Borussia Dortmund (zbiorczy) - Strona 39

Piłka nożna w Niemczech | Rozgrywki ligowe: Bundesliga, 2. Bundesliga i Puchar Niemiec | Kluby: Bayern Monachium, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen | Reprezentacja Niemiec | Transfery oraz inne wydarzenia związane z niemiecką piłką nożną
Fiant
Junior
Junior
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fiant » 28 gru 2005, 17:16

Super się z Tobą rozmawia !
Widać teraz, że jesteś konkretny kibic.
I wiesz co ? Masz rację !
Bo to w TV co dają to rzeczywiście nic. Ja właśnie widziałem dużo zdjęć kibiców Schalke i innego klubu razem (m.in. Werder i Nurnberg). Oni się lubią. Kibice nie są tak wrogo do siebie nastawieni jak w Polsce.
Ba! Rozmawiałem kiedyś przez GG z fanem Schalke. On powiedział mi tak (mniej więcej), że owszem BVB nie lubi Schalke i odwrotnie, ale nie ma bitw na mieście, nikt nikogo nie morduje, nie zabija itp. Owszem są takie "parady" gdzie kibice krążą po mieście, ale nigdy nikt nie mścił się na widzów !

Te pojedyncze przypadki się owszem zdarzają, ale to nie są kibice tylko kibole ! Ale to i tak jest rzadkość, bo w Niemczech jest taki rygor, że hohoho. Rzucisz petardę - nie wejdziesz przez 5 lat na stadion :D
Z tą trybuną, to może i masz rację. Lepiej żeby tak było, niż gdyby mieli się bić.

Mi bliżej do klubów typu Schalke, HSV.
Za BVB jak już wcześniej pisałem nie przepadam.
Ale mam nadzieję, że aktów podpaleń, bijatyk na stadionach nie będzie, czego sobie i Wam życzę w Nowym roku !

Awatar użytkownika
robo-bvb
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: robo-bvb » 28 gru 2005, 20:10

panowie po co takie ostre wymiany zdan na temat animozji miedzy klubami??po co w temety pilkarskie wlaczac temat urbanizacji obu miast?? na BVB zawsze jes 80 tys. widzow na Schalke nie ma zawsze kompletu.Stadion niebieskich jest nowoczesniejszy ale jest nowiutki a "kanarki" maja stadion juz wiekowy troche(na MŚ przeszedl modernizacje,odnowiono go) i porownywanie ich nie ma sensu.unowoczesnianie bazy sportowej obu klubow(i oby innych tez) tylko sprzyja podnoszeniu rangi Bundesligi i klubow.co maja powiedziec we Wloszech gdzie 90% stadionow jest przestarzalych?(to wypowiedz Berlusconiego w programie sportowym na RAI UNO.dlatego mysli o odejsciu z San Siro i budowie nowego stadionu).nowoczesne stadiony= wygoda dla kibicow,dobry widok z kazdego sektoru na boisko,bezpieczenstwo na obiekcie-- to dzieki temu mamy komplety na stadionach Bundesligi.nie ma sie co dziwic,ze chetniej przychodza pilkarze z nazwiskami--Makaay,Micoud,van der Vart,Pienaar,czy moze deJong.sytuacja klubow sie poprawi finansowo bo tv kablowe kupily na 3 lata prawa do ligi za 1.3 mld euro.wiecej kasy to wiecej klasowych zawodnikow. POZDRO DLA WAS

Awatar użytkownika
robo-bvb
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: robo-bvb » 28 gru 2005, 20:12

P.S--oby w pucharach Bayern dal rade Milanowi,a i reszcie(Werder,Schalke,HSV)zycze powodzenia na chwale niemieckiej pilki!!!

Nie pisz posta pod postem.

Fiant
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fiant » 28 gru 2005, 21:12

robo-bvb pisze: na BVB zawsze jes 80 tys. widzow na Schalke nie ma zawsze kompletu.
A i tu się mylisz !!!
Na meczach Schalke jest lepsza frekwencja % niż Borussi !
Popatrzmy na źródła z www.fussball.pl
Schalke: Średnia: 61,247
Borussia: Średnia: 74,847

Pojemność stadionu Schalke to 61 524, a Borussi 83 000

Więc liczymy :
Schalke: 99,549 %
Borussia: 90,177 %

Więc to na mecze BVB nie przychodzi komplet widzów, a nie Schalke !
Ogólnie widzów jest więcej, bo większy jest stadion, ale na mecze nie przychodzą pełne trybuny 8)

Na Veltins Arena przychodzą cały czas :D

Awatar użytkownika
Gomez
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gomez » 29 gru 2005, 1:56

Fiant policz sobie frekwencje na AA 8) ...w sumie to cie wyrecze...wynosi ona rowne 100%...na kazdy meczyk w tym sezonie zawsze sprzedawany byl komplet biletow. :D 66 000...a w przyszlym roku 70 000.

a co do tych praw TV to i dobrze dla klubow...w szczegolnosci tych dobrych...ale niestey jest jeszcze duza roznica z placami za transmisje miedzy BL a Serie A czy Premiership.

w Serie A jest to wytlumaczalne - ludzie wola ogladac mecze w TV niz na tak kiepsciutkich boiskach :!:

Fiant
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fiant » 29 gru 2005, 12:01

No proszę, nawet nie wiedziałem :)
Tak więc moim skoromnym zdaniem atmosfera na SIP wcale nie jest najlepsza 8)
A czemu piszesz, że w przyszłym sezonie będzie 70 000 widzów ? Planują modernizację stadionu ?

Tak na marginesie. Vetlins Arena też przydałaby się lekka modernizacja tak na 75 000 miejsc. Może wiecie, czy chcą rozbudowy ?

PS. Pamiętajcie, że wcale większa ilość miejsc nie gwarantuje wzrostu kibiców !

Awatar użytkownika
Gomez
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gomez » 29 gru 2005, 12:05

Fiant pisze:A czemu piszesz, że w przyszłym sezonie będzie 70 000 widzów ? Planują modernizację stadionu ?

PS. Pamiętajcie, że wcale większa ilość miejsc nie gwarantuje wzrostu kibiców !
1.W sumie to juz jest przesadzone...rozbudowa do 70 000 w przyszlym roku.

2.Rozbudowuja gdyz jest takie zapotrzebowanie, a jesli bedzie jeszcze wiksze to napewno niemcy cos wymysla...mi to sie marzy 80 000 ludzi na AA.

Fiant
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fiant » 29 gru 2005, 12:34

Hmm. Ciekawe, bo nie słyszałem o tym :)
Skąd masz tą wiadomość ?
A i jak Oni to rozbudują ? Będą rozbierać konstrukcję stadionu, czy jak ?

Awatar użytkownika
brazzo
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: brazzo » 29 gru 2005, 15:14

nic nie beda rozbierac, poprostu da sie jesczze te 4000 krzeselek wcisnac...a wszystko dlatego ze jest wiecej chetnych na mecze niz miejsc na stadionie...a schalke swojego stadionu nie rusza, nie slyszalem o czyms takim :)

Fiant
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fiant » 29 gru 2005, 16:52

Ciekawe jak i gdzie Oni to docisną :D
A ja myślałem już, że lekki remoncik będzie :D

A skąd macie to info ?

Awatar użytkownika
rebuzz
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rebuzz » 29 gru 2005, 17:41

Fiant pisze: Tak więc moim skoromnym zdaniem atmosfera na SIP wcale nie jest najlepsza 8)
!
od kiedy ilosc zapelnionych miejsc (zawsze jak niema kompletu to wina gosci .. ) swiadczy o Poziomie ULTRAS BVB ?

a zreszta, przekonamy sie po tym sezonie kto znowu wygra te ciekawe rywalizacje :) moze ktos kiedys zrzuci BVB z tronu :) hehe ...

pozdrawiam

Fiant
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fiant » 29 gru 2005, 19:07

rebuzz pisze:
Fiant pisze: Tak więc moim skoromnym zdaniem atmosfera na SIP wcale nie jest najlepsza 8)
!
od kiedy ilosc zapelnionych miejsc (zawsze jak niema kompletu to wina gosci .. ) swiadczy o Poziomie ULTRAS BVB ?

a zreszta, przekonamy sie po tym sezonie kto znowu wygra te ciekawe rywalizacje :) moze ktos kiedys zrzuci BVB z tronu :) hehe ...

pozdrawiam

A widzisz, mówiłem !
Dla innych kibiców wcale nie jest przyjemny wyjazd na stadion BVB !
Nie chodzi z pewnością o to, że zespół plasuje się w okolicach środka tabeli, bo zajmuje jej górną cześć. Tu raczej chodzi o taką niechęć i strach :roll: Ale to wina kibiców BVB...

Poza tym kiedy trybuny nie są pełne to atmosfera nigdy nie będzie taka super jakby były pełne 8)

Awatar użytkownika
rebuzz
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rebuzz » 31 gru 2005, 16:29

niechec i strach ? hmm pogadamy jednak na ten temat jak pojezdzisz po meczach, mam nadzieje ze ci sie to przytrafi, albo przynajmniej pogadasz z jakimis niemieckimi fanami pilki noznej to zobaczysz jak ich opinie roznia sie od twojej,

pozdro

Awatar użytkownika
robo-bvb
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: robo-bvb » 01 sty 2006, 17:41

Sczesliwego Nowego Roku,duzo emocji sportowych i zwyciestw Borussi zycze wszystkim fanom BVB w 2006 roku!!!

Awatar użytkownika
robo-bvb
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: robo-bvb » 23 sty 2006, 20:33

Amedick przybedzie w lecie i zastapi wielce zasluzonego Woernsa.Koliejny mlody i perspektywiczny zawodnik w klubie(500 tys. euro).Mam na dzieje ,ze pojawi sie w klubie jeszcze w tym okienku transferowym Nigel de Jong choc miedzy innymi Sevilla stara sie rownie mocno o niego co BVB.Michael Zorc powiedzial,ze jest bardzo duza szansa na sprowadzenie go i zaprezentowanie w tym tygodniu ale od slow do czynow daleka droga.Oby sie udalo bo z nim nasza defensywa bedzie o wiele mocniejsza. Amoah w PNA w meczu Ghana-Nigeria niestety niewiele pokazal,ale mysle,ze w BVB pokaze swoje umiejetnosci i strzeli kilka bramek.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niemcy”