Borussia Dortmund (zbiorczy) - Strona 38

Piłka nożna w Niemczech | Rozgrywki ligowe: Bundesliga, 2. Bundesliga i Puchar Niemiec | Kluby: Bayern Monachium, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen | Reprezentacja Niemiec | Transfery oraz inne wydarzenia związane z niemiecką piłką nożną
Awatar użytkownika
Ajgor
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ajgor » 24 gru 2005, 0:02

Fiant pisze:A poza tym za co BVB tak nie lubi Schalke i Bayernu ? Możecie podać jakieś argumenty ?

Znaczy to taka sprawa, że Dortmund i Gelsenkirchen to tak jak Chorzów i Katowice, więc nie trzeba mówić czemu się nie lubią... w zasadzie derbowi rywale...

Fiant pisze:BVB nie lubi Bayernu bo:

Bo to jest "nie lubienie" na tej zasadzie jak przenosząc na nasze realia Legia i Wisła... poprostu nie mogą się lubić...

Awatar użytkownika
robo-bvb
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: robo-bvb » 26 gru 2005, 12:10

Fiant---- jestem kibicem BVB i zawsze kibicuje w pucharach Bayernowi,Schalke,Werderowi i innym niemieckim klubom bo sukces ktoregos z nich w pucharach jest sukcesem niemieckiej pilki!!! BVB nie lubi S04 i Bayernu ale czy np.Wisla kocha Cracovie? Milan lubi Inter lub Juve? Mu lubi Chelsea lub Arsenal? Animozje miedzy klubami sa i beda. Co do przyjscia Nigela de Jonga to pisalem tutaj wczesniej,ze jest duza szansa na jego transfer,powod: trener jest Holendrem,bedzie gral w podstawowym skladzie,mloda perspektywiczna ekipa,jest jego kolega z Ajaxu Pienaar.A Bundesliga stoi zdecydowanie wyzej niz liga holenderska.W BVB gra sie dla ponad 80 tys. ludzi i jak ktos napisal tutaj,ze nie ma nowego stadionu jak S04 ale Signal Iduna Park przeszedl remont i jest w bardzo dobrymn stanie.Jest w budowie nowe centrum treningowe za 8 mln euro.Sytuacja sie finansowa stabilizuje.Pisalem juz na forum o tym jak bedzie wygladac splata dlugu(ok.90 mln) i te 8 na centrum treningowe wiec sie nie bede powtarzal :!: BVB UBER ALLES

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 26 gru 2005, 13:32

Ciuekawa ekipa się tworzy. Jednak ostatnio nieco mnie dziwi fakt, że gracze Ajaxu wybierają Bundesligę. Najpierw van der Vaart. Przeszedł z utytułowanego Ajaxu do jakiegoś HSV, które wszyscy skazywali na pożarcie i naśmiewali się z Holendra, że ten wybrał taki a nie inny klub (starało się wiele lepszych). HSV wygrało Intertotto i teraz jest jednym z faworytów UEFA oraz jest na drugim miejscu w lidze. Teraz Pieenar, który mógł grać w Anglii czy Hiszpanii. Wybrał przeciętną obecnie Borussię, z kłopotami finansowymi. W jego ślady może ójdzie De Jong, ale on ma także oferty z Manu czy innych zncznie większych klubów niż BVB. Czym się kierują, że zmieniają Ajax na Bundeslige i to w dodatku na średniaków? Niemniej jednak jeśli będzie jak jest to BVB może nawet powlaczyc o LM w przyszłym sezonie i powrócić na salony. Przecież nie sa obce naziwksa takie jak Koller, Rosicky (byc może jednak obaj opuszczą), Buckley, Smolarek, Dede, Weidenfeller, Pienaar, De Jong czy Worns.

Awatar użytkownika
rebuzz
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rebuzz » 26 gru 2005, 13:33

Fiant pisze:A mam takie pytanie do fanów BVB. Skoro jesteście za poprawą niemieckiej piłki itp., to czy będziecie kibicować np. Schalke w Pucharze UEFA :?:

A poza tym za co BVB tak nie lubi Schalke i Bayernu ? Możecie podać jakieś argumenty ?
Ja słyszałem tak:
BVB nie lubi Schalke bo:
- często przegrywa w rywalizacji miast (nie klubów). Coraz więcej ludzi interesuje się Gelsenkirchen i Dusseldorfem
- Schalke jest bogatsze, lepiej urządzone
- Schalke ma piękny i nowoczesny stadion na jaki sobie BVB nie może pozwolić
- Ponoć Schalke często mieszało szyki BVB

BVB nie lubi Bayernu bo:
- Często przegrywali z nimi mistrzostwo
- Jest to klub bogaty i za dobrze im się powodzi

Czy to prawda ?
nie wchodzilem tu pare miesiecy .. ale az doszly mnie sluchy na gg o jakims "madrym" poscie ... no i musialem wejsc ...
komentowac nie bede bo mnie krew zalewa jak widze takie "wypociny" kolesia ... Dortmund znacznie lepiej jest rozwiniety gospodarczo niz Gelsenkirchen o czym swiadczy roczne dochody ktore mozesz sobie sprawdzic w internecie, wiecje ludnosci ktora zyje powyzej tzw "sredniej" kup sobie mieszkanie w dortmundzie :) zobaczyc co bys dostal za taka kase w gelsenkirchen :)

pozatym stary ... wiesz co to sa derby ? od 1900 roku jeszcze przed zalozeniem obu klubow gornicy z Zaglebia Ruhry rywalizowali miedzy soba .. a potem powstaly te dwa klubu i tak rywalizacja przerodzila sie w nienawisc .... no ale nie lubie pouczac juz takich kolesi .. ale ten post nie powiem strasznie mnie zirytował :D :D:D

co do stadionu :) moge ci wymienic alfabetyczna liste klubow ktora by zamienila stadion schalke na stadion BVB biorac pod uwage ich "rozwiazania" szczegolnie kanalizacyjne ... ale o tym pewnie "nie slyszales" phi .... szkoda slow :)

ps. BVB nie lubi bayernu i na odwrot bo to dwaj rywale ktorzy z Mgl i HSV najwiecej namieszali w niemczech i europie i najbardziej sie licza dalej w niemczech , do tego dochodzi jeszcze schalke i bremen ( leverkusen nie wiem ... ) o wplywach BVB swiadczyc moze chocby fakt ze normalnie tak jak eintracht powinni byc wykopani z ligi rok temu za dlugi ... no ale "wystarczylo pisemne zapewnienie" no i DFB siedzial cicho ... a w tym roku widac wszystko jest ok

witam moich starych znajomych .. i o boshe .. myslalem ze z uplywem czasu debili bedzie coraz mniej tutaj : )jednak sie pomylilem :D

i tym milym akcentem jeszcze wam chce powiedziec ze was pozdrawiam i piszcie bardziej logicznie niz koles ktorego komentowalem :D

no i jak czegos nie wiecie to zapraszam na stronke albo na forum o wiadomym adresie :) ( bvb.com.pl <- jakby ktos nie wiedzial jednak :D )

Fiant
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fiant » 26 gru 2005, 20:43

rebuzz pisze:
Fiant pisze:A mam takie pytanie do fanów BVB. Skoro jesteście za poprawą niemieckiej piłki itp., to czy będziecie kibicować np. Schalke w Pucharze UEFA :?:

A poza tym za co BVB tak nie lubi Schalke i Bayernu ? Możecie podać jakieś argumenty ?
Ja słyszałem tak:
BVB nie lubi Schalke bo:
- często przegrywa w rywalizacji miast (nie klubów). Coraz więcej ludzi interesuje się Gelsenkirchen i Dusseldorfem
- Schalke jest bogatsze, lepiej urządzone
- Schalke ma piękny i nowoczesny stadion na jaki sobie BVB nie może pozwolić
- Ponoć Schalke często mieszało szyki BVB

BVB nie lubi Bayernu bo:
- Często przegrywali z nimi mistrzostwo
- Jest to klub bogaty i za dobrze im się powodzi

Czy to prawda ?
nie wchodzilem tu pare miesiecy .. ale az doszly mnie sluchy na gg o jakims "madrym" poscie ... no i musialem wejsc ...
komentowac nie bede bo mnie krew zalewa jak widze takie "wypociny" kolesia ... Dortmund znacznie lepiej jest rozwiniety gospodarczo niz Gelsenkirchen o czym swiadczy roczne dochody ktore mozesz sobie sprawdzic w internecie, wiecje ludnosci ktora zyje powyzej tzw "sredniej" kup sobie mieszkanie w dortmundzie :) zobaczyc co bys dostal za taka kase w gelsenkirchen :)

pozatym stary ... wiesz co to sa derby ? od 1900 roku jeszcze przed zalozeniem obu klubow gornicy z Zaglebia Ruhry rywalizowali miedzy soba .. a potem powstaly te dwa klubu i tak rywalizacja przerodzila sie w nienawisc .... no ale nie lubie pouczac juz takich kolesi .. ale ten post nie powiem strasznie mnie zirytował :D :D:D

co do stadionu :) moge ci wymienic alfabetyczna liste klubow ktora by zamienila stadion schalke na stadion BVB biorac pod uwage ich "rozwiazania" szczegolnie kanalizacyjne ... ale o tym pewnie "nie slyszales" phi .... szkoda slow :)

ps. BVB nie lubi bayernu i na odwrot bo to dwaj rywale ktorzy z Mgl i HSV najwiecej namieszali w niemczech i europie i najbardziej sie licza dalej w niemczech , do tego dochodzi jeszcze schalke i bremen ( leverkusen nie wiem ... ) o wplywach BVB swiadczyc moze chocby fakt ze normalnie tak jak eintracht powinni byc wykopani z ligi rok temu za dlugi ... no ale "wystarczylo pisemne zapewnienie" no i DFB siedzial cicho ... a w tym roku widac wszystko jest ok

witam moich starych znajomych .. i o boshe .. myslalem ze z uplywem czasu debili bedzie coraz mniej tutaj : )jednak sie pomylilem :D

i tym milym akcentem jeszcze wam chce powiedziec ze was pozdrawiam i piszcie bardziej logicznie niz koles ktorego komentowalem :D

no i jak czegos nie wiecie to zapraszam na stronke albo na forum o wiadomym adresie :) ( bvb.com.pl <- jakby ktos nie wiedzial jednak :D )
hahahaha
To się nazywa obiektywna opinia :lol:
Ciekawe ile Ty dziecko masz lat, że Cię tak ponosi. Od debili to Ty sobie możesz co najwyżej rodzinę i kumpli wyzywać (czyli tych których znasz).

Ale przejdźmy do rzeczy:

1. Z tego co wiem, a wiem na 100% to Gelsenkirchen zostało wybrane miastem roku 2005 regionu w którym jest Dortmund 8)
Rozwinięty gospodarczo powiadasz...
W Gelsenkirchen są lepsze hotele niż w Dortmundzie.

