Nigdy nie zylem na stale za granica, jezdzilem do pracy podczas studiow, w czasie wolnego - pare razy Francja, Niemcy, Maroko. Normalnie, na codzien pracuje w Polsce

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 20 paź 2022, 10:37
Enjo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 20 paź 2022, 10:41
gilardino11

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 20 paź 2022, 10:52
Daleko mi do plucia na Polskę jak to robią nasi celebryci, ale pisałem o scenariuszu realnej wojny u nas lub naprawdę kiepskiej sytuacji gospodarczej. Nie mam żadnego kraju upatrzonego, bo chciałoby się i ciepło [południe Europy] i w bogatym kraju [Skandynawia, Szwajcaria, Niemcy, Austria]. Nie ma złotego środka.gilardino11 pisze: ↑20 paź 2022, 7:48W sensie gdzie zamierzasz spierdalać? Bo chyba nie na zachód? No chyba że nie przeszkadza Ci dorabianie nierobów, dzieciorobów, przybysz z Afryki i Azji, nie przeszkadza Ci strach przed wyjściem gdziekolwiek po zmroku w każdym większym mieście A koszty życia są tak ogromne że może zostanie Ci w portfelu 30% więcej niż w Polsce?
No i najważniejsze będziesz zwykłym Ukraińcem który ma zapierdalać i się nie odzywać. Jak nie masz takich uprzedzeń to pakuj tornister
Za daleko, wolę droższą Europę.
No tak, taka mała różnica, że żona w Polsce musi pracować.gilardino11 pisze: ↑20 paź 2022, 8:53A mistrzostwem było na tym forum pisanie jak to Hiszpan czy Włoch ma dobrze A wedle Eurostatu Polak żyje na podobnym poziomie tylko co mieszkaniec Rzymu czy Madrytu tylko z jedną różnica że żona polaka pracuje A żonę Włocha czy Hiszpana często trzeba utrzymywać
Keres

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 20 paź 2022, 10:52
Delpiero14
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 20 paź 2022, 11:01
Idealnie opisane zycie na zachodzie. Troche lepsza sytuacja finansowa i NIC wiecej. Niestety. 2 tygodnie mi zostaly i mam nadzieję ze nie bede musial wracac. Tzn. biorę po uwage dobicie 2 lata do emerytury badz wyjazd za granicę ale na pewno juz nigdy nie wyjade dla oszczędności. Nigdy wiecej. To co zarobie wydam i basta.gilardino11 pisze: ↑20 paź 2022, 7:48W sensie gdzie zamierzasz spierdalać? Bo chyba nie na zachód? No chyba że nie przeszkadza Ci dorabianie nierobów, dzieciorobów, przybysz z Afryki i Azji, nie przeszkadza Ci strach przed wyjściem gdziekolwiek po zmroku w każdym większym mieście A koszty życia są tak ogromne że może zostanie Ci w portfelu 30% więcej niż w Polsce?
No i najważniejsze będziesz zwykłym Ukraińcem który ma zapierdalać i się nie odzywać. Jak nie masz takich uprzedzeń to pakuj tornister
Slim91

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 20 paź 2022, 12:20
Nie wiem co oni Ci zrobili tam za granicą, ale połowa moich znajomych z bloku i spora część ze studiów czy rodziny wyjechała za granicę, chyba do wszystkich możliwych krajów - Austria, Holandia, Szwajcaria, Hiszpania, Włochy, Niemcy, Norwegia, Anglia, Szkocja, Francja i wymieniłem tylko te kraje, gdzie są ludzie z którymi gadałem przez ostatnie 2-3 miesiące. Wielu z nich wyjechało na rok lub trzy, a siedzi już nawet kilkanaście i nie zamierza wracać. Oczywiście, bywają [ch**] aspekty, ale ogół jest niewspółmiernie dobry w porównaniu do Polski. Trzeba jedynie znać język i mieć jakiś zawód, a nawet kolega, który od 7 lat jest kelnerem w Anglii, nie planuje wracać, jeżeli nie będzie musiał, bo jako kelnerzy razem z żoną byli w stanie odłożyć na dużą część mieszkania, stać ich na dziecko, a przed nim na porządne dwutygodniowe wakacje co roku. W Polsce ledwo by ich było stać na wynajęcie mieszkania, które tam mają już własne.gilardino11 pisze: ↑20 paź 2022, 8:53Ale po wielu latach spędzonych na zachodzie jak słyszę te opinie o wyidealizowany miejscu do życia na Zachód od Berlina to mnie śmiech ogarnia.
No cóż tak właśnie jest jak się ma bardzo wąski obraz o tym co się dzieje na świecie jak się w dupie było i gówno widziało
Mr.Chris

