Telefony komorkowe (zbiorczy) - Strona 215

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 487

Telefony komorkowe (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 05 mar 2023, 14:20

Wymieniłem tego Redmi Note na Google Pixel 6a. 700zl. dolozylem, ale mam nadzieję ze nie będę musiał zmienić do 2-3 lat.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4310
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 05 mar 2023, 14:37

I jak Pixel? bo mnie też kusi ale boję się braku usług w PL (Volte, 5G itd)
Działa to jakoś?

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 487

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 05 mar 2023, 15:08

Ja głównie patrzę pod aparat. Mialem wersja 2, 5a i teraz mam 6a. Nie gram na nim, aplikacje mam tylko podstawowe. Apart w każdym modelu byl bardzo fajny. Lepszy niz w Samsungu S7 czy SF 20(jakoś tak). Nie miałam jakiegoś super budżetu wiec telefonu za 3k nie mogłem kupic. Imo rewelacja. Na Google Pixel 2 bylem choćby w Buenos Aires i ostatnio przeglądając zdjecia bylem z nich zadowolony. Mozna za niewiele więcej znalazl bym coś lepszego ale ciężko wybrać gdy nie masz możliwości przetestowania. Redmi note nie mial stabilizatora w aparacie co w obecnych czasach uważam za niesmaczny żart.

Z minusów to brak slotu na kartę pamięci, mini jacka, ładowania indukcyjnego oraz telefon lubi się łatwo rozbic. Tych 2 pierwszych punktów nie potrafię zrozumieć dlaczego telefony od tego odchodzą tym bardziej, ze USB C jest kompletnie wadliwe.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 05 mar 2023, 15:22

W kwestii braku slotu na karte pamięci pewnie powrót jest prosty - pieniądze. Po co dawać możliwość kupienia wersji o najmniejszej pamięci i rozbudowania jej potem o karte pamięci skoro zamiast tego można zrobić w ciul droższe wersje z wyższa pamięcią wewnętrzna która trzeba będzie kupić jeśli będzie się chciało więcej pamięci.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8352

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 05 mar 2023, 15:40

Delpiero14 pisze:
05 mar 2023, 15:22
W kwestii braku slotu na karte pamięci pewnie powrót jest prosty - pieniądze.
nie tylko. Karty pamięci w porównaniu do pamięci telefonów są po prostu bardzo wolne i odczyt danych z tychże zwyczajnie może zamulać telefon. Producenci flagowców też dbają o to, by na ich sprzęcie wszystko było jak najszybciej i jak najsprawniej, dlatego też rezygnują z kart pamięci, przy których korzystanie z telefonu za kilka tysięcy, jeśli masz na nim dużo danych, byłoby po prostu mniej płynne, gdyby to wszystko przerzucić na kartę pamięci. A jak zauważysz zamułkę na telefonie tej klasy, to raczej nie będziesz zadowolony.

Prędkości odczytu i zapisu pamięci telefonów to już są naprawdę świetne liczby rzędu 2000/1000 Mb/s i teraz wkładasz kartę, która ma prędkości 100/50 Mb/s - no to jest różnica.

Kasa pewnie też, bo na pamięci w urządzeniu można kosić siano, ale to jest jeden z elementów. Po prostu drogie telefony są zbyt szybkie dla tradycyjnych micro SD, poza tym coraz więcej trzymamy w chmurach - po prostu się średnio kalkuluje.

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1757
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 06 mar 2023, 10:21

Aż muszę się przyjrzeć, bo to ciekawe zagadnienie. Skąd są te dane o szybkości odczytu / zapisu?

Ogólnie to wystarczy zostawić karty pamięci na dane typu zdjęcia i filmy, gdzie szybkość odczyt ani zapis nie jest jest aż tak istotna, tylko właśnie sama możliwość archiwizowania. Apki i ogólnie system mogą być na wew pam.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 06 mar 2023, 11:09

Slim91 pisze:
05 mar 2023, 15:08
Ja głównie patrzę pod aparat. Mialem wersja 2, 5a i teraz mam 6a. Nie gram na nim, aplikacje mam tylko podstawowe. Apart w każdym modelu byl bardzo fajny. Lepszy niz w Samsungu S7 czy SF 20(jakoś tak). Nie miałam jakiegoś super budżetu wiec telefonu za 3k nie mogłem kupic. Imo rewelacja. Na Google Pixel 2 bylem choćby w Buenos Aires i ostatnio przeglądając zdjecia bylem z nich zadowolony. Mozna za niewiele więcej znalazl bym coś lepszego ale ciężko wybrać gdy nie masz możliwości przetestowania. Redmi note nie mial stabilizatora w aparacie co w obecnych czasach uważam za niesmaczny żart.

Z minusów to brak slotu na kartę pamięci, mini jacka, ładowania indukcyjnego oraz telefon lubi się łatwo rozbic. Tych 2 pierwszych punktów nie potrafię zrozumieć dlaczego telefony od tego odchodzą tym bardziej, ze USB C jest kompletnie wadliwe.
A jak to wygląda w polskich sieciach? tnie coś? nie działa?

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2303
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 06 mar 2023, 12:15

Eyesmon pisze:
06 mar 2023, 11:09
A jak to wygląda w polskich sieciach? tnie coś? nie działa?
Zależy jaką masz sieć. W T-Mobile wg danych z telepolis działa voLTE, w Playu też. W Plusie i Orange nie, ale zrzuca cię po prostu do 3G na rozmowy. W T-Mobile wyłączają 3G, więc warto mieć na uwadze, że trzea mieć telefon, który w voLTE będzie działać. Natomiast co do 5G, to chyba nie działa nigdzie, ale pewności nie mam. Przy czym przez najbliższy rok czy dwa bym sobie tym głowy nie zakrzątał, LTE działa wystarczająco dobrze ;)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8575
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 06 mar 2023, 12:16

Magnum pisze:
06 mar 2023, 12:15
Zależy jaką masz sieć. W T-Mobile wg danych z telepolis działa voLTE, w Playu też
Potwierdzam, mam t-mobile, volte śmiga.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6208
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 06 mar 2023, 12:39

Ja mam Virgin i śmiga mi Volte z Orenge :P

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 06 mar 2023, 12:56

Ale ja pytam o Pixela. Czy wam działa to na tych telefonach a nie czy ogolnie. Chcialem kupić ale dziś czytam że za Tmobile Plus też chce wyłączyć 3g. A nie chce się obudzić z ręką w nocniku....

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8575
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 06 mar 2023, 13:01

Eyesmon pisze:
06 mar 2023, 12:56
Ale ja pytam o Pixela. Czy wam działa to na tych telefonach a nie czy ogolnie. Chcialem kupić ale dziś czytam że za Tmobile Plus też chce wyłączyć 3g. A nie chce się obudzić z ręką w nocniku....
W Polsce ponoć nie warto.
Czyli np. o 5G, które w naszym kraju na tych smartfonach po prostu nie działa. W tym momencie może nie jest to wielki problem, ale dla niektórych może już być, a z czasem, czyli ze zwiększaniem się zasięgu, zacznie się robić. Podobnie będzie z usługami VoWiFi i VoLTE – znów dla wielu to bardzo poważny brak.
https://antyweb.pl/kupowanie-w-polsce-p ... zego-sensu

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 06 mar 2023, 13:09

Szkoda bo mnie kuszą te możliwości foto :(

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2303
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 09 mar 2023, 17:38

No tak, wlasnie mowilem, ze Pixel w T-Mobile i w Playu voLTE powinien mieć. Jeśli masz jedną z tych sieci to bym brał.

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8352

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 09 mar 2023, 18:06

VoLTE to i tak polecam wyłączać, przez to często przerywają się rozmowy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”