Puchar Narodów Afryki (zbiorczy) - Strona 2

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
xeneize
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: xeneize » 17 sty 2006, 11:34

czeher pisze:Nie wiem ale ja mam takie przeczucie, iz Nigeria nie wyjdzie z grupy (2 wychodza czy moze jest takie cos jak w COPA America) - ale chyba 2
Senegal ma mase dobrych graczy i wg mnie maja o duzo wiekszy potencjal
Nie jestem pewien czy dobrze Cię zrozumiałem, więc zanim coś napiszę chciałbym się upewnić. Czy Ty faktycznie uważasz, że Senegal ma większy potencjał piłkarski od Nigerii?

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 17 sty 2006, 12:01

xeneize pisze:Nie jestem pewien czy dobrze Cię zrozumiałem, więc zanim coś napiszę chciałbym się upewnić. Czy Ty faktycznie uważasz, że Senegal ma większy potencjał piłkarski od Nigerii?
TAK

Awatar użytkownika
snake
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: snake » 17 sty 2006, 12:31

Senegal ma większy potencjał piłkarski od Nigerii
Ja bym tego nie powiedzial, ale jesli patrzy sie na to z jakiegos konkretnego punktu widzenia, np. ktory zespol gra lepiej technicznie, albo kto ma szybszych pilkarzy, albo kto strzela/traci wiecej goli to w niektorych punktach Senegal jest leprzy. Co chodzi o potencjal pilkarski to ja bym powiedzial ze Nigeria ma drogi najwiekszy w Afryce po Kamerunie. Ten mecz Senegal-Nigeria zapowiada sie najciekawiej z wszytkich meczy grupowych. Co do African Nations Cup to moim faworytem momo wszystko jest Kamerun. :)
Stadion na ktorym odbedzie sie final Cairo International Stadium, jest cholernie afrykanski. :P

Awatar użytkownika
limansky
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: limansky » 17 sty 2006, 12:43

snake pisze:Co do African Nations Cup to moim faworytem momo wszystko jest Kamerun.

Do tego jeszcze dopowiem, że królem strzelców zostanie Samuel Eto'o.

Pozdro

Awatar użytkownika
xeneize
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: xeneize » 17 sty 2006, 14:07

czeher pisze:
xeneize pisze:Nie jestem pewien czy dobrze Cię zrozumiałem, więc zanim coś napiszę chciałbym się upewnić. Czy Ty faktycznie uważasz, że Senegal ma większy potencjał piłkarski od Nigerii?
TAK
Czyli tak jak myślałem. Wolałem się jednak upewnić, bo ciężko uwierzyć w to, że ktoś może takie brednie wypisywać. A myślałem, że to ja słabo znam się na piłce afrykańskiej, no ale Ty bijesz mnie na głowę. Dałem Ci szansę, licząc na to, że może się jeszcze zreflektujesz i być może wybrniesz z tego jakoś, ale widzę że na darmo, bo w stanowczy sposób podtrzymujesz wygłoszony przez siebie pogląd, który trudno określić inaczej jak absurdalny. Na początek definicja słowa potencjał, bo to dla Ciebie chyba jeszcze zbyt trudne słowo - potencjał „zasób możliwości, mocy, zdolności wytwórczej tkwiący w czymś; sprawność, wydajność, możliwość, zwłaszcza państwa w jakiejś dziedzinie”. Krótko mówiąc mało istotne jest kto wygra bezpośrednie starcie pomiędzy tymi drużynami z punktu widzeniu potencjału, którym każda z tych drużyn dysponuje. Nigeria będąca ponad dziesięć razy liczniejszym krajem od Senegalu od lat uważana jest na całym świecie za kraj, w którym rodzi się największa ilość utalentowanych piłkarzy na Czarnym Lądzie. Jeżeli chodzi o skalę, to nie nikt inny jak właśnie Nigeria jest obecnie największym zaopatrzeniowcem „piłkarskiego towaru” na europejski rynek i to „towaru” bardzo wartościowego. Nie jest dla nikogo żadną tajemnicą, że to właśnie Nigeria wygląda najlepiej w Afryce jeżeli chodzi o pracę i szkolenie młodzieży, a jedynym państwem w Afryce, które tak naprawdę może się pod tym względem równać z Nigerią jest Ghana. W takiej drużynie jak Nigeria każda kolejna zmiana pokoleniowa może dokonać się w sposób bezbolesny i aby zająć miejsce każdej z odchodzących gwiazd już tworzy się kolejka. Już samo porównanie kadr obu zespołów powinno rozwiewać jakiekolwiek wątpliwości. W Senegalu najmłodsi piłkarze licząc rocznikowo będą mieli po 25 lat, a cały zespół należy do najstarszych na całym turnieju (o ile w ogóle nie jest najstarszy). Za parę lat ekipa ta najprawdopodobniej przestanie w ogóle liczyć się na kontynencie, bo godnych zastępców jak na razie nie widać wcale. Młodzieżowe reprezentacje tego kraju nie odnoszą większych sukcesów i nic nie wskazuje na to aby mogło się w najbliższej przyszłości zmienić, po prostu. Obecne pokolenie reprezentantów owszem jest bardzo utalentowane i stać ten zespół z pewnością na osiągnięcie korzystnych rezultatów w Pucharze i kto wie, być może nawet o skuteczną walkę o bilety na następne mistrzostwa świata w RPA (w co szczerze wątpię). Mówienie jednak o tym, że Senegal ma większy potencjał piłkarski jest po prostu śmieszne i niedorzeczne. Dla porównania ta mająca mniejszy według Ciebie potencjał piłkarski Nigeria ma w składzie, aż siedemnastu (17) młodszych piłkarzy od najmłodszego zawodnika Senegalu. Może Senegal jako drużyna bardziej doświadczona pokona Nigerię na tym Pucharze, tego nie wiem, ale już w najbliższej przyszłości drużyny te dzieliła będzie przepaść, bo Nigeria w porównaniu z takim Senegalem dysponuje niewyobrażalnym wręcz potencjałem, takim którego Senegal nie będzie miał nigdy i do którego nawet się nie zbliży.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 17 sty 2006, 16:06

No poczatek twego postu nawet nie chce mi sie odpowiadac - szkoda czasu

xeneize pisze:Krótko mówiąc mało istotne jest kto wygra bezpośrednie starcie pomiędzy tymi drużynami z punktu widzeniu potencjału, którym każda z tych drużyn dysponuje.
Ale jednak jest w pewien sposob jakims wyznacznikiem :!:

xeneize pisze:Obecne pokolenie reprezentantów owszem jest bardzo utalentowane i stać ten zespół z pewnością na osiągnięcie korzystnych rezultatów w Pucharze i kto wie, być może nawet o skuteczną walkę o bilety na następne mistrzostwa świata w RPA (w co szczerze wątpię). Mówienie jednak o tym, że Senegal ma większy potencjał piłkarski jest po prostu śmieszne i niedorzeczne.
Czlowieku ja nie biore pod uwage tego co drzemie teraz w mloidziezy, jak rowniez nie mialem na mysli potencjalu obu druzyn na kilka nastepnych lat lecz obecnie jakie maja mozliwosci* na PNA - iz Senegal ma wiekszy aktualnie potencjal pilkarski niz Kraj OBY
xeneize pisze:Może Senegal jako drużyna bardziej doświadczona pokona Nigerię na tym Pucharze,
xeneize pisze:Za parę lat ekipa ta najprawdopodobniej przestanie w ogóle liczyć się na kontynencie, bo godnych zastępców jak na razie nie widać wcale
No nie wiem, francuskie szkolki swoje robia

xeneize pisze:ale już w najbliższej przyszłości drużyny te dzieliła będzie przepaść, bo Nigeria w porównaniu z takim Senegalem dysponuje niewyobrażalnym wręcz potencjałem, takim którego Senegal nie będzie miał nigdy i do którego nawet się nie zbliży.
Pozyjemy zobaczymy - chociaz watpie w to

Jak i w to ze zmiana pokoleniowa w Nigerii przebiega bez bolesnie

*
xeneize pisze:potencjał „zasób możliwości, mocy, zdolności wytwórczej tkwiący w czymś; sprawność, wydajność, możliwość, zwłaszcza państwa w jakiejś dziedzinie”.
Myslales juz nad tym postem od wczoraj??

Awatar użytkownika
Corinthians
Vamos Argentina!
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Corinthians » 17 sty 2006, 17:22

Czeher, nawet nie wiesz z kim tak polemizujesz :lol: Zachowaj swoje żenujące argumenty dla siebie. To, że Senegal 4 lata temu szczęśliwie awansował do MŚ, to nie znaczy, że przez następne lata będzie silną reprezentacją. W tych eliminacjach sami pokazali jak dużo im brakuje do Nigerii i Kamerunu, u których nie-awans był tylko wypadkiem przy pracy. Senegal miał tylko jednorazowy wyskok. Myślisz, że dzisiaj, z tym składem pokonaliby Francję? :lol: Tamto stare, szare zwycięstwo nad Trójkolorowymi było zasługą samych Francuzów, o czym przekonali nas w kolejnych swoich meczach z Danią i Urugwajem (0-2 i 0-0).
Nigeria jeszcze długo pozostaniue w afrykańskiej czołówce, do której jeszcze długo nie wejdzie Senegal.
czeher pisze:No nie wiem, francuskie szkolki swoje robia
:lol: Znasz jakiegoś młodego Senegalczyka, który gra w silnym europejskim klubie?

Awatar użytkownika
xeneize
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: xeneize » 17 sty 2006, 17:31

czeher pisze:Ale jednak jest w pewien sposob jakims wyznacznikiem
Chłopie weź się nie pogrążaj i lepiej już nic nie odpisuj. Jeżeli wynik meczu ma Twoim zdaniem wpływ na ocenę potencjału danej drużyny, to rozumiem, że ta drużyna, która wyjdzie zwycięsko z meczu pomiędzy Senegalem a Nigerią będzie miała większy. Przyznam, że dość zabawna teoria. W dalszym ciągu twierdzę, że nie rozumiesz pojęcia „potencjał”, a skoro tak to dyskusja z Tobą jest stratą czasu, o czym zresztą wiedziałem od samego początku. Pozwól jednak, że na koniec coś Ci wytłumaczę, mianowicie mówiąc o potencjale piłkarskim i zawężając to pojęcie tylko do danej drużyny (grupy dwudziestu kilku zawodników) ma się przede wszystkim na myśli umiejętności poszczególnych graczy. To właśnie indywidualne umiejętności tych zawodników decydują o tym, czy o drużynie mówi się czy ma mniejszy czy większy potencjał. Sam potencjał absolutnie nie załatwia sprawy, bo dochodzi szereg czynników dodatkowych, takich jak doświadczenie, zaangażowanie w grę, zgranie zespołu itd. Dla przykładu największy potencjał piłkarski ma bez dwóch zdań Brazylia i to zarówno jeżeli chodzi o ten zespół, który pojedzie na mistrzostwa jak też w ogólności kiedy odnosi się do Brazylii jako całości. Nawet jeżeli Brazylia najbliższe mistrzostwa przegra z kretesem kompletnie nic się w tym względzie nie zmieni. Nadal piłkarze brazylijscy należeć będą do tych najlepszych na świecie, a drużyna Brazylii będzie mieć ten największy potencjał. Nikt o zdrowych zmysłach nie powie po mistrzostwach, że Niemcy czy Włochy posiadają większy potencjał od Brazylii tylko dlatego, że zaszły od niej wyżej w turnieju. Wracając do naszej sytuacji, Nigeria posiada zdecydowanie zdolniejszych, a przy tym dużo młodszych i sprawniejszych piłkarzy w składzie, w związku z czym jej potencjał jest znacznie wyższy niż potencjał zespołu Senegalu, co jest oczywiste. Atutem Senegalu nie są w żadnym wypadku jakieś szczególne umiejętności jego piłkarzy, no bo którego z nich można obecnie w ogóle porównywać do takich zawodników jak Martins, Okocha Aghahowa czy młody Obi Mikel? Ano żadnego. Atuty Senegalu to przede wszystkim zgranie zespołu grającego praktycznie niezmienionym składzie od dłuższego czasu i doświadczenie zdobyte na ostatnich turniejach, ale na pewno nie czysto piłkarskie umiejętności, które co tu dużo mówić w porównaniu z Nigeryjczykami są dość skromne.

PS. Timao wpadnij czasem na drugie forum. :wink:

Awatar użytkownika
FUDŻIN
Grafomania zaawansowana

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FUDŻIN » 17 sty 2006, 17:40

ja mysle ze czarnym koniem moze byc wks, patrzac na to teraz majachyba najsilniejszy personalnie sklad,ale to jest afryka i wszystko moze sie zdarzyc...

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 17 sty 2006, 17:53

xeneize pisze:Chłopie weź się nie pogrążaj i lepiej już nic nie odpisuj. Jeżeli wynik meczu ma Twoim zdaniem wpływ na ocenę potencjału danej drużyny, to rozumiem, że ta drużyna, która wyjdzie zwycięsko z meczu pomiędzy Senegalem a Nigerią będzie miała większy.
czy ja napisalem ze wynik meczu wplywa bezposrednio na ocene potencjalu druzyny :?: Otoz nie - napisalem ze w pewien sposob czyli mniej lub wiecej oddaje jakis obraz choc czasem zludny - przyklad mecz Francja - Senegal

xeneize pisze:Atutem Senegalu nie są w żadnym wypadku jakieś szczególne umiejętności jego piłkarzy, no bo którego z nich można obecnie w ogóle porównywać do takich zawodników jak Martins, Okocha Aghahowa czy młody Obi Mikel? Ano żadnego.
I co z tego ze maja Martinsa, ktory gra bardzo chimerycznie, poza tym osmiele sie porownac do nich Nianga, Dioufa czy tez Camare

xeneize pisze:Nawet jeżeli Brazylia najbliższe mistrzostwa przegra z kretesem kompletnie nic się w tym względzie nie zmieni. Nadal piłkarze brazylijscy należeć będą do tych najlepszych na świecie, a drużyna Brazylii będzie mieć ten największy potencjał
'
To chyba jest oczywiste

Corinthians pisze:W tych eliminacjach sami pokazali jak dużo im brakuje do Nigerii i Kamerunu
A niby w jakis sposob to pokazali???
Corinthians pisze:Zachowaj swoje żenujące argumenty dla siebie
A ty swoje zenujace docinki

I mowilem ze nie chodzi mi o przyszlosc wiec nie interesuje mnie to jak beda grac za pare lat
chidzlo mi o aktualne mozliwosci druzyn na PNA
Co niesie za soba to ze trzeba zwrocic uwage na aktualna fomre graczy
- OBA - jak juz wczesniej pisalem
- mAKINWA - po kontucji bez formy
- Julius - wielka niewiadoma, nie jest w rytmie meczowym
- Obinna

Zas Niang i Camara sa w niezlym gazie - poza tym jak sam pisales w Senegalu graja bardziej doswiadczeni zawodnicy i chyba sa bardziej zgranii

Awatar użytkownika
xeneize
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: xeneize » 17 sty 2006, 22:23

czeher pisze:I co z tego ze maja Martinsa, ktory gra bardzo chimerycznie, poza tym osmiele sie porownac do nich Nianga, Dioufa czy tez Camare
To prawda. Raz gra lepiej raz gorzej, ale jak już ma swój dzień to jest w stanie zagrać fenomenalnie i to właśnie świadczy o jego klasie i jego potencjale. Martins to światowa czołówka, oczywiście nie ta ścisła, ale na pewno czołówka. Co do wymienionych przez Ciebie zawodników i porównania ich do Martinsa, to wybacz ale oni na dzień dzisiejszy nie zaliczają się nawet do czołówki afrykańskiej, o światowej nie wspominając i są za słabi choćby na ławkę rezerwowych w Interze, a co tu dopiero mówić o grze u boku Adriano zamiast niego. Senagalczycy byli objawieniem cztery lata temu, co zaowocowało kilkoma głośnymi transferami, ale jakiejś większej kariery tak naprawdę nie zrobił żaden z nich. Czas fascynacji piłkarzami Senegalu zdaje się mijać bezpowrotnie, takie są fakty. Mocni są przede wszystkim jako drużyna, ale indywidualnie to z pewnością nie są piłkarzami z tej najwyższej afrykańskiej półki. Podsumowując - względem potencjału obecna drużyna Senegalu nie ma się nawet co porównywać do Nigerii, ale to przecież nie znaczy, że nie może jej w najbliższym meczu zapakować ze trzech goli, ale to jest już zupełnie inna para kaloszy. W żaden sposób nie przekreślam szans Senegalu na odniesienie sukcesu na tym turnieju, ale podnoszenie, że jest to drużyna o wyższym potencjale od Nigerii jest moim zdaniem grubym nieporozumieniem. A tak w sumie, to choć nie masz racji zbyt mocno chyba na Ciebie naskoczyłem, sorry.

Awatar użytkownika
gregoreg18
Imitacja forumowicza
Imitacja forumowicza

Moj faworyt

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gregoreg18 » 18 sty 2006, 20:33

Moim faworytem do zdobycia tytulu jak zawsze jest Kamerun.To jest moj numer jeden.natomiast coraz wiekrza sympatia daze Wybrzeże Kości Sloniowej.Chcialbym zobaczyć te dwie druzyny w finale Pucharu Narodów Afryki , a wtedy kto by nie wygral final i tak bede zadowolony.:)
Chcialbym podzielic sie tez swoimi opiniami na temat druzym ktore awansuja z grupy jak i dalszymi fazami turnieju.Otóz:
Z grupy A wyjda kolejno moim zdaniem 1.WKS 2.Maroko z grupy B 1.Kamerun 2.Angola z grupy C 1.Tunezja 2.RPA i z grupy D 1.Nigeria 2.Ghana.
Z tego wynika że w ćwierćfinałach beda nastepujace pary:
WKS-Angola
Kamerun-Maroko
Tunezja-Ghana
Nigeria-RPA
Pary półfinałowe wedlug mojego schematu stworzą:
WKS-Nigeria
Kamerun-Tunezja
I w wielkim finale zagraja ze sobą:
WKS-Kamerun
Niech wygra lepszy:)

Awatar użytkownika
snake
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: snake » 19 sty 2006, 18:01

Ja tez tak jak zawsze zrobilem moje male nieprofesjonalne 8) , ale skuteczne :) (nie zawsze) obliczenia i prawdopodobienstwa co do turnieju. Wyszlo mi ze w finale spotkaja sie Nigeria i Kamerun. Nie bede wam opwiadal calej tej historii obliczania, ale bralem pod uwage wszystkie mozliwe warunki jakie moglyby sie wygarzyc, takie jak moliwosc kontuzji jakiegos zawodnika w meczu z ostrym przeciwnikiem, mozliwosc rzotow karnych, technika zawodnikow itp. W 2002 roku udalo mi sie wytypowac tym systemem final Niemcy-Brazylia. Nic nie zdradze i odrazu mowie ze to wszystko jest tylko teoria i nic wiecej. Wszystko moze odbyc sie calkiem inaczej niz ja napisalem. :P

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 20 sty 2006, 16:35

Rozkład jazdy:

RROGRAM:
Puchar Narodów Afryki - Grupa A -> Faza grupowa
20 stycznia
18:00 Egipt ? - ? Libia
21 stycznia
13:00 Maroko ? - ? Wybrzeże K.S.
24 stycznia
16:15 Libia ? - ? Wybrzeże K.S.
19:00 Egipt ? - ? Maroko
28 stycznia
18:00 Egipt ? - ? Wybrzeże K.S.
18:00 Libia ? - ? Maroko
Puchar Narodów Afryki - Grupa B -> Faza grupowa
21 stycznia
16:15 Kamerun ? - ? Angola
19:00 Togo ? - ? Kongo
25 stycznia
16:15 Angola ? - ? Kongo
19:00 Kamerun ? - ? Togo
29 stycznia
18:00 Angola ? - ? Togo
18:00 Kamerun ? - ? Kongo
Puchar Narodów Afryki - Grupa C -> Faza grupowa
22 stycznia
16:15 Tunezja ? - ? Zambia
19:00 RPA ? - ? Gwinea
26 stycznia
16:15 Zambia ? - ? Gwinea
19:00 Tunezja ? - ? RPA
30 stycznia
18:00 Tunezja ? - ? Gwinea
18:00 Zambia ? - ? RPA
Puchar Narodów Afryki - Grupa D -> Faza grupowa
23 stycznia
16:15 Nigeria ? - ? Ghana
19:00 Zimbabwe ? - ? Senegal
27 stycznia
16:15 Ghana ? - ? Senegal
19:00 Nigeria ? - ? Zimbabwe
31 stycznia
18:00 Nigeria ? - ? Senegal
18:00 Ghana ? - ? Zimbabwe

Wiadomo, czy pokażą to gdzieś w telewizji?

Awatar użytkownika
limansky
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: limansky » 20 sty 2006, 16:42

piwus pisze:Wiadomo, czy pokażą to gdzieś w telewizji?

Obydwa Eurosporty.

Pozdro

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”