Barca - Man United (i rewanż) - Strona 10

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
ODPOWIEDZODP
Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Barca - Man United (i rewanż)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 23 lut 2023, 23:39

To niesamowite jak dwie różne Barcelony widzimy w tym sezonie. W grze może aż takiej różnicy nie widać, ale w wynikach już tak. W dwumeczu z Manchesterem Barca straciła więcej jak połowę (4) z tego co przez 22 kolejki LaLiga (7).

To teraz mogą się skupić na Lidze i Copa del Rey.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 23 lut 2023, 23:41

nie tylko w europie, bo i superpucharze hiszpanii stracone trzy gole w dwoch meczach, i w pucharze hiszpanii trojka przyjeta od trzecioligowcow. ten wynik w la lidze to jakis blad w matrixie :P

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2053

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 23 lut 2023, 23:42

W przypadku dzisiejszej wygranej cieszy bardziej sam fakt, że eliminujemy silnego rywala, będąc w dwumeczu drużyną nieznacznie ale jednak lepszą i to wydaje się konsekwencją pracy wykonanej w ostatnich miesiącach.

Awans z PSG był kontrowersyjny i na totalnym farcie, MU nie było w tamtym dwumeczu drużyną lepszą. Wtedy oczywiście awans cieszył ale z perspektywy czasu wydaje się, że zrobił United więcej krzywdy niż pożytku. No i to była LM. Po latach posuchy nikt się chyba specjalnie nie nakręca po wyeliminowaniu Barcy w LE, gdzie wszyscy sympatycy obu ekip traktują te czwartki bardziej jako zsyłkę niż prestiżowe rozgrywki. Kibice obu drużyn znajdą kilka pucharów, które chętniej ujrzeliby w klubowych gablotach ale pamiętajmy, że kibice United od lat funkcjonują w tak smutnej rzeczywistości, że w tej sytuacji do głowy przychodzą tylko słowa wybitnej polskiej myślicielki i poetki Sylwii Grzeszczak :
Budujemy nasz dom na piasku, Cena nie gra roli dziś,
Kupiliśmy prawie wszystko, Ale wciąż nie mamy nic.
Chcę pozbierać znowu myśli, Słyszeć bicie naszych serc,
Widzieć ile szczęścia w sobie, Kryje każda mała rzecz

(...)
Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest!
(...)
I będzie jak dawniej, Przestańmy się spieszyć, Zacznijmy od nowa, Od tych małych rzeczy.

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 23 lut 2023, 23:44

moody pisze:
23 lut 2023, 23:41
nie tylko w europie, bo i superpucharze hiszpanii stracone trzy gole w dwoch meczach, i w pucharze hiszpanii trojka przyjeta od trzecioligowcow. ten wynik w la lidze to jakis blad w matrixie :P
Albo na to są bardziej nastawieni, skoncentrowani, na ligę i zdobycie Mistrza? Ciężko stwierdzić.

Gdy odpadali z LM to ubolewałam. Dziś na luzie zwłaszcza, że odpadli z MU, któremu życzę LE :)

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 23 lut 2023, 23:51

tak na powaznie to akurat obrona to ostatnia formacja, ktorej moznaby sie dzis czepiac, bo dobrze sobie radzili, a przy golach nikt indywidualnie nic powazniej nie zawalil, ot dwa dobre strzaly z pietnastego metra wynikajace z tego ze united bardziej kontrolowal gre i czesciej sie krecil kolo naszego pola karnego, niz my ich

Awatar użytkownika
Quercus
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 380

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Quercus » 24 lut 2023, 0:56

Morrow pisze:
23 lut 2023, 23:42
No i to była LM. Po latach posuchy nikt się chyba specjalnie nie nakręca po wyeliminowaniu Barcy w LE, gdzie wszyscy sympatycy obu ekip traktują te czwartki bardziej jako zsyłkę niż prestiżowe rozgrywki.
Niemniej jednak, prawda futbolu nakazuje robić swoje nawet w tych mniej prestiżowych rozgrywkach. Tym bardziej w naszym przypadku - mija sześć lat od ostatniego trofeum, przegrany finał LE dwa lata temu. W grze wciąż zostało kilka fajnych drużyn, które mogą być dobrym sprawdzianem: Arsenal, Juventus, Sporting, Union, Real Sociedad.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 24 lut 2023, 3:03

Piękny Erik Ten Hag. Już to pisałem po wygranym meczu z City: nie ma co przesadzać, bo raz, że United wydaje fortunę, dwa, nie podobają mi się do końca jego wybory transferowe, a trzy, ma jednak sporo weteranów (to nie jest młoda drużyna pod względem metryki), ale też jest elastyczny taktycznie, potrafi zrobić wynik w pucharach, robi dobre zmiany, trzyma szatnie twardą ręką - nie wiem czy tu będzie efekt porównywalny do efektu Pepa, bo tak po prawdzie z pomocy i ataku to dla mnie poziom topu to Casemiro, Rashford i może Bruno, tam dalej trzeba wpompować setki milionów (dosłownie), ale też rozumiem entuzjazm, bo przyjemnie się na to patrzy i trudno nie odnieść wrażenia, że o ile United jeszcze nie ''wrócili'', to są na dobrej drodze. No i po pogonieniu Cristiano chyba nikt mu nie podskoczy przez dłuższy czas. ;)

