Turniej w szachy - playoffs - Strona 7

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.

Na której platformie gramy?

Chess.com
3
38%
Lichess
4
50%
kurnik
1
13%
Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 194

Turniej w szachy - faza grupowa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 25 mar 2023, 21:12

To jest ten moment w którym podzielę się z wami pierwszymi tabelami jakie można już wystawić w grupach B i C, wyjaśnię co w nich z czego wynika i przede wszystkim tak jak obiecałem tuż przed startem że wyjaśnię jeszcze zawiłości dotyczące tego co decyduje w przypadku równej liczby punktów itp. Najpierw pierwsze tabele:

Grupa B

1.Salas11 1 2 (193)
2.czubatka 1 0 (7)
.karollo89

Grupa C

1.DDK 1 2 (164)
2.Rijkaard 1 0 (35)
.Cement

No i pora na krótki opis. Na początku oczywiście aktualna pozycja w grupie, tuż obok ksywka zawodnika, obok ilość rozegranych gier. Na ten moment jak widać Salas11, czubatka, DDK i ja mamy po 1 rozegranej partii. Obok następna ta bardziej pogrubiona cyfra to jest ilość punktów bo przypominam że w przeciwieństwie do piłki nożnej za zwycięstwo jest 2 punkty a nie 3. Za remis naturalnie 1. Uważam bowiem że tak jest sprawiedliwiej. Szachy to nie futbol, jak już się zdarzy remis to bardziej moralnie jest dawać za niego połowę takiej ilości punktów jak za zwycięstwo a nie 1/3. Tak uważam i dlatego 2 punkty za zwycięstwo i 1 za remis.

No i wreszcie obok ilości punktów w nawiasie znajduje się taka pomniejszoną czcionką napisana tajemnicza liczba która pewnie was zastanawia po pierwszym przejrzeniu tabel. Otóż to jest wymyślony przeze mnie ponad dwa lata temu taki substytut bilansu bramkowego który ja sobie nazwałem współczynnik WR. WR jako skrót od współczynnik ruchów. Zanim go całkowicie wyjaśnię to na wstępie pragnę poinformować iż nie jest on jakiś bardzo decydujący, wymyśliłem go tylko po to by w niektórych sytuacjach nieco mi statystycznie ułatwiał życie, ale nie jest czymś czym trzeba się Bóg wie jak przejmować i uzasadnienie będzie w dalszej części tekstu.

Najpierw wyjaśnię z czego się on bierze. Idea polega na tym aby zwycięzcę danej partii nagradzać tym szczodrzej im szybciej wygra. Natomiast przegranego nagradzać im dłużej wytrwa zanim polegnie. Wówczas ma to ręce i nogi. Jak ktoś wygra swoją partię to otrzymuje on współczynnik WR który oblicza się ze wzoru 200 - ilość ruchów potrzebna do zwycięstwa. Natomiast przegrany nie ma takiego wzoru i dostaje do współczynnika WR po prostu dokładnie tyle ile miał ruchów na zakończenie partii. I dlatego Salas ma współczynnik WR 193 bo wygrał w 7 ruchach a więc prosta matematyka, 200 - 7 = 193. A czubatka ma na ten moment współczynnik WR jako 7 z oczywistych względów. Dlatego DDK ma 164 bo pokonanie mnie zajęło mu 36 ruchów, grał białymi, ja zdążyłem wykonać 35 zanim się poddałem i dlatego mam 35 w nawiasie. I to jest wytłumaczenie czemu tak a nie inaczej. W przypadku jeżeli w fazie grupowej zdarzą się jakieś remisy to przy partii zremisowanej obaj gracze dostają do WR po prostu ilość swoich ruchów. Tylko zwycięzca dostaje ze wzoru 200 - ilość. Ktoś bardziej spostrzegawczy może zauważyć że jeżeli zdarzy nam się partia w której obaj gracze wykonają ponad 100 ruchów to paradoksalnie przegrany dostanie więcej do WR niż zwycięzca.... tak to prawda. Nawet raz się zdarzyło dwa lata temu na moim turnieju. No ale dalej uważam że nic w tym nie było strasznego, zwycięzca dostał przecież 2 punkty a punkty są najważniejsze.

