F.C. Barcelona (zbiorczy) - Strona 200

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
Awatar użytkownika
Kaka_ACM
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kaka_ACM » 30 lis 2005, 21:16

kulekfcb pisze: Dzieki bardzo. Bardzo fajny artykuł, chyba zaopatrze się w wydanie papierowe :wink:
Myśle, ze kibice Blaugrany spokojnie mogą poświęcić te 3 złote na Piłke nożną. Do tego świetnego artykulu dochodzi bowiem jeszcze superplakat Barcy :wink: Wiec chyba warto :!:

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 30 lis 2005, 22:32

Pragnę zauważyć, że Barcelona znajduje się obecnie na szycie tabeli La Liga, ale nie tylko. Duma Katalonii prowadzi także w klasyfikacji fair-play. Możemy być naprawdę dumnie z postawy naszych piłkarzy. Gramy bardzo czysto. Istnym fenomenem jest dla mnie gra Carlesa Puyola, który jako środkowy obrońca często ma 'okazję' do faulowania, ale nie robi tego. Potrafi odebrać piłkę zgodnie z przepisami i jak na środkowego obrońcę łapie bardzo mało kartke. Warte odnotowania IMHO.

Awatar użytkownika
Baqu
Warrior of Light
Warrior of Light

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Baqu » 01 gru 2005, 17:48

Nigazz zapewne ogladasz mecze Barcy i z całym moim uwielbieniem dla niego i szacunkiem wobec niego, pewnie tez zauważasz, że często wchodzi w nogi obrońcy tak zwanymi nożycami, co jest bardzo efektywne, gdyż zazwyczaj pilkarz nie ma gdzie uciec i pilka zostaje przechwycona jako łup Puyola jednak jest to bardzi niebespieczny wślizg i az samemu sie czasem dziwie czemu Puyol tak gra... z naszych obronców do fair play wyróżniłbym Oleguera ktory nie fauluje z prostej przyczyny - najczesciej blokuje na raz wiec albo odbierze pilke przeciwnikowi co wreszcie zdarza sie coraz czesciej, albo go ktos minie a "Ole" nie nadarza na nim ( jest bardzo wolny ) i nie daje rady go skosić :-)

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 01 gru 2005, 18:07

Baqu pisze:Nigazz

ban? :lol:

Zgodzę się z Wami. Puyol to jeden z najlepszych stoperów na świecie. Ma nieprawdopodobny odbiór piłki, a do tego jeszcze świetnie kryje i gra głową. Dla mnie obok Cannavaro, Nesty i Terry'ego(kolejność nieprzypadkowa) najlepszy na świecie.

A co do Oleguer'a. Szczerze powiedziawszy po pierwszych meczach jakie z nim widziałem zastanawiałem się co on robi w takiej drużynie jak Barca, przecież na ławie jest lepszy Belletti. W tej chwili mogę powiedzieć, że chyba się myliłem i cieszę się z tego. Gra już lepiej i widać, że flanka służy mu lepiej niż środek :)

Awatar użytkownika
Gomez
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gomez » 01 gru 2005, 18:14

bagg pisze:Dla mnie obok Cannavaro, Nesty i Terry'ego(kolejność nieprzypadkowa) najlepszy na świecie.
panie Bagg troche wiecej obiektywizmu, mysle ze Lucio spokojnie moze znalezc sie wtym gronie, a nawet powiem ze razem z Terrym byli by najlepsi

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 01 gru 2005, 18:18

Gomez pisze:panie Bagg troche wiecej obiektywizmu, mysle ze Lucio spokojnie moze znalezc sie wtym gronie, a nawet powiem ze razem z Terrym byli by najlepsi

Panie Gomez trochę obiektywizmu. Oczywiście, że mógłbym tam dać Lucio, który im niewiele odstępuję IMO, ale wtedy musiałbym dać i Maldiniego, któremu do tego grona bliżej. A jak Maldni to i Thuram. Tak więc wybrałem grono bardzo wąskie. A Lucio nie wypisałem tylko dlatego, że gra w Lidze Niemieckiej, którą choć uważam za dobrą to jednak dużo słabszą od takich jak Włoska, Angielska i Hiszpańska.

Awatar użytkownika
kulekfcb
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kulekfcb » 01 gru 2005, 18:37

bagg pisze:
Kaka_ACM pisze:Zadowoleni...

'Puyol obok Terrego najlepszym środkowym obrońcą świata', bo moim zdaniem tacy piłkarze jak Nesta i Cannavaro umiejętnościami im nie odbiegają.

