Rozgrywki Ligue 1 (zbiorczy) - Strona 3

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
fala
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fala » 14 sty 2006, 17:57

Ligue 1 to nie tylko Lyon .
Jakby ktoś nie wiedział to jedyną drużyną francuską , która zdobyła Puchar Europy jest Olympique Marseille . Tapie stworzył wtedy wielką drużynę , niestety afery zrobiły swoje i drużyna już od kilku sezonów próbuje odbudować swoją pozycję . Mam nadzieje , że przed tym sezonem była ostatnia wyprzedaż zawodników i nie będzie już takich promocji .
Co sezon największe gwiazdy Ligue 1 są kuszone przez najlepsze kluby :
- Nasri był łączony z Realem jako następca Zidane
- Ribery teraz jest łączony z MU , Tottenhamem
- Adebayor zamiast do Olympique trafił do Arsenalu .
Magnesem , który wyciąga największe gwiazdy z Ligue 1 jest kasa !
Ten sezon został zdominowany przez Lyon , ale w następnym może być inaczej , Olympique małymi kroczkami robi postępy , PSG po sprzedaży Ronaldinio więcej inwestuje , Bordeaux osiągają coraz lepsze wyniki po przebudowie drużyny przed dwoma sezonami , Lens też nie zamierza stać z boku podobnie jak Auxerre czy St Etienne , które z każdym sezonem może być jeszcze mocniejsze .
Najpiękniejsze bramki padają właśnie we Francji , choć niestety jest ich trochę mało .
Oczywiście nie zgadzam się ze słowami Jarzyny , że liga francuska jest przeciętna , nie wiem skąd wyciągasz takie wnioski przeciętna to może być belgijska czy rosyjska ale nie ...
Kibice w Ligue 1 podobnie jak w Calcio potrafią zrobić świetną oprawę na meczach , jest wspaniały doping i wygląda to zdecydowanie lepiej niż w Hiszpanii ( chusteczki heh ) czy Anglii .
Na zakończenie parę słów , które wyszły z ust Dibrila Cisse '' Jako dziecko moim marzeniem było grać w Olympique de Marseille '' , czy Didiera Drogby '' Marseille ma najlepszych kibiców dla których miałem możliwość grać i napewno tam wrócę ''.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 14 sty 2006, 17:59

RzuR pisze:jakim cudem przedstawiciel tej "przecietnej" Eredivise znalazl sie w zeszlym sezonie w polfinale,czyli tam gdzie juz dawno nie bylo przedstawicieli wielkiej Primiera Division...
Nie wiem dlaczego schodzisz na PSV kiedy mowa o Ajaxie, ale mniejsza o to
:roll: PSV miało świetną ekipę i genialnego Hiddinka, który czego nie dotknie to obraca w złoto prawie :lol: Poza tym praktycznie w każdym sezonie są takie ekipy, które niespodziewanie zachodzą zaskakująco daleko. Nie twierdzisz chyba, że ten przykład świadczy o tym, że Eredivisie nie jest zaledwie przeciętna? Nie czyni wiosny jedna jaskółka.

Akurat co do Porto to się zgadzam bo nie zasługują na stawianie w jednym rzędzi obok Ajaxu czy Manchesteru. Ogólnie Porto jest słabe i nigdy nie było szczególnie mocne poza latami pod kierownictwem Mourinho. Przykład podobno do PSV i Hiddinka, ale nie zupełnie taki sam.
RzuR pisze:smiem twierdzic ze oprocz Realu w dawnych,dawnych czasach i Liverpoolu troche pozniej nikt nie odbil takiego pietna na futbolu wlasnie jak Ajax i nie zdominowal pilki na swiecie tak jak uczynila to druzyna z Amsterdamu!
No to już bardzej naciągane :lol:

Czy naprawdę nie widzisz jak wygląda Ajax w ostatnich latach? Dostarcza talenty, ale samemu nic nie gra. Taka jest prawda. Nikt tutaj nie deprecjonuje tej wielkiej drużyny. Nie zawsze jednak trzeba opierać się na historii. Zwłaszcza kiedy mówi się o aktualnych czasach.

Awatar użytkownika
t_JB
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: t_JB » 14 sty 2006, 20:55

Co do Pedrettiego moze są jakies nieoficjalne rozmowy miedzy OL i PSG. I dlatego wsród zainteresowań Lyonu jest Krancjar - moze to on ma wypełnić luke po Pedrettim. Pożyjemy zobaczymy :wink:.

Nancy - Lyon 0:2
Cacapa i Fred
Czyli jedziemy dalej 8)

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 14 sty 2006, 22:40

RzuR pisze:Jarzyna-jasne,nie mozna zakotwiczac sie tylko nonstop w historii i to tej dosc zamierzchlej,zle mniej odebrales jesli myslisz ze chcialem kogos zgrywac-uwierz mi,ze to naprawde nie jest mi potrzebne;) ale jakos mnie tak boli ze kibice teraz maja generalnie w dupie HISTORIE i TRADYCJE,obawiem sie ze to bedzie tylko wodą na młyn dla nastepnych Romków Abramowiczów,kotrzy jesli tylko im sie zachce to zrobia Europejskiej klasy klub nawet w Czermnie...
Po pierwsze - nie mam w dupie tradycji i historii.
Po drugie - ciezko jest tu na forum mowic i wspominac czasy sukcesow i wielkosci Ajaxu, bo dla wiekszosci userow historia i zamierzchlymi czasami sa MS we Francji... Nie mowiac juz o tym, ze ja sam pamietam jedynie ostatnie lata gry van Bastena... Chociaz to oczywiscie w niczym nikogo nie usprawiedliwia ;)
Po trzecie - przyznaje sie, byc moze nie precyzyjnie sie wyrazilem, no ale generalnie sens uchwycilem ;) A piszac o dzisiejszych czasach jakos mi przez mysl nie przeszlo, zeby nawiazywac do historii. Ta byla, jest i bedzie, ale w niektorych momentach IMHO nalezy sie od niej odciac, bo inaczej caly czas bedziemy srebrnymi medalistami MŚ i bedziemy remisowac na Wembley. No ale to temat na dluzsza dyskusje...
Po czwarte - w dzisiejszych czasach nawet dbanie i kultywowanie tradycji nie uchroni nas przed "zadramoviczowaniem" pilki... masz kase, to mozesz zrobic LM nawet w Azerbejdzanie...
fala pisze:Oczywiście nie zgadzam się ze słowami Jarzyny , że liga francuska jest przeciętna , nie wiem skąd wyciągasz takie wnioski przeciętna to może być belgijska czy rosyjska ale nie ...
Czytaj dokladnie:
Krzysztof Jarzyna pisze:jest (w porownaniu z tymi najwiekszymi) dosc przecietna.
bo chyba mi nie powiesz, ze Ligue 1 moze sie rownac z Serie A, Premiership, czy La Liga... :roll: To, ze kibice robia fajne oprawy o niczym nie swiadczy, bo widzialem tez genialna oprawe FC Basel... Mowimy o poziomie, pieniadzach, prestizu...

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 698

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 14 sty 2006, 23:31

Mial byc remis dzis no niewazne :)

Co do ligue 1 od jakiegos czasu zauwazalna jest tendencja ze francuzi nie chca sprzedawac swoich graczy.... Moze wreszcie ktos doszedl do wniosku ze warto by sprobowac stworzyc lige w ktorej bedzie cos wiecej niz jeden zespol ;p. Jakby na to nie patrzec to Arsenal bez francuzow no reszte dopiszcie sobie sami :) To tak jak juve bez trezeguet'a czy real bez zizu za dobrych czasow. Tak naprawde zdolnych graczy we francji mlodego pokolenia jest prawie tyle co brazylijczykow(Moze przesadzam ale nie za mocno w kazdym razie). Idac dalej wystarczy sobbie wyobrazic sytuacje ze 3 kluby procz lyonu
nie zamierzaja sie rozsprzedawac powiedzmy Auxerre Bordoux i OM mysle ze to by starczylo zeby w ciagu paru lat ta liga byla poziomem porownywalna do wloskiej nakladem finansowym. To jest hipoteza ale mysle ze calkiem prawdopodobna, jesli bedzie rywalizacja to beda pieniadze i ta liga stanie sie bardziej medialna i bedzie wiecej sukcesow w europie.

AAAA jeszcze jedno liczyliscie ile zepolow francuskich przeszlo dalej do pucharu uefa : lile Auxerre monaco marsylia strasbourg wiec moze poziom nie jest az taki biedny ;p

Awatar użytkownika
RzuR
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RzuR » 14 sty 2006, 23:50

A piszac o dzisiejszych czasach jakos mi przez mysl nie przeszlo, zeby nawiazywac do historii. Ta byla, jest i bedzie, ale w niektorych momentach IMHO nalezy sie od niej odciac, bo inaczej caly czas bedziemy srebrnymi medalistami MŚ i bedziemy remisowac na Wembley. No ale to temat na dluzsza dyskusje...
dokladnie-ja wcale nie przecze ze tak...bo to nie tędy droga do dyskusji,ale generalnie to mnie wzburzyl sam fakt ze ktos robi z Ajaxu jakis taki wiejski klub z totalnego kurwidolka,ktorego jedynym sensem istnienia jest zaopatrywanie Realu,Barcy czy innego Milanu genialnymi grajkami..wiesz o co mi chodzi-tutejsi coponiektorzy kibice,mlodej daty szczegolnie:D myla troche pojecia i przypinaja klubom definicje ktore sa troszke z dupy wziete;)ale wiem o czym pisales i jak najbardziej sie zgadzam-w tej chwili sytuacja jaka jest taka jest-Ajax i generalnie Eredivisie,to nie jest pierwsza klasa wsrod Europejskich lig--->jestem pewien ze to stan przejsciowy,tak jak
Liverpool dlugo czekal na ponowne wejscie do elity-podobnie Ajax...tylko ze temu drugiemu bedzie o tyle latwiej,ze sobie najpewniej nowy team prosto z bajki po prostu wychowa:)i bardzo mu tego zycze,gdyz uwazam ze to troche nie fair zeby taki klub byl w LM generalnie chlopakiem do bicia...

J1imy:

Idac dalej wystarczy sobbie wyobrazic sytuacje ze 3 kluby procz lyonu
nie zamierzaja sie rozsprzedawac powiedzmy Auxerre Bordoux i OM mysle ze to by starczylo zeby w ciagu paru lat ta liga byla poziomem porownywalna do wloskiej nakladem finansowym.
hmmm...Auxerre-klub bez kibicow,Bordeaux-nie pamietam jednego meczu w ktorym ta druzyna gralaby lepiej niz przecietnie,OM-totalna wyprzedaz kazdego pilkarza ktory cokolwiek soba prezentuje...ale mysle ze wlasnie bodzcem do rozwoju tej ligi bylby STALY,podkreslam STALY wysoki poziom OL...jezeli to bedzie cos wiecej niz druzyna jednego-dwoch sezonow i jesli w Europie zyska sobie prawdziwy,udokumentowany dobrymi meczami z najlepszymi(mielismy juz probke tego z Realem) to bedzie to cos,do czego reszta ligi bedzie rownac....

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 698

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 14 sty 2006, 23:59

No i musza rownac bo ile mozna patrzec jak lyon wygrywa z ogroman przewaga ;p skoro OM zatrzymala riberyego to juz jakis postep teraz inne kluby musza zaczac czynic podobnie:) i bedzie dobrze bo jak juz 4 kluby beda w miare rownorzedne to liga automatycznie stanie sie ciekawsza a za to bedzie wiecej kasy ;p czyli nie bedzie koniecznosci sprzedawania graczy itd ;p
Co do odkupowania graczy z lyonu. Skoro klub ma budżet porownywalny powiedzmy z milanem to stac ich na placenie duzych pieniedzy. Uwazam ze diarra jest wart te 40 mln ;p a nawet jesli nie To najwazniejsze ze tak uwaza Aulas ;p i diarra zostaje.
Reveliere no coz nie jest to odmlodzneie obrony milanu przynajmniej nie za duze. Pewnie zgodza sie dopiero jak pozyskaja johnsona. Malouda przedluzyl umowe zle nie jest i pewnie nie bedzie ;p w razie czego jest jeszcze bem arfa na skrzydlo ;p

Awatar użytkownika
fala
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fala » 15 sty 2006, 0:01

bB chyba mi nie powiesz, ze Ligue 1 moze sie rownac z Serie A, Premiership, czy La Liga... To, ze kibice robia fajne oprawy o niczym nie swiadczy, bo widzialem tez genialna oprawe FC Basel
Chyba Jarzyna nie skumałeś o co chodzi w lidze francuskiej i jest dużo twoich popleczników . Więc wam jest trudniej skumać o co chodzi w tej lidze , wieęc kieruje was do ston/www.mouvement-ultra.com/gdzie kjlikając na odpowiedni link ,możecie poznać jak prezentją się najlepsze kluby Ligue 1 . Jarzyna to jak się wypowiesz o wynikach chociażby w pucharze UEFA gdzie OM odprawiło z kwitkiem Deportivo i Lazio .
Jarzyna widziałeś gieniale oprawy to jak zaksięgujesz w swojej pamięci oprawę , która najlepsze ligi sprowadza na kolana !

