1/2 FINAŁU: ARGENTYNA - CHORWACJA (13. 12. 2022 - 20:00) - Strona 12

Dział poświęcony turniejowi w Katarze

Kto awansuje?

Argentyna
3
33%
Chorwacja
6
67%
Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

1/2 FINAŁU: ARGENTYNA - CHORWACJA (13. 12. 2022 - 20:00)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 14 gru 2022, 4:12

Dla mnie najlepszy jest i tak ten Mekambe

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 14 gru 2022, 4:27

Hersk pisze:Dla mnie najlepszy jest i tak ten Mekambe
Koleś będzie sędziował finał w końcu?

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 14 gru 2022, 5:10

Kesz pisze:
14 gru 2022, 3:51
Nie, bo jak się ma bycie bardziej kompletnym zawodnikiem do tego, że z wiekiem stracił swoje atuty?
Stricte pod względem umiejętności:

Messi ma więcej/nieporównywalnie więcej: asyst (+100), wykreowanych big chances (ponad 2x), dryblingów (prawie 2x), bramek zza pola karnego (kilkadziesiąt więcej), bramek ze stałych fragmentów (za całą karierę kilka więcej, za ostatnią dekadę 2x więcej), dużo bardziej bierze udział w grze ofensywnej (od lat dużo więcej kontaktów z piłką). Część danych od 2009, część od 2004.

Ronaldo ma więcej bramek głową, lepsze karne i jest zdecydowanie lepszy w pojedynkach powietrznych.

Bez karnych, Messi ma 130 G+A w kanadyjce więcej mając 100 meczów mniej w karierze.

Dlatego nie łączysz kropek, że Ronaldo bez szybkości i pierwszego kroku nadaje się tylko do kolokwialnej lagi, a Messi dopóki ma obie nogi, jeśli dostanie piłkę na 30 metrze to może coś wyczarować, właśnie dlatego, że jest bardziej kompletnym zawodnikiem. Bardziej kompletny to Cristiano może mógł być przez 3 lata, gdy już strzelał jak na zawołanie, jeszcze miał drybling, jeszcze umiał w stałe fragmenty i już skakał do główek jak pojebany, tylko tak jakby to od 10 lat jest nieaktualne. Kibice Ronaldo kreślą narrację, która nie bierze pod uwagę, że żeby dotrzymać cyferkowego tempa hejterowi Werghorsta: Cristiano w porównaniu do pierwotnego Cristiano sporo jednak poświęcił, dlatego odniosłem się do dywagacji czy ABY NA PEWNO Messi ma lepszy drybling. :D

Przy czym dla mnie to porównanie w tym momencie to kopanie leżącego: Cristiano zmarnował ostatni etap kariery (marne osiągnięcia po odejściu z Realu), Messi dokłada kolejne skalpy, a jako, że Cristiano lubię, to też za bardzo nie mam potrzeby w tym uczestniczyć. Na tym etapie, Messi rywalizuje jedynie ze swoimi duchami.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 557
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 14 gru 2022, 5:32

Kesz pisze:

Wspominasz o dryblingu, ale nie zapominaj, że Cristiano Ronaldo po prostu z czasem był traktowany jako środkowy napastnik...
Przy czym - nie wiem czy to istotne, ale... - warto wspomnieć, przynajmniej w kwestii Juve, że to jego środkowonapastnikowanie to nigdy nie była gra jako "9". Czasami grał razem z Dybalą lub (przy kontuzjach) z Kulu w duecie a za plecami mieli cały ten nasz defensywny tartak.
Częściej było to skrzydło, lub duet z "9" obok siebie.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 14 gru 2022, 8:40

MazurXIII pisze:
13 gru 2022, 21:08
Taka dygresja - na papierze PZPN i Polacy to mem. Wypierdzielamy trenera, który po 3 dekadach wyszedł nam z grupy MŚ, a przegrał tylko z przyszłym mistrzem i wice-mistrzem świata :twisted:
Argentyna - Polska 2:0
Argentyna - Chorwacja 3:0
Polska > Chorwacja
Michniewicz > Dalić

I co teraz hejterzy?

Awatar użytkownika
Quercus
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 380

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Quercus » 14 gru 2022, 9:31

Kesz pisze:
A nie mogę mieć własnego zdania?
A czy ja zaprzeczyłem?

