I liga

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6744

I liga

Post autor: Boromir » 29 gru 2020, 21:25

Wypadałoby coś skrobnąć w tym temacie na zakończenie rundy.

Chrobry poprawnie, ani dobrze ani źle. Ot, drużyna na środek tabeli i 10 miejsce po jesieni odzwierciedla potencjał zespołu. Jest kilka drużyn wyraźnie lepszych (Termalica, ŁKS, Arka, Radomiak, może Łęczna), jest kilka wyraźnie słabszych (Resovia, Bełchatów, Sosnowiec; Jastrzębie i Sandecja trochę się ogarnęły więc w sumie nie wiem). Reszta to takie zespoły gdzie każdy się może zamienić miejscami i nikt nie będzie pokrzywdzony. Bardzo chwalona Odra kończy rok z trzema punktami więcej które spokojnie można było odrobić (np gdyby sędzia nie był ślepy to w bezpośrednim pojedynku).

Taki to sezon, że spada jedna drużyna i wiadomo w zasadzie od pierwszych kolejek, że nie będzie to Chrobry więc zaangażowania i ambicji mniej niż w poprzednim sezonie. Widać to było w październiku, w listopadzie już trochę lepiej biegali i więcej oczek wpadło. Też ten terminarz tak dziwnie się ułożył, że taka Odra pierwsze kolejki wszystko ze szrotem i byli wysoko, a Chrobry odwrotnie, ten szrot miał na końcu więc punktowali lepiej. Jedyne zastrzeżenia mam co do meczu z Sandecją, kiepściutki i nijak nie mogę tego usprawiedliwić tym, że ogólnie Sandecja już się wtedy ogarnęła.

Indywidualnie ciężko kogoś chwalić albo ganić, na plus jedynie Banaszewski, reszta mniej lub więcej błysków czy wpadek.

Tu jeszcze tylko słówko do chłopaków z weszło. Fajnie, że macie ten cykl o I lidze, ja to szanuję i podziwiam, ale jak nie oglądacie meczów to przynajmniej nie gadajcie dziwnych teorii. Chrobry to nie jest klub atrakcyjny dla oka, są lepsze i bardziej medialne kluby do analizowani, nawet mi jako kibicowi się to ciężko ogląda ale naprawdę, wystarczy te skróty przejrzeć żeby wiedzieć, że Kacper Bieszczad to nie jest żaden wielki bramkarz, a już na pewno nie umieszczałbym go w gronie najlepszych bramkarzy rundy. Dobry to on miał mecz z Cracovią, gdzie wybronił karnego ale im dalej w las tym gorzej. Kilka punktów już zawalił i broni go tylko status młodzieżowca bo gdyby nie ten pomysł to pewnie Makuchowski dostałby swoją szansę. Dużo pracy jeszcze przed tym chłopakiem, a jak czytam, że on musi catering brać bo dojeżdża z Lubina do Głogowa (30 minut) to nie wiem, czy on ma tak poukładane we łbie. Setki ludzi tak jeździ codziennie na kopalnie :D

Także w sumie to Djurdjević trzyma poziom ale ciężko znaleźć tu pole do popisu jeśli chodzi o krok w przód. Młodzieży jak nie było tak nie ma, biją się dzielnie o awans w rezerwach ale na I ligę to za mało. Na pocieszenie, że w 2020 roku jeśli chodzi i I ligę mamy trzeci dorobek punktowy co pozwoliło nam wyprzedzić ślimaków i awansować na trzecie miejsce jeśli chodzi o dolnośląskie kluby na koniec.

Na rundę wiosenną życzyłbym sobie jednak więcej tych juniorów bo kadra może przyzwoita, ale coraz starsza i w przypadku odejść może ta cienka linia komfortu zostać niestety przekroczona.

Wróć do „Polska”