Awatar użytkownika
RzuR
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RzuR » 15 sty 2006, 0:08

no tutaj akurat trudno sie z kolega nie zgodzic-maja zabojady rozmach,niech ich strzeli wielki,czerwony,spocony h...omar!!

to dowod ze w tym kraju naprawde jest klimat na wielka pilke i wielka lige..tylko co z tego?trudno sie dziwic ze nie ma tam porazajacej kasy w porownaniu z Serie A czy Premiership skoro taki Canal + laduje co sezon 200 mln euro w PSG dla przykladu a on zajmuje w sredniej lidze 9 pozycje..:/ to moze zniechecic czyz nie?

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 15 sty 2006, 0:23

fala pisze:Jarzyna to jak się wypowiesz o wynikach chociażby w pucharze UEFA gdzie OM odprawiło z kwitkiem Deportivo i Lazio .
PUEFA to PUEFA, wiadomo, ze najsilniejsze zespoly graja w LM. Po pierwsze - La Liga w tym sezonie jest slabsza, przyznaje to otwarcie. Ale po drugie - chyba tym, ze jakas druzyna wyeliminowala inna, nie bedziesz uzasadnial stosunku sil? Bo jezeli tak, to nasza liga jest slabsza od gruzinskiej... Przeciez nigdzie nie napisalem, ze Francje od najlepszych dzieli przepasc. To, ze jest IMHO w porownaniu do nich srednia, nie znaczy ze jest slaba, i kluby beda przegrywac z druzynami ze srodka tabeli innych lig...
Ale skoro przywolujesz puchary, to ile tych francuskich druzyn gra w LM? Ile wywalczylo awans? A ilu jest reprezentantow innych lig?
Jarzyna widziałeś gieniale oprawy to jak zaksięgujesz w swojej pamięci oprawę , która najlepsze ligi sprowadza na kolana !
Nie wiem, ale jak dla mnie oprawa i jej urok jest pojeciem subektywnym i ciezko znalezc jakies kryteria oceny, ze ta byla lepsza od tej, jezeli obie sa na wysokim poziomie. No ale moze Ty potrafisz... :roll:

Awatar użytkownika
fala
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fala » 15 sty 2006, 14:50

Nie tak chciałem przedstawić Ligue 1 , ale skoro tak rozumiecie to ...
Ligue 1 jest szlifiernią diamentów z Afryki przez co corocznie mają problem z zastąpieniem swoich graczy , którzy wyjeżdżają na PNA .
Rywalizacja w lidze francuskiej od lat była bardzo interesująca ( choć ostatnio zdominowana przez Lyon ) i do walki o najwyższe laury konkurowało dużo drużyn .
I tak Metz po zdobyciu mistrzostwa , musiało się pożegać z ligą notując spadek do niższej ligi w następnym sezonie , kapitalna była rywalizacja między Bordeaux z Olympique Marseille i Lens z Lyonem , gdzie o mistrzostwie decydowały ostatnie mecze , w przypadku Lyonu to ostatni mecz był bespośrednim spotkaniem .
W każdym sezonie o najwyższe laury konkuruje bardzo dużo drużyn i przewidzieć pierwszą czwórkę jest bardzo trudno ( o wiele łatwiej jest we Włoszech , gdzie jest stała trójka Juve , Milan czy Inter i jest tylko rywalizacja o 4 wolne miejsce , ewentualnie drużyny z Rzymu próbują coś namieszać czy w Hiszpanii , gdzie Real czy Barca od lat utrzymują się w 4 z małymi wyjątkami , czy Anglii i żelaznej 4 Arsenal , MU , Chelsea i Liverpool) .
W porównaniu z innymi ligami rywalizacja jest zdecydowanie ciekawsza , bo więcej drużyn włancza się do walki o najwyższe laury , nie ma przekrętów takich jakie są w Calcio , gdzie ostatnie kolejki są ustawione ( np . Roma - Lazio 0-0 w ubiegłym sezonie , gdzie oglądanie tego meczu to była katorga , antyfootball , by nie strzelić ) .
W Ligue 1 nie ma takiej kasy jak we Włoszech , Hiszpanii czy Anglii więc trudno jest przebić te kraje i zdobyć czwarte miejsce w LM , więc zostają 3 miejsca , które jest ciężko zdobyć ( Monaco w tym sezonie odpadło w eliminacjach z Betisem ). Pomimo tego drużyny z Francji coraz lepiej radzą sobie w europejskich pucharach :
- Olympique Marseille - Valencia 0-3 w finale pucharu UEFA , po drodze do finału odprawiono z kwitkiem chociażby Inter
- Monaco - Porto w finale LM , wyeliminowali Real
- Lyon w ćwierćfinale przez błędy sędziego uległ PSV w karnych .
W tym sezonie drużyny w pucharach grają poprawnie i jedynie Rennes odpadło z rywalizacji , pozatym :
- Lyon przeszedł do następnej rundy LM , nokautując w grupie '' wielki ''Real
- Lille zajęło 3 miejsce w grupie LM , wygrywając rywalizację z MU i teraz będzie grało w UEFA
- Monaco , Marseille , Lens , Strasbourg bez problemów wyszli z swoich grup w pucharze UEFA .
Jest szansa , że puchar UEFA może w tym sezonie powędruje do Francji skoro jeszcze 5 drużyn zostało w rywalizacji .
We Francji stadiony można zwidzać za friko , nie tak jak we Włoszech San Siro za 12.5 euro :shock: , czy Hiszpanii Barce czy Real też płatne i poruszasz się w wyznaczonym polu .
Ogólnie na tym forum nie ma osób z którymi można by było podyskutować coś więcej o Ligue 1 ( oprócz Pippena niestety z innego obozu ) , więc dlatego temat spadł i się znajduje w tym miejscu ...

