Grupa A
Niemcy
Kostaryka
Polska
Ekwador
Jestem zadowolony. Mogliśmy trafić dużo gorzej i to chyba nie ulega wątpliwości. Nie mniej jednak po raz kolejny musimy stawić czoło gospodarzom i to nie będzie proste zadania. Trzeba będzie zagrać na absolutnie 100% możliwości i liczyć na to, że Niemcy nie zagrają tak dobrze jak się będzie od nich oczekiwało. Wierzę, że presja będzie na nich źle działała. Ogólnie pod wodzą Klinsmanna grają niby nieźle, ale jeszcze nie tak jak powinni. Naprawdę jesteśmy w stanie z nimi powalczyć o dobry wynik. Przynajmniej teoretycznie. Pozostali rywale są jak najbardziej do ogrania. Mecze z Ekwadorem i Kostaryką po prostu musimy wygrać. Innej możliwości nie ma. Pomijając nawet ostatni mecz z Ekwadorem uważam, że są obecnie drużyną gorszą od Polski. Kostaryka to niby taka niewiadoma, ale bez większych szans na zamieszanie w grupie. Przekonujące zwycięstwa nad Ekwadorem i Kostaryką oraz remis (albo minimalna porażka) z Niemcami dadzą nam awans. Oczywiście może być nawet lepiej.
Grupa B
Anglia
Paragwaj
Trynidad i Tobago
Szwecja
Bardzo ciekawa grupa chociaż ani za Anglią ani za Szwecją nie przepadam. Obie reprezentacje są jednak bardzo silne i to chyba faworyci do wyjścia z grupy. Ciekawe jak zaprezentuje się Paragwaj. Przy odrobinie szczęścia mogą sporo namieszać. Trynidad i Tobago o ile nie będzie sensacją to zakończy mistrzostwa bez punktów. Zobaczymy czego można się spodziewać po Anglikach. Mają bardzo silną kadrę, ale nie grają dobrze. Trudno przewidzieć jak to będzie wyglądało na samych mistrzostwach, ale cudu bym się nie spodziewał.
Grupa C
Argentyna
Wybrzeże Kości Słoniowej
Serbia i Czarnogóra
Holandia
Niezwykle silna grupa. Chyba wraz z grupą E najsilniejsze grupy. Pojedynek Argentyny z Holandią może być ozdobą turnieju. Bardzo bym chciał, aby Holenrzy wreszcie coś więcej ugrali na wielkiej imprezie i to właśnie ich upatruję w roli faworyta do pierwszego miejsca w grupie. Argentyna nie jest gorsza teoretycznie, ale co do ich gry nie jestem tak przekonany jak do Oranjes. Serbia i Czarnogóra oraz Wybrzeże Kości Słoniowej do dwie ekipy których nie można lekceważyć i na pewno nie będą biernymi uczestnikami grupy. Obie reprezentacje mogą urwać punkty faworytom a pamiętajmy, że w fazie grupowej gra się tylko jedno spotkanie między sobą. Może być bardzo ciekawie.
Grupa D
Meksyk
Iran
Angola
Portugalia
Egzotyczne zestawienie. Meksyku nie można lekceważyć, ale to samo można powiedzieć o Portugalczykach. Mimo wszystko jednak mam obawy co do występu tych drugich. Nie odegrają chyba poważniejszej roli na tej imprezie. Bardzo możliwe, że sporo namiesza Iran. Mogą nawet powalczyć o wyjście z grupy IMHO. Nie mam pojęcia czego spodziewać się po Angoli.
Grupa E
Włochy
Ghana
USA
Czechy
Druga grupa śmierci. Włosi i Czesi są faworytami do awansu, ale zarówno Ghana jak i USA mogą urwać komuś punkty i włączyć się do walki o awans. Zobaczymy co na początku pokażą Włosi. Niejednokrotnie zdarzało się, że grali poniżej oczekiwań i tak też może być tym razem. Czesi natomiast pewnie zagrają na miarę swoich możliwości. Tak mnie się przynajmniej wydaje.
Grupa F
Brazylia
Chorwacja
Australia
Japonia
Obrońcy tytułu nie mogli chyba trafić lepie. To najsłabsza grupa moim zdaniem. IMHO drugi skład Canarinho bez większych problemów awansowałby z tej grupy. Liczę na wysokie zwycięstwa Brazylijczyków i pokaz efektownej gry. O drugie miejsce mogą powalczyć wszystkie trzy pozostałe drużyny dzięki czemu grupa nie musi być wcale nudna.
Grupa G
Francja
Szwajcaria
Korea Południowa
Togo
Francja również trafiła na bardzo łatwych rywali. Teoretycznie żaden z rywali nie powinien im specjalnie przeszkodzić, ale Francja od pewnego czasu nie gra tak jak kiedyś. Jeżeli zagrają słabo to mogą natracić punktów i zaprzepaścić awans, ale chyba powtórki z ostatnich mistrzostw nie będzie. Kto zajmie drugie miejsce? Naprawdę nie wiem. Korea bez Hiddinka nie jest już tak silna a nie wiem czego się spodziewać po Togo. Szwajcarzy mogą rozegrać naprawdę dobre zawody jak na swój potencjał i mają realne szanse na awans. IMHO przy pomyślnych wiatrach mogą urwać punkty Trójkolorowym.
Grupa H
Hiszpania
Ukraina
Tunezja
Arabia Saudyjska
Grupa jaka jest każdy widzi. Hiszpanie którzy grają jak nigdy a przegrywają jak zawsze powinni walczyć o pierwsze miejsce z Ukrainą. Tunezja i Arabia raczej nie namieszają. Ja będę się przyglądał Hiszpanom i Shevie. Oby Puyol i spółka awansowali. Reszta mnie nie interesuje w tej grupie.
-------------------------------------
Wracając jeszcze do naszej grupy to nie jestem hurra-optymistą, ale wierzę w awans. Trzeba pamiętać o tym, że na Mundiali w głównej mierze decyduje dyspozycja dnia a co za tym idzie szczęście. Bez tego nic tutaj nie zdziałamy. To samo zresztą tyczy się wielu innych reprezentacji.