FINAŁ: ARGENTYNA - FRANCJA (18.12.2022 - 18:00) - Strona 2

Dział poświęcony turniejowi w Katarze

Kto zostanie mistrzem świata?

Argentyna
8
44%
Francja
10
56%
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

FINAŁ: ARGENTYNA - FRANCJA (18.12.2022 - 18:00)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 15 gru 2022, 19:13

ddemon pisze:
15 gru 2022, 19:03
Dalej jest ten przepis, że sędzia międzynarodowy może sędziować w wieku max 45 lat?
Orsato ma więcej, a dopiero co jego pracę podziwialismy.

Awatar użytkownika
ddemon
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 215

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ddemon » 15 gru 2022, 19:17

I w sumie chyba dobrze...Nigdy się nie zagłębiałem w metrykę sędziów,powinna decydować odpowiednia forma i bezbłedną pracę...A tak z ciekawości popatrzyłem na metrykę Lahoza, który ma 46 lat i tutaj wiem,dlaczego miałem wątpliwości w pierwszym zdaniu :D

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2059
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 15 gru 2022, 19:20

Duzy sukces Marciniaka, bylby zal jakby siedzial do konca i nie sedziowal wiecej niz dwoch meczow. Polak-rodak, ale tez przede wszystkim dobry sedzia, w dobrej formie wiec w tej sprawie mozna byc spokojny.

Ja nie wiem komu bede kibicowac, chyba nieco bardziej Francji - jest tam Theo i Oli, mam tez sporo znajomych we Francji, ale jak wygra Argentyna to bedzie to ostateczny stejtment Messiego, ktory mu sie nalezy.

I przechodzac do przewidywan i typow.

Stawiam na Argentyne.
Nie licze, ze beda grac lepiej niz w calym turnieju, ale z meczu na mecz wyglada to coraz lepiej, przede wszystkim sa cierpliwi, w miare dobrze zorganizowani w defensywie, ta pomoc moze sie nie wyroznia niczym, ale tez nie zawalaja duzo no i z przodu Messi. Jest jeszcze Alvarez - nie znalem tego grajka, ale tak sobie go wyborazalem - bez wielkiej finezji, ma po prostu ladowac i sie sprawdza.
Na drugim biegunie Les Bleus - juz slabo grali z Anglia, z Marokiem niewiele lepiej, a najbardziej zabawne to, ze nie stracili gola mimo, ze bylo momentami groznie.
Najwiekszym problemem, moim zdaniem bedzie Mbappe - on nie broni, Theo mial ciezko, a mysle ze Messi bedzie tam schodzil, robil przewage i w bocznych sektorach Francuzi beda miec problemy. NIe wiem czy zagra Di Maria, jesli tak to bedzie jeszcze trudniej. Watpie, aby Deschamps zdecydowal sie na zmiane systemu, ale moim zdaniem trojka obroncow, Mbappe jaki drugi napastnik i wahadlowi sprawiloby to, ze obrona bylaby bardziej stabilna.
Oczywiscie potencjal w ataku jest, ale ciezko powiedziec czy cos sie z tego urodzi. Wczoraj dobra zmiana Thurama i to tyle, nikogo innego DD nie wprowadzil aby zmienil gre (Kolo Mouani na pare minut tylko) takze przy problemach bedzie ciezko o impuls z lawki. Oby wrocil Rabiot bo jest w dobrej formie.

Licze na dobry mecz, chcialbym aby sie dzialo, ale momi zdaniem ostatecznie wygraja Poludniowcy.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 15 gru 2022, 19:35

Paru obecnych i byłych piłkarzy Realu vs Messi, który zasługuje na MŚ jak nikt inny - nie miałbym swojego faworyta, gdyby nie fakt, że Francja przez następną dekadę będzie faworytem/jednym z faworytów każdej wielkiej imprezy, a u Argentyńczyków będą musieli jednak parę lat poczekać aż rozwiną się ci Garnacho czy chłopaczki z ligi argentyńskiej, gdy Messi da sobie spokój z reprezentacją. Inna pula zawodników, chociaż ten turniej pokazał, ze ta przyszłość bez Messiego nie będzie tak ciemna jak mogło się wydawać parę lat temu.