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 14 gru 2022, 9:41

Modrić wyjątkowo nie gryzł się w język w kwestii pana Daniele Orsato.

https://www.realmadryt.pl/news/116888-m ... go-karnego
– Co się stało, gdy wydawało się, że kontrolujemy mecz? Karny to na pewno kluczowy moment. Graliśmy dobrze i kontrolowaliśmy mecz. Sędzia nie dał nam tam rożnego i doszło po nim do karnego. Obejrzałem go potem i dla mnie to nie był karny. Nie było karnego, bo on strzelił i wpadł w naszego bramkarza. To on wbiegł w niego i nie mogę uwierzyć, że odgwizdano tego karnego. To zmieniło trochę ten mecz, ale tego już nie zmienimy. Trzeba się odbudować i spróbować wygrać ostatnie spotkanie.

– Dla mnie nie było karnego i był też rożny przed tą akcją... Nie lubię i nigdy nie rozmawiam o sędziach, ale dzisiaj nierozmawianie o tym arbitrze jest niemożliwe. Jest jednym z najgorszych, jakich znam. Nie chodzi tylko o dzisiejszy mecz. Gwizdał mi wiele razy i nigdy nie miałem z nim dobrych wspomnień. Jest katastrofą.
W sumie miałem podobne wrażenie, że to bardziej napastnik wpadł w bramkarza niż odwrotnie, ale @Magnum chyba pisał, że karny prawidłowy. Kwestii z różnym nie pamiętam. Faktycznie tam był błąd?

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4002
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 14 gru 2022, 9:54

Tak się niektórzy z Was skupiają na cyferkach że zapominają ze piłka to też emocje związane z oglądaniem i przeżywaniem. Upadaniem i podnoszeniem się. I sorry ale zarówno CR jak i Messi mają tu braki. Oni są jak cyborgi a oglądanie cyborgów w końcu nudzi.

Maradona Best Dinho czy z naszego podwórka Deyna Kowal to były emocje. Alkohol, używki, tragiczny koniec w niektórych przypadkach.

Dla mnie kariera Messiego czy CR jest nudna. Top liczby w top klubach. Śmiem twierdzić że bez nich te kluby też zdobyły takie trofea. A taki Diego poszedł do biednego przeciętnego Neapolu i dał im magię która do dziś żyją. Taki Kowal na IO czy w meczach Legii z Sampdoria dal nam choć przez chwilę posmak piłkarskiego raju gdzie na codzień mieliśmy szare lada 90. Adriano dal kibicom Interu nadzieję na 2 Ronaldo itd

To o to chodzi w piłce. Ze ktoś z nizin może zostać wyniesiony do roli Boga nawet jeśli później i tak strącono go do piekła. O te magię.

I za 20 lat chętniej ogladamy historie o wilku z Wall Street czy Scarface. Historie Tysona czy Diego. A nie Lennoxa Lewisa czy Ruperta Mardocha. Do refleksji

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 14 gru 2022, 10:07

Czyli lepszy jest ten piłkarz, który przez swoją głupotę marnuje potencjał od tego, który przez całą karierę jest wzorem do naśladowania? Ciekawe.

Maradona przez ekscesy może być pamiętany jako badboy, a ludzie lubią badboyów, ale dla mnie to głupota, że ćpanie traktowane jest jako jakiś atut. Gość dawał zły przykład przez długi czas, a ludzie to gloryfikują.

Ja tam dziękuję, wole nudnych Ronaldo i Messiego, którzy jako piłkarze robili wielkie rzeczy z niespotykaną regularnością, bo koniec końców liczy się to, jak kto gra w piłkę.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4002

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 14 gru 2022, 10:14

Gdzie ja napisałem że lepszy?

Bardziej oddziaływujacy na emocje to na pewno

Kto jest lepszym bokserem. Lennkx czy Mike. Wg statystyk Lewis. Ale to Tyson jest legenda.
I o tym pisałem

A Ty wyjąłeś z tego tylko używki zapominajac o radości która oni dawali. Neapol. Legia. Villarreal (Ricky).

Barca MU czy PSG i tak wygrywaja
To już na mnie bardziej działa Modric z Chorwacja
Ostatnio zmieniony 14 gru 2022, 10:23 przez Eyesmon, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 14 gru 2022, 10:17

Boromir pisze:
14 gru 2022, 8:40
MazurXIII pisze:
13 gru 2022, 21:08
Taka dygresja - na papierze PZPN i Polacy to mem. Wypierdzielamy trenera, który po 3 dekadach wyszedł nam z grupy MŚ, a przegrał tylko z przyszłym mistrzem i wice-mistrzem świata :twisted:
Argentyna - Polska 2:0
Argentyna - Chorwacja 3:0
Polska > Chorwacja
Michniewicz > Dalić

I co teraz hejterzy?
Jak Francja awansuje do finału to z miejsca możemy sobie przypisać trzecie miejsce na MŚ bo przegraliśmy tylko z mistrzem i wicemistrzem świata. Czesiu top!

