mawik pisze:jeżeli to wyszło w 2005 a nie 2004 bo nie pamiętam:)
grudzień 2004
SpY pisze:tupac to legenda ktora zrobila bardzo duzo dla rapu powied zmi kto wiecej zrobil tylko nie mow ze eminem
nie lubie eminema
Zobacz, można to porównać tak: 50 cent, sprzedaje swojej pierwszej płyty ponad 10 milinów, drugiej już mniej, wszyscy mówią, że sie sprzedał. Ha i nie nazywaja tego hip-hopolo jak u nas. Nas nigdy nei sprzedawał dużo płyt, nie odnosił sukcesów komercyjnych ze swoich nagrań. Co innego Jay-Z, który wiedział jak pokierować swoją karierą, żeby, liczby na koncie się mnożyły same. Udało mu się to i co robi hip-hopolo?? Nie, bo robi dobrą muzykę. Jak ktoś robi dobrą muzykę i sprzedaje tego dużo to jest dobrze, ale jak ktoś robi muzykę pod publike i tez sprzedaje dużo to po prostu się sprzedał. Tak mi się wydaje. Tam raperzy, ci bardziej znani mogą wydać tragiczną płytę a w tydzień pokryje się ona platyną. Zobacz Rap Eskadra w kilka tygodni ma już złota czy tam platynową płytę, fakt, że w pudełku mieści sie 6 czy tam 5 krążków, ale daje przykład. Włodi, pionier sceny, weteran, bardzo dobry raper, ma problemy, żeby sprzedać 10 000, gdzie tu jest sens?? I płyta pojawia się 3 tygodnie przed premierą w internecie. To takie podejście ludzi, którzy dla mnie wogóle nie mają gustu, kupuja to co im się wpoi do głowy. Fakt, teraz WWO sprzedaje bardzo dużo plyt, ludzie na to czekali więc się nie dziwie, że tak im to idzie. Mnie ta płyta jedna ani druga niczym w sumie nie zaskoczyła. Gdyby była dobra, kupiłbym ją. W stanach płyty kosztują okolo 10 - 15 $ więc w sumie dla niech to nie pieniadz, gdyby u nas płyty kosztowały 10-20 zł to każdy by miał full oryginałow, bo nikomu by się nie chciało płyt przegrywać, bo każdy chciałby mieć płytę z pudełkiem, w wkładką w środku. Dlatego jak szanuje jakiegoś rapera i lubie to co on robi, moge mu oddać szacunek tym, że kupię jego płytę i w jakimś stopniu odwdzięcze się za jego pracę włożoną w ten materiał.Niggaz pisze:Co do porównań tego co jest tworzone u nas z tym co jest tworzone za oceanem to trochę ciężko jest się do tego zabierać.