Messi vs Cristiano Ronaldo & Robert Lewandowski - Strona 52

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Kto jest lepszy?

Messi
22
88%
Cristiano
2
8%
Są sobie równi
1
4%
Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Messi vs Cristiano Ronaldo & Robert Lewandowski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 19 gru 2022, 3:16

Btw. najlepsze z tym Messim jest to, że gdyby jego karierę podzielić na pół, to obie te części byłby w czołówce najlepszych graczy w historii.

Weźmiesz Messiego do 2015 roku i masz 3x LM jako lider + 5 razy Złota Piłka + rekordy strzeleckie, absurdalne cyferki etc.

Weźmiesz Messiego po 2015 roku i masz trzy razy złoty but, MVP MŚ, MŚ, MVP Copa America, Copa America, trzecia Złota Piłka za rok, więc w sumie taka kariera Maradony na sterydach (że statystycznie pewnie lepsza, nie, że Diego na koksie ;) ).

WTF.

No i śmieszne jest jakie głupie mamy kryteria oceniania sportowców, bo gdyby przegrał ten finał w karnych grając dokładnie tak samo to nie mógłbym napisać powyższego, nawet jeśli Messi byłby dokładnie tym samym graczem. ;)

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 19 gru 2022, 3:23

Bernabeu pisze:
19 gru 2022, 3:03
Asiela Del Horno
Asier :p

Z tą maszyną oczywiście, że Messi jest maszyną, bo to uniwersalna przenośnia, ale Ronaldo bardziej przypomina maszynę ze względów fizycznych. Ile goli Ronaldo strzelił bo ma np niesamowity wyskok? Messi całą karierę drepta jak sami pisaliscie, a mogąc pozwolić sobie dreptać a i tak być najlepszym to jednak mi bardziej pasuje określenie artysta niż maszyna :p

W ogóle niezwykle jest to ile postów, artykułów, komentarzy, tweetów itd zostało napisanych o tej rywalizacji a ona ciągle taka żywa.

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 19 gru 2022, 3:54

Można zawsze dyskutować nad najlepszym piłkarzem w historii... W tej kwestii dla wielu liczą się statystyki, że to jest wyznacznik talentu. Ja osobiście za najlepszego piłkarza w historii uważam Ronaldinho, nie miał może takich statystyk jak Cristiano czy Messi, ale miał niesamowity talent a inni piłkarze tylko starali się kopiować jego zagrania. Drugim piłkarzem jakiego uważam, za jednego z najlepszych w historii jest Garrincha już od dawna dyskutowano kto z dwójki Pele i Garrincha był najlepszym piłkarzem wszechczasów, Garrincha był pierwszym piłkarzem jakim się zafascynowałem. Wysoko cenie też Ibrahimovicia, to kolejny zawodnik nie do podrobienia, nie ma takich statystyk jak np. Lewandowski, ale potrafił wszystko a nader często robił coś niezwykłego jak strzał przewrotka z połowy boiska czy inne akrobatyczne cuda w jego wykonaniu.

Teraz pytanie czym się kierować? Cristiano Ronaldo, Messi, Maradona, Pele... Każdy z nich jest wielki, każdy z nich robił niesamowite liczby ale czy one faktycznie powinny być głównym wyznacznikiem?

Może się mylę, ale uważam, że było wielu wybitnych zawodników jacy robili na boisku magię, tworzyli spektakl i wybijali się na tle innych budząc podziw. Może akurat ja faworyzuje swoich idoli a Messi, Maradona czy Pele należą do grona zawodników jakich wymieniłem ale są nieco ponad nimi...

Mój top 5 :

1. Ronaldinho
2. Garrincha
3. Pele
4. Cristiano Ronaldo
5. Lionel Messi
----
6. Maradona - aby nie było, że go zabraknie.

Cokolwiek ktoś tam myśli, to moje subiektywne zestawienie.

Zakładam, że jakby Ronaldinho inaczej się prowadził, miał w sobie więcej profesjonalizmu, to by trudno było z nim konkurować, ale z drugiej strony... Przynajmniej czerpał radość z futbolu, widać było, że gra w piłkę to dla niego zabawa a nie walka o statystyki czy tytuły.

Co ciekawe Garrincha miał podobny problem co Ronaldinho, też źle się prowadził gdyby nie to, pewnie częściej by o nim mówiono w kontekscie najlepszego piłkarza wszechczasów.

No, ale pewnie jestem w dużej mniejszości.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6222
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 19 gru 2022, 10:09

Mnie zastanawia skąd tyłu forumowiczów więc co czują Argentyńczycy. Byliście choć raz w Argentynie, znacie jakiegoś Argentyńczyka, znacie w ogóle hiszpański żeby wynajdować w necie na gorąco opinie Argentynczykow po wczorajszym finale? :>

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4328
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 19 gru 2022, 10:10

Ja mam 2 znajomych w Argentynie która tam mieszka paręnaście lat

Awatar użytkownika
Quercus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 400
Kibicuję: MUFC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Quercus » 19 gru 2022, 10:18

sickstick pisze:
19 gru 2022, 10:09
Byliście choć raz w Argentynie, znacie jakiegoś Argentyńczyka, znacie w ogóle hiszpański żeby wynajdować w necie na gorąco opinie Argentynczykow po wczorajszym finale
Odpowiadając kolejno na pytania; nie, nie, tak. Pamiętaj o tym, że każdy z nas może mieć własne przemyślenia na temat tego, czym jest Argentyna i jak przez jej pryzmat można widzieć Maradonę czy Messiego. Przecież nikt tutaj nie daje wyroków w imieniu Sądu Najwyższego Argentyny. :wink:

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1511
Kibicuję: FC Barcelona

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 19 gru 2022, 11:09

Ja sobie wczoraj po meczu wszedłem na pierwszą lepszą argentyńską stronę https://www.lanacion.com.ar/ i nagłówek był coś w stylu: "Argentyna Messiego...". Dziś zmienili na na "Drużyna Messiego", tak że tak wszystko się pewnie kręci wokół niego.

Tak btw. do uznawania Maradonę za boga:
Obrazek

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 19 gru 2022, 11:18

zajebali avek moody'emu :/

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 19 gru 2022, 11:23

No właśnie, avatar moodego pokazuje ze nie trzeba być nawet Argentyńczykiem żeby uznawać Messiego za Boga.

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 19 gru 2022, 11:26

Polecam książkę "aniołowie o brudnych twarzach". Tam o piłce argentyńskiej jest wszystko a i tło kulturowe bardzo bogate.

Awatar użytkownika
Quercus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 400
Kibicuję: MUFC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Quercus » 19 gru 2022, 11:32

Delpiero14 pisze:
19 gru 2022, 11:23
No właśnie, avatar moodego pokazuje ze nie trzeba być nawet Argentyńczykiem żeby uznawać Messiego za Boga.
Wystarczy znać się na piłce! :ozob:

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 19 gru 2022, 11:53

Jako, że do tego tematu nie zaglądałem od lipca 2020 to właśnie na tym okresie zacząłem czytać dyskusję, która jak widać jest prowadzona w dużej mierze przez tych samych użytkowników. Polecam, szczególnie wieszczenie większych sukcesów reprezentacyjnych C. Ronaldo.

Dla mnie wczoraj Messi całkowicie zakończył dyskusję. C. Ronaldo robi zjazd do bazy, ale jestem przekonany, że nastrzela jeszcze dużo bramek grając w słabszych ligach. Tylko to mu pozostało. Messi już nic nie musi.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 19 gru 2022, 12:01

Quercus pisze:
19 gru 2022, 11:32
Delpiero14 pisze:
19 gru 2022, 11:23
Wystarczy znać się na piłce! :ozob:
spoko, rozumiem cenić niektórych piłkarzy czy stawiać ich jako swoich idoli (sam w końcu takowych miałem) ale wszystko w granicach normy, a to co potrafią robić niektórzy kibice (i nie mam na myśli tutaj moodiego tylko chociażby tych Argentyńczyków) potrafi być deczko popierodolone.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4328
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 19 gru 2022, 12:07

Bienias pisze:
19 gru 2022, 11:53
Jako, że do tego tematu nie zaglądałem od lipca 2020 to właśnie na tym okresie zacząłem czytać dyskusję, która jak widać jest prowadzona w dużej mierze przez tych samych użytkowników. Polecam, szczególnie wieszczenie większych sukcesów reprezentacyjnych C. Ronaldo.

Dla mnie wczoraj Messi całkowicie zakończył dyskusję. C. Ronaldo robi zjazd do bazy, ale jestem przekonany, że nastrzela jeszcze dużo bramek grając w słabszych ligach. Tylko to mu pozostało. Messi już nic nie musi.
CR też nic nie musi, ME jest, na MŚ nie miał momentu.

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2751
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 19 gru 2022, 12:26

Hersk pisze:
19 gru 2022, 11:26
Polecam książkę "aniołowie o brudnych twarzach". Tam o piłce argentyńskiej jest wszystko a i tło kulturowe bardzo bogate.
Czytałam. Jedna z lepszych książek piłkarskich jaka wpadła mi w ręce.

Teraz Calcio czytam. Też dobra :)

Piłkarz kompletny :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”