Okej... Wywalmy Souse i kto za niego? jakiś stary pierdziel z kartoflanej Ekstraklasy czy zagraniczny trener który sobie policzy krocie i pouczy nas trochę o futbolu i w sumie nic nie wniesie do tej reprezentacji? Ja bym Sousie dał czas. Reprezentacja traci dużo bramek, ale to problem formacji z 3 obrońcami, po prostu powinni mieć większe wsparcie, nasi skrzydłowi nie potrafią skutecznie wspierać obrony co było widać u Jóźwiaka który dwa razy źle się zachował w meczu z Szwedami gdzie straciliśmy gola i w meczu z Hiszpanią. Widać gołym okiem, że Sousa chciał grać 3 obrońcami, obarczył skrzydłowych do gry z przodu i cofania się do obrony. Problem tkwi w zawodnikach jacy tych założeń nie potrafią realizować. Tym bardziej dziwi fakt braku szansy dla Rybusa jaki grał jako skrzydłowy i gra jako obrońca, idealnie pasuje do tej koncepcji a zamiast tego gra Puchacz... Mam wrażenie, że ta kadra z Rybusem i Grosickim by prezentowała się znacznie lepiej, zarówno jeśli chodzi o wsparcie obrony jak i kreowanie akcji ofensywnych... W ataku nie jest źle, trzeba pamiętać, że Polska w 3 meczach strzeliła 4 gole w tym dwa gole Szwedom jacy tracą bardzo mało bramek. Dla przykładu reprezentacja Nawałki na poprzednim turnieju mimo, że zaszła do ćwierćfinału, to strzeliła tylko 4 gole w 5 meczach.
Trzeba usprawnić grę w defensywie, też Portugalczyk musi zauważyć, że nie możemy bazować na dośrodkowaniach, czyli to co robiliśmy w pierwszej połowie z Szwedami. W drugiej połowie dośrodkowania były sporadyczne, było wchodzenie w pole karne, strzały z dystansu, wstrzeliwanie piłki w pole karne i dało to efekt. Nawałka i Brzęczek też walili te lagi do przodu cholera wie po co jak to nie zdawało egzaminu, Sousa teraz wprowadza podobne rozwiązanie i też nie daje efektu.
Ale ten człowiek naprawdę mało miał czasu na ogarnięcie tej kadry. Z miejsca rzuciło go na mecze o punkty w eliminacjach do MŚ i na ME. Ja daje mu kredyt zaufania do końca eliminacji MŚ.