Reprezentacja Polski na EURO 2020 - Strona 31

Forum poświęcone Mistrzostwom Europy 2020, które odbywają się w 2021 roku.
- Składy reprezentacji - Knajpa - Reprezentacja Polski - GRUPA A - GRUPA B - GRUPA C - Grupa D - Grupa E - Grupa F
Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

Reprezentacja Polski na EURO 2020

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 23 cze 2021, 21:52

Tomusmc pisze:
23 cze 2021, 21:48
piotrcies pisze:
23 cze 2021, 21:46
bez sensu, by pisać do kogoś, kto raz pisze jedno, a potem twierdzi, ze wcale tak nie myśli.
Przecież to idealnie pasuje ;)

@Eyesmon totalnie na luzie, ja nikogo strony nie trzymam w tej dyskusji, ale tak mi się skojarzyło :P
Luz. Nie obrażam się :)

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2745

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 23 cze 2021, 21:56

Szkoda. Nie chciało mi się czytać ostatnich kilku stron, ale 2 gol dla Szwedów to byla popisową akcja Kulu. Cały rok robił jedną akcję. Sprint, zejście do środka I albo strzał, albo podanie I jest gol. No ale to już trudno. Moim zdaniem Sousa powinien zostać na stanowisku. Ciekawe tylko, którzy piłkarze zrezygnują. Grosik sam się wypisał. Pewnie Glik, Fabian, może Krycha i Wojtek skończą występy w kadrze. Kończy się pewna epoka. Ale jestem dobrej myśli na przyszłość

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 23 cze 2021, 22:00

Nie spodziewam się fali rezygnacji z kadry, wszak za niewiele ponad rok kolejny wielki turniej.

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2745

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 23 cze 2021, 22:24

Fabian z Glikiem myślę że skończą

krzysiu
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 141

Post Wyświetl pojedynczy post autor: krzysiu » 23 cze 2021, 23:10

po 2022r. skończą bo może być tak ze MŚ obejrzą w domku ;)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 cze 2021, 23:49

Nikt nie skończy. Mundial za 1,5 roku. Będą chłopcy w sile wieku :mrgreen:
Tzn ja mam nadzieję, że kilka karier Sousa zakończy.

Siwy77
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Siwy77 » 23 cze 2021, 23:54

Polacy nic sie nie stalo.... kur roll nasz hymn????
Kryska katastrofa, Szczęsny to samo Bednarek jak i Jóźwiak a puchacz do lasu.... kazdy jezdzi po lewym czy zoelinskim a to oni graja i serducho jak i glik zostawiaj .... moje zdanie szczesny 1 . Kryska -0.2 puchacz 1. Jóźwiak za asyste tylko i tak wyspko 1 Bednarek za 2 wybicia 2 .
Lewy Zielinski bereszynski glik moder. Oni walczyli co dostana najgorsze opinie. Masakra.... mialo byc pieknie a wyszlo jak zawsze.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 23 cze 2021, 23:54

Kij wie jak oceniać ten występ na Euro. Tzn oceniać trzeba wynik a ten jest zdecydowanie negatywny bo to była chyba najsłabsza grupa po grupie C a i tak jedziemy do domu.

Niemniej jednak był to inny występ niż w Rosji czy w Korei czy w Austrii. Dwa mecze które powinniśmy wygrać - przegraliśmy. Mecz który powinniśmy przegrać - remis.

Można oczywiście wnioskować, że Szwedzi nam dzisiaj pozwolili na taką grę, że mając wynik z ochotą kasowali nasze wrzutki ale koniec końców wbiliśmy im dwie bramki a to nie zdarza się często. A mogło być więcej, te poprzeczki Lewego...

Koniec końców decydują detale takie jak błąd Jóźwiaka w drugiej minucie czy minimalny spalony Świerczoka czy nie skasowanie Kuku przez Frankowskiego czy nieprzyjęcie piłki przez Plachete w 92 minucie...

Podtrzymuje swoje zdanie po Słowacji że to wszystko siedzi w głowach. Przygotowujesz się kilka dni na mecz roku i w drugiej minucie wykładasz piłkę rywalowi na pustaka. Trudno to wytłumaczyć.

Przed turniejem padło pytanie czy wymiana Sousy jest 1 na 1. Po turnieju z całą odpowiedzialnością odpowiem, że nadal nie wiem, ale chcę się przekonać. Problem jest taki, że w eliminacjach mamy Węgrów, którzy już teraz pokazują, że będą trudną przeprawą.