Nie powiesz mi chyba, że ten wasz Cannavaro jest lepszy albo prezentuje taki sam poziom co Puyol?? :lol:

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 01 gru 2005, 18:39

Baqu pisze:Nigazz
wiesz co grozi za przekręcanie nicka moderatora :maruda: :wink:
bagg pisze:ban?
bagg masz u mnie plusa :lol: :wink:
Baqu pisze:często wchodzi w nogi obrońcy tak zwanymi nożycami, co jest bardzo efektywne, gdyż zazwyczaj pilkarz nie ma gdzie uciec i pilka zostaje przechwycona jako łup Puyola jednak jest to bardzi niebespieczny wślizg i az samemu sie czasem dziwie czemu Puyol tak gra...
Bardzo trafne spostrzeżenie. Takie zagranie musi być naprawdę świetnie wykonane, aby można je było zakwalifikować jako zgodne z przepisami i nie zrobić przy tym krzywdy przeciwnikowi. Tym bardziej podziwiam Carlesa, że potrafi w ten sposób odbierać piłkę.

Kwestia 'najlepsi środkowi obrońcy a obiektywizm' jest niemożliwa do rozwiązania niestety :wink: Nie sądze, aby możliwe było obiektywne wskazanie tych zdecydowanie najlepszych. Ja na pewno umieściłbym na szczycie Puyola i w głowie mi się nie mieści, aby Lucio (mimo całego szacunku jakim go darzę) mógł zostać nazwany lepszym :wink: Nie ma się co rozwodzić nad tym kto jest najlepszy. Można jedynie wymienić absolutną czołówkę nie krzywdząc specjalnie nikogo.
Ostatnio zmieniony 01 gru 2005, 18:40 przez Mentor, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 01 gru 2005, 18:39

kulekfcb pisze: Nie powiesz mi chyba, że ten wasz Cannavaro jest lepszy albo prezentuje taki sam poziom co Puyol??

Oczywiście, że Ci powiem. Powiem więcej...zastanawiałem się czy Canna nie jest lepszy, ale w końcu doszedłem do tego, że prezentują praktycznie ten sam poziom. Chyba nigdy nie widziałeś Canny w akcji jeśli twierdzisz, że tak nie jest. Kapitan Squadra Azzurra. W Parmie prezentował się b. dobrze, potem kryzys w Interze, a następnie genialna gra w Juve.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 01 gru 2005, 18:43

kulekfcb pisze:
bagg pisze:
Kaka_ACM pisze:Zadowoleni...

'Puyol obok Terrego najlepszym środkowym obrońcą świata', bo moim zdaniem tacy piłkarze jak Nesta i Cannavaro umiejętnościami im nie odbiegają.

Nie powiesz mi chyba, że ten wasz Cannavaro jest lepszy albo prezentuje taki sam poziom co Puyol?? :lol:
w końcu każdy były interista jest lepszy od jakiegoś tam tarzana :|
A wogóle to nie wiem po co ta sprzeczka. :? Bagg sobie wypisał pierwszych lepszych obrońców , a wy się czepiacie , że nie ma tam waszego pupilka.

Awatar użytkownika
kulekfcb
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kulekfcb » 01 gru 2005, 18:50

Diamen23 pisze:w końcu każdy były interista jest lepszy od jakiegoś tam tarzana
A wogóle to nie wiem po co ta sprzeczka. Bagg sobie wypisał pierwszych lepszych obrońców , a wy się czepiacie , że nie ma tam waszego pupilka.

Tu nie chodzi o pupilka tylko o umiejętności.
bagg pisze: Chyba nigdy nie widziałeś Canny w akcji jeśli twierdzisz
Pare razy widziałem, nie dużo, bo mecze Juve mnie nudza...

NIe wiem dla mnie jest Cannavaro gorszy od Nesty. Sandro to Sandro. Najlepszy chyba włoski obronca. Jenak zgadzam się z tym co napisali w PN, że Terry i Puyol to najlepsi środkowi obrońcy na globie. Myślę, że Puyol grałby jeszcze lepiej gdyby był ustawiany na prawej stronie obrony.

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 01 gru 2005, 18:56

Diamen23 pisze:Bagg sobie wypisał pierwszych lepszych obrońców ,

Nie pierwszych lepszych, a wg mnie najlepszych ;)

Diamen23 pisze:że nie ma tam waszego pupilka.

Przecież Puyol tam jest :lol: . Chyba, że Ci o Lucio chodziło ;)

Pare razy widziałem, nie dużo, bo mecze Juve mnie nudza...

