Finanse (Giełda, itp.) - Strona 2

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Realista69 2.0
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 423

Giełda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Realista69 2.0 » 23 lis 2021, 17:02

RoyKeane pisze:
23 lis 2021, 16:39
Ja kilka dni temu założylem konto do zakupu akcji, szwajcarskie. polski US może mi skoczyć.
a jesteś rezydentem Szwajcarii?

Awatar użytkownika
RoyKeane
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 224

Giełda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoyKeane » 23 lis 2021, 17:11

Realista69 2.0 pisze:
23 lis 2021, 17:02
RoyKeane pisze:
Ja kilka dni temu założylem konto do zakupu akcji, szwajcarskie. polski US może mi skoczyć.
nie

Realista69 2.0
Kapitan
Kapitan

Giełda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Realista69 2.0 » 23 lis 2021, 17:19

RoyKeane pisze:
23 lis 2021, 17:11
Realista69 2.0 pisze:
23 lis 2021, 17:02
RoyKeane pisze:
nie
Myślisz, że jak założysz konto maklerskie w szwajcarskim banku, to polski US o tym nie wie? Jeśli zarobisz jakieś pieniądze, to oni zostaną o tym powiadomieni, żebyś zapłacił podatek.

Awatar użytkownika
RoyKeane
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Giełda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoyKeane » 23 lis 2021, 17:24

a niby skąd mają wiedzieć. oni rutynowo tego nie sprawdzają a szwajcarska instytucja wątpię aby dzieli się takimi informacjami

poza tym to nie jest konto bakowe a raczej takie do handlu akcjami.

nie mam w tym doświadczenia poza tym że kilka lat temu umoczyłem 5 tys pln w akcję firmy braster, spadły z 6 pln na 1 :smoke:

Realista69 2.0
Kapitan
Kapitan

Giełda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Realista69 2.0 » 23 lis 2021, 17:32

RoyKeane pisze:
23 lis 2021, 17:24
a niby skąd mają wiedzieć. oni rutynowo tego nie sprawdzają a szwajcarska instytucja wątpię aby dzieli się takimi informacjami
Chyba żyjesz w innym wymiarze. Jeśli zarobisz kasę i nie zapłacisz podatku Belki, to jak do Ciebie się dobiorą, to zapomnisz jak się nazywasz.

Awatar użytkownika
RoyKeane
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Giełda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoyKeane » 23 lis 2021, 17:39

a skąd pewność że szwajcarska giełda dzieli się informacjami o swoich klientach ?

Realista69 2.0
Kapitan
Kapitan

Giełda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Realista69 2.0 » 23 lis 2021, 17:57

Jest automatyczna wymiana informacji podatkowej. (:

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 722

Giełda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 24 lis 2021, 0:02

Bym miał wolne 50 koła to odrazu ładuje w Etherum. Krypto ryzykowne? Tego procesu się już nie da cofnąć. A Eth i Bitcoin pójdą w górę. Ryzyko praktycznie zerowe.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4003
Kibicuję: AC Milan

Giełda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 24 lis 2021, 0:18

BadBoy pisze:
24 lis 2021, 0:02
Bym miał wolne 50 koła to odrazu ładuje w Etherum. Krypto ryzykowne? Tego procesu się już nie da cofnąć. A Eth i Bitcoin pójdą w górę. Ryzyko praktycznie zerowe.
No ale jednak wahania są dość mocne. Nigdy nie wiadomo też w którą walutę krypto zainwestować

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 722

Giełda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 24 lis 2021, 0:43

Wahania zawsze będą ale popatrz sobie na wykresy Eth czy Bitcoina. Ja mam poinwestowane a altcoiny bo na tym można zarobić dużo za stosunkowo nie duza kasę. Ale jakbym miał inwestować coś więcej (ostatnio miałem kupic Eth za 30 koła ale przejebalem w kasynie) to tylko Eth albo Bitcoin z czego Eth będzie miało większe wzrosty. To jest waluta która już się przyjęła jako płatności elektroniczne w wielu serwisach obok Bitcoina. Nie widzę możliwości żeby nagle się coś załamało. Wystarczy poczytać prognozy na najbliższe lata

Awatar użytkownika
MeToYou
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 35

Giełda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MeToYou » 24 lis 2021, 10:59

BadBoy pisze:
24 lis 2021, 0:43
Wahania zawsze będą ale popatrz sobie na wykresy Eth czy Bitcoina. Ja mam poinwestowane a altcoiny bo na tym można zarobić dużo za stosunkowo nie duza kasę. Ale jakbym miał inwestować coś więcej (ostatnio miałem kupic Eth za 30 koła ale przejebalem w kasynie) to tylko Eth albo Bitcoin z czego Eth będzie miało większe wzrosty. To jest waluta która już się przyjęła jako płatności elektroniczne w wielu serwisach obok Bitcoina. Nie widzę możliwości żeby nagle się coś załamało. Wystarczy poczytać prognozy na najbliższe lata
Prognozy? :rotfl: Kiedyś Warren Buffet powiedział, że analitycy są tylko po to, żeby wróżki dobrze wypadały na ich tle.

Sporo osób, które zainwestowały dawniej w krypto teraz promuje to jako prawdę objawioną i pewny zysk bo przecież wcześniej urosło. Nikt za bardzo nie mówi, że krypto nie ma absolutnie żadnej wartości poza spekulacyjną wiarą w jego przydatność. Pojawiają się porównania do tulipanów w XVII wieku w Holandii, ale jest jedna różnica - tam miałeś chociaż cebulkę i wyrósł z tego ostatecznie ładny kwiatek. W przypadku krypto może to z dnia na dzień może runąć jak domek z kart i nikt nie znajdzie argumentu logicznego, dlaczego miałoby być warte więcej niż 0 (słownie: zero) centów.

Czy na giełdzie zatem jest lepiej i nie ma spekulacji? I tak i nie. Jest lepiej, bo inwestujesz w coś realnego, spółkę, która ma aktywa, know-how, maszyny, czasem ma długi, ale też i jakąś wizję, plan i kontrahentów. czy akcje są czasem przewartościowane? Oczywiście! Balon CD Projekt najlepiej wyedukował wszystkich początkujących inwestorów. Czy można jednak zauważyć, że balon rośnie? Oczywiście! Po to są choćby podstawowe wskaźniki, jak C/Z (przy czym warto pamiętać, że w każdej branży optymalny poziom wygląda nieco inaczej i gaming to nie produkcja oleju słonecznikowego).

Realista69 2.0
Kapitan
Kapitan

Giełda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Realista69 2.0 » 24 lis 2021, 11:15

MeToYou pisze:
24 lis 2021, 10:59
czy akcje są czasem przewartościowane? Oczywiście! Balon CD Projekt najlepiej wyedukował wszystkich początkujących inwestorów.
Rynek wycenił optymistyczny scenariusz. Gdyby gra miała taki poziom jaki oczekiwało, to nie byłoby tąpnięcia na walorze. Sygnałem ostrzegawczym była sprzedaż akcji przez insiderów pod koniec września.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4003
Kibicuję: AC Milan

Giełda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 24 lis 2021, 11:35

Odnośnie krypto to ostatnio pojawiają się informacje że część krajów rozważa zablokowanie możliwości kopania - to też może spowodować zapaść na tym rynku. Dla mnie jednak zbyt nieprzewidywalne to aby tam inwestować oszczędności chyba że ktoś lubi ryzyko :)

Awatar użytkownika
MeToYou
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 35

Giełda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MeToYou » 24 lis 2021, 12:25

Realista69 2.0 pisze:
24 lis 2021, 11:15
MeToYou pisze:
czy akcje są czasem przewartościowane? Oczywiście! Balon CD Projekt najlepiej wyedukował wszystkich początkujących inwestorów.
Rynek wycenił optymistyczny scenariusz. Gdyby gra miała taki poziom jaki oczekiwało, to nie byłoby tąpnięcia na walorze. Sygnałem ostrzegawczym była sprzedaż akcji przez insiderów pod koniec września.
Zgodzę się z tym połowicznie - spadek po prostu byłby mniejszy, ale poziom przewartościowania był i tak wysoki, co najmniej jakby mieli dwie takie gry wypuścić na raz. Rynek wiedział o bańce, nie wiedział o niedociągnięciach gry. Zarząd miał po prostu pełniejszą wiedzę :wink:

Co do zakazu krypto to jest to raczej kwestia czasu. Wystarczy poczytać co na ich temat sądzą osoby mające jakąkolwiek decyzyjność w Świecie (Christine Lagarde, Janet Yellen, Xi Jinping -spoiler alert, nie przepadają za nimi) a nie analityk z jakiegoś krypto portalu. W ich miejsce wskoczą cyfrowe waluty państwowe, póki co trwa testowanie systemu i eldorado grubasów. Prędzej czy później wycisną małych inwestorów jak cytrynkę, dostając cynk od decydentów z wyprzedzeniem.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Giełda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 24 lis 2021, 12:47

MeToYou pisze:
BadBoy pisze:
24 lis 2021, 0:43
Prognozy? :rotfl: Kiedyś Warren Buffet powiedział, że analitycy są tylko po to, żeby wróżki dobrze wypadały na ich tle.

Sporo osób, które zainwestowały dawniej w krypto teraz promuje to jako prawdę objawioną i pewny zysk bo przecież wcześniej urosło. Nikt za bardzo nie mówi, że krypto nie ma absolutnie żadnej wartości poza spekulacyjną wiarą w jego przydatność. Pojawiają się porównania do tulipanów w XVII wieku w Holandii, ale jest jedna różnica - tam miałeś chociaż cebulkę i wyrósł z tego ostatecznie ładny kwiatek. W przypadku krypto może to z dnia na dzień może runąć jak domek z kart i nikt nie znajdzie argumentu logicznego, dlaczego miałoby być warte więcej niż 0 (słownie: zero) centów.

Czy na giełdzie zatem jest lepiej i nie ma spekulacji? I tak i nie. Jest lepiej, bo inwestujesz w coś realnego, spółkę, która ma aktywa, know-how, maszyny, czasem ma długi, ale też i jakąś wizję, plan i kontrahentów. czy akcje są czasem przewartościowane? Oczywiście! Balon CD Projekt najlepiej wyedukował wszystkich początkujących inwestorów. Czy można jednak zauważyć, że balon rośnie? Oczywiście! Po to są choćby podstawowe wskaźniki, jak C/Z (przy czym warto pamiętać, że w każdej branży optymalny poziom wygląda nieco inaczej i gaming to nie produkcja oleju słonecznikowego).
Drugi akapit to trochę jakbym czytał o gotówce. Tak naprawdę to wszystko można tak opisać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”