Książki - recenzje

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post autor: Mentor » 13 sty 2006, 11:06

Odnośnie stanu książek w bibliotekach i ich poszanowania to naprawdę różnie bywa. W moim przypadku jednak kiedy wypożyczam popularny tytuł to muszę być gotowy na styczność z dość wyświechtaną książką. Poniekąd uważam to za normalne z tych samych względów, które przytoczył Pisakk. Ślady eksploatowania książki muszą być widoczne. Nie mniej jednak oczywiste jest, że nie wszyscy książki szanują. O ile jakieś drobne naderwania czy nawet pojedynczą plamę można potraktować jako przypadek to celowo zaznaczone długopisem fragmenty czy mało ambitne rysunki to już przesada [*] W takim wypadku stwierdzam, że książka trafiła do kogoś kto nie wie do czego ona służy właściwie. Ja osobiście nie wyobrażam sobie, że podczas czytania mogę coś jeść. Nie rzadko czeka na mnie w pobliżu jakiś trunek, ale książka jest bezpieczna. Posiłek musi poczekać aż zakończę czytanie.

Wczoraj przewertowałem z lekka ten temat i z wielkimi nadziejami udałem się do publicznej biblioteki oddalonej o niecałe 5 minut od miejsca zamieszkania. Nigdy wcześniej nie narzekałem na jej wyposażnie, że tak powiem. Tym razem jednak zawiodłem się na całej linii. Być może byłem naiwny licząc na "Uśpionych" Carractery, ale jeżeli miła pani robi wielkie oczy kiedy pytam o Cobena to coś jest nie tak :? Fatalne ostatnimi czasy zdrowie nie pozwoliło mi spędzić więcej czasu na poszukiwaniach więc skoncentrowałem się na poszukiwaniu jakiegoś dzieła Grishama. O zgrozo udało mi się odnaleść tylko jedną jego książkę "Wezwanie". Oczywiście wziąłem no bo co miałem czynić. Około 15 zacząłem czytać. Przed 20 skończyłem, aby zdąrzyć na 'Zagubionych'. Książka przyzwoita, ale nic poza tym IMHO. Pewnie są lepsze tytuły tegoż autora, ale wrodzone lenistwo i prochy przywiązały mnie do łóżka co wyklucza wypad do głownej biblioteki miejskiej.

Liczę, że zapodacie mi teraz setki tytułów i kiedy wybiorę się do biblioteki (tej nieopodal) to uda się coś odszukać :roll:

Visca el Barca :!: :lol:
Ostatnio zmieniony 13 sty 2006, 12:47 przez Mentor, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”