Można i tak. Ale skoro nie widziałeś go za wiele razy w akcji to może lepiej się nie wypowiadać :?

NIe wiem dla mnie jest Cannavaro gorszy od Nesty.

Nie. Dla mnie nie. Razem tworzą genialny duet( w reprezentacji) i ciężko mi by było wybrać między którymś.

kulekfcb pisze:Jenak zgadzam się z tym co napisali w PN, że Terry i Puyol to najlepsi środkowi obrońcy na globie.

A ja nie. Nic nie ujmując Puyolowi i Terry'emu, bo uważam ich za jednych z najlepszych, ale dla mnie dlatego w PN tak napisali, bo Barca i Chelsea są na topie ;) Oczywiście są oni wspaniałymi obrońcami, ale Nesta, Canna, Maldini raczej im umiejętnościami nie odbiegają.

Awatar użytkownika
Ajgor
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ajgor » 01 gru 2005, 20:22

bagg pisze:Oczywiście są oni wspaniałymi obrońcami, ale Nesta, Canna, Maldini raczej im umiejętnościami nie odbiegają.

Jak dla mnie, to nawet ich minimalnie przewyższają, a w szczególności Sandro, nie mówiąc o El Capitano troszkę czasu temu :wink: A oprócz nich jest jeszcze kilku, którzy są też swietni i trudno powiedzieć czy gorsi...

Handsome Boy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Handsome Boy » 01 gru 2005, 20:35

roznica jest taka, ze barca gra bardzo wysoko, zadna druzyna w europie nie gra tak wysoko, takze ciezko porownywac. juve i chelsea bronia sie w linii. barca nie! w obronie u siebie obronca gra innaczej niz obroca nastawiomy praktycznie tylko na kontry!! zauwazcie to!! jezeli chodzi o indywidualne umiejetnosci zdecydowanie puyol jest najlepszy... nauczyl sie tego przez lata grania w klubie takim jak barca! to jest zupelnie inna pilka! ani cannavaro, ani nesta nie zagraliby tak w barcy jak gra puyol, terry tez nie! oni sa swietnymi obroncami, ale bronia zupelnie innaczej... graja na 20 metrze, puyol radzi sobie wszedzie! na 20, czy na 50 metrze i siwetnie kieruje linia. w jedyny minus to gra glowa, ktora ci wczesniej wymienieni maja lepsza, ale i tak nie ma lepszych. otworzcie oczy, spojrzcie jak jest obroncy latwiej... w cofaniu sie czy w ciaglym prezybywaniu wysoko od bramki... nikt poza puyolem by sobie nie radzil tak jak on! nie ma co porownywac "cannavaro w akcji" i puyola w akcji bo graja innaczej. a roznica jest taka, ze puyol grajac jak cannavaro by sobie poradzil, a cannavaro grajac jak puyol nie!!!

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 01 gru 2005, 20:53

Handsome Boy pisze:a roznica jest taka, ze puyol grajac jak cannavaro by sobie poradzil, a cannavaro grajac jak puyol nie!!!

A tego nie byłbym taki pewien. B. możliwe, nawet prawdopodbne, że Fabio by sobie nie poradził choćby dlatego, ze nie jest przyzwyczajony. Masz rację...Barca gra wysoko, ale nie zapominajmy, że w ostatnich meczach pomoc Barcy spisuję się tak dobrze, że obrona za wiele pracy nie ma.
Puyol jest mistrzem, w swoim fachu jak dla mnie jeden z najlepszych. To, że jest szybki i bardzo wytrzymały(czasami się zastanawiam czy to nie robot) pozwala mu właśnie na tak wysoką grę.

Handsome Boy pisze:!! jezeli chodzi o indywidualne umiejetnosci zdecydowanie puyol jest najlepszy

Najlepszy do gry w Barcy ;) Puyol jest uniwersalny, prawa strona, środek...stoper czy wysunięty obrońca...jemu to wszystko jedno. I to właśnie tak mi się podoba w jego grze(nie licząc waleczności i zaciętości).

Podsumowując...być może masz rację, że Canna nie poradziłby sobie grając w Barcie(mając zadanie takie jak Puyol), co nie zmienia faktu rzeczy, że również jest wspaniałym obrońcą. Tak jak Terry, Nesta. Ale Puyol ma coś co go wyróżnia. On jest chyba największym walczakiem jakiego widziałem na boisku, a przy tym gra czysto. To jest niebywałe.
Ale czy jest najlepszy? W moim odczuciu jest w b. ścisłej czołówce.

Zablokowany

Wróć do „Hiszpania”