Kredyt czy wynajem - dyskusja - Strona 17

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Kredyt czy wynajem - dyskusja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 05 mar 2023, 15:01

Z takich podstawowych informacji to mam nadzieje, ze wiesz, ze to 2% to taki slogan, rzeczywiste oprocentowanie to tak naprawde 2% + marza banku

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 05 mar 2023, 15:50

Tusk podobno obiecuje jakieś kredyty 0% na pierwsze mieszkanie, może warto chwilę poczekać :D

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 05 mar 2023, 15:54

Slim91 pisze:
05 mar 2023, 14:32
@DDK  , Ty kiedyś wspominales ze masz jakiegoś speca od kredytów w Krakowie?
Niestety nie. Kiedyś kumpel pracował przez parę lat w kredytach, ale teraz już zmienił całkowicie branże. Jedyne w czym teraz pomogę to unieważnić kredyt walutowy jakbyś miał :P

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 795

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 05 mar 2023, 18:05

Mr.Chris pisze:
05 mar 2023, 15:50
Tusk podobno obiecuje jakieś kredyty 0% na pierwsze mieszkanie, może warto chwilę poczekać :D
Jeżeli "kłamstwo ma krótkie nogi" to politycy już dawno powinni jajami szorować po podłodze.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 05 mar 2023, 18:20

PietroBosman pisze:
05 mar 2023, 18:05
Mr.Chris pisze:
Jeżeli "kłamstwo ma krótkie nogi" to politycy już dawno powinni jajami szorować po podłodze.
Niestety odnośnie obietnic przedwyborczych PiS przełamał tabu i zaczął je realizować. To tworzy niebezpieczny trend i gorzej jak inni pójdą za przykładem.

Kiedyś jak byłem młody i głupi to narzekałem na polityków nie spełniających obietnic... A teraz jestem stary i głupi i narzekam po prostu na wszystko :P

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 795

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 05 mar 2023, 18:24

Mr.Chris pisze:
05 mar 2023, 18:20
PietroBosman pisze:
05 mar 2023, 18:05
Mr.Chris pisze:
Niestety odnośnie obietnic przedwyborczych PiS przełamał tabu i zaczął je realizować. To tworzy niebezpieczny trend i gorzej jak inni pójdą za przykładem.

Kiedyś jak byłem młody i głupi to narzekałem na polityków nie spełniających obietnic... A teraz jestem stary i głupi i narzekam po prostu na wszystko :P
Akurat tej obietnicy wyborczej to nie chciał bym aby się spełniła.
Dobry do tego komentarz:
https://www.rp.pl/polityka/art38043941- ... -komunizmu

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1236

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 05 mar 2023, 18:25

moody pisze:
05 mar 2023, 15:01
Z takich podstawowych informacji to mam nadzieje, ze wiesz, ze to 2% to taki slogan, rzeczywiste oprocentowanie to tak naprawde 2% + marza banku
Czyli jakieś 4% a załapie się na to w pierwszym półroczu 15 tys umów. Szaleństwa jakiegoś nie ma. Za dwa lata postawiłbym duże pieniądze że będzie takie oprocentowanie kredytów.

Tąpniecie w najbliższych dwóch latach będzie ogromne i trzeba będzie pobudzać gospodarkę a nie trzymać przez najbliższe lata stopy na po nad 6%

Awatar użytkownika
Piekie(L)ny
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 19
Kibicuję: L+ZS+BM

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Piekie(L)ny » 05 mar 2023, 19:25

Moim zdaniem szukaj na zmiennej stopie. Branie kredytu na stałej gdy jest spora szansa, że jastrzębia RPP zacznie niedługo obniżać stopy procentowe to ładowanie się w koszty.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 05 mar 2023, 19:33

no akurat do poziomu tych 2% to wibor (albo jego nastepca) na pewno w najblizszym czasie sie nie zblizy, wiec jakbym szukal, to wolalbym wziac kredyt z gwarancja stalych 2%+marza, niz "standardowy" kredyt w banku, gdzie do marzy obecnie doklejane jest 7% zmiennego wiboru

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 05 mar 2023, 19:35

Ale to nie jest tak, że po prostu dopłacają do wiboru powyżej 2%? Że jak będzie np. 1,5%, to będzie 1,5%, a jak 3%, to będzie 2%? Czy to jest 2% i ch**, nawet jeśli ten wskaźnik referencyjny będzie niższy? :think:

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 05 mar 2023, 19:42

a w sumie nie wiem, dzisiaj jak Slim napisal swojego posta to dopiero rzucilem okiem, co to za oferta i teraz jak czytam to jest ona bardziej skomplikowana, niz sie na pierwszy rzut oka wydawalo bo te ulgi maja byc na zasadzie jakichs doplat do rat czy innych [ch**] mujow

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 475

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 05 mar 2023, 20:45

Piekie(L)ny pisze:
05 mar 2023, 19:25
Moim zdaniem szukaj na zmiennej stopie. Branie kredytu na stałej gdy jest spora szansa, że jastrzębia RPP zacznie niedługo obniżać stopy procentowe to ładowanie się w koszty.
To oczywiste. Jedna w ING juz mnie namawiała do stałych rat.

