Ligue 1 to nie tylko Lyon .
Jakby ktoś nie wiedział to jedyną drużyną francuską , która zdobyła Puchar Europy jest Olympique Marseille . Tapie stworzył wtedy wielką drużynę , niestety afery zrobiły swoje i drużyna już od kilku sezonów próbuje odbudować swoją pozycję . Mam nadzieje , że przed tym sezonem była ostatnia wyprzedaż zawodników i nie będzie już takich promocji .
Co sezon największe gwiazdy Ligue 1 są kuszone przez najlepsze kluby :
- Nasri był łączony z Realem jako następca Zidane
- Ribery teraz jest łączony z MU , Tottenhamem
- Adebayor zamiast do Olympique trafił do Arsenalu .
Magnesem , który wyciąga największe gwiazdy z Ligue 1 jest kasa !
Ten sezon został zdominowany przez Lyon , ale w następnym może być inaczej , Olympique małymi kroczkami robi postępy , PSG po sprzedaży Ronaldinio więcej inwestuje , Bordeaux osiągają coraz lepsze wyniki po przebudowie drużyny przed dwoma sezonami , Lens też nie zamierza stać z boku podobnie jak Auxerre czy St Etienne , które z każdym sezonem może być jeszcze mocniejsze .
Najpiękniejsze bramki padają właśnie we Francji , choć niestety jest ich trochę mało .
Oczywiście nie zgadzam się ze słowami Jarzyny , że liga francuska jest przeciętna , nie wiem skąd wyciągasz takie wnioski przeciętna to może być belgijska czy rosyjska ale nie ...
Kibice w Ligue 1 podobnie jak w Calcio potrafią zrobić świetną oprawę na meczach , jest wspaniały doping i wygląda to zdecydowanie lepiej niż w Hiszpanii ( chusteczki heh ) czy Anglii .
Na zakończenie parę słów , które wyszły z ust Dibrila Cisse '' Jako dziecko moim marzeniem było grać w Olympique de Marseille '' , czy Didiera Drogby '' Marseille ma najlepszych kibiców dla których miałem możliwość grać i napewno tam wrócę ''.