Gry... - Strona 532

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.

Na czym najchętniej grasz?

PS4
24
34%
XBOX One
6
8%
PC
35
49%
komórka
1
1%
tablet
0
Brak głosów
na starszej generacji konsol
4
6%
na innej platformie
1
1%
Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 30 lis 2022, 17:09

Od dawna sobie grałem w Hearthstone'a przez długi czas dość kompetytywnie wbijając rangi, ale z czasem odpuściłem i grałem tryb "ustawki" do kawki i jednak tutaj też Blizzard zaczął odwalać cuda, duży problem z balansem i losowością sprawił, że zacząłem szukać alternatywy by odejść od karcianki z uniwersum World of WarCraft i padło na... Marvel Snap...

Gra ma dość prostą mechanikę ale jednocześnie oryginalną, system zdobywania nowych kart też jest inny niż w większości karcianek, bo nie ma tam typowych booster packów a karty zdobywamy wraz z progresem gry... Więc mamy taki system trochę f2p gdzie jesteś nagradzany za to jak wiele czasu grze poświęcisz. Do tego pojedynki są bardzo szybkie i przyznam szczerze, że jest losowość ale też wiele mimo wszystko zależy od "planowania" w grze jest duży nacisk na przewidywanie zagrań przeciwnika i odpowiednie rozkładanie swoich zasobów, ponieważ gra polega na tym, by mieć większą ilość "mocy" łącznej z kart na minimum 2 z 3 obszarów na których toczy się rozgrywka. W razie gdy np. Ty wygrywasz na jednym obszarze a przeciwnik na drugim a na trzecim jest remis, to decyduje ogólna ilość mocy łącznie z wszystkich obszarów.

Ogólnie, może brzmi dość skomplikowanie ale w praktyce system ten jest banalnie prosty i jedyne co sprawia, że może być trochę bardziej zagmatwany to zdolności kart jakie potrafią wprowadzić spory chaos na obszarach rozgrywki.

Gra mi się w to na ten moment przyjemnie, ale może dlatego, że dopiero zacząłem i jestem na dość niskim poziomie gdzie gram z początkującymi a jako dość doświadczony gracz karcianek, to jakoś przekłada się to na same zwycięstwa, ale zakładam, że wkrótce trafię na ścianę i tak kolorowo już nie będzie. Gra jest świeża, dopiero się rozwija i zapowiada się, że ma przed sobą dobrą przyszłość, bo uniwersum Marvela przyciąga a do tego sama gra też jest dobra, dostępna na platformy mobilne jak też na PC, jest w pełni darmowa z mikropłatnościami jakie przynajmniej na ten moment nie uderzają jakoś w p2w a do tego też gra na tyle dobrze została odebrana, że jest nominowana w kategorii mobilnej gry roku.

Polecam w sumie, bo jak ktoś chcę grę do pogrania do kawy czy w podróży, to jak znalazł :

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2110
Kibicuję: Manchester United

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 30 lis 2022, 18:03

Kesz pisze:
30 lis 2022, 17:09
Marvel Snap
Ubisoft zakończył wsparcie South Park Phone Destroyer i wielu graczy to poleca jako prawdopodobnie najlepszą karciankę ostatnich lat. Mi brakuje timingu i pozycjonowania SPPD, gdzie postacie poruszają się na mapie trójwymiarowej, więc ogromne znaczenie ma kiedy i w którym miejscu rzucisz daną kartę i po ostatecznym zakończeniu SPPD chyba odpuszczę sobie nowe - przynajmniej na jakiś czas. Jednak za bardzo wciągają mobilne.

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 30 lis 2022, 19:05

Poza Marvel Snap dosłownie wczoraj zagrałem w ciekawą gierkę a nazywa się "Soccer Story"
Gra wygląda jak zrobiona w RPG Maker ale szczerze... Gra się w nią bardzo przyjemnie i jest to dobra pozycja na takie odprężenie się i bezstresowe pogranie.

O co w tym chodzi?
Cóż, pewnego dnia podczas meczu piłkarskiego doszło do pewnego "zdarzenia" w konsekwencji którego na całym Świecie zabroniono nieoficjalnych meczy piłkarskich. W piłkę mogły grać tylko profesjonalne drużyny. Po kilku latach przechodzimy do naszej postaci, chłopaka do którego nagle przez okno mieszkania wpada piłka futbolowa i nic by w tym nie było dziwnego, gdyby nie fakt, że ta sama piłka nagle wyleciała również na zewnątrz... Zdumiony chłopak wybiega z domu i rusza śladem piłki, ta kieruje go na pobliski zamknięty stadion, gdzie objawia mu się dron z prośbą o ocalenie piłkarskiego Świata a we wszystkim ma mu pomóc "magiczna futbolówka". Taki mamy wstęp, powiedzmy, że cóż... wymyślenie fabuły do takiej gry to bardziej pewien pretekst, sama rozgrywka jest jednak ciekawsza.

Jako wybraniec mamy za cel wzięcie udziału w miejscowych rozgrywkach by powoli dążyć do znacznie ważniejszych zmagań, ale w tym celu należy zebrać drużynę. Nasza postać przekonuje mieszkańców miasteczka by dołączyli do jego drużyny, ale aby się zgodzili, to musimy pierw wykonać dla nich przeróżne zadania. W grze znajduje się też wiele mini gier polegających na tym, by piłką trafić w określone cele, wygrać na polu golfowym czy aby z jej pomocą wykonać zadania logiczne. W nagrodę dostajemy medale różnego rodzaju, jakie służą do ulepszania naszych zawodników z drużyny, możemy im podnieść m.in szybkość, wytrzymałość, siłę uderzenia itd. Między czasie cały czas rozwijamy fabułę, poznajemy nowe postacie i poznajemy kto stoi za tym, że piłka nożna została nagle zabroniona.

Poza eksploracją Świata gry rozgrywamy oczywiście mecze, nasza drużyna mierzy się w meczach sparingowych i towarzyskich a te bardziej przypominają mecze w stylu GOAL 3 z Pegazusa, bo mamy tutaj specjalne strzały, brak w sumie zasad i o dziwo bardziej efektywne jest strzelanie na bramkę z własnej połowy niż z metra do bramki przeciwnika. Więc to taki bardziej arcadowy styl z bajerami, kontrolę mamy nad całą drużyną poza bramkarzem - a konkretnie jego interwencjami.

Całkiem sympatyczna gra z motywem piłkarskim, czego akurat zbyt wiele nie ma na rynku poza jakimiś symulacjami lub managereami

Awatar użytkownika
MothToAFlame
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 160

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MothToAFlame » 30 lis 2022, 23:39

Kesz pisze:
14 lis 2022, 14:15
Ja obecnie grywam... a właściwie grywałem w FIFA 23 - od dłuższego czasu gry nie odpalałem i podejrzewam, że już raczej niezbyt będę chciał do tej gry wracać. Za duży p2w, za dużo niedopracowanych mechanik i szkoda mi trochę nerwów. Pograłem intensywnie przez miesiąc czasu i styknie.
Moge spytac jak sie przedstawia kariera w 23? Mam ostatnio troche zaskornaikow poprzez nawal roboty wiec moze bym sobie sprawil, ale w sumie jedyne tryby jakie gram to kariera zawodnika i trenerska. W 22 bylo slabo jesli o to chodzi, dlatego jesli pograles cos w ktorys z tych trybow bylbym wdzieczny za opinie.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 494

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 01 gru 2022, 0:00

MothToAFlame, grałem w tryb kariery. Jest rownie tragiczny co w poprzedniej edycji. Nie warto wydawać pieniędzy na tą grę. Swoja kopue sprzedalem po miesiącu.

Awatar użytkownika
MothToAFlame
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 160

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MothToAFlame » 01 gru 2022, 0:04

Slim91 pisze:
01 gru 2022, 0:00
MothToAFlame, grałem w tryb kariery. Jest rownie tragiczny co w poprzedniej edycji. Nie warto wydawać pieniędzy na tą grę. Swoja kopue sprzedalem po miesiącu.
Dzieki za uratowanie moich zaskorniakow :ok: Mam w sumie 22 to jak wiekszych zmian nie ma to szkoda kase wydawac.

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 334

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 03 gru 2022, 16:59

Dobilem do 20h w nowym God of War. Z tych 20h przegranych, moze 2h bylo 'fajne'. Na ten moment gram juz tylko po to, zeby gre skonczyc. Jedyne plusy, jak na razie:
+ gra wyglada pieknie
+ ciekawe / efektowne walki z bossami

Minusow za to masa:
- gra jest przerazliwie nudna, bardzo niewiele sie dzieje wiekszosc czasu
- system walki bardzo archaiczny, postacie musza Ci krzyczec 'lewo' / 'z tylu', bo kamera nie ogarnia
- puzzle co jebane 5min; zaczynasz sie wczuwac, chcesz poczuc klimat gry - uja, teraz masz stac i jebac sie z jakims podpalaniem krzakow, i za 5min po raz kolejny
- Kratos wydaje sie miekka faja, Atreus zachowuje sie jak idiota
- nie moglo zabraknac 'silnej kobiety'; widocznie w pierwszej czesci za malo tego bylo i komus sie nie podobalo
- znalazlo sie tez oczywiscie miejsce dla 'idealnej, spokojnej, madrej, dobrej etc.' czarnoskorej
- grasz jako jebany bog wojny, a spedzasz czas na naprawianiu ogrodka z trucizny (!) lub sluchaniu 30min jak bardzo kobieta miala zle w malzenstwie
- wszystko strasznie oskryptowane, jak po sznurku
- momentami gra wydaje sie zrobiona 'na odjeb'

Generalnie mam wrazenie, ze Santa Monica oddala robienie tej gry komus, kto nie ma pojecia jak robic dobre gry i co sprawialo, ze pierwsza czesc byla tak dobra. Widze ze nie jestem jedyny, pierwsza czesc stoi na 9.1/10, druga 8.1/10. Pod katem oczekiwan vs rzeczywistosc, chyba jeden z wiekszych zawodow dla mnie w ostatnich latach. Pomyslec, ze rok temu pisalem ze predzej Elden Ring wtopi niz nowy GoW, jak mozna sie pomylic.

I ciekawostka, dla ludzi ktorzy byc moze unikaja Elden Ring bo 'za trudny': przez 20h nowego GoW zginalem wiecej razy (10+), niz przez pierwsze 40h Elden Ringa, grajac na normal. Polaczenie chaosu walki (ktokolwiek projektowal walke wyszedl z zalozenia, ze wiecej przeciwnikow = lepiej; szkoda ze kamera nie ogarnia), pracy kamery i czasami zlych hitboxow.

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 707

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 03 gru 2022, 18:26

cruel pisze:
03 gru 2022, 16:59
I ciekawostka, dla ludzi ktorzy byc moze unikaja Elden Ring bo 'za trudny': przez 20h nowego GoW zginalem wiecej razy (10+), niz przez pierwsze 40h Elden Ringa, grajac na normal. Polaczenie chaosu walki (ktokolwiek projektowal walke wyszedl z zalozenia, ze wiecej przeciwnikow = lepiej; szkoda ze kamera nie ogarnia), pracy kamery i czasami zlych hitboxow.
To może kiedyś spróbuję, bo umieranie w GoW mnie póki co nie frustruje.

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 03 gru 2022, 18:42

@cruel serio oceniasz GoW na 9/10?

Nie żeby coś, ale gra była też strasznie nudna, mechanika walki właściwie dokładnie nie zmieniona niż przy Ragnaroku, więc ten sam syf i problem z kamerą. Do tego w GoW właściwie nie było bossów poza oskryptowanym Baldurem i Magnim wraz z Modim. Cała reszta to były reskiny trolli, Elfów i wiedźm które właściwie są mobami podrasowanymi do statusu bossa. Eksploracja świata była strasznie utrudniona poprzez teleport w jedną stronę nie mówiąc już o tym, że przez dość spory okres czasu w ogóle nie mogłeś się przemieszczać przez teleport, na domiar tego wiele przejść było poblokowanych a ja osobiście też nie jestem zwolennikiem gdy gra wymusza na nas powroty do miejsc które już eksplorowaliśmy. Dialogi między Arteusem i Kratosem były często irytujące.

Ogólnie ja bardzo nisko GoW 1 oceniłem, bodaj jakieś 5 czy tam 6 na 10. Nie wiem skąd zachwyty nad tą grą bo jedyne czym się wyróżnia, to oprawa graficzna, muzyka, fabuła i oskryptowane ale efektowne walki z Baldurem.

Ragnarok z tego co zauważyłem jedynie to wszystko powiela z tą różnicą, że dodali więcej bossów które nie są reskinami.

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 334

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cruel » 04 gru 2022, 21:02

Wiesz, grafika + muzyka + fabula + efektowne walki --> nagle masz 3/4 co czyni gre dobra ;) Dorzucilbym dobrze napisane postaci i w porzadku system walki (w pierwszej czesci tak nie irytowal, bo walki byly lepiej zaprojektowane; kamera do bani, ale jakos sie dalo zyc z tym, a przy tym walka byla satysfakcjonujaca). To jak swiat sie zmienial wraz z czasem (poziom wody itd.) tez bylo bardzo fajne. Generalnie jedyna wada czesci pierwszej jaka moglbym wymienic to wlasnie te czeste reskiny bossow / brak urozmaicenia w tym wzgledzie. Poza tym, ciezko bylo sie do czegokolwiek dowalic.

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1135
Kibicuję: Ac Milan

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 09 gru 2022, 4:10

+ premiera Diablo IV 6 czerwca 2023

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 846

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 09 gru 2022, 4:58

Oooo nawet nie wiedziałem ze ma wyjść w 2023 byłem pewny ze dopiero koło 2024. Dawać już czerwiec

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 707

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 09 gru 2022, 8:54

Vol'jin pisze:
09 gru 2022, 4:10
No i pięknie, nie spodziewałem się zupełnie.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 09 gru 2022, 9:17

Ale bieda to TGA, żadnej ciekawej gry nie pokazali. Liczyłem po cichu na dlc do eldena ale nie tym razem.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 846

Gry...

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 09 gru 2022, 10:31

A ten Hades to faktycznie taki trudny? Nie grałem chyba nigdy w żadna gre tego typu dlatego pytam. Podobne do starego GoW, a jak z poziomem trudności?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”