Awatar użytkownika
Piekie(L)ny
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 19
Kibicuję: L+ZS+BM

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Piekie(L)ny » 05 mar 2023, 21:40

Slim91 pisze:
05 mar 2023, 20:45
Piekie(L)ny pisze:
05 mar 2023, 19:25
To oczywiste. Jedna w ING juz mnie namawiała do stałych rat.
Bo w ING chyba już nie mają na zmiennej. Dla banków oferowanie teraz stałej to potencjalne kolejne strzyżenie jeleni.
1.5 roku temu nikt nie chciał bawić w zamianę ze zmiennej na stałą, a wtedy taki manewr by się bardzo opłacił.

Sam strzygłem równo ludzi którzy tylko widzieli kasę z kredytu gotówkowego. Zazwyczaj wystarczyło skierować ich wzrok na oprocentowanie, fajnie przegadać o dupie maryni i wychodzili z rachunkiem, kartą kredytową, dodatkowym ubezpieczeniem na życie, a często i planem regularnego oszczędzania (na szczęście nigdy nie musiałem wciskać syfu typu poliso-lokaty).
Potem nagle po roku czy dwóch chwila refleksji, że kurcze oni to się wpakowali bo oprocentowanie niby nie jest wysokie, ale realne koszty masakrycznie wysokie. No tak bo płatne konto, ubezpieczenie + dodatkowe ubezpieczenie + prowizja, opłata za kartę kredytową której zapomnieli zamknąć i po jakimś czasie zaczeli korzystać wpadając w kolejną petle zadłużenia.
Masa takich ludzi przewija się przez banki, a że plany trzeba było robić to pracownicy kombinują jak mogą.

Awatar użytkownika
firmino
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 23

Post Wyświetl pojedynczy post autor: firmino » 05 mar 2023, 23:09

Slim91 pisze:
05 mar 2023, 14:32
Zastanawiam się nad pewną sprawą. 22 maja wracam z Azji. Od tego czasu również będę mógł starać się o kredyt. Brać juz wtedy czy czekac na Kredyt 2% :?: Imo znając ten klimat tego kraju ceny znów wywalą o kilka tysięcy za m2. Kredyt i tak planuje wziąć na 10 lat z możliwością do 15 przy niesprzyjających okolicznościach więc nie sądzę aby moja rata przy programie rzadowym byla duzo nizsza. Biorę cokolowiek na nawet bardzo małą klitkę. Choć chciałbym aby było to nie mniej niż 25m2. Cel po kupnie to wynajem i wyjazd za granicę.

@DDK , Ty kiedyś wspominales ze masz jakiegoś speca od kredytów w Krakowie?
Tylko że te rządowe dopłaty nie będą obowiązywać, gdy wynajmiesz te mieszkanie. No chyba że zrobisz to na lewo, ale musiałbyś wynająć rodzinie lub znajomemu. Opowiedz o życiu w Azji.
gilardino11 pisze:
05 mar 2023, 18:25
Czyli jakieś 4% a załapie się na to w pierwszym półroczu 15 tys umów.
Są informacje na jakiej zasadzie? Ktoś ma pierwszeństwo czy kto pierwszy ten lepszy?

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1236

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 06 mar 2023, 6:53

Nie ma. Ja tylko przypomnę że w czasie boomu kredytów mieszkaniowych w ciągu roku udziela się grubo po nad 100 tys. Jeśli z tego będzie mogło skorzystać 30 tys w roku to wcale to nie będzie taka prosta sprawa.
Oczywiście ten kredyt 2% + marża wygląda ( przez 10 lat!) Wygląda naprawdę dobrze ale jak pisałem wcześniej nie ma takiej możliwości że stopy utrzymają się na 6.75%. Powrót w okolice 3-4% jest realny w ciągu 18 miesięcy.. Oni zresztą sami zaczną je obniżać żeby jak najmniej dopłacać bankom do kredytów.
Ale trzeba ruszyć rynek mieszkaniowy bo kolejne pokolenia w wieku 30 lat dalej mieszkają u rodziców. To jest straszne..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”