Awatar użytkownika
RzuR
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RzuR » 15 sty 2006, 14:57

We Francji stadiony można zwidzać za friko , nie tak jak we Włoszech San Siro za 12.5 euro Shocked , czy Hiszpanii Barce czy Real też płatne i poruszasz się w wyznaczonym polu .
a wiesz czemu nie jest za friko?bo tam po prostu nie ma San Siro,ani Camp Nou..z calym szacunkiem dla ligi francuskiej-te stadiony to sa SWIATYNIE FUTBOLU..a we Francji?co najwyzej kapliczki :)
Ogólnie na tym forum nie ma osób z którymi można by było podyskutować coś więcej o Ligue 1 ( oprócz Pippena niestety z innego obozu )
piszac o Serie A ze jest ustawiana i generalnie katorznicza to nie zachecasz mnie do szukania na sile pozytywow Ligue 1.

( oprócz Pippena niestety z innego obozu )
moge jedno prywatne zadac pytanie?o twoj oboz? OM ?

Awatar użytkownika
fala
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fala » 15 sty 2006, 15:24

a wiesz czemu nie jest za friko?bo tam po prostu nie ma San Siro,ani Camp Nou..z calym szacunkiem dla ligi francuskiej-te stadiony to sa SWIATYNIE FUTBOLU..a we Francji?co najwyzej kapliczki
Świątynie dobre , szkoda że San Siro wygląda jak rudera , a Camp Nou też jak dla mnie nie rewelwcja szkoda wydawać kilkanaście złotych może teraz więcej , by zobaczyć kilka pucharów i kawałek sektora . Saint Denis prezentuje się zdecydowanie lepiej i Velodrome po planowanym remoncie i zwiększeniu widowni do 80 000 będzie też super .
RzuR pisze:piszac o Serie A ze jest ustawiana i generalnie katorznicza to nie zachecasz mnie do szukania na sile pozytywow Ligue 1.

Każdy kibic Calcio wie że ostatnie kolejki są ustawiane , więc to nie nowość , wystarczy się przejść do bukmachera czy trochę logicznie pomyśleć .

Tak OM na całe życie .

Awatar użytkownika
t_JB
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: t_JB » 15 sty 2006, 15:32

fala pisze:Velodrome po planowanym remoncie i zwiększeniu widowni do 80 000 będzie też super .
Jakieś zdjecia planów, projektów :?: z góry dzieki

Awatar użytkownika
fala
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fala » 15 sty 2006, 15:53

http://www.om.9x.pl/forum/viewtopic.php?t=158 na tej polskiej stronie fanów OM jest zdjęcie
http://www.stadiumguide.com/marseillenew.htm i jeszcze tutaj

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”