No i teraz przechodzę do wyjaśnienia czemu współczynnikiem WR nie należy się też przesadnie przejmować. Ponieważ jest to trochę mój twór, mój wymysł, nieznany w świecie szachów to na pewno nie będzie pierwszym kryterium w przypadku równej liczby punktów na koniec fazy grupowej. W przypadku równej liczby punktów pierwszym kryterium jest bilans meczy bezpośrednich między zainteresowanymi. Z tymże mówiąc szczerze przy grupach 3 osobowych i tak w 99% przypadków w których gracze zakończą z taką samą liczbą punktów to najczęściej i mecze bezpośrednie będą mieli na remis. W dalszym ciągu jednak mój wymyślony współczynnik WR nie może zdecydować o czyimś awansie lub braku awansu do Final Four. Załóżmy że mamy taką sytuację na koniec fazy grupowej:

1. Franek 4 6 (652)
2. Tomek 4 6 (587)
3. Jarek 4 0 (98)

Zatem mamy sytuację w której Jarek przegrał wszystkie 4 partie. Czyli i Franek i Tomek powygrywali z nim dwa razy, natomiast w starciach między sobą raz wygrał Franek a raz Tomek. Zatem obaj skończyli z 6 punktami, Jarek 0. Czyli mamy sytuacją takiej samej liczby punktów po fazie grupowej. Mecze bezpośrednie nie klarują nam sytuacji bo obaj zainteresowani wygrali ze sobą po razie. Co w takiej sytuacji? Oczywiście raz jeszcze uspokajam iż przedstawiona tabela nie oznacza awansu Franka do Final Four bo nie może o tak ważnej stawce zdecydować mój współczynnik WR. W takiej sytuacji musi dojść do specjalnej dodatkowej trzeciej partii pomiędzy Frankiem a Tomkiem. I jedyny benefit Franka z faktu iż zgromadził w tych czterech partiach wyższy współczynnik WR od Tomka polega na tym że Franek będzie mógł sobie wybrać czy w tej dodatkowej partii chce grać białymi czy czarnymi. To jedyny jego benefit w sytuacji.

A teraz wyobraźmy sobie trochę inną sytuacją w grupie na zakończenie:

1. Franek 4 8 (751)
2. Jarek 4 2 (330)
3. Tomek 4 2 (295)

Tu sytuacja awansu do Final Four jest oczywista. Franek wygrał wszystkie 4 partie w grupie. Zakończył z kompletem 8 punktów i ma zaklepane Final Four. Natomiast Jarek i Tomek którzy naturalnie obaj ponieśli po dwie porażki z Frankiem, ze sobą wygrali wzajemnie po razie i obaj zakończyli z 2 punktami na koncie. Czyli znów, taka sama liczba punktów. Mecze bezpośrednie nie klarują nam sytuacji bo wygrali ze sobą po razie. I ten przykład to jest właśnie ten moment gdy o drugim miejscu Jarka w grupie i trzecim Tomka zdecyduje właśnie współczynnik WR i tutaj nie będzie żadnej dodatkowej partii. Dlaczego? Bo stawka tutaj nie jest aż tak wielka. Zarówno drugie jak i trzecie miejsce nie daje awansu do Final Four. Obaj gracze i tak mogą przystąpić do tak zwanej ostatniej szansy barażowej w walce o ostatnie wolne miejsce w FF, tyle tylko że Tomek pójdzie na pierwszy ogień a Jarek do tej ostatniej szansy włączy się ciut później, ale tak czy inaczej w takiej sytuacji robienie dodatkowej specjalnej partii mijało by się z celem. Więc w takiej sytuacji to właśnie współczynnik WR zdecyduje.

I na sam koniec jeszcze jeden przykład, najtrudniejszy dla prowadzącego. Oby do takiego nie doszło, hahaha.

1. Tomek 4 4 (501)
2. Jarek 4 4 (489)
3. