Ogolnie pewnym schematem jest wyglad takiego listu. Podejrzewam ze w pierwszej lepszej ksiazce do angielskiego znajdziesz cos takiego.
Dla przykladu: (nie wiem jaka to ksiazka bo znalazlem tylko ksero strony)
U samej gory powiedzmy w 3/4 strony od lewej piszesz adres, pod nim po wersie przerwy date (obie te informacje w stylu angielskim)
Dalej powitanie typu Dear X
No i teraz kolejne nazwijmy to paragrafy (powiedzmy ze opisujesz komus swoja podroz czy cos w tym stylu)
1. Ogolne wrazenia z tego co sie z Toba dzieje, gdzie jestes, jak mieszkasz, co porabiasz itd
2. Rys tego o czym piszesz ale juz bardziej przedstawiajacy temat, nie do konca dotyczacy Ciebie,
3. Twoje plany na przyszlosc, zamierzenia, tego typu pierdoly,
4. Pozdrowienie, zaproszenie, obietnica spotkania czy co tam jeszcze Ci do adresata przyjdzie do glowy napisac
Na koniec podpis.
Wedlug tego co znalazlem to powinno sie przedstawiac tak (opis miejsca w ktorym jestes) 1 Location, Accomodation; 2 Weather, Sights,Activities; 3 Poeple (Looks, Character); 4 Food; 5 Plans; 6 Recommendation
Wiadomo ze tak mniej wiecej bedzie wygladal list kolegi do kolegi, inaczej bedzie prezetowac sie pismo urzedowe, podanie o prace, list motywacyjny czy jeszcze co tam komu do glowy wpadnie.
Jesli zalozmy zawiazujesz nowa listowa znajomosc to list przedstawialby sie nastepujaco: Przedstawienie, Gdzie mieszkasz, Wiek, Wyglad, Opis rodziny, Zainteresowania, Hobby
Zreszta wydaje mi sie ze z listami jak z wszelkimi innymi wypocinami pisemnymi, na poczatek wprowadznie w temat, potem rozwiniecie problemu no i jakies sensowne zakonczenie + adresy, pozdrowienia i takie tam.
Nie wiem czy do czegos Ci sie to przyda ale moze, a jesli szukasz jakis typowych zwrotow uzywanych w listach to mysle ze google moze Ci pomoc