Amica w Poznaniu!

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Amica w Poznaniu!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 17 gru 2005, 20:38

Amica Wronki przejmie kontrolę nad Lechem!
Szefowie Amiki Wronki i Lecha Poznań doszli do porozumienia - firma z Wronek przejmie kontrolę nad zadłużonym poznańskim klubem. Oficjalnie zostanie to podane na specjalnej poniedziałkowej konferencji prasowej.
Rozmowy działaczy Amiki i Lecha rozpoczęły się już latem, ale w październiku zostały zerwane. Wrócono do nich na początku grudnia, głównie dzięki mediacji władz Poznania. Lech nie miał wyjścia - jest tak zadłużony, że otrzymanie przez niego w przyszłym roku licencji jest wątpliwe. W poniedziałek na specjalnej konferencji prasowej zostanie ogłoszona decyzja, że obie strony doszły do porozumienia i w przyszłym roku Amica przejmie kontrolę nad Lechem. W konferencji wezmą udział m.in. prezes Lecha Radosław Majchrzak, prezes Amiki Wronki SA Jacek Rutkowski i prezydent Poznania Ryszard Grobelny.
De facto będzie to połączenie obu klubów, bo skład nowej drużyny zostanie oparty na najlepszych graczach obu ekip. Klub będzie grał w Poznaniu i nie zmieni nazwy.

źródło: gazeta.pl

Można powiedzieć: w końcu! Kiedy zapowiadało się, że w Lechu będziemy mieli znowu cookienkową wyprzedaż zawodników Rutkowski postanowił jednak zaryzykować. I mam nadzieję, że nowa siła ligi pojawi się już od rundy wiosennej, a wydarzeniem rundy nie będzie agonia Pogonii i marsz Groclinu do drugiej ligi, tylko właśnie nowy (stary) Lech Poznań. A potencjał już w tej chwili mają duży.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 17 gru 2005, 20:51

piwus pisze:I mam nadzieję, że nowa siła ligi pojawi się już od rundy wiosennej
Wydaje sie to trudne pod wzgledem organizacyjnym
Odrazu nasuwaja sie pytania:
- na czyich pkt bedzie bazowal klub z Poznania
- jezeli juz dojdzie do fuzji teraz to Amica (prawdziwa) nie bedzie juz grala na wiosne wiec niektore druzyne beda pokrzywdzone - grali z nia na wyjezdzie a inni u siebie i nie beda mialy okazji do rewanzu
Poza tym jezeli wszytskie jesienne mecze Amiki anuluja - tabela bedzie miala zupelnie inny wygrlad (Legia wygrala, Wisla remis)

Awatar użytkownika
limansky
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: limansky » 17 gru 2005, 20:56

czeher pisze:- na czyich pkt bedzie bazowal klub z Poznania

Biorąc to na logikę, to będą liczone pkt Lecha Poznań.

czeher pisze:- jezeli juz dojdzie do fuzji teraz to Amica (prawdziwa) nie bedzie juz grala na wiosne wiec niektore druzyne beda pokrzywdzone - grali z nia na wyjezdzie a inni u siebie i nie beda mialy okazji do rewanzu
Poza tym jezeli wszytskie jesienne mecze Amiki anuluja - tabela bedzie miala zupelnie inny wygrlad (Legia wygrala, Wisla remis)

To już jeste większy problem. Ale też nie ma czym się martwić, nasz wspaniały PZPN napewno zajmie się ułożeniem nowego terminarzu, a co do klubów które grały na wyjeździe mówi się trudno 8)

Awatar użytkownika
patryk89
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: patryk89 » 17 gru 2005, 21:38

No to ciekawie sie zapowiada.
Wcale nie muszą anulować punktów druzynom, ktore graly z Amicą w rundzie jesiennej...
Ciekawe jak rozwiąze PZPN ilosc druzyn w lidze? Bo po fuzji bedzie ich 15...chyba ze do konca tego seoznu zostanie juz tyle druzyn, a od nastepnego wiecej awansuje z II ligi.

Kaczormistrz
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kaczormistrz » 17 gru 2005, 21:53

no to mi sie wydaje bardzo ciakawe, jak by Poznan odmowil pewnie Amica poszla by do Lodzi do Widzewa, ale mysle ze lepiej jak poszli do Lecha. Jak zrobia teraz z dwoch druzyn jedna to bedzie fajnie ciekawe jaki bedzie szkoleniowiec :D:D a te laczenie ma wejsc od lata czy od wiosny ?

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 17 gru 2005, 21:55

Wydaje mi sie ze bedzie tak: (oczywiscie jezeli fuzja bedzie juz teraz mila miesjce)
W dalszej czesci rundy wiosennej wystartuje zarowno Amika jak i Lech, tylko z tym ze w Poznaniu beda grac najlepsi z obydwu zespolow, ktorzy powalcza o europejskie puchary, zas w "Amice" beda grac Ci ktoryzx nie zmieszcza sie w druzynie z Poznania, wiec Amika bedzie swego rodzaju druga druzyna
Jest to bardzo prawdopodobnie, gdyz jezeli wycofaja teraz Amike w trakcie rundy "wiosennej" Rutkowski bedzie zobowiazany na zaplate ogromnej kary za ten proceder - dlatego Amika pewnie dogra ten sezon do konca lecz z "skladem 2-ligowym" a potem zostanie rozwiazana

Awatar użytkownika
Bobohawk
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bobohawk » 18 gru 2005, 0:48

czeher pisze:W dalszej czesci rundy wiosennej wystartuje zarowno Amika jak i Lech, tylko z tym ze w Poznaniu beda grac najlepsi z obydwu zespolow, ktorzy powalcza o europejskie puchary, zas w "Amice" beda grac Ci ktoryzx nie zmieszcza sie w druzynie z Poznania, wiec Amika bedzie swego rodzaju druga druzyna
Jest to bardzo prawdopodobnie, gdyz jezeli wycofaja teraz Amike w trakcie rundy "wiosennej" Rutkowski bedzie zobowiazany na zaplate ogromnej kary za ten proceder - dlatego Amika pewnie dogra ten sezon do konca lecz z "skladem 2-ligowym" a potem zostanie rozwiazana
Zgadzam się w pełni z przedmówcą. Zbyt duże straty finansowe by poniósł klub, a tak mogą dograć sezon nic na tym nie tracąc. Zobaczymy jak ta fuzja sprawdzi się w praktyce bo plany są bardzo duże. Lech nie miał wyjścia, bo pewnie gdyby się nie zgodził to z czasem przestałby istnieć z powodu długów, a tymczasem nic nie stracił a tylko zyskał. Nazwa bez zmian, miejsce rozgrywania spotkań również, jedynie zredukowanie długów i stworzenie drużyny która będzie walczyć o najwyższe laury. Może się wydawać, że propozycja nie do odrzucenia. 8)

Awatar użytkownika
wazi
Bundesliga? To co najlepsze.

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wazi » 18 gru 2005, 9:35

Bardzo ciekawa sytuacja, która mogła sie wydarzyć tylko w Polsce. Wydaje mi sie, że właściciel koncernu Amica i zarazem klubu Amica Wronki miał zamiar wypromować marke sprzetu AGD. I to było myślą przewodnią, powstawania klubu. Teraz gdy marka Amica stała sie znana w Polsce, klub nie ma już takiego znaczenia, nie liczy sie już sentyment do klubu do kibiców liczy sie to, żeby marka jeszcze lepiej sie sprzedawała. Dla Lecha i kibiców to dobra wiadomość bo kto by nawet w Polsce chciał, żeby Lech nie przystąpił do rozgrywek, Ma najlepszych kibiców, wspaniały stadion i zespoł który nie zasługuje na degradacje.

A więc myśle, że to wspaniałe rozwiązanie dla obu klubów. Marka Amica bedzie dalej promowana, a oto pewnie chodzi, a Lech bedzie dalej istniał.

Kaczormistrz
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kaczormistrz » 18 gru 2005, 10:25

we Wronkach sa przeciez swietne warunki do szkolenia mlodziezowki, ciekawe co Amica z tym wszystkim zrobi czy sprzeda czy zostawi na trenerke

Awatar użytkownika
wazi
Bundesliga? To co najlepsze.

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wazi » 18 gru 2005, 10:29

PZPN miał wykupić tę baze ale chyba zrezygnował... za dużo chcieli. Napewno bedzie on służył LECHOWI

Awatar użytkownika
davciol
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: davciol » 18 gru 2005, 11:04

Mnie doszły słuchy, że Amica w rundzie wiosennej jeszcze będzie istnieć.
Ale do Lecha zostaną z Wronek wypożyczeni podstawowi gracze Amici(jakieś 5/7 zawodników). A do Wronek zostanie sprowadzona cała kadra juniorów Lecha, by mogli się tam szkolić. Jestem nastawiony pozytywnie, bo szykuję się dosyć mocny skład.

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 18 gru 2005, 11:19

A ja się cieszę, że dochodzi do połączenia klubów. Może wreszcie Wisła Kraków będzie miała porządnego rywala i ktoś dołączy do duetu Wisła - Legia. Poza tym, zastanawia mnie jedno - co na to kibice Amici, że po połączeniu to i tak będzie Lech? Bo ja bym był na ich miejscu niezadowolony.

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 18 gru 2005, 11:29

Loczek pisze:co na to kibice Amici
:lol: Dobry zart... Jak klub z kilkutysiecznego miasteczka moze miec kibicow? No dobra, na meczach u siebie zbiera sie jakis 'mlynek' ze srednia wieku pewnie jak u nas na forum, ale poza tym, to ciezko mowic o 'kibicach Amici'. Tym bardziej, ze wiekszosc z nich i tak kibicuje Lechowi, wiec z tym nie bedzie raczej problemu.

Co do samej sytuacji to niewatpliwie ciekawa. Kasa + potencjal moze dac niezly efekt. Zreszta kibicom w Poznaniu naleza sie jakies emocje na wyzszym poziomie. Chociaz ja zaluje ze nie przyszli do Widzewa :roll: Ale co tam i tak za rok 1 liga, wiec nie ma sie czym martwic :wink:

Mam nadzieje, ze to bedzie poczatek zmian w polskiej pilce. A mianowicie odchodzenie od wiosek i wzmacnianie klubow z tradycjami a przede wszystkim z kibicami. Jeszcze niech Drzymala da sobie spokoj i bedzie luuuz. Niech wraca Widzew, Jaga a nawet ŁKS (najlepsze derby w Polsce :wink:), bo mam dosc Łęcznej, Grodziska, Wronek czy Wodzislawia z frekwencja 1000 osob lacznie z ochrona, prezesami i lawkami rezerwowych... Ostatnio w Plocku bylo podobno... 500 osob :angry2: Powinni degradowac za frekwencje. Zdecydowanie.

Awatar użytkownika
Ajgor
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ajgor » 18 gru 2005, 12:47

No i super... mam nadzieję, że wreszcie w Poznianiu - jedynym polskim mieście, w którym jest wszystko co potrzebne do dobrej piłki - będą pieniądze. No i wysiłki fanów z Poznania jednak zostaną wynagrodzone więc dobre :)

Krzysztof Jarzyna pisze:Niech wraca Widzew, Jaga a nawet ŁKS (najlepsze derby w Polsce ), bo mam dosc Łęcznej, Grodziska,

Ja bym jeszcze dodał do tego Ruch i GieKSę (za 2 sezony), bo jednak liga bez takich derbów jak krakowskie, łódzkie czy śląskie to nie liga... w dodatku wszystko wskazuje, że po sezonie nawet stołecznych derbów nie będzie...
Krzysztof Jarzyna pisze:Ostatnio w Plocku bylo podobno... 500 osob

To by było i tak nieźle bo było... 250 :roll: Ale akurat frekwencja to nie tylko polski problem... Ale to jest żenada to fakt :roll:

Awatar użytkownika
Smithu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Smithu » 18 gru 2005, 12:54

Krzysztof Jarzyna pisze:Niech wraca Widzew

Gdy powroci w koncu sie bedzie dzialo cos na tych stadionach. Pomyslcie sobie jaka bedzie frekwencja jak rozbuduja lecha i pojedziemy z nimi do poznania. Albo jaka teraz bedzie frekwencja na spotkaniach lecha z legia. Niesamowite.

Natomiast co do fuzji, pozostaje pewien zal i niedosyt ze Rutkowski nie przeniosl swoch srodkow finansowych do lodzi :? Trudno sie mowi i zyje sie dalej, wazne ze w dalszym ciagu na Pilsudzkiego mamy Bonka ktory jeszcze wiele moze dla nas zrobic, nie ta szansa to inna.

Co do "nowego" Lecha, wrescie skoncza sie problemy finansowa i zacznie sie mam nadzieje gra na poziomie. Maja do tego warunki, maja trenera i zawodnikow by jeszcze wiele zwojowac.

Zastanawia mnie tez co stanie sie z Amica, przeciez wybudowane tam zaplecze nie moze pojsc w niepamiec.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”