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 20 paź 2022, 12:27
emerytury? ile Ty masz lat albo w jakich służbach mundurowych siedzisz?Slim91 pisze: ↑20 paź 2022, 11:01Idealnie opisane zycie na zachodzie. Troche lepsza sytuacja finansowa i NIC wiecej. Niestety. 2 tygodnie mi zostaly i mam nadzieję ze nie bede musial wracac. Tzn. biorę po uwage dobicie 2 lata do emerytury badz wyjazd za granicę ale na pewno juz nigdy nie wyjade dla oszczędności. Nigdy wiecej. To co zarobie wydam i basta.gilardino11 pisze: ↑20 paź 2022, 7:48W sensie gdzie zamierzasz spierdalać? Bo chyba nie na zachód? No chyba że nie przeszkadza Ci dorabianie nierobów, dzieciorobów, przybysz z Afryki i Azji, nie przeszkadza Ci strach przed wyjściem gdziekolwiek po zmroku w każdym większym mieście A koszty życia są tak ogromne że może zostanie Ci w portfelu 30% więcej niż w Polsce?
Eyesmon

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 20 paź 2022, 12:30
Enjo
Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 20 paź 2022, 12:52
U mnie też duża część towarzystwa wciąż na emigracji, ale wielu znajomych wraca do kraju. Jednak nie ze względów ekonomicznych, ale czysto rodzinnych - rodzice nie młodnieją, dzieciaki wychowują się bez dziadków - człowiek wtedy sobie uświadamia, że lepsza kasa to nie wszystko.Mr.Chris pisze: ↑20 paź 2022, 12:20Nie wiem co oni Ci zrobili tam za granicą, ale połowa moich znajomych z bloku i spora część ze studiów czy rodziny wyjechała za granicę, chyba do wszystkich możliwych krajów - Austria, Holandia, Szwajcaria, Hiszpania, Włochy, Niemcy, Norwegia, Anglia, Szkocja, Francja i wymieniłem tylko te kraje, gdzie są ludzie z którymi gadałem przez ostatnie 2-3 miesiące. Wielu z nich wyjechało na rok lub trzy, a siedzi już nawet kilkanaście i nie zamierza wracać. Oczywiście, bywają [ch**] aspekty, ale ogół jest niewspółmiernie dobry w porównaniu do Polski. Trzeba jedynie znać język i mieć jakiś zawód, a nawet kolega, który od 7 lat jest kelnerem w Anglii, nie planuje wracać, jeżeli nie będzie musiał, bo jako kelnerzy razem z żoną byli w stanie odłożyć na dużą część mieszkania, stać ich na dziecko, a przed nim na porządne dwutygodniowe wakacje co roku. W Polsce ledwo by ich było stać na wynajęcie mieszkania, które tam mają już własne.
Tak, w niektórych przypadkach opłaca się wrócić do Polski, ale to sporadyczne sytuacje i zwykle wiążą się z posiadanymi nieruchomościami lub po prostu dużym przywiązaniem do rodziny.
futbolowa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 20 paź 2022, 15:31
gilardino11
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 20 paź 2022, 16:45
o kurde. Ja mam obecnie jakies śmieszne 2200. Gdybym przekraczal 2500 to bym pewnie zostal chwilę jeszcze.
Slim91