Ale z pewnością powiesz mi o innych sprawach. No cóż. Przecież Dortmund jest 2x większy, więc więcej przedsiębiorstw ma. To chyba logiczne. Ale jak Gelsenkirchen wygrywa z Dortmundem w hotelach to świadczy to o tym, że do Gelsenkirchen przyjeżdża więcej turystów !
I to z pewnością nie jest miłe dla Dortmundu :P

2. Co do tej alfabetycznej listy (:lol:). Zdecydowanie więcej klubów wzoruje się na Amsterdam ArenA i Veltins Arena niż na Signal Iduna Park.
No sorki, ale te krzesełka plastikowe bez oparcia :lol:...

A tak wogóle to na jakiej podstawie chcesz podać tą listę ?
Napiszesz mi tu nazwy klubów, które mają mały stadion ?
Ja powiem tak. Nawet Milan chce się wzorować na Veltins Arena. I to zapewniają działacze.
A Ty nie znajdziesz takiego klubu, który realnie myśli o wzorowaniu się !
Jak już zdobędziesz się na napisanie chociaż 5 klubów, to napisz na jakiej podstawie to piszesz i nie wypisuj mi marzeń klubów (tak w ogóle to Wisła gdyby miała pieniądze to też by się wzorowała na stadionie Schalke), tylko realne pomysły, które mogą być w realizacji !

Bo chyba taką listę masz na myśli. Bo wiesz, ale stadion Schalke może zmienić tylko Schalke :P
Po prostu wypisz te kluby, które chcą się wzorować na stadionie BVB, a nie na Schalke.

/A kanalizację czy co tam to już w starożytności znano :D :D :D /(żart, ironia to jest jakbyś nie wiedział :P)

3. Widzę, że taki kibic BVB nie lubi nikogo, komu się coś udało. Ja bardzo lubię piłkę nożną, bardzo lubię Bundesligę, ale takie wypowiedzi sprawiają iż są kluby, których nie lubię :D Do rywala trzeba podejść z szacunkiem, a nie jeździć po nim. Ja lubię Schalke, Werder i inne kluby. I takie opinie - Oni są dobrzy - my ich nie lubimy są dla mnie bez sensu :?
Ale jednej rzeczy za Chiny nie mogę pojąć. Dlaczego kibice Schalke, HSV, Werderu są bardziej kulturalni. No taka arogancja jak Twoja (piszę z dużej litery bo ja szanuję ludzi) jest trochę dziwna, bo odstaje od reszty ogółu.
Nie chcę tu obrażać miłych fanów BVB.

4. Czy to wina tych innych klubów, że BVB nawet w Pucharach nie gra ?
No przecież nie będą grać tak by BVB wygrało. To jest sport i nie musisz się wyżywać na tych, którzy Ci przeszkadzają ! Jak Ci za mało sukcesów to sobie Barcelonie albo Chelsea pokibicuj. Tylko zacznij po 1/8 finału LM, byś znowu się nie frustrował, że Twoja ulubiona drużyna przegrała :D

5. Co do tych derbów itp. To rozumiem. Jakiś powód to jest ! Ale ostatnio dużoo przeglądam o Bundeslidze i właśnie zauważyłem, że BVB jest nielubiane. Zaciekawiło mnie to dlaczego :) No cóż... derby jak derby ale prawdziwe powody są zupełnie inne. Przede wszystkim zazdrość (:roll:). Kibice są tak zadufani w sobie, że nawet pomocy Bayernu nie chcieli przyjąć i uwaga... jeszcze bardziej zaczęli bo Bayernie jeździć (bezsens totalny).
Wierz mi rebuzz, że tak jest, bo ja patrzę obiektywnym okiem.
Są inne powodziki które są bardzo ciekawe i rzeczywiste, o których nie wspomniałeś. M.in inauguracje stadionów. BVB przegrało w pierwszym meczu z Schalke aż 0-3. Rewanż się nie udał, bo Schalke zremisowało 0-0 na początek z późniejszym mistrzem Niemiec i finalistą Pucharu UEFA (co z pewnością porażką nie jest).
Oprócz tego jest właśnie dużo tej zazdrości (stadion, sukcesy, pieniądze, zawodnicy)
Wychodzi na to, że kibice BVB są takimi samolubami.
A kultura takich kibiców jak rebuzz wychodzi w linku
http://the-unity.de/dreipunktnull/bilde ... g20818.jpg
którym rebuzz sam się chwalił

Szkoda, że nie wszyscy są tacy jak robo-bvb. To jest prawdziwy kibic.
Na Stadion BVB nie lubią ludzie jeździć ! A wiecie dlaczego ? No może dziś nie ma już takich incydentów, ale 2-3 lata temu po przegranym meczu dziwnym trafem paliły się samochody :roll: Czytałem właśnie o tym gdzieś, tylko nie wiem komu spalono, czy tam zniszczono auto, ale to chyba był ktoś związany z Bayernem.

Czekam na Twój komentarz rebuzz do mojej odpowiedzi.
Tylko się nie zachowuj jak dziecko, któremu mama lizaka nie kupiła.
No chyba, że nie kupiła :P

To wszystko co napisałem tyczy się takich kibiców jak rebuzz, a nie prawdziwych fanów.
Kibice nie muszą się lubić, ale trochę szacunku rywalowi się należy.

Awatar użytkownika
xaver
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: xaver » 26 gru 2005, 21:03

Fiant prawda jest taka że napsiałes bezsensowne powody tego ze Borussia nie lubi jakis tam klubów. :wink:
Fiant pisze:W Gelsenkirchen są lepsze hotele niż w Dortmundzie.
ATo jeszcze o niczym nie świadczy (pozatym dla mnei to nie jest pewne info).
Fiant pisze: /A kanalizację czy co tam to już w starożytności znano /(żart, ironia to jest jakbyś nie wiedział )
Jeszcze kwestia tego czy jest zrobiona dobrze czy tez nei :].
Fiant pisze:Jak Ci za mało sukcesów to sobie Barcelonie albo Chelsea pokibicuj
Ej :evil: od Barcy to sie odczep ;P

Fiant
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fiant » 26 gru 2005, 21:31

xaver pisze:Fiant prawda jest taka że napsiałes bezsensowne powody tego ze Borussia nie lubi jakis tam klubów. :wink:
Podaj inne :D
Fiant pisze:W Gelsenkirchen są lepsze hotele niż w Dortmundzie.
ATo jeszcze o niczym nie świadczy (pozatym dla mnei to nie jest pewne info).
Jak nie świadczy ? Gdyby było mniej turystów to by nie było tyle hoteli !
Gdzie jest więcej hoteli ? W Warszawie czy w Kielcach (przykładowe miasto)

A co do tego info. Hmm. Nieufny jesteś :D
Jak znajdę linka to pokażę :)
Pamiętam, że w Gelsenkirchen był pięciogwiazdkowy, a w Dortmundzie nie :)
Dortmund miał kilka po 2 gwiazdki.
Ale ogólnie liczba hoteli była podobna (róźnica 0-1)
Fiant pisze: /A kanalizację czy co tam to już w starożytności znano /(żart, ironia to jest jakbyś nie wiedział )
Jeszcze kwestia tego czy jest zrobiona dobrze czy tez nei :].
1. Napisałem, że to ironia
2. rebuzz o tej kanalizacji tak napisał, jakby to było coś niezwykłego :D :D :D. Na stadionie są ciekawsze rzeczy. Poza tym jak bardzo się różni jedna kanalizacja od drugiej nie wiem :?

Fiant pisze:Jak Ci za mało sukcesów to sobie Barcelonie albo Chelsea pokibicuj
Ej :evil: od Barcy to sie odczep ;P
No to chyba był komplement dla Barcy :D

EDIT.
Co do tych hoteli.
Hmm. Trochę jest inaczej niż napisałem :(
Otóż w Dortmundzie i Gelsenkirchen było tyle samo hoteli bo to była strona na MŚ i tam podano tylko kilka hoteli (swoją drogą nie wiem czemu :roll:)

W Dortmundzie w rzeczywistości więc jest chyba więcej hoteli.

Tak więc punkt z hotelami pomijamy - moja pomyłka, sorry.

PS. Dobrze, że rebuzz jeszcze tego nie komentował. Ale by mnie zjechał 8)

Awatar użytkownika
xaver
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: xaver » 27 gru 2005, 0:40

Fiant pisze:Podaj inne
Mysle ze neiraz to jest głębsze nieraz i trudne do okręsalenia :D
Fiant pisze:Pamiętam, że w Gelsenkirchen był pięciogwiazdkowy, a w Dortmundzie nie
Dortmund miał kilka po 2 gwiazdki.
Mieliśmy nei wracac do hoteli,a el to ze gdzies sa 2 starsowe to moze np wiadczyc o mniejszych wymaganiach turystów ;D
Fiant pisze:Napisałem, że to ironia
Ale ja wiem o tym.
Fiant pisze:2. rebuzz o tej kanalizacji tak napisał, jakby to było coś niezwykłego . Na stadionie są ciekawsze rzeczy. Poza tym jak bardzo się różni jedna kanalizacja od drugiej nie wiem
Lae jak np śmierdzi na całym stadionie z powodu złej kanalizacji to ... (chociaz nie znałem tego info i neiw iem jak je st).
Fiant pisze:No to chyba był komplement dla Barcy
Dla mnie nie, bo to zabrzmiało jakby wszyscy jej kibice poszli za wynikami.
Fiant pisze:Nieufny jesteś
jak widac dobzre ze byłem nieufny ;P
Fiant pisze:PS. Dobrze, że rebuzz jeszcze tego nie komentował. Ale by mnie zjechał
hehe na całe szczescie

Awatar użytkownika
Dosmen
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dosmen » 27 gru 2005, 20:36

Sorki za Offtopic (moge dostać WP)... Chciałem ostrzec prawdziwego kibica BVB przed odwiedzaniem serwisu www.bvbpoland.com. W jednym z działów autor napisał:
Właściwie miał być to serwis o PSV Eindhoven, jednakże nie byłem zdecydowany czy PSV czy BVB. Zrobiłem ankietę na gadu-gadu.
Poza tym umieścił na stronie głównej button strony o Sch****e Gelsenkirchen...

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 27 gru 2005, 20:42

Dosmen pisze:Sorki za Offtopic (moge dostać WP)...
a jak nie pozwolisz to nie dostaniesz, co ?
Dosmen pisze:Właściwie miał być to serwis o PSV Eindhoven, jednakże nie byłem zdecydowany czy PSV czy BVB. Zrobiłem ankietę na gadu-gadu.
a czy osoba tworzaca serwis musi być kibicem danego klubu ? Ciekawe ile cloner ma serwisów :think: [pewnie tysiące a nawet setki :lol: ]
Dosmen pisze:Poza tym umieścił na stronie głównej button strony o Sch****e Gelsenkirchen...
jak mu zapłacili :mike:

Awatar użytkownika
Dosmen
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dosmen » 27 gru 2005, 20:45

fieldy pisze:
Dosmen pisze:Sorki za Offtopic (moge dostać WP)...
a jak nie pozwolisz to nie dostaniesz, co ?
Dobra wygłupiłem się... :p
fieldy pisze:
Dosmen pisze:Właściwie miał być to serwis o PSV Eindhoven, jednakże nie byłem zdecydowany czy PSV czy BVB. Zrobiłem ankietę na gadu-gadu.
a czy osoba tworzaca serwis musi być kibicem danego klubu ? Ciekawe ile cloner ma serwisów :think: [pewnie tysiące a nawet setki :lol: ]

Tyle, że oni nazywają się prawdziwymi kibicami...

Fiant
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fiant » 27 gru 2005, 21:23

Oho. I tu wychodzi te głupie kibicowanie :?
A czy już buttony Schalke nie może być na stronie ?
Z drugiej strony strona o Schalke też ma button BVB (albo BxB :P)

I co w tym złego. No ja nie rozumiem.

Poza tym bardzo ładna strona. Przynajmniej działa 8)
Bo ostatnio bvb.com.pl nie działała, ale już działa :D

A poza tym skoro kibice BxB nie lubią Bayernu to czemu na stronie jest button Bayernu ?
Rebuzz Ty jesteś tam newsmanem i bardzo zagorzałym kibicem (a może kibolem :roll: ) i na to pozwalasz ? hehehe
I jeszcze banner Bayeru. No nie. Przecież w tym sezonie przegraliście z Bayerem i dajecie ich button. No no no :P

A tak na serio. To tylko buttony. W czym Wy widzicie problemy ? :D
Nawet rebuzz dał button Bayernu (no może nie rebuzz dał, ale jest związany z tą stroną, gdzie jest button) i jakoś żyje :P

Awatar użytkownika
rebuzz
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rebuzz » 28 gru 2005, 13:39

Fiant pisze: Rebuzz Ty jesteś tam newsmanem i bardzo zagorzałym kibicem (a może kibolem :roll: )
nie aktualnie to jestem redaktorem naczelnym tylko zmieniamy stronke i i nie zmieniamy teraz dzialow z redkacja itd ,na nowej stronce bedzie wszystko opisane,
Fiant pisze: Nawet rebuzz dał button Bayernu (no może nie rebuzz dał, ale jest związany z tą stroną, gdzie jest button) i jakoś żyje :P
to dal stary redaktor :) ale button bayernu zostanie ... znam tylu fanow bayernu i dobrze mi sie z nimi zyje bo potrafia przyznac sie do bledow i odwrotnie .. pozatym meczu w dortmundzie z bayernem jeszcze nie bylem wiec "normalnych" fanow bayernu nie znam tylko tych internetowych .. a fanow sch*lke normalnych znam i mialem "przygody" :) wiec swoje wiem o tych typach ... a ze dales zdjecie z sudtribune z sektora 13 akurat to sie nei dziw ze tam sa takie ujecia :) stary gdybys ty tam byl ( moze byles ) a bys ujawnil choc troche brak antypatii do sch*lke ( na tym sektorze ) to lecisz ... ja akurat mialem przyjemnosc tam byc i atmosfera super :) i skoro maja swoja zgrana grupe to po co im przyjaciele z regionu :lol:

co do "debili" to bylo okreslenie na moich kolegow tutaj pozytywne bo swojego czasu duzo tu siedzialem , w sensie swiry bo "akcje" na tym forum odchodzily , no ale pojechales mi po rodzinie , nie bede tego komentowac :)

co do kanalizacji to byl to przyklad, niebiescy maja tez inne ciekawe rozwiazania ale sami przyznali ze zrobili wiele bledow w roznych miejsach ( jakis stary news na kickerze .. nie wiem czytaj znajdziesz napewno ) wiec to nie sa moje spostrzezenia tylko uwagi ludzi ktorzy byli za to odpowiedzialni , zreszta na sch*lke pojawie sie w meczu polska ekwador :) ( tzn wiesz jak mnie wylosuja z fify :D:D ) ale moi znajomi ( takze ze strony ) jada na rewanz na sch*lke wiec pewnie co nieco mi poopowiadaja
a zjechalem cie na pierwszym poscie bo dales naprawde argumenty dziwne dotad niespotykane i powiedzialbym nie trzymajace sie nic a nic pilki noznej ... ja sam bylem w ETAP hotel w Dortmundzie i tam wlasnie zatrzymuje sie wiekszosc fanow BVB z swiata ... .BA ! co wiecej powiedz mi dlaczego fani stuttgartu ( jak stuttgart rozgrywam mecz z niebieskimi ) zatrzymali sie w dortmundzie w ETAPIE wlasnie ? hmmm dziwne nie ?

moze i dostali tytul miasta roku ale wiesz jeden rok nie swiadczy o caloksztalcie tylko o postepach w danym okresie czasu , a gelsenkirchen jak mamy mowic o gospodarce jest po prostu biedniejszy, zamykaja im huty ( to co na slasku ) i bezrobocie tam jest wieksze niz w dortmundzie, za to lepiej jest z mieszkaniami ( wiem bo znajomi czy rodzina mieszkali w Herne zaraz obok gelsenkirchen ) potemi mieszkali w bochum ... a w dortmundzie jak spalem u qmpla w domu to za te pieniadze co on placi za miesiac to w gelsenkirchen by w 5 razy lepszej dzielnicy dostal lepsze mieszkanie :)

co do "wzorowania" na stadionach ... nie wiedzialem ze na veltins sie ktos chce wzorowac , jak cos to pewnie pominajac te wszystkie bledy :lol: bo innego wyjscia nie widze , a SIGNAL IDUNA PARK ( jak to brzmi :D:D ) moze niema konkretnie calego odwzorowania w innych stadionach ale "Nike Curve" byly dokladnie przechwytywane i maja byc wykorzystane chocby w planach Ac Milan ( ktore sa odlegle ale juz Są jakies )

a na koniec pytanie ( moze mnie zagniesz moze nie ) na ilu spotkaniach Bundesligi byles ? bo to naprawde ci pozwoli ocenic ktorzy kibice jacy sa ( chodzi o kulture ) bo swoje wiem i jak mi ktos powie ze niebiescy maja kulturalnych fanow to najlepiej wzialbym go na stadion i niech sam sie biedak przekona ...

no i jeszce jedno bayern to nie sch*lke .... bayern to tylko sportowa zlosc rywalizacja lat 90 ... a sch*lke to lata tradycjii i niemartw sie znam kazdego z tych redaktorow stronek BVB w polsce i zdanie mam na ten temat :) ow redaktor wymienil sie buttonem z niebieskimi na takiej podstawie ze "to klub bundesligi" no dobrze ma takie rozumowanie , jego strona jego myslenie , u mnie na szcescie ludzie sa zgodni ze niebiescy to klub bundesligi ale to takze niebiescy i taki argument wystarczy :)

ps. hahaha pozatym mamy ciagly kontakt z www.schwatzgelb.de haha potem bym przyjechal do dortmundu i swiecil oczami jakby sie mnie spytali " co tam robi button sch*lke" hahaha :) komizm w czystej postaci :D

ps2. a ty jestes czyims fanem czy po prostu tak tylko pasjonat bundesligi ?

ps3. a co do pomocy bayernu ? stary .. chcesz moje gg i mam ci to wyjasnic w szczegolach jak to bylo ? a jak nie to zobacz sobie moje stare posty tutaj moze beda w tym temacie nawet .... i ta pomoc NAPEWNO NIE FINANSOWA !!! tylko to mialo byc wypozyczenie Santa Cruza i kogos jeszcze ( nie wiem ) na rok .... w zamian potem mial przejsc Ewerthon :) tak jak slysze "pomoc" to ludzie nieoczytani jestescie strasznie .. albo zyjecie plotkami onet.pl a zeby nie bylo ze TO MOJA OPINIA to spytaj sie redaktora stronki z bayernu co jest buttona bvb.com.pl to ci potwierdzi ze tak to wlasnie bylo :)

Fiant
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fiant » 28 gru 2005, 15:00

No nareszcie rebuzz mówisz jak człowiek :D

Co do "debili" :) Chodziło mi tylko o to, że tak nazywać możesz kogoś kogo znasz 8)

1. Zacznę od wzorowania się Milanu na stadionie Schalke :)
Nie słyszałem, by chcieli coś "kopiować" z SIP (Signal Iduna Park)

2. Co do tej trybuny - właśnie takich kibiców nie lubię

3. Lubię Schalke, Werder, HSV, Bochum, Nurnberg i inne kluby Bundesligi. BVB jest mi obojętne szczerze mówiąc. Nie będę im kibicował przecież tylko dlatego, że gra tam Polak :D

4. Co do tych powodów. Hmm. Ja sądzę, że są głębsze korzenie konfliktów. No z Schalke może nie, ale z Bayernem to częściowo przyznałeś mi rację :)
Wiem, że Schalke-BVB to tak jak Legia-Polonia, Milan-Inter itp. :)
Ale szukałem jeszcze czegoś więcej. I częściowo to znalazłem. Ale przede wszystkim to właśnie bliskość miast jest przyczyną nienawiści :?

5. A powiem szczerze, że nie byłem na żadnym meczu Bundesligi, ale...
Czytam dość dużo o Bundeslidze, przeglądam zdjęcia i widzę dość dużo :D
Oczywiście to nie to samo, co wyjście na mecz :D

6. Naprawdę nie wiem o jakich błędach mówisz :( Może podaj jakieś przykłady (ze 2-3). Nie chcesz chyba powiedzieć, że na stadionie 5-gwiazdkowym źle działa kanalizacja :D

7. Ja tam słyszałem o pomocy finansowej :D

8. Co do tego Stuttgartu to nie wiem, ale na pewno nie dlatego, że się bali Gelsenkirchen. Może były jakieś problemy z załatwieniem hotelu itp. Naprawdę nie wiem i nie będę strzelał.

A teraz ja mam pytania :D
1. Czemu cały czas piszesz sch*lke ? Dla mnie to jest bezsensu. To tak samo jak piszą BxB 8)
2. Byłeś na Veltins Arena ? Jeśli tak, to uważasz, że tam jest zła atmosfera ?
3. Co rozumiemy pod pojęciem "niekulturalni" ? Auta palą ? Biją kibiców ?
O takich incydentach nie słyszałem. Jak już mówiłem - BVB chyba właśnie Bayernowi podpaliła samochód (oczywiście kibice, nie klub). To może i było wtedy kiedy była ta wielka rywalizacja :roll:
Ale słyszałem miłe opinie o Die Knappen.
4. A co myślisz o Schalke i Bayernie ? Ale tak szczerze. Czy jest coś co się Ci w nich podoba ? Może jest tam właśnie miła atmosfera ?
5. Podoba Ci się ta rywalizacja klubów ? Nie lubisz Schalke bo lubisz BVB ?