Właśnie IMHO główny znak zapytania jak na ten mecz stawią się ci młodzi Argentyńczycy: Fernandez, McAllister czy Alvarez, cały turniej ciągną Argentynę (oczywiście poza Messim), czasem jeden, czasem drugi, cała trójka świetne turnieje, a jedyna oznaka braku ogrania to ten zepsuty karny przez Enzo z Holandią, ostatecznie bez konsekwencji. Mówimy o gościu z Brighton i parze z ligi argentyńskiej, która zagrała pół rundy w Benfice i na ławce City, przeskok potężny.

Jeżeli wytrzymają presję, to powinnismy dostać bardzo wyrównany mecz, Argentyna jest bardzo mocna, wyjąć ten zbiorowy atak mózgu na obronę Argentyńczyków w meczu z Holandią i ciężko jednak pisać o łatwej drabince, gdy przez ostatnie 1,5 roku na rozkładzie mają Brazylię, Włochy, Chorwację, Holandię, Meksyk i resztę ekip z Ameryki Południowej. Jedyna reprezentacja, o jakiej w ogóle można napisać, że mogliby być na tym miejscu, to Anglia, aczkolwiek jak się realnie prześledzi te ich występy to na trzech ostatnich wielkich turniejach i edycjach Ligi Narodów ich największy sukces to ogranie sprzeciętniałych Niemców pod koniec kadencji Loewa.

Zobaczymy czy w przeciwieństwie do Anglików, i w przeciwieństwie do tych finałów z lat 2014-2016, Argentyna będzie potrafiła wykorzystać swoje okazje, bo to jest poza obroną główna zmiana: jak Alvarez ma dostawić nogę, to dostawi ją dobrze, jak Di Maria dostał setkę po babolu obrony Brazylii w finale Copa América, to ją wykorzystał.

60/40 dla Francji, bo jednak więcej zawodników, którzy mogą zrobić złotą akcję. IMHO będzie taktyczne granie na 1-0, bo taki jest profil obu zespołów, i tak wyglądały te finały z lat 2006-2014.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1861

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 15 gru 2022, 20:05

Ja za Francją dlatego że nie lubię Messiego i ze względu na Theo i Giroud ,chociaż mam przeczucie że wygra Argentyna bo zaczęli jak typowa drużyna turniejowa.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 15 gru 2022, 20:09

Najlepsze jest to, że z wypowiedzi piłkarzy Argentyny można wywnioskować, że zależy im na zdobyciu pucharu dla Messiego, reszta jest totalnie nieistotna. Naprawdę traktują typa jak jakiegoś Boga. Ja rozumiem, że fajnie by było gdyby Leo miał ten puchar w swojej gablocie, ale reszta staje być może przed ostatnią szansą w swoim życiu

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 15 gru 2022, 20:16

no widzisz, jaki on musi byc milusi. nawet kibice/zawodnicy/trenerzy innych krajow zycza trofeum messiemu. tylko ja na swiecie pilki musze sie uzerac z patologicznym elementem spoleczenstwa, ktore mi karla notorycznie obraza :won:

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 15 gru 2022, 20:19

Dla tych argentyńskich piłkarzy to pewnie akurat bardzo wygodna sytuacja, że mówi się tylko o Messim, pod kątem presji, więc ja bym tego pewnie też nie chciał zmieniać, dla samego Messiego niekoniecznie, ale stary jest, to pewnie wytrzyma.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 15 gru 2022, 20:52

Tomusmc pisze:
15 gru 2022, 20:09
Naprawdę traktują typa jak jakiegoś Boga. Ja rozumiem, że fajnie by było gdyby Leo miał ten puchar w swojej gablocie, ale reszta staje być może przed ostatnią szansą w swoim życiu
Trzeba też pamiętać, że to ich wieloletni kolega z reprezentacji, a dodatkowo chcą ukonorować go, żeby miał większe szanse na zostanie najlepszym piłkarzem historii zamiast Pele. Plus, o mistrzu z Messim będzie się mówiło dużo dłużej niż o innej reprezentacji, a ich nazwiska będą się przewijać w jedenastce razem z nim. Jakoś muszą się motywować, a zaszczepienie w nich tego typu myśli może być ogromnym boostem do morale.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 15 gru 2022, 21:04

Obrazek
Przypakowal skurwysyn.

