Serie B (zbiorczy)

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną
ODPOWIEDZODP
Awatar użytkownika
coco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1463
Kibicuję: Inter Mediolan

Serie B (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 29 sie 2022, 17:15

Zakładam temat bo mam wrażenie że na zapleczu niedługo dojdzie do czegoś ważnego. O czym mowa ? Chodzi o drużynę Como, zespół spod malowniczego jeziora ma najbogatszych właścicieli na półwyspie apenińskim, gdyby zebrać majątek klubów z Serie A to i tak odstają od właścicieli Como.
Coś zaczyna się tam dziać, począwszy od Fabregasa, dzisiaj podpisali Cutrone, w dodatku Thierry Henry został nowym udziałowcem klubu. Po tylu latach stagnacji właściciele chyba chcą zaistnieć w poważnym życiu, stąd takie marketingowe ruchy.
Dodać do tego Palermo, które obecnie jest klasę niżej ale też stoją za nimi wielkie pieniądze, możemy być świadkami interesujących rzeczy w najbliższych latach.
Ciekawi mnie ten projekt Como, jeśli właściciel zdecyduje się użyć swojego majątku to w niedługim czasie możemy mieć poważnego gracza na rynku we Włoszech.

Awatar użytkownika
coco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Serie B (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 04 lut 2023, 18:17

Fabio Cannavaro zwolniony z Benevento. 49-latek poprowadził klub w 17 spotkaniach, z których wygrał zaledwie 3.
jako obrońca grał kozacko, ale widać że trener z niego żaden, myślał że jak w Chinach mu poszło z hegemonem to i w Europie sobie poradzi, tymczasem zdziwko.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 795

Serie B (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 05 kwie 2023, 16:59

coco pisze:
29 sie 2022, 17:15

Ciekawi mnie ten projekt Como
Po31 kolejkach 12 lokata. A na papierze ciekawy skład... Tak zerknąłem sobie na statystyki Fabregasa w tym sezonie. Gość jest po drugiej stronie rzeki. Ja go straciłem z radaru jak (nie-) grał w Monaco...
15 spotkań na 31 możliwych.Z tych piętnastu czasowo też mizernie- 729 minut na możliwych 1350.
Dwie asysty, zero goli, pięć żółtych kartek. Bez szału.
Teraz znajduję informacje, że on jest również udziałowcem tego klubu...to chyba już czas zawiesić buty na kołku i zająć się nową rolą na poważnie.

Awatar użytkownika
coco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Serie B (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 05 kwie 2023, 17:07

Liczyłem na więcej, ale doszukałem się kiedyś informacji że mimo iż bracia Hartono są najbogatszymi ludźmi w Indonezji i co za tym idzie najbogatszymi właścicielami klubu we Włoszech to nie są oni zbytnio zainteresowani rozwijaniem klubu.
Ot kupili za grosze, w pięknym niemal rajskim kurorcie klub, który ma za zadanie trochę poprawić pijar, bo oni są producentami papierosów, na tym dorobili się mega majątku.
Tak więc takie nazwiska jak Fabregas czy swego czasu Henry to tylko zagrywka pijarowa, gdyby naprawdę chcieli to przy ich zasobach finansowych już by byli w Serie A.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda

Serie B (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 07 kwie 2023, 10:35

Grosso dobrą robotę wykonuje w Frosinone. Kilka tam niezłych nazwisk w drużynie.Nawet nie pamiętałem, że właśnie do nich Juve wypożyczyło Frabotte.

Awatar użytkownika
coco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Serie B (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 16 kwie 2023, 21:07

@fekalia śledzisz może poczynania Lorenzo Lucca w Ajaxie ? Wydawało się że mega talent opuszcza Włochy i idzie do najlepszego klubu który gra młodzieżą a tymczasem przepadł chłopak, a szkoda bo na zapleczu zbierał znakomite recenzje.

Awatar użytkownika
Nebula RN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 827

Serie B (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nebula RN » 16 kwie 2023, 21:33

Strzelił parę bramek, a później przez 8 miesięcy już nic, taki z niego talent.
Tym bardziej, że Ajax go tylko wypożyczył za 1 mln z opcją wykupu.
Wróci do B, może jakiś slabiak z A go weźmie.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda

Serie B (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 07 maja 2023, 21:10

Dwie bramki Benedyczaka!
Parma pokonała Brescie 2:0.

Awatar użytkownika
fekalia
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 469

Serie B (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fekalia » 13 maja 2023, 12:33

coco pisze:
16 kwie 2023, 21:07
@fekalia śledzisz może poczynania Lorenzo Lucca w Ajaxie ? Wydawało się że mega talent opuszcza Włochy i idzie do najlepszego klubu który gra młodzieżą a tymczasem przepadł chłopak, a szkoda bo na zapleczu zbierał znakomite recenzje.
Nie widziałem wcześniej - zalogowałem się dzisiaj pierwszy raz od dłuższego czasu.
Ciężko mówić mega talent, bo jednak po bombowym początku w Pisie później się zaciął i przez 7 miesięcy nie trafił do siatki w Serie B. Był moment, że mnie kupił i tu nawet nie chodziło o bramki, a styl, ale też po pewnym czasie przestałem kompletnie włączać Pisę, a reprezentacja U21 zaczęła go pomijać przy rozsyłaniu powołań.

Chciałem go śledzić w Ajaxie, ale nie da się. Lorenzo dostał 118 minut! w Eredivisie. Jak wchodzi to są to jakieś ochłapy po niecałe 10 minut. Na początku sezonu obserwowałem zawsze Ajax, gdy tylko widziałem, że wchodzi to włączałem te końcówki meczów i pamiętam, że w jednym z pierwszych po wejściu (albo pierwszym) grał pozytywnie i uderzył piłkę głową w słupek, w innym był niewidoczny bo Ajax już nie atakował.
Ciężko mi zrozumieć jego położenie, nawet jak strzelił w 2 meczach z rzędu po bramce (PSV i Vitesse) to w kolejnym dostał 4 minuty..., a ostatnie miesiące to jest 11 minut w 3 meczach na przestrzeni 13 ligowych kolejek. Za to Ajax dał mu trochę pograć w swojej drużynie B w 2 lidze holenderskiej - tam 6 razy trafił do bramki i 3 razy asystował w 14 meczach. Na pewno będę mu się dalej przyglądał, bo warunki i potencjał są, a Włoch, jak to Włoch może wystrzelić, gdy już wszyscy postawią na nim krzyżyk.

Tak BTW a propos napastników ostatnio rzuciły mi się w oczy klasyfikacje strzelców najlepszych lig w Europie i trochę mnie zamurowało. Za chwilę wszyscy kończą, a :
- w Niemczech nikt nie przekroczył jeszcze 20 bramek, prowadzi 30-letni Fullkrug z ... 16 trafieniami, kolejni gracze mają po 13,
- w Hiszpanii jeszcze nikt nie przekroczył 20 bramek - Lewandowski 19 (34 lata), Benzema 17 (35 lat), Unal 14, Joselu 14 (33 lata),
- we Włoszech tylko Osimhen ma ponad 20 bramek (23), Lautaro 19, Dia 15, Lookman z Nzolą po 13.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Serie B (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 13 maja 2023, 12:43

fekalia pisze:
13 maja 2023, 12:33
Tak BTW a propos napastników ostatnio rzuciły mi się w oczy klasyfikacje strzelców najlepszych lig w Europie i trochę mnie zamurowało. Za chwilę wszyscy kończą, a :
- w Niemczech nikt nie przekroczył jeszcze 20 bramek, prowadzi 30-letni Fullkrug z ... 16 trafieniami, kolejni gracze mają po 13,
- w Hiszpanii jeszcze nikt nie przekroczył 20 bramek - Lewandowski 19 (34 lata), Benzema 17 (35 lat), Unal 14, Joselu 14 (33 lata),
- we Włoszech tylko Osimhen ma ponad 20 bramek (23), Lautaro 19, Dia 15, Lookman z Nzolą po 13.
Premier league i ligue1 w tym sezonie nadrabiaja ;)

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Serie B (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 13 maja 2023, 13:02

Eee, na ataku wygląda to dużo lepiej aniżeli parę lat temu: był okres, gdzie ciężko było znaleźć gościa, którego klub pokroju Realu mógłby atakować na rynku transferowym w fajnym wieku, a tutaj Haaland, Osimhen, jakiś Muani (ok, nie 9-tka, ale dużo bramek), Openda, David, Opogun, Ramos, Vlahovic wprawdzie słabo, ale wciąż fajny talent, Isak z Newcastle będzie zgodnie z oczekiwaniami zajebisty - jak Real wywalił +60 mln na Jovicia, to poza atakiem na układ nerwowy potężnego Pereza, zrobił to dlatego, że tam za bardzo nie było kogo brać.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Serie B (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 13 maja 2023, 13:19

fekalia pisze:
13 maja 2023, 12:33
Wiesz, w dużej mierze jest to podyktowane zwyczajnie karnymi. Przykładowo, patrząc na statystyki soccerway:
- obecnie czołowa trójka strzelców ma łącznie trzy wykorzystane karne. Po jednym na gracza. Rok temu sam król strzelców, Immobile, miał 7 bramek.
Jeśli poodejmujesz bramki z karnych to w ostatnich latach masz tylu zawodników, którzy strzelili więcej niż 20 bramek:
2021/22: nikt
2020/21: tylko Ronaldo
2019/20: tylko Immobile
2018/19: tylko Zapata
2017/18: Icardi oraz Immobile
2016/17: no i tu w końcu mamy coś więcej: Dzeko, Mertens, Belotti, Higuain, Icardi,
Czyli taki Osimhen mający już ponad 20 bramek bez karnych to raczej + Lautaro, który może do niego dołączyc to raczej norma w Serie A, nie jakoś mało.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Serie B (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 13 maja 2023, 13:21

Właśnie miałem pytać co tam się zmieniło we Włoszech, że po kilku latach średnich 3 bramek na mecz włoska liga wróciła do 2,5 bramki na mecz (gdzie te kluby w pucharach to radzą sobie świetnie, czego nie było przez ostatnie kilkanaście lat, więc to raczej nie kwestia poziomu). Przestali gwizdać 128 karnych na kolejkę?

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda

Serie B (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 13 maja 2023, 22:48

SPAL i Benevento lecą. Grubo.

Awatar użytkownika
fekalia
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 469

Serie B (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fekalia » 15 maja 2023, 8:45

venomik pisze:
13 maja 2023, 13:19
Lautaro, który może do niego dołączyc to raczej norma w Serie A, nie jakoś mało.
Ja Serie A dałem tu jako jeden z przykładów, tego co zobaczyłem. Bardziej zdziwiła mnie sytuacja w Niemczech i Hiszpanii (nie oglądam w ogóle tych lig, ale jako Janusz myślałem, że tam zawsze zawodnicy wykręcają duże liczby). Nie tworzę żadnych teorii, luźne spostrzeżenie.

Druga sprawa - ja akurat karnych nie deprecjonuje (a przynajmniej aż tak). To element gry w piłkę, trzeba strzelić, trzeba wywalczyć (często bramki z karnych np. Immobile były po faulach na nim samym), ale szanuje Twój punkt widzenia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”