Koniec mistrzostw ale przynajmniej emocje były a o to przecież w piłce chodzi, w końcu to tylko sport, wypełniacz czasu.

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 23 cze 2021, 23:58

Boromir pisze:
23 cze 2021, 23:54
Problem jest taki, że w eliminacjach mamy Węgrów, którzy już teraz pokazują, że będą trudną przeprawą.
połowę tego pojedynku mamy już za sobą. I to tę gorszą połowę.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 24 cze 2021, 0:03

Teoretycznie :D

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 24 cze 2021, 0:52

No i pyk.

Mogę tylko się powtórzyć: nie mamy żadnych poważnych kandydatów do gry na bokach, co powoduje, że nie ma żadnego dobrego ustawienia dla naszej kadry. To, czy Frankowski/Jóźwiak/Płacheta/Puchacz zagrają dobrze czy beznadziejnie jest tylko dziełem przypadku, bo to gówniacy z MLS/Championship/Ekstraklapy, nie bójmy się słów. Alternatywą jest Bereszyński, który zanotował trzy asysty w całej karierze w Serie A lub Rybus, który w lidze rosyjskiej w Lokomotiwie robi średnio asystę na sezon, albo inny Reca. 3-5-2, 4-4-2, 4-3-3, 4-3-1-2 - w żadnym ustawieniu nie będziemy naprawdę dobrzy. Wystarczy popatrzeć sobie na ten mecz ze Szwecją: dramatyczna gra w ataku pozycyjnym, gdzie z grubsza mieliśmy dwa schematy: strzał z 25 metra albo dośrodkowanie z bocznego sektora, te drugie były beznadziejne, bo robili to gówniacy z Championship/Ekstraklapy. Wejście Frankowskiego poprawiło sytuację, ale znowu: typ przez dwa ostatnie lata w MLS zanotował 1 asystę, na jeden dobry mecz na tym poziomie wpadną mu cztery beznadziejne. Zresztą wystarczy popatrzeć na dwie bramki jakie strzeliliśmy: dwa razy szybki atak.

Dlatego z jednej strony Sousa jest do wyrzucenia, a z drugiej strony Sousa jest do obrony.

Do wyrzucenia jest dlatego, że my nie będziemy grać dobrze w piłkę. Jak już pogodzimy się z faktem, że Zieliński to w porywach dobry gracz w reprezentacji, to nasz potencjał pod względem kreatywności jest poniżej przeciętnej na tym turnieju. Granie wyżej, próba rozgrywania od tyłu, wrzucenie skrzydłowego na wahadło, a bocznego obrońcę do trójki, deklaracja o chęci gry piłką: to fajnie brzmi, ale potem rzeczywistość wygląda tak, że nam się gra w defensywie po prostu nie kalkuluje. Pisanie, że Sousie zabrakło czasu to są IMHO mrzonki: bo za rok Bereś dalej nie będzie ogarniać w tym ustawieniu, Jóźwiak nie będzie wahadłowym, a nasze próby grania wysoko skończą się jak z Węgrami. To jest reprezentacyjna piłka, tutaj nie uczysz zawodników czegoś nowego, po prostu dobierasz optymalną taktykę do posiadanego materiału ludzkiego. Wraz z upływem czasu można poprawić niektóre rzeczy, ale jak Jóźwiak przyjedzie raz na parę miesięcy na kadrę, odbędzie parę treningów i zagra sobie mecz na wahadle, to nie nauczy się nagle odbierać piłki. Jak Sousa mówi, że to jest proces, że musimy się nauczyć grać inaczej: to IMHO nie rozumie specyfiki reprezentacyjnej piłki.

Powiedzmy to sobie wprost: żeby średniak jak my miał zrobić dobry wynik na takim turnieju, to nie będzie grać ładnie, ale musi być mocny w defensywie i wykorzystywać swoje okazje. Szwecja dała Hiszpanii 85% posiadania piłki, zagrała paździerz ze Słowacją, a nam oddała w pewnym momencie kompletnie pole gry, ale efekt jest taki, że ma 7 punktów. Oni optycznie wcale nie wyglądali wiele lepiej od nas, po prostu w kiepskim stylu ograli Słowację, wymęczyli bułę z Hiszpanią, a z nami pewnie też byłby remis gdybyśmy się nie otworzyli w samej końcówce. Różnica jest taka, że Szwecja nie udaje, że chce grać fajnie w piłkę, więc chyba nie wystawia nieogranego skrzydłowego na wahadle i nie przejmuje się kiepskim stylem. A to drużyna o podobnym potencjale, Kulusevski, Isak czy Forsberg byliby w skali naszej piłki gwiazdami.

Ale z tego samego względu Sousa jest do obrony, bo nam się wszystkim w dupach poprzewracało. Mi także. Jak Brzęczek mówił, że o co chodzi, w końcu mamy gości z Championship w składzie, to traktowaliśmy to jako afront, a on mówił prawdę. Generalnie Brzęczek dużo lepiej rozumiał specyfikę reprezentacyjnej piłki i naszego potencjału od Sousy. Co nie znaczy, żę wykorzystywał nasz potencjał sam w sobie, ale rozumiał, że na dużym turnieju musimy zagrać na 0 z tyłu, a do tego nie będziemy grać ładnie, bo nie mamy do tego kadry. I my potrzebujemy trenera z nastawieniem Brzęczka, ale lepszego trenera od niego. Sousa dostał pewnie prikaz od Bońka, że musimy spróbować nowe ustawienie, zacząć grać w piłkę - ale to był wishful thinking. My strzelamy więcej bramek, ale tracimy jeszcze więcej więcej bramek, więc to się niestety nie kalkuluje. Sousa jest też do obrony, bo skala indywidualnych błędów jakie popełnia ta kadra to jest komedia, ale tu nie ma co się rozpisywać, mówione było o tym przy każdym meczu. Nikt poza Lewym i Glikiem nie chciał Sousie pomóc. I tylko w pewnym stopniu się Portugalczyk do tego przyczynił.

Więc ja nie mam nic przeciwko Sousie jako trenerowi: dostał kompletnie nową ekipę, gdzie ludzie oczekiwali od niego niestworzonych rzeczy, a do tego zawodnicy mu nie pomogli, to przegrał. Ale tylko w wypadku, gdy zrozumiał, że jego dotychczasowy pomysł na reprezentację nie ma racji bytu. Można mówić, że Sousa potrzebuje czasu, ale my za dwa miesiące gramy u siebie z Anglią, tak czy siak nie dostanie go. Jeżeli Sousa ma przekonywać, że to ''proces'', że robimy powolny progres, to IMHO się to nie uda.

A jak ktoś oczekuje od naszej reprezentacji fajnego stylu gry, to niech poczeka jak dostaniemy pomocników dobrych w utrzymywaniu piłki (Szymański, Kozłowski, Zalewski, Moder, Karbownik), na wysokim poziomie technicznym + mocnych skrzydłowych (Kamiński, Musiałowski), a do tego środkowego obrońcę dobrego w wyprowadzaniu piłki (Piątkowski). Na ten moment nasi skrzydłowi/wahadłowi to dno, w pomocy dobry jest Zieliński, ale na kadrze nie dojeżdża, a do tego mamy drewnianych stoperów, z czego nasz lider defensywy jest do tego wolny.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 795

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 24 cze 2021, 2:23

Bernabeu pisze:
24 cze 2021, 0:52
Jak Brzęczek mówił, że o co chodzi, w końcu mamy gości z Championship w składzie, to traktowaliśmy to jako afront, a on mówił prawdę. Generalnie Brzęczek dużo lepiej rozumiał specyfikę reprezentacyjnej piłki i naszego potencjału od Sousy. Co nie znaczy, żę wykorzystywał nasz potencjał sam w sobie, ale rozumiał, że na dużym turnieju musimy zagrać na 0 z tyłu, a do tego nie będziemy grać ładnie, bo nie mamy do tego kadry. I my potrzebujemy trenera z nastawieniem Brzęczka, ale lepszego trenera od niego. Sousa dostał pewnie prikaz od Bońka, że musimy spróbować nowe ustawienie, zacząć grać w piłkę - ale to był wishful thinking.
Brzęczek nie miał umiejętności pijarowych. Nie umiał porozumiewać się z mediami i za pomocą mediów. Media polskie zrobiły z niego człowieka-mema. Kto chciał ten jechał po nim jak po łysej kobyle. Sam niewiele zrobił by to zmienić. Jeszcze ta nieszczęsna książka o nim.
Błędem było jego zwolnienie, ale jeszcze większym zatrudnienie na stanowisku selekcjonera. Wielki błąd Bońka. Nazywajmy rzeczy po imieniu. Prezes PZPN postanowił kogoś innego wrzucić na ten gorący stołek. Bez meczy towarzyskich. Od razu mecze o punkty w eliminacjach do MŚw. Znalazł się śmiałek. Sousa.
Sousa to ten powiew "europejskości"...no to powiało. Sześć bramek straconych w trzech meczach na Euro. Macedonia Północna i Turcja straciły 8 a Rosja 7. W takim "zacnym" gronie się znaleźliśmy. Mimo wszystko dalej nie wiem czy ma rację bytu hasło: "Sousa out".
Boromir pisze:
23 cze 2021, 23:54
Przed turniejem padło pytanie czy wymiana Sousy jest 1 na 1. Po turnieju z całą odpowiedzialnością odpowiem, że nadal nie wiem, ale chcę się przekonać. Problem jest taki, że w eliminacjach mamy Węgrów, którzy już teraz pokazują, że będą trudną przeprawą.
Będzie nowy prezes PZPN. Boniek podrzuca mu gorący kartofel.

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 24 cze 2021, 8:22

Okej... Wywalmy Souse i kto za niego? jakiś stary pierdziel z kartoflanej Ekstraklasy czy zagraniczny trener który sobie policzy krocie i pouczy nas trochę o futbolu i w sumie nic nie wniesie do tej reprezentacji? Ja bym Sousie dał czas. Reprezentacja traci dużo bramek, ale to problem formacji z 3 obrońcami, po prostu powinni mieć większe wsparcie, nasi skrzydłowi nie potrafią skutecznie wspierać obrony co było widać u Jóźwiaka który dwa razy źle się zachował w meczu z Szwedami gdzie straciliśmy gola i w meczu z Hiszpanią. Widać gołym okiem, że Sousa chciał grać 3 obrońcami, obarczył skrzydłowych do gry z przodu i cofania się do obrony. Problem tkwi w zawodnikach jacy tych założeń nie potrafią realizować. Tym bardziej dziwi fakt braku szansy dla Rybusa jaki grał jako skrzydłowy i gra jako obrońca, idealnie pasuje do tej koncepcji a zamiast tego gra Puchacz... Mam wrażenie, że ta kadra z Rybusem i Grosickim by prezentowała się znacznie lepiej, zarówno jeśli chodzi o wsparcie obrony jak i kreowanie akcji ofensywnych... W ataku nie jest źle, trzeba pamiętać, że Polska w 3 meczach strzeliła 4 gole w tym dwa gole Szwedom jacy tracą bardzo mało bramek. Dla przykładu reprezentacja Nawałki na poprzednim turnieju mimo, że zaszła do ćwierćfinału, to strzeliła tylko 4 gole w 5 meczach.

Trzeba usprawnić grę w defensywie, też Portugalczyk musi zauważyć, że nie możemy bazować na dośrodkowaniach, czyli to co robiliśmy w pierwszej połowie z Szwedami. W drugiej połowie dośrodkowania były sporadyczne, było wchodzenie w pole karne, strzały z dystansu, wstrzeliwanie piłki w pole karne i dało to efekt. Nawałka i Brzęczek też walili te lagi do przodu cholera wie po co jak to nie zdawało egzaminu, Sousa teraz wprowadza podobne rozwiązanie i też nie daje efektu.

Ale ten człowiek naprawdę mało miał czasu na ogarnięcie tej kadry. Z miejsca rzuciło go na mecze o punkty w eliminacjach do MŚ i na ME. Ja daje mu kredyt zaufania do końca eliminacji MŚ.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 24 cze 2021, 8:32

Sousa miał 2 zgrupowania. Dwa. Zasługuje na dalsze prowadzenie drużyny.

Realista69 2.0
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 423

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Realista69 2.0 » 24 cze 2021, 9:05

Nie wiem, jak można bronić Sousy po tak żałosnym EURO. Żeby on chociaż pokazał jakiś pomysł na drużynę. Gdyby nie Lewy, to byłaby grecka tragedia.

Przecież wczoraj mnóstwo osób nie zdążyło otworzyć piwa, a już przegrywaliśmy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „EURO 2020”