Euro 2020 - 1/4 finału

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Euro 2020 - 1/4 finału

Post autor: Bernabeu » 04 lip 2021, 1:40

Anglia na MŚ 2018 potrzebowała karnych żeby wyeliminować Kolumbię bez Jamesa, tutaj nie stracili jeszcze bramki i pewnie ograli Niemców. Na początku turnieju faktycznie wyglądało to średnio, bo gwiazdy nie dojechały na fazę grupową, teraz Sterling czy Kane zaczęli robić różnicę i efekt (z turniejowej perspektywy) jest znakomity. Taką piłką wygrywa się międzynarodowe turnieje. Grą na zero z tyłu i robieniem z siebie idioty jak Immobile. Czytaj, wyrachowaniem.

Już o tym wspominałem, Hiszpania zdominowała reprezentacyjną piłkę jak żaden kraj po wojnie nie dzięki pięknej, a dzięki wyrachowanej grze, przede wszystkim na zero z tyłu, z pełną kontrolą wydarzeń na boisku, dzięki wybitnej linii defensywnej i drugiej linii. Anglia to nie jest ten poziom kadrowo, ale te głosy o jakiejś nadchodzącej weryfikacji to mrzonki, oni po prostu grają optymalną, reprezentacyjną piłkę, jak grasz na 0 z tyłu i masz lepszych napastników od drużyny przeciwnej (Sterling-Sancho-Kane to najlepsze, co zostało w turnieju), to z reguły wygrasz, bo coś trafisz, tu nie ma większej filozofii. Zweryfikowana to zostać może najsłabsza od prawie 20 lat Hiszpania, gdzie wesołe granie i brak skuteczności poraża, a i tak nie byłbym tego pewien. Anglia mając mecze u siebie i łatwiejszą drabinkę jest głównym faworytem do złota. Czy wygrają, nie wiem, ale pod względem jakości weszli na poziom na jakim reprezenacyjnie nie byli od dawna. Walory estetyczne są tutaj sześciorzędne.

Zawsze mnie dziwi gdy kibice oczekują efektownej gry, i przez ten pryzmat je oceniają, od reprezentacji, czyli rozgrywek, gdzie grasz z 10 razy do roku i max na co możesz liczyć to miesięczne przygotowania do turnieju raz na parę lat. To tak jeszcze co do naszego ogródka. Southgate turniejowo ewidentnie kuma czaczę, dwa półfinały z rzędu to już poważne wyniki, takie Włochy ostatni raz dwa półfinały z rzędu na wielkich imprezach zanotowały 30 lat temu.

Wróć do „EURO 2020”