A Barcelona, cóż, tak jak pisałem: mając do wyboru +8 w lidze i wylot z pucharów, a -8 w lidze i 1/4 LM, masz statystycznie dużo większe szanse na ligę aniżeli na LM, a tym samym udany sezon. W tym kombinowanym składzie ciężko było pod względem intensywności dorównać United gdy Barcelona nie za bardzo miała czym się przeciwstawić pod względem gry z piłką, dziwna ta krytyka gdzie 75% dwumeczu grali bez być może najważniejszego gracza.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 24 lut 2023, 11:27

Morrow pisze:
23 lut 2023, 23:42
Po latach posuchy nikt się chyba specjalnie nie nakręca po wyeliminowaniu Barcy w LE, gdzie wszyscy sympatycy obu ekip traktują te czwartki bardziej jako zsyłkę niż prestiżowe rozgrywki.
ja się jaram. Ostatnie lata to delikatne wzloty i bolesne upadki, od dawna nie zrobiliśmy nic i jeśli mamy wrzucic do gabloty nawet to głupie kukuryku Cup, to i tak będę zadowolony, bo trofeum to trofeum. Tak samo jak LE, która normalnie jest rezerwowym pucharem, ale to nadal europejskie trofeum, do tego w tym roku ma fajną obsadę na wiosnę, co dodaje prestiżu. Jak wygramy, będę się jarał.

Nauczyłem się po ostatnich latach, żeby wyciągać max entuzjazmu z każdego dobrego momentu w tej drużynie, bo potem zwykle robiliśmy paskudny zjazd. LVG zaczął średnio, ale zespół z czasem wyglądał coraz lepiej i sezon kończyliśmy w niezłym stylu - kolejny sezon koszmarny (i tak plus za puchar) i męczyło oglądanie późnego luja, który nie miał pomysłu na rozegranie piłki w trzeciej tercji boiska. Mou zrobił LE, wicemistrza i potem rozjebal się spektakularnie, Ole dwa podia i kończył wpierdolem od Watfordu. Jeden sezon bdb, potem zjazd, więc jaram się, póki można, bo nie wiadomo, co przyniesie jutro.

Niemniej co do tego Haga jestem bardziej optymistyczny, bo raz, ze wydaje się zarządzać szatnią najlepiej ze wszystkich trenerów, okazując wsparcie i cierpliwość tam, gdzie trzeba i wyciągając konsekwencje w innych przypadkach. Tu nie ma poniżania publicznego graczy jak za Mou czy wchodzenia na głowę, a dwa, ze ETH idzie w kierunku takiego grania, które dawało trofea najlepszym w ostatnich latach. Żadnego chowania się za podwojna garda i czekania na kontry, tylko szybki odbiór i atak. Tak ze mam troche więcej optymizmu niż w ostatnich latach.

Tak ze póki gra wyglada momentami fajnie + walczymy o trofea, nawet te drugiej kategorii, to ja się jaram, bo mogę i dawno tego nie miałem.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 24 lut 2023, 14:37

Nie powiem, zaskoczyła mnie troche ta dyskusja gdy wszedłem poczytać sobie opinie ludzi, którzy obejrzeli mecz. Porównania stanu polskiej i niemieckiej armii sie tutaj nie spodziewałem.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3478

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 24 lut 2023, 15:05

venomik pisze:
24 lut 2023, 14:37
Nie powiem, zaskoczyła mnie troche ta dyskusja gdy wszedłem poczytać sobie opinie ludzi, którzy obejrzeli mecz. Porównania stanu polskiej i niemieckiej armii sie tutaj nie spodziewałem.
Słuszna uwaga, posty przeniesione.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 24 lut 2023, 21:50

Nie nakreca Morrow? Widac po najemnikach typu Varane czy Casemiro ktorzy wygrali wszystko jak ich to nie jaralo i nakreciło.Atmosfera w 2 polowie to bylo to na co czekano od lat, takiej pilki oczekuje, wczoraj w 2 polowie morda sama mi sie smiala bo niezaleznie od wyniku to bylo to na co czekalem od lat w pucharach z powaznym rywalem.Jest na czym budować. Druga polowa pokazala tez jak waznym graczem jest Antony i dlaczego Ten Hag twierdzi ze z nim lepiej gramy.Facet BEZ PILKI to najwyzsza klasa, jest zawsze tam gdzie trzeba,dodatkowo jego praca w defensywie jest wzorowa.Pomyslec ze kazdy po nim jedzie a Mudryk ktory poza debiutem nic nie pokazal jest..przemilczany 8)

Piekny wieczor ktory daje powody na lepsze jutro.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”