Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 14 lut 2023, 16:38
piotrcies
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 14 lut 2023, 16:38
https://www.medicover.pl/o-zdrowiu/kolo ... 6936,n,168
Kolonoskopię powinno się wykonywać w ramach badań profilaktycznych w kierunku wczesnego wykrywania raka jelita grubego i zmian przedrakowych w postaci gruczolaków (polipów). Dotyczy to wszystkich bezobjawowych pacjentów po 50. roku życia z/lub bez wywiadu raka jelita grubego w rodzinie.
W rodzinach z wywiadem raka jelita grubego badanie profilaktyczne powinno się przeprowadzić o 10 lat wcześniej niż najwcześniejsze wystąpienie raka w rodzinie. Np. gdy ojciec miał 48 lat, dzieci wykonują badanie w wieku 38 lat.
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 14 lut 2023, 16:40
Hersk
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 14 lut 2023, 16:59
DDK
sci

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 14 lut 2023, 17:33
Podziel się linkiem jak coś ogarniesz, a najlepiej w pw bo nie zawsze śledzę aż tak dokładnie.DDK pisze: ↑14 lut 2023, 16:59Słuchajcie, chciałbym zrobić zbiórkę na schronisko krakowskie. Ogólnie nie jakaś duża akcja, ale wśród znajomych, rodziny itd. uzbierać jakaś kasę i kupić za to karmę, koce itd.
Wiadomo, że mogę to zrobić na prywatne konto, ale wtedy jest duża szansa, że osoby, z którymi nie mam kontaktu na co dzień, a chciałyby się dorzucić olałyby to. Myślałem też, żeby zrobić to na jakiejś zrzutce czy czymś takim, ale nigdy tego nie robiłęm i nie wiem czy tam nie powinno tego zrobić bezpośrednio schronisko? Orientuje się ktoś? Albo ewentualnie jakiś inny pomysł w jaki sposób to zorganizować?
Rezus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 14 lut 2023, 22:07

Ilka
Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 14 lut 2023, 23:17
Przez stowarzyszenie/fundację to zrób. Darczyńcy będą mogli sobie odliczyc od darowizny.DDK pisze: ↑14 lut 2023, 16:59Słuchajcie, chciałbym zrobić zbiórkę na schronisko krakowskie. Ogólnie nie jakaś duża akcja, ale wśród znajomych, rodziny itd. uzbierać jakaś kasę i kupić za to karmę, koce itd.
Wiadomo, że mogę to zrobić na prywatne konto, ale wtedy jest duża szansa, że osoby, z którymi nie mam kontaktu na co dzień, a chciałyby się dorzucić olałyby to. Myślałem też, żeby zrobić to na jakiejś zrzutce czy czymś takim, ale nigdy tego nie robiłęm i nie wiem czy tam nie powinno tego zrobić bezpośrednio schronisko? Orientuje się ktoś? Albo ewentualnie jakiś inny pomysł w jaki sposób to zorganizować?
maciek_88
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 15 lut 2023, 13:24

cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 15 lut 2023, 13:57
sickstick

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 15 lut 2023, 14:08
Delpiero14
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 15 lut 2023, 14:15
cloner
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 15 lut 2023, 15:14
cloner