Aha. I musimy odróżnić złość kibiców po przegranej od nienawiści :D
To 2 różne rzeczy :)

EDIT
Z bezrobociem rebuzz się trochę mylisz :)
W powiecie Gelsenkirchen jest 16 % bezrobocia
W Dortmundzie 17%
Podejrzewam, że w Gelsenkirchen jest więc 13-14% bezrobocia :) (tamta dana to powiat, a mniejsze miasta są raczej biedniejsze)

Ale co się doczytałem jest godne uwagi :)
Dortmund i Gelsenkirchen mają jeden cel wspólny - by dofinansować ten region :D

EDIT 2
Hmm. Na wikipedii są inne dane i wychodzi na to, że w Gelsenkirchen jest bezrobocie większe o 5-6 %
Ale mniejsza o to. W kóncu to temat o BVB a nie o gospodarce :D

Awatar użytkownika
rebuzz
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rebuzz » 28 gru 2005, 16:31

Fiant pisze: Co do "debili" :) Chodziło mi tylko o to, że tak nazywać możesz kogoś kogo znasz 8)
odpowiem w formie riposty bo tak wygodniej mi bedzie,

wiec tak wlasnie zrobilem swiry w pozytywnym znaczeniu - mysle ze pare osob znam z forum jako tako i sie nie obraza jak ich tak nazwe
Fiant pisze: 1. Zacznę od wzorowania się Milanu na stadionie Schalke :)
Nie słyszałem, by chcieli coś "kopiować" z SIP (Signal Iduna Park)
nie kopiowac, ale uzyc tych samych wzorcow co Nike przy pomocy firmy budowalnej zastosowalo w Dortmundzie ( przy trybunie SUD I NORD ) sa dodatkowe trybuny wzniesione w rogach ( dlatego nike-curve ) napewno widziales w tv.
Fiant pisze: 2. Co do tej trybuny - właśnie takich kibiców nie lubię
hmm no oni tak prezentuja swoja postawe, wole to niz zeby sie mieli bic, a jak chcesz to ci podesle filmik gdzie widac jak fani BVB ida na wygrane derby ( 2-1 w gelsenkirchen tralalala ) i jak ladnie ludzie ( okolo 50 lat ) koles ich wita .. wiec to jest obustronna nienawisc i nikogo tu nie nalezy usprawiedlwiac,
Fiant pisze: 3. Lubię Schalke, Werder, HSV, Bochum, Nurnberg i inne kluby Bundesligi. BVB jest mi obojętne szczerze mówiąc. Nie będę im kibicował przecież tylko dlatego, że gra tam Polak :D
wiem co to jest bo na naszej stronce tez przezylismy napor "fanow" bvb i tzw. "smolarkomanie" ale juz cichnie powoli i zostaja ci co zawsze byli z BVB:)
Fiant pisze: Ale przede wszystkim to właśnie bliskość miast jest przyczyną nienawiści :?
stary, ja mieszkam na slasku, u nas sa podzialy na dzielnice na klasy na wszystko pomiedzy gornikiem a ruchem .. ( no tam gks tez sie liczy ) moja kuzynka w Herne w klasie podsawowej ma na 20 chlopcow 15 z sch*lke a 4 z BVB i jednego z Bochum .... a dla odwrotu znajomy ochroniarz ktory mieszka blizej dortmundu opowiadal mi jak synek jego kolegi mial sie zle bo jako jedyny w calej klasie byl za sch*lke ( na 30 pare osob ) a reszta za bvb .... to od dziecka tam jest propagowane bo DZIENNIE JEST Z TYM STYK ! jak tak sobie chodzilem w bluzie z Borussii po Bochum to myslisz ze bylo milo ? zgadnij ... sa dzielnice , sa kluby , wiadomo miasto ... ludzie musza miec podzialy, mi z tym dobrze,
Fiant pisze: 5. A powiem szczerze, że nie byłem na żadnym meczu Bundesligi, ale...
Czytam dość dużo o Bundeslidze, przeglądam zdjęcia i widzę dość dużo :D
Oczywiście to nie to samo, co wyjście na mecz :D
no to zycze ci wyjscia na taki mecz, zobaczysz jak to wyglada , bo sam mowisz ze oceniasz obiektywnie wiec uwierz mi ze te obrazki sie roznia sporo .. np. Dortmund - Stuttgart ( moj pierwszy mecz itd 0-2 w du** 3 sezony temu chyba ) to widzialem po meczu transmisje skroty w dsf .. i calkiem inaczje to na stadionie wygladalo .. bvb klnie na stuttgart .. a stuttgart na przywitanie spiewa "scheisee borussia" .. itd i takei obrazki byly w tv ... a normalnie to racja spiewali .. my tez... ale przed meczem mialem chyba 20 fotek z fanami VFB .... zero agresjii ... wymiana szalikow itd ... po meczu wspolne rozmowy i na piwo ! ... wiec nie zawsze obraz tv odpowiada rzeczywistosci ...
Fiant pisze: 6. Naprawdę nie wiem o jakich błędach mówisz :( Może podaj jakieś przykłady (ze 2-3). Nie chcesz chyba powiedzieć, że na stadionie 5-gwiazdkowym źle działa kanalizacja :D
www.kicker.de i tyle ci powiem narazie ... nie pamietam nawet tytulu artykulu, a kanalizacja dziala, ale nie dziala odprowadzanie wody ( bo niby dach jest i nie pada nie ? ) ale to jest wadliwe i przeciez juz dwa razy to wymieniali, to jest najwiekszy bol tego stadionu ... wiem wiem ze ciagle draze ten argument ale on mi utkwil najbardziej w pamieci,

ps. a te plastikowe krzeselka BVB bez oparcia to ladniejsze sa :P
Fiant pisze: 7. Ja tam słyszałem o pomocy finansowej :D

nie mogles bo tego nie bylo :) BA ! przez 4 godziny na stronce bayernu polskiej takie info bylo bo sie komus pomylilo tlumaczenie newsa :P i poprawial potem bo wiem bo sam bylem zdziwiony trescia jaka tam przeczytalem .. pozatym kontaktowalismy sie w tej sprawie z Pawlem Rybakiem I Atonem Krawietzem ( pierwszy dla polsatu sport robi wywiady a drugi to kierowaca BVB ) i z nimi mamy wiesz kontakt :D :D i znamy te sprawy z innej strony i co prawda bayern wyciagnal pomocna dlon, ale na dluzsza mete to by sie BVB nie oplacalo po prostu, ok checi byly temu nigdy nie zaprzecze ... ale BVB mogla by na tym stracic na dluzsza mete wiec dobrze ze sie nie zgodzili.
Fiant pisze: 8. Co do tego Stuttgartu to nie wiem, ale na pewno nie dlatego, że się bali Gelsenkirchen. Może były jakieś problemy z załatwieniem hotelu itp. Naprawdę nie wiem i nie będę strzelał.

a co to za problem zalatwic hotel ? tam troszke wieksza kultura jest niz w polsce ( choc sa wyjatki ) wiec nie wiem ale ETAP hotel po prostu jest tani i przystepny dla fanow chyba :) nie wiem jakie w gelsenkirchen sa hotele bo nie mialem okazji sprawdzac :) i pewnie nie bede miec bo jak cos to sie bede wolal zatrzymac u rodziny w Herne.
Fiant pisze: 1. Czemu cały czas piszesz sch*lke ? Dla mnie to jest bezsensu. To tak samo jak piszą BxB 8)
widzisz czesty pobyt w niemczech i kontakt swira ze swirami prowadzi do tego ze mam pewne odchyły na tym punkcie :)
Fiant pisze: 2. Byłeś na Veltins Arena ? Jeśli tak, to uważasz, że tam jest zła atmosfera ?
bylem, ale nie na meczu ... na ich starym stadionie tez bylem ...
zawsze powtarzam ze atmosfera u niebieskich jest dobra ... ale na BVB jest lepsza ... ale nie mi to oceniac ...powiem tyle ze obiektynie oceniajacy ludzie co rok co sezon za najlepszych fanow i najlepsze oprawy wybieraja BORUSSIE !! a sch*lke zawsze drugie .. teraz w tym sezonie napewno namiesza bayern ( a namieszal by bardziej tylko ze ich kierownictwo spiepszylo sprawe i mala trybune stojaca im zrobila .. ehh a szkoda ) i HSV moglby sie tez postarac :) pozatym czolowka sie nie zmienia..
Fiant pisze: 3. Co rozumiemy pod pojęciem "niekulturalni" ? Auta palą ? Biją kibiców ?
O takich incydentach nie słyszałem. Jak już mówiłem - BVB chyba właśnie Bayernowi podpaliła samochód (oczywiście kibice, nie klub). To może i było wtedy kiedy była ta wielka rywalizacja :roll:
nie wiem nic o samochodze, moze tak bylo .. ( nie odpowiadam za tyle tysiecy fanow BVB ) ale dla przykladu znajomi ( 3 osoby ) bylo na meczu bvb - bayern i powiedzieli ze "ok fani bayernu tych co oni spotkali to byli spoko ..moznabylo pogadac " a fani inni moi znajomi ( 2 osoby ) spotkaly innych fanow bayernu i totalna porazka .. jakies malolaty machaly im szalami przed oczami ... i totalny smiech ... dobrze ze moj kolega byl ze swoim paroletnim synkiem bo inaczej to by nie wytrzymal .... ( a to spokojny czlowiek ) .. wiec w kazdym klubie znajda sie debile ( "kibice") kwestia tylko gdzie jest ich wiecej ? ....
Ale słyszałem miłe opinie o Die Knappen.
Fiant pisze: 4. A co myślisz o Schalke i Bayernie ? Ale tak szczerze. Czy jest coś co się Ci w nich podoba ? Może jest tam właśnie miła atmosfera ?

pytasz a wiesz :) sch*lke nie bede komentowac , znienawidzony klub z przyczyn roznych blizej mi znanych, bedziesz na derbach .. na westfali to przezyjesz to sam , bedziesz wiedziec, a w bayernie mila atmosfera ? hm nie wiem nie wnikam ...wiem tylko ze nie na darmo zostali nazwali "fc holywood" przez niemiecka opinie publiczna i prase.. BA ! nawet taka stronka jest .... nie wnikam ... swoje wiem :)
Fiant pisze: 5. Podoba Ci się ta rywalizacja klubów ? Nie lubisz Schalke bo lubisz BVB ?
to jeden z powodow ale nie jedyny, rywalizacja w Bundeslidze jest najciekawsze wedlug mnie :) pisalem juz kiedys ze niemiecka pilka mi odpowiada ... i ze gdybym mial do wyboru manchester-real a koeln-duisburg to wybieram ten drugi mecz bez zastanawiania sie :)
Fiant pisze: Aha. I musimy odróżnić złość kibiców po przegranej od nienawiści :D
To 2 różne rzeczy :)
no zlosc to mialem po meczu z bayernem , postawa sedziego ... dobrze ze dostal przynajmniej taka note na jaka zasluzyl przez kicker :D:D no ale stracilismy punkty szkoda..

co do bezrobocia mozesz miec racje, nie znam konkretnych danych liczbowych ... opinie swoje wyglaszam po tym jak widzialem i chodzilem po obu tych miastach ....
Fiant pisze: Ale co się doczytałem jest godne uwagi :)
Dortmund i Gelsenkirchen mają jeden cel wspólny - by dofinansować ten region :D
hmm no bo westfalia to tak jak slask tylko ze 20 lat w przyszlosc wybiegajac ... u nas tez katowice ruda slaska bytom zabrze chorzow to miasta wiodace ... a np. taki knurow ( miasto jerzego dudka ) nie poszaleje za bardzo w dziedzinach gospodarki itd..

no i to by bylo chyba na tyle :) ...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niemcy”