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 14 gru 2022, 10:18

Pewnie bardziej chodziło o to który piłkarz bardziej zapadnie w pamięć, jeśli tak to faktycznie więcej się będzie mówić o gościu wokół którego działo się zwyczajnie więcej, czyli bieda, wielka gra, sukces, cpanie, upadek i śmierć niż nudne robienie kosmicznych liczb i przewyższenie wszystkich o klasę przez cała karierę. Tylko ze gracze zapadający w pamięć o wzlotach i upadkach o których łatwiej byłoby zrobić kasowy film to jedno, a gracze którzy swoją niesamowita regularnością utrzymywali przez cała karierę wybitna dyspozycje to drugie.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5054
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 14 gru 2022, 10:18

Eyesmon pisze:
14 gru 2022, 9:54
Tak się niektórzy z Was skupiają na cyferkach że zapominają ze piłka to też emocje związane z oglądaniem i przeżywaniem. Upadaniem i podnoszeniem się. I sorry ale zarówno CR jak i Messi mają tu braki. Oni są jak cyborgi a oglądanie cyborgów w końcu nudzi.

Maradona Best Dinho czy z naszego podwórka Deyna Kowal to były emocje. Alkohol, używki, tragiczny koniec w niektórych przypadkach.

Dla mnie kariera Messiego czy CR jest nudna. Top liczby w top klubach. Śmiem twierdzić że bez nich te kluby też zdobyły takie trofea. A taki Diego poszedł do biednego przeciętnego Neapolu i dał im magię która do dziś żyją. Taki Kowal na IO czy w meczach Legii z Sampdoria dal nam choć przez chwilę posmak piłkarskiego raju gdzie na codzień mieliśmy szare lada 90. Adriano dal kibicom Interu nadzieję na 2 Ronaldo itd

To o to chodzi w piłce. Ze ktoś z nizin może zostać wyniesiony do roli Boga nawet jeśli później i tak strącono go do piekła. O te magię.

I za 20 lat chętniej ogladamy historie o wilku z Wall Street czy Scarface. Historie Tysona czy Diego. A nie Lennoxa Lewisa czy Ruperta Mardocha. Do refleksji
Mam podobnie, z tym, że ja widząc Ronaldo widzę maszynę - gościa, który swoim charakterem, zawzięciem i pracą nad sobą do szedł do najwyższego możliwego poziomu. A przy Messim własnie widzę ten talent i tą "magię" - to prowadzenie piłki, mijanie rywali jak tyczki, strzały z każdej możliwej pozycji. A do tego liczby, liczby, którymi przebili z Ronaldo każdego.

Antoni Walendziak
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 99

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Antoni Walendziak » 14 gru 2022, 10:26

Eyesmon pisze:
14 gru 2022, 9:54
A taki Diego poszedł do biednego przeciętnego Neapolu i dał im magię która do dziś żyją.
powielane glupoty dla ubogich. Napoli w czasach Diego mialo prawie caly skklad z reprezentantow Wloch wowczas najlepszej nacji na swiecie. wiec tak masz racje, przecietne Napoli :) radze sie doksztalcic troche a potem zabierac glos.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2056

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 14 gru 2022, 10:26

Kluchman pisze:
14 gru 2022, 9:41
W sumie miałem podobne wrażenie, że to bardziej napastnik wpadł w bramkarza niż odwrotnie
mialem takie same odczucia, ale nikt sie nie przyczepi do Orsato bo tez takie karne gwizdza. Nie chce mowic, ze nie bylo, czy wydrukowany,ale wygladalo to jakby Alvarez wladowal sie w bramkarza anizeli odwrotnie ;).

Choc awans Argentyny zasluzony, stawialem na nich przed turniejem, ale sama gra jestem rozczarowany - myslalem, ze lepiej graja. To tez zapewne moja wina bo bylem oczarowany wynikami, a nie sledzilem tej kadry jak chociazby moody. Co do jednego sie nie pomylilem - ze bedzie to niesc na garbie Messi w swietnej formie.
Jak mu sie uda wygrac to mysle, ze runde wiosenna bedzie gral sobie rekreacyjnie bo ms to byl glowny cel.
piotrcies pisze:
14 gru 2022, 10:07
Ja tam dziękuję, wole nudnych Ronaldo i Messiego, którzy jako piłkarze robili wielkie rzeczy z niespotykaną regularnością, bo koniec końców liczy się to, jak kto gra w piłkę.
to samo. Najwiecej marudza dziennikarze, ktorzy nie moga juz pisac ciekawych ksiazek o Kowalu czy Sypniewskim i dlatego sie zzymaja, ze dziesiejsze czasy sa inne, ze nudne.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2022, 10:28 przez Enjo, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mundial 2022 Katar”