Szymon Marciniak urodzil sie siodmego stycznia. Sedzia finalowego meczu RFN-Argentyna wygranego przez Argentyne w 1986 takze urodzil sie 7 stycznia. Znaki znaki.

Piekna to by byla historia gdyby Argentyna Messiego zdobyla ten puchar. Za te wszystkie chwile ktore dal mi Messi jako milosnikowi pilki noznej zycze mu tego szczerze.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4003
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 15 gru 2022, 21:05

Theo, Żiru i wszystko jasne za kim będę kibicował. Plus może być tylko jeden Wielki Bóg Argentyńczyk w historii i musi nim zostać Diego Armando. Więc sorry Messi :)

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 15 gru 2022, 21:12

Ktokolwiek by nie wygrał to będzie to piękna historia. Z jednej strony Messi z jedynym pucharem którego tak naprawdę brakuje mu w jego dorobku, z drugiej Deshamps zdobywający drugi jako trener (a trzeci w sumie) tytuł mistrza świata. Nie wiem czy ktoś dokonał już czegoś podobnego. Trochę jebalem Deshampsa przed startem mundialu będąc pewnym ze Francja potknie się w jakiś frajerski sposób ale ci mimo wszystko pewnie, choć cały czas mam wrażenie ze nie na 100% swoich możliwości zmierzają po drugi tytuł z rzędu. Wielka sprawa gdyby to się udało.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 15 gru 2022, 21:17

@Mr.Chris mysle, ze tu kompletnie nie chodzi o takie chlodne kalkulowanie, co sie komu oplaci. messi to ich kapitan, pilkarsko robi robote jak nikt inny, nie wywyzsza sie, jak nie idzie to nie stoi i pierdoli na kolege albo trenera jak niektorzy, o premie sie nie wykloca tylko jak trzeba bylo to oplacal sztab z wlasnej kieszeni, nic dziwnego ze ida z nim w ogien. jest to dla nas moze przerysowane, ale to sa po prostu poludniowcy, calkiem inna mentalnosc, oni patrza sercem. nieprzypadkowo to argentynscy kibice przejeli ten mundial. w kraju bieda jak [ch**], inlacja chyba z 80%, polowa tych ludzi pewnie chwilowki na tego tripa do kataru nabrala, ale emocje wazniejsze. po awansie do finalu viralem stala sie zreszta bardzo ladna wypowiedz jakiejs dziennikarki, pod ktora pewnie wiekszosc argentynskich kibicow moglaby sie podpisac

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 16 gru 2022, 9:24

Ja wiadomo za kim będę. Od początku turnieju drugą drużyną za Polską była Argentyna. Bardzo się cieszę, że dotarli do finału :) No i życzę Leo wreszcie Mistrzostwa :) Piękne ukoronowanie jego kariery ;)

A dla Marciniaka finał to ogromne wyróżnienie :) Oby nie robił baboli i dał piłkarzom być gwiazdami tego finału :)

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 16 gru 2022, 11:54

Ja przed mundialem uznałem że to najwyższa pora żeby pokibicować Messiemu i to był bardzo dobry wybór, dawno się tak dobrze nie bawiłem widząc wasz ból dupy po Holandii czy ślepą wiarę przed Chorwacją. Teraz będzie tak samo i MÓJ ZIOMAL Messi sprowadzi was do parteru, że wolicie kibicować murzynom z Afryki niż rdzennemu białemu niewysokiemu bohaterowi ludu.
#teamMessi #teamMoody

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mundial 2022 Katar”