Gry...

cruel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 334

Gry...

Post autor: cruel » 03 gru 2022, 16:59

Dobilem do 20h w nowym God of War. Z tych 20h przegranych, moze 2h bylo 'fajne'. Na ten moment gram juz tylko po to, zeby gre skonczyc. Jedyne plusy, jak na razie:
+ gra wyglada pieknie
+ ciekawe / efektowne walki z bossami

Minusow za to masa:
- gra jest przerazliwie nudna, bardzo niewiele sie dzieje wiekszosc czasu
- system walki bardzo archaiczny, postacie musza Ci krzyczec 'lewo' / 'z tylu', bo kamera nie ogarnia
- puzzle co jebane 5min; zaczynasz sie wczuwac, chcesz poczuc klimat gry - uja, teraz masz stac i jebac sie z jakims podpalaniem krzakow, i za 5min po raz kolejny
- Kratos wydaje sie miekka faja, Atreus zachowuje sie jak idiota
- nie moglo zabraknac 'silnej kobiety'; widocznie w pierwszej czesci za malo tego bylo i komus sie nie podobalo
- znalazlo sie tez oczywiscie miejsce dla 'idealnej, spokojnej, madrej, dobrej etc.' czarnoskorej
- grasz jako jebany bog wojny, a spedzasz czas na naprawianiu ogrodka z trucizny (!) lub sluchaniu 30min jak bardzo kobieta miala zle w malzenstwie
- wszystko strasznie oskryptowane, jak po sznurku
- momentami gra wydaje sie zrobiona 'na odjeb'

Generalnie mam wrazenie, ze Santa Monica oddala robienie tej gry komus, kto nie ma pojecia jak robic dobre gry i co sprawialo, ze pierwsza czesc byla tak dobra. Widze ze nie jestem jedyny, pierwsza czesc stoi na 9.1/10, druga 8.1/10. Pod katem oczekiwan vs rzeczywistosc, chyba jeden z wiekszych zawodow dla mnie w ostatnich latach. Pomyslec, ze rok temu pisalem ze predzej Elden Ring wtopi niz nowy GoW, jak mozna sie pomylic.

I ciekawostka, dla ludzi ktorzy byc moze unikaja Elden Ring bo 'za trudny': przez 20h nowego GoW zginalem wiecej razy (10+), niz przez pierwsze 40h Elden Ringa, grajac na normal. Polaczenie chaosu walki (ktokolwiek projektowal walke wyszedl z zalozenia, ze wiecej przeciwnikow = lepiej; szkoda ze kamera nie ogarnia), pracy kamery i czasami zlych hitboxow.

Wróć do „Hyde Park”