sam sobie odpowiedz, jak masz do wyboru zeby twoje przykladowe 100 tysiecy tracily na wartosci 15% rocznie (przyjmujac tak pi razy drzwi ze tyle wynosi inflacja) albo 8% (jesli wrzucisz te srodki na lokate oprocentowana 7%)
Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 10 sie 2022, 17:41
sam sobie odpowiedz, jak masz do wyboru zeby twoje przykladowe 100 tysiecy tracily na wartosci 15% rocznie (przyjmujac tak pi razy drzwi ze tyle wynosi inflacja) albo 8% (jesli wrzucisz te srodki na lokate oprocentowana 7%)
moody
Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 10 sie 2022, 17:42
od grudnia do lipca zdaje się 11,23% - w pracy ostatnio liczyli, bo potrzebowali do waloryzacji jednej z umów
fieldy

Realista69 2.0
Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 10 sie 2022, 17:52
fieldy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 10 sie 2022, 17:53
Ogólnie to kupuję 2 działki po 3a, a nie jedną 6, bo tylko trzyarowe są. No i dziś kupiłem tylko jedną, bo do drugiej było pełnomocnictwo po belgijsku czy jakiemu tam oni gadają i notariusz tego nie uznał. Więc muszę czekać na tłumaczenie i oryginał pośrednictwa aż przyjdzie z Belgii. A zapłacę razem 11500 zł + opłaty. Tu oferta: https://www.olx.pl/d/oferta/dwie-dzialk ... derIndex=4Sawyer pisze: ↑10 sie 2022, 11:53
W życiuDo 25 r.ż mieszkałem na wsi, w bloku. I właśnie tam mieliśmy taką działkę. Na początku "strefa relaksu" to był jakiś 1 ar, reszta ziemniaki i inne warzywa. Później stopniowo było to redukowane na korzyść trawy i drzewek owocowych. Bo tyle było warzyw, że 30-40% się wyrzucało bo człowiek nie był w stanie tego zjeść. (Rodzina 4-os). Teraz mam mały ogródek z tarasem - jakieś 70m2 i z perspektywy czasu stwierdzam, że jest w zupełności wystarczające jak na potrzeby moje i żony. Nie ma za dużo roboty, a wszystko co potrzebne się mieści. Pomidory pięknie rosną
.
Ale stawiam, że za działkę zapłaciłeś podobnie jak ja za zrobienie tarasu z ogrodkiem - 70m![]()
No, ale dla jednego 70m2 będzie super, a dla drugiego 6 arów i to jest zupełnie normalne![]()
Keres
Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 10 sie 2022, 17:55
napisalem tak orientacyjnie, bo rzeczywistej inflacji nie da sie okreslic, zreszta ona w kazdej branzy jest inna. sa towary ktore w zeszlym roku 10% drozaly ale w skali miesiaca, a nie roku, wiec to ile czlowiek realnie traci trzymajac kase na koncie zalezy tez od tego, w co mialby ja wlozyc
moody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 10 sie 2022, 17:58
A w jakim celu kupiłeś te ziemie ? Co będziesz tam robił ?
Enjo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 10 sie 2022, 18:18
30k?
Keres

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 10 sie 2022, 18:20
Delpiero14

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 10 sie 2022, 18:28
Keres

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 10 sie 2022, 18:28
Czyli działka taka po prostu ? Aby posiedzieć ? Brzmi super.Keres pisze: ↑10 sie 2022, 18:18Mieszkam w Kielcach i żeby zrobić grilla czy ognisko, to muszę jechać do domu na wieś. Jak kogoś zaproszę, to też muszę rodzicom powiedzieć, że będą się ludzie przewijali po ich podwórku. A tak mam swój kawałem ziemi na relaks, jakieś pewnie warzywka, hamak, imprezkę w lato. Na tym nie stracę i tak.30k?
Enjo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 10 sie 2022, 18:55
Najgorsze jest koszenie trawy, w domu mieliśmy jakieś 30 arów do wykoszenia, z czego połowa pomiędzy jakimiś drzewkami, tujami i grządkami. Cały dzień spacerowania w hałasie w słońcu.Keres pisze: ↑10 sie 2022, 18:28Dam Wam znać.![]()
Ale ja nie zamierzam mieć tam Bóg wie ile upraw, większość to będzie trawa + drzewa, tuje, może żywopłot. Co to za problem skosić to wszystko raz na 2 tygodnie jak się lubi takie prace? Na razie się jaram.
Pozostając przy przyjemnościach, to za godzinę piłeczka, jejku jak ja to lubię. Gramy raz w tygodniu i głód jest duży, a dziś podwójny, bo ostatnio nie było chłopa.
sickstick

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 10 sie 2022, 19:06
10
Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 10 sie 2022, 21:20
futbolowa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 10 sie 2022, 21:22
sci
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio