Będą w nim ludzie robiący rzeczy, w tym być może także osoby będące politykami. Tylko pod warunkiem, że potrafią zapie…lać"

:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Chce kontakt do ich dilera...

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 634
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 25 lis 2020, 17:51

Swoją drogą - jakie są możliwości (teoretyczne) na odwołanie rządu w Polsce? Nie pytam o szanse (bo tych nie widzę), tylko o okoliczności, w jakich to w świetle prawa może nastąpić.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1378
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 25 lis 2020, 18:08

Żadne, poza rewolucją, która de facto byłaby wojną domowa przy tak podzielonym (mniej więcej 50-50) światopoglądowo społeczeństwie. Tu należy się zastanowić w czyim interesie jest taki scenariusz.
Teoretycznie może się zdarzyć, że PiS straci większość w parlamencie, ale wtedy mając prezydenta rząd mniejszościowy i rządzenie dekretami.

BTW - '10'- Najpierw piszesz coś o katolikach dla których prawo boskie jest ważniejsze od świeckiego (te ulice w Polsce pełne ludzi biegających w szale by zastosować w praktyce starotestamentowe 'oko za oko,ząb za ząb'), a teraz taki kwiatek. Odnosiłem wrażenie, że jesteś człowiekiem poważnym...

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1136
Kibicuję: Ac Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 25 lis 2020, 20:57

trzeba znaleźć nowe mieso armatnie xD

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2464

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 27 lis 2020, 9:57

https://www.onet.pl/sport/onetsport/die ... f,d87b6cc4

Nawet śmierć Maradony posłużyła onetowi w ataku na kościół.
Byłem w Watykanie, widziałem złote sufity i słuchałem papieża martwiącego się o biedne dziecko. Pomyślałem sobie, jak można być takim człowiekiem, by mieszkać pod złotym dachem, a później jechać do biednych krajów i z pełnym brzuchem całować biedne dzieci? Wtedy przestałem wierzyć – wspominał po latach Maradona cytowany przez "Daily Mail".
Ale artykuł pusty jak sam maradona, gośc myslal że watykan powinien wyprzedać wszystko i dać hajs afryce? Chwilowo by mieli kasę ale szybko by przejedli.
O spotkaniu Maradony z papieżem Janem Paweł II pisze angielskie "Daily Mail". W 2000 Argentyńczyk miał audiencję u zwierzchnika Kościoła. Po spotkaniu były piłkarz był zawiedzony. Zirytował go fakt, że Polak dał mu taki sam różaniec, jak innym.
ćpun się obraził bo dostał różaniec jak plebs a nie pozłacany pewnie.

i taki plottwist:
Po tamtych wydarzeniach Diego Maradona odwrócił się od Kościoła. Jego wiara została przywrócona przez papieża Franciszka. Rodak Maradony wstąpił na tron Piotrowy w połowie marca 2013 roku. – Odsunąłem się od Kościoła, ale Franciszek przyciągnął mnie z powrotem
Wystarczy że papież jest z argentyny to wiara wraca.
Maradona był genialnym graczem ale jak mu bóg dał talentu tak zabrał rozum.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 27 lis 2020, 10:44

Maradona >>>> papiez ukrywajacy pedofilie w kosciele.

Tu nie ma nad czym deliberowac.🤗

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”