Finanse (Giełda, itp.) - Strona 4

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1396
Kibicuję: FC Barcelona

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 19 paź 2022, 14:27

Ja wziąłem to, co Enjo kupił, mianowicie złote monety jednouncjowe, z tej firmy:
https://www.mennicaskarbowa.pl/pol_m_Zl ... y-149.html
siedzibę ma w Kielcach, więc po pracy pojechałem i zamówiłem. Myślałem, że dadzą na przelew, ale musiałem kartą zapłacić [lub można gotówką] i teraz czekam 2 tygodnie na odbiór.
Tu ta mennica ma oddziały:
https://www.mennicaskarbowa.pl/contact-pol.html

A kupić sobie możesz jakie chcesz, najtańsze są z kangurami, próba taka sama jak z liściem kanadyjskim a większa niż orzeł amerykański. Twoja sprawa czy chcesz przepłacać za rysunek. :wink:

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 19 paź 2022, 14:28

Keres pisze:
19 paź 2022, 14:27
teraz czekam 2 tygodnie na odbiór.
A jak wrócisz odebrać to pustostan i interes zwinięty.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 19 paź 2022, 15:11

Zejdź na ziemię.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 19 paź 2022, 15:14

Nie dzięki, na tym drzewie mi dobrze.

Awatar użytkownika
Padik
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 179

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Padik » 19 paź 2022, 22:19

Ale zdajecie sobie sprawę z tego, że uncja złota kosztuje dzisiaj 8 tyś zł, nie dlatego, że złoto w ostatnim czasie zdrożało, ale dlatego, że złotówka się w tym czasie zeszmaciła?

Biorąc pod uwagę ostatni rok to złoto spadło o około 10%. Złoto nie jest przecież tradowane w złotówce, ale właśnie w USD. I to że za uncjowego krugerranda czy innego klonowego liścia weźmiecie dzisiaj 15% więcej niż rok temu (pomijam spread, który przecież na takich monetach jest dosyć spory) to właśnie wina tego, że nasza waluta straciła w tym czasie do dolara 25%. Tak więc lepszą inwestycją niż kupowanie fizycznego złota było po prostu kupienie zielonych. Wiem, że łatwo się gada o takich rzeczach po fakcie. Chodzi mi jednak tylko o to, żeby nie traktować złota fizycznego jako jakiejś bezpiecznej lokaty kapitału na czasy wysokiej inflacji, bo można się na tym mocno przejechać (zwłaszcza jeśli złotówka się trochę skorekci).

Ja ze swojej strony każdemu, kto dopiero uczy się inwestować, jak również temu, kto już trochę zna się na temacie, polecam blog i kanał na YT Marcina Iwucia:
https://marciniwuc.com/
https://www.youtube.com/channel/UCe8Vyk ... g_08eIA8iQ

Do tego jego książka pt. Finansowa Forteca w bardzo przystępny sposób wprowadza w ten świat. Marcin najpierw omawia poszczególne klasy aktywów, opisując jak zachowują się w konkretnych sytuacjach gospodarczych a następnie prezentuje swoje portfele inwestycyjne. Bardzo żałuję, że nie dane mi było przeczytać tak mądrej książki 10-15 lat temu. Pewnie byłbym teraz w innym miejscu niż jestem obecnie. Każdemu z całego serca polecam jej lekturę i wprowadzenie w życie.
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4940535 ... wa-forteca

A chcącym w miarę łatwo i bezpiecznie chronić swoje oszczędności przed inflacją polecam po prostu detaliczne obligacje skarbowe. Dają one 7,25% w pierwszym roku oraz 1,25% ponad inflację w kolejnych latach. U mnie np obligacje kupowane rok-półtorej roku temu dają obecnie po około 18%. W miarę bezpieczny instrument na niepewne czasy.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 20 paź 2022, 7:43

Padik pisze:
19 paź 2022, 22:19
Ale zdajecie sobie sprawę z tego, że uncja złota kosztuje dzisiaj 8 tyś zł, nie dlatego, że złoto w ostatnim czasie zdrożało, ale dlatego, że złotówka się w tym czasie zeszmaciła?
No zdaję, ale to nic nie zmienia, bo złoto kupiłem długoooterminowo, a w takich warunkach i tak będzie jego wartość rosnąć. Ja tam nie wierzę, że przy tych i kolejnych rządzących złotówka zacznie rosnąć w siłę. Druga sprawa, to nie wykluczam, że będzie trzeba stąd spierdalać w pośpiechu i łatwiej nawet takie złoto zabrać niż tyle gotówki.
Padik pisze:
Ja ze swojej strony każdemu, kto dopiero uczy się inwestować, jak również temu, kto już trochę zna się na temacie, polecam blog i kanał na YT Marcina Iwucia:
Dzięki za podesłanie, posłucham w wolnej chwili. Widzę, że to nie jakiś pierwszy lepszy jutubowicz.
Padik pisze:
A chcącym w miarę łatwo i bezpiecznie chronić swoje oszczędności przed inflacją polecam po prostu detaliczne obligacje skarbowe. Dają one 7,25% w pierwszym roku oraz 1,25% ponad inflację w kolejnych latach. U mnie np obligacje kupowane rok-półtorej roku temu dają obecnie po około 18%. W miarę bezpieczny instrument na niepewne czasy.
Możesz powiedzieć gdzie kupowałeś żeby nie tracić czasu na risercz?

Ogólnie to stara prawda się sprawdza - jak największa dywersyfikacja pieniędzy uchroni najlepiej nasze oszczędności. Dobrze mieć i walutę obcą, i akcje firm, i metale szlachetne, i obligacje, i fundusze i inne. Jestem tego blisko, szkoda że tak późno się za to zabrałem, bo sporo kasy poszło w piach, ale lepiej późno niż wcale.

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1236

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 20 paź 2022, 7:48

Keres pisze:
20 paź 2022, 7:43
Padik pisze:
No zdaję, ale to nic nie zmienia, bo złoto kupiłem długoooterminowo, a w takich warunkach i tak będzie jego wartość rosnąć. Ja tam nie wierzę, że przy tych i kolejnych rządzących złotówka zacznie rosnąć w siłę. Druga sprawa, to nie wykluczam, że będzie trzeba stąd spierdalać w pośpiechu i łatwiej nawet takie złoto zabrać niż tyle gotówki.
Padik pisze:
Dzięki za podesłanie, posłucham w wolnej chwili. Widzę, że to nie jakiś pierwszy lepszy jutubowicz.
Padik pisze:
Możesz powiedzieć gdzie kupowałeś żeby nie tracić czasu na risercz?

Ogólnie to stara prawda się sprawdza - jak największa dywersyfikacja pieniędzy uchroni najlepiej nasze oszczędności. Dobrze mieć i walutę obcą, i akcje firm, i metale szlachetne, i obligacje, i fundusze i inne. Jestem tego blisko, szkoda że tak późno się za to zabrałem, bo sporo kasy poszło w piach, ale lepiej późno niż wcale.
W sensie gdzie zamierzasz spierdalać? Bo chyba nie na zachód? No chyba że nie przeszkadza Ci dorabianie nierobów, dzieciorobów, przybysz z Afryki i Azji, nie przeszkadza Ci strach przed wyjściem gdziekolwiek po zmroku w każdym większym mieście A koszty życia są tak ogromne że może zostanie Ci w portfelu 30% więcej niż w Polsce?
No i najważniejsze będziesz zwykłym Ukraińcem który ma zapierdalać i się nie odzywać. Jak nie masz takich uprzedzeń to pakuj tornister

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 20 paź 2022, 8:44

Jakbym oglądał wiadomości :D wszędzie be tylko Polska mlekiem i miodem płynąca.

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 20 paź 2022, 8:53

Nie wiem w którym zdaniu napisałem że Polska to kraj mlekiem i miodem płynący.
Ale po wielu latach spędzonych na zachodzie jak słyszę te opinie o wyidealizowany miejscu do życia na Zachód od Berlina to mnie śmiech ogarnia.
No cóż tak właśnie jest jak się ma bardzo wąski obraz o tym co się dzieje na świecie jak się w dupie było i gówno widziało

A mistrzostwem było na tym forum pisanie jak to Hiszpan czy Włoch ma dobrze A wedle Eurostatu Polak żyje na podobnym poziomie tylko co mieszkaniec Rzymu czy Madrytu tylko z jedną różnica że żona polaka pracuje A żonę Włocha czy Hiszpana często trzeba utrzymywać A co trzeci 25 latek tych krajów normalnie klepie biedę bo pracę jaką widział to na kasetach VHS.
Mówiąc dosadniej tak, w 2022 roku po prostu żyje się lepiej w Polsce niż w tych krajach. Fakt nie opinia

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 20 paź 2022, 9:40

gilardino11 pisze:
20 paź 2022, 8:53
Ale po wielu latach spędzonych na zachodzie jak słyszę te opinie o wyidealizowany miejscu do życia na Zachód od Berlina to mnie śmiech ogarnia
Odpowiedz sobie na jedno pytanie, ale to zajebiście ważne pytanie: gdzie pod względem finansowym jest łatwiej żyć? A później to napisz.
Bo sam jesteś przykładem ucieczki za kasa na zachód. A ustawiony wracasz do kraju z walizka hajsu.

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 20 paź 2022, 9:44

Jeśli chodzi tylko i wyłącznie aspekt finansowy ( zarobki, bezrobocie, stosunek wypłaty do tego co możesz za to kupić ) to jest 9-10 krajów w Ue gdzie jest trochę lżej i 2 kierunki gdzie nadal jest " po co " jechać ( Norwegia Szwajcaria) Ale do tych krajów to wyjeżdżają ludzie z Austri Irlandi czy Holandii.
Tak to mniej więcej wygląda na ten moment.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2025
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 20 paź 2022, 9:51

Padik pisze:
a ze swojej strony każdemu, kto dopiero uczy się inwestować, jak również temu, kto już trochę zna się na temacie, polecam blog i kanał na YT Marcina Iwucia:

Do tego jego książka pt. Finansowa Forteca w bardzo przystępny sposób wprowadza w ten świat. Marcin najpierw omawia poszczególne klasy aktywów, opisując jak zachowują się w konkretnych sytuacjach gospodarczych a następnie prezentuje swoje portfele inwestycyjne. Bardzo żałuję, że nie dane mi było przeczytać tak mądrej książki 10-15 lat temu. Pewnie byłbym teraz w innym miejscu niż jestem obecnie. Każdemu z całego serca polecam jej lekturę i wprowadzenie w życie.
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4940535 ... wa-forteca
Ja również mocno polecam.
Nie tylko dlatego, że w jednym z odcinków pada stwierdzenie, że jestem świetną copywriterką :mrgreen:
Tak serio - blog Marcina to kopalnia wiedzy. Podobnie jak jego podcast, wszystkie #wtorkizfinansami oraz książka. Dla mnie trio Marcin Iwuć, Marek Jankowski i Dominik Juszczyk to najlepsi ludzie polskiego internetu i bardzo polecam korzystać z ich wiedzy.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2056
Kibicuję: AC Milan

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 20 paź 2022, 9:53

Ja tez korzystam z jego porad, od jego bloga zaczela sie sie moja 'przygoda' z oszczedzaniem (wczesniej zylem jak standardowy Polak), w dodatku co jakis czas wysyla ciekawy newsletter (wczoraj rowniez, dotyczacy tego czy warto brac hipoteke o czym mysle). Jego zona to tez super babka, bierze udzial w nagraniach i daje fajne info.
Delpiero14 pisze:
20 paź 2022, 8:44
Zapewne tak nie jest, z kolei faktem jest to, ze Zachod w Polsce jest idealizoany, a w niektorzych miejscach Europy wieksza bieda i zacofanie niz w Zabrzu, Gliwicach czy Bytomiu. My tylko lubimy sobie wmawiac, ze jestesmy krajem B.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4002
Kibicuję: AC Milan

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 20 paź 2022, 10:21

Ja jeśli uciekac to polecałbym Azję płd wsch. Tanio. Kambo. Laos. Wietnam. Tajlandia już mniej.

Kiedyś marzyła mi się Australia ale dużo wolności niestety tam zniknelo podczas pandemii

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Finanse (Giełda, itp.)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 20 paź 2022, 10:29

Enjo pisze:
20 paź 2022, 9:53
Ja tez korzystam z jego porad, od jego bloga zaczela sie sie moja 'przygoda' z oszczedzaniem (wczesniej zylem jak standardowy Polak), w dodatku co jakis czas wysyla ciekawy newsletter (wczoraj rowniez, dotyczacy tego czy warto brac hipoteke o czym mysle). Jego zona to tez super babka, bierze udzial w nagraniach i daje fajne info.
Delpiero14 pisze:
20 paź 2022, 8:44
Zapewne tak nie jest, z kolei faktem jest to, ze Zachod w Polsce jest idealizoany, a w niektorzych miejscach Europy wieksza bieda i zacofanie niz w Zabrzu, Gliwicach czy Bytomiu. My tylko lubimy sobie wmawiac, ze jestesmy krajem B.
Enjo Ty chyba na zielonej wyspie jesteś? To sam wiesz jakie są koszty życia A co się dzieje z wynajmem czy kupnem w Dublinie

Australia czy nowa Zelandia to był właśnie kiedyś kierunek docelowy dla ludzi zachodu. Po pandemi wszyscy przejrzeli na oczy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”