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 20 paź 2022, 16:58
Wszystko zależy od środowiska. Zauważyłem, że częściej wracają osoby, które mieszkają w domach jednorodzinnych lub mają po prostu nieruchomość do odziedziczenia. Z blokowiska chyba jeszcze nikt u mnie nie wrócił. Parę osób też ściągnęło rodziny albo załatwia im prace sezonowe jak na przykład kolega z Holandii, do którego młodsze jeszcze uczące się rodzeństwo jeździ co roku na wakacje dorobić i być może po studiach przeniosą się na stałe.futbolowa pisze: ↑20 paź 2022, 12:52U mnie też duża część towarzystwa wciąż na emigracji, ale wielu znajomych wraca do kraju. Jednak nie ze względów ekonomicznych, ale czysto rodzinnych - rodzice nie młodnieją, dzieciaki wychowują się bez dziadków - człowiek wtedy sobie uświadamia, że lepsza kasa to nie wszystko.
Ale zdajesz sobie sprawę, że różni ludzie mogą mieć różne doświadczenia i nie wszyscy zagranicą będą tak samo do tego podchodzić co Ty? Nie wszyscy pojechali tam na pracę fizyczną i wśród tych faktycznie kilka osób wróciło, bo pensje dla specjalistów zaczęły się powoli wyrównywać i zaczęli być w Polsce doceniani. Chyba nawet kiedyś Cię poparłem w tej kwestii.gilardino11 pisze: ↑20 paź 2022, 15:31Nie wiem co Ci Nagadali za bzdury o zagranicy Ale wygląda to właśnie tak jak pisze Slim czy Ja. Ja po prostu opisuje wydarzenia starając się być obiektywnym.
Mr.Chris

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 20 paź 2022, 17:37
Slim91 pisze: ↑20 paź 2022, 16:45Do dojczow przy ich podatku oraz jezyku nigdy bym nie pojechal. Widzialbym sens wtedy gdybym mieszkal przy granicy i na kazdy weekend wracalbym do domu.
o kurde. Ja mam obecnie jakies śmieszne 2200. Gdybym przekraczal 2500 to bym pewnie zostal chwilę jeszcze.
Nie ma życia prócz lepszych finansów. Niechęć lokalsow wyglada do nas wyglada jak wielu Polaków do Ukraińców. Dwupokojowe mieszkanie jest ciężko wynajac za 2k euro.
gilardino11
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Padik » 20 paź 2022, 18:47
Detaliczne obligacje skarbowe (w tym te najlepsze, czyli indeksowane inflacją) kupuje się za pośrednictwem strony https://www.obligacjeskarbowe.pl/
Padik
Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 21 paź 2022, 9:11
Jak zakładałam IKE Obligacje, to nie dość, że nie dało się tego zrobić online, to jeszcze placówka bankowa też musi być specyficzna - z działem maklerskim na miejscu.Padik pisze: ↑20 paź 2022, 18:47Detaliczne obligacje skarbowe (w tym te najlepsze, czyli indeksowane inflacją) kupuje się za pośrednictwem strony https://www.obligacjeskarbowe.pl/
Wcześniej należy założyć odpowiedni rachunek w PKO BP S.A. Nie wiem czy teraz można to zrobić online, czy też trzeba się pofatygować do placówki. Ja zakładałem jakieś 2 lata temu i wszystko załatwiłem online.,
Myślę, że nie ma reguły. Ja patrzę głównie po znajomych z podwórka/ze szkoły - a więc z mojego blokowiska. Tylko jedna osoba odziedziczyła w międzyczasie dom, niektórzy wybudowali własne (to ci, którzy zamiast iść na studia, od razu wyjechali do Anglii), a inni po prostu wrócili i wynajmują albo wzięli kredyt z wysokim wkładem własnym i sobie spokojnie żyją.Mr.Chris pisze: ↑20 paź 2022, 16:58Wszystko zależy od środowiska. Zauważyłem, że częściej wracają osoby, które mieszkają w domach jednorodzinnych lub mają po prostu nieruchomość do odziedziczenia. Z blokowiska chyba jeszcze nikt u mnie nie wrócił. Parę osób też ściągnęło rodziny albo załatwia im prace sezonowe jak na przykład kolega z Holandii, do którego młodsze jeszcze uczące się rodzeństwo jeździ co roku na wakacje dorobić i być może po studiach przeniosą się na stałe.
futbolowa
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio