Marsz Niepodległości - Strona 96

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8574
Kontakt:

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 06 mar 2023, 11:37

Piekie(L)ny pisze:
06 mar 2023, 11:29
Aha ktoś mi zarzucał że pisałem o kibolach. Kibice Legii i Zagłębia to nie są kibiole. Kibol to śmieć, zwykły zadymiarz który nie przychodzi tam z milości do klubu a po to aby siać zamęt i zniszczenie.
Śmiechom nie było końca.
Już wyżej ktoś napisał, że zgodę zakładali właśnie ci najgorsi kibole, którzy się napierdalają na ustawkach. A nie zwykli kibice. Zatem jeśli wspierasz drużynę "zgodową" to popierasz kibolstwo.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6198
Kibicuję: 4rsenal

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 06 mar 2023, 11:42

A ja jako osoba tolerancyjna uważam że Marsz Niepodległości powinien się odbywać, a jeśli dzieją się na nim rzeczy z którymi prywatnie się nie zgadzam, to mam pełne prawo po prostu w nim nie uczestniczyć. IMO właśnie takie podejście jakie prezentuje Piekielny jest krzywdzące przede wszystkim dla osób o lewicowych przekonaniach, bo sprawia że tego typu osoby są mylnie wrzucane do jednego worka z bezmyślnymi lewakami, którzy nawet nie rozumieją sensu idei których bronią, co w dalszej kolejności powoduje ich generalizacje i uniemożliwia sensowny dialog. Potem taki przykładowo Eyesmon nie potrafi rozróżnić bezmyślnego lewaka który nawet nie wie jakiej idei broni od myślącej osoby o stonowanie lewicowych przekonaniach i dla niego 13-letnie dziewczyny z fioletowymi włosami z Norwegii które chciałby mieć kutasa bo tak jest cool oraz 30-letni Polak wierzący w tolerancję i poszanowanie bliźniego to jedno i to samo.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4309
Kibicuję: AC Milan

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 06 mar 2023, 11:50

No co ja mogę Sick, że oni tacy podobni :)

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5280
Kibicuję: Tylko WISŁA

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 06 mar 2023, 12:08

Piekie(L)ny pisze:
06 mar 2023, 11:29
środowsko w którym swoje miejsce mają też organizacje o charakterze totalitarnym.
Obrazek

To co, delegalizujemy paradę równości czy teraz napiszesz, że to są jednostkowe sytuacje w marszu niepodległości połowa to faszyści i naziole?

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3290

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 06 mar 2023, 12:16

sickstick pisze:
06 mar 2023, 11:42
Potem taki przykładowo Eyesmon nie potrafi rozróżnić bezmyślnego lewaka który nawet nie wie jakiej idei broni od myślącej osoby o stonowanie lewicowych przekonaniach i dla niego 13-letnie dziewczyny z fioletowymi włosami z Norwegii które chciałby mieć kutasa bo tak jest cool oraz 30-letni Polak wierzący w tolerancję i poszanowanie bliźniego to jedno i to samo.
Nie komplikuj bo sprawa jest bardzo prosta. Prawica jest dobra a lewica jest zla i wszystko co nam sie nie podoba na pewno jest w jakis sposob z nia powiazane a tiktok nastoletniej alternatywki identyfikujacej sie jako Natalix na ktorym apeluje o legalizacje jej zwiazku z cocker spanielem i marzy o tym zeby wyjechac do Stanow gdzie zatrudni sie w KFC i obslugujac murzynow zmaze grzechy bialego czlowieka to obecnie obowiazujaca wykladnia lewicowych pogladow.

Awatar użytkownika
Piekie(L)ny
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 19
Kibicuję: L+ZS+BM

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Piekie(L)ny » 06 mar 2023, 12:22

Gratuluje :) Zawsze uważam, że dyskusja jest potrzebna, ale poziom hejtu na lewice jest w tym wątku tak duży, że nie ma to sensu.
To duży wyczyn aby mnie zniechęcić. Chociaż może zaproszę tutaj znajomych. Zawsze będzie dzięki temu jakaś równowaga.

Teaz jednak skupiam się na piłce, bo to jednak ciekawszy temat niż polityka.

Realista69 2.0
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 423

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Realista69 2.0 » 06 mar 2023, 12:26

Chlopaczek pisze:
06 mar 2023, 12:16
tiktok nastoletniej alternatywki identyfikujacej sie jako Natalix na ktorym apeluje o legalizacje jej zwiazku z cocker spanielem i marzy o tym zeby wyjechac do Stanow gdzie zatrudni sie w KFC i obslugujac murzynow zmaze grzechy bialego czlowieka to obecnie obowiazujaca wykladnia lewicowych pogladow.
Proszę o tłumacza.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5280
Kibicuję: Tylko WISŁA

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 06 mar 2023, 12:30

@Piekie(L)ny czyli jak Ci wrzuciłem dowód ze w paradzie równośći są watki o charakterze komunistycznym to nagle kończysz dyskusje, bo poziom hejtu jest za dużo. Własnie w tym problem ma lewica ze swoją tolerancją - łatwiej drzeć i krzyczeć o wolności, ale jak przychodzi do walki na argumenty to "stop hejt" i kończymy dyskusje :rotfl4:

Awatar użytkownika
Precel
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 311
Kibicuję: TSW

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 06 mar 2023, 12:32

Obrazek

Wolność i tolerancja! Ktoś ma inne zdanie niż my? Do wora i do Wisły gnoja! :rozga:

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 06 mar 2023, 12:58

DDK pisze:
06 mar 2023, 12:30
@Piekie(L)ny czyli jak Ci wrzuciłem dowód ze w paradzie równośći są watki o charakterze komunistycznym to nagle kończysz dyskusje, bo poziom hejtu jest za dużo. Własnie w tym problem ma lewica ze swoją tolerancją - łatwiej drzeć i krzyczeć o wolności, ale jak przychodzi do walki na argumenty to "stop hejt" i kończymy dyskusje :rotfl4:
Dokładnie. A jak nie ma argumentów to jest "bo Eyesmon nie widzi różnicy a jak tam się starałem być dobrym lewakiem 😭"

Awatar użytkownika
firmino
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 23

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: firmino » 06 mar 2023, 13:19

Piekie(L)ny pisze:
06 mar 2023, 11:24
popieramPiS pisze:
06 mar 2023, 10:36
Obrazek

Lewica jest za wolnością.

Szczepienia, które nie chronią przed chorobą, nie chronią przed zarażaniem innych, nie są w 100% bezpieczne tak jak głosili lewicowi politycy.

Marsz Niepodległości ma zawsze więcej uczestników niż Parada Równości, mimo że pierwszy organizowany jest w mroźny listopad, a drugi w słonecznym czerwcu.
Ja pierdziele ile wątków otwieracie.

W moim otoczeniu kilka osób zmarło. Nie doczekali szczepień. Po masowych szczepieniach nagle nikt nie zmarł na covid. No dziwne.

Dlaczego obowiązkowe? Ano dlatego, że jako społeczeństwo jesteśmy odpowiedzialni za innych. Skoro ludzie sami nie potrafią dbać o siebie państwo musi zadbać o nich aby nie zagrażali innym.
Ja się zaczepie i jest spora szansa, że nie trafię do szpitala. Kilkudziesięciu znajomych to samo.
Trafia się kilku pseudo rewolucjonistów, płaskoziemców, wierzących, że można chodzić po wodzie (no można jak jest odpowiednio wysokie stężenie soli) którzy się nie zaczepią. Trafiają na OIOM z covid lub z powikaniami po. Koszt leczenia o wiele wyższy niż szczepionek. Koszty społeczne ponieważ nie pracują też ogromne.
Rachunek jest prosty.
Równanie każdego, kto nie chce się zaszczepić preparatem robionym na szybko, nieprzebadanym dokładnie, za który producent nie chce wziąć odpowiedzialności i jak się okazało niespecjalnie działającym, z płaskoziemcami to czyste chamstwo i głupota.

Chcesz wprowadzić przymus szczepień w całym kraju, a argumentujesz to sytuacją w Twoim otoczeniu. To jest absurdalna argumentacja. Na przełomie 2021/22 mieliśmy bardzo dużą ilość śmierci, niemal rekordową. Rok po szczepieniach.

W Japonii właśnie mieliśmy rekordową falę zgonów z powodu Covida, a poziom zaszczepienia dla ludzi 60+ jest bardzo wysoki.

Natomiast przymuszanie młodych ludzi i dzieci do szczepień nie ma żadnego sensu, biorąc pod uwagę, że szczepionki ani nie chronią przed zakażeniem, ani nie chronią przed zarażaniem innych.

Awatar użytkownika
Sidorro
Junior
Junior
Reputacja: 11

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sidorro » 06 mar 2023, 13:24

W latach 2011-2015 uczestniczyłem w Marszach Niepodległości, teraz już nie. Z kilku powodów:

Po pierwsze, wolę raczej inne sposoby wyrażania uczuć, myśli i emocji niż zbiorowe wykrzykiwanie haseł. Z tego samego powodu nie jestem kibicem sensu stricto.

Po drugie, Marsz Niepodległości ma jakiś taki wojenno-rewolucyjny klimat. To prawda, że uczestniczy w nim mnóstwo rodzin z dziećmi, ale ogólna atmosfera piknikowa nie jest. Huk petard, dymy, wrzaski przez megafon, uzbrojona po zęby policja... Mnie to nie odstrasza, w wielu miejscach byłem, wiele widziałem, ale nie jestem przekonany, czy to najwłaściwszy anturaż do celebrowania polskości. Za wytworzenie takiego klimatu odpowiada pewnie kilka stron - i uczestnicy, i organizatorzy, i rządzący (zwłaszcza ci z początków Marszu Niepodległości), ale to nie jest tak, że istnieje on tylko w przekazie telewizyjnym, który skupia te wojenne elementy jak soczewka, a nie pokazuje szerszego kontekstu. Na miejscu też się to widzi, słyszy, czuje, chłonie tę atmosferę.

Po trzecie, niektóre hasła są niedopuszczalne. Pamiętam na przykład, że na Marszu Niepodległości 2015 tłum życzył wiecznego potępienia Czesławowi Kiszczakowi, który zmarł akurat w tym czasie. Nie do pogodzenia z katolickim światopoglądem. Nie miałem niestety odwagi, żeby zwrócić komukolwiek uwagę, ale sam odmawiałem po cichu wieczny odpoczynek, prosząc Boga o miłosierdzie dla tej duszy. To samo tyczy się "pozdrawiania" policji. Ja wiem, że policja jest, jaka jest, ale lżenie polskich służb mundurowych na polskim święcie niepodległości jest jednak absurdalne i nieakceptowalne.

Ktoś może zapytać: jaki odsetek uczestników Marszu Niepodległości rzuca petardami? Niewielki. Margines. Tyle tylko, że jeśli jakaś patologia pojawia się niezmiennie na marginesie pewnych środowisk, a innych nie, to znaczy, że te środowiska same w sobie też muszą być patologiczne. Jeśli międzynarodowy terroryzm gnieździ się akurat na marginesie islamu, to znaczy, że w samym islamie też musi być coś nie tak. Jeśli chuligani funkcjonują akurat na marginesie piłkarskiego środowiska kibicowskiego (przecież równie dobrze mogliby łobuzować z uczestnikami Konkursu Chopinowskiego na sztandarach), to znaczy, że w mainstreamie tego środowiska też musi tkwić jakaś patologia. I jeśli petardy wybuchają akurat na marginesie Marszu Niepodległości, a nie przy okazji wieców Radia Maryja albo KOD-u, to znaczy, że przyczyn należy szukać również wśród "normalnych" uczestników MN. Ich stosunek do patologicznych zachowań marginesu oscyluje gdzieś pomiędzy akceptacją, obojętnością i bezobjawowym sprzeciwem.

Osobna kwestia jest taka, że - choć mam sporo sympatii do poglądów narodowych - nie jestem narodowcem, ale o tym może innym razem...

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 06 mar 2023, 13:30

Ale na każdej manifestacji jest jakiś procent niefajny - na MN to kibole i Młodzież Wszechpolska a na Marszu Równości to będzie antifa, Ci z flagami ZSRR albo geje z "kutasem na czole". Nie jesteśmy w stanie panować nad 100% uczestnikami takich eventów.

Awatar użytkownika
Piekie(L)ny
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 19
Kibicuję: L+ZS+BM

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Piekie(L)ny » 06 mar 2023, 13:47

Powiem tak gdyby to odemnie zależało te synki z flaga ZSRR powinny zostać przykładnie spałowane i wrzucone na dołek na 48h o chlebie i wodzie bez możliwości kontaktu. Ciemna cela i niech sobie medytują co zrobili nie tak.

Jakby się powtórzyło to tak zdelegalizować marsz w tym konkretnym mieście + kary finansowe dla organizatorów. Skoro nie potrafią ogarnąć we własnym gronie tego tematu to niech odpowiadają.

Totalitaryzmy trzeba wyrywać z korzeniami, tępić i nie ważne czy po prawej czy po lewej stronie.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8574
Kontakt:

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 06 mar 2023, 13:49

Piekie(L)ny pisze:
06 mar 2023, 13:47
Totalitaryzmy trzeba wyrywać z korzeniami, tępić i nie ważne czy po prawej czy po lewej stronie.
Bardzo dobra opinia, teraz jeszcze tylko kupno słownika ortograficznego i będzie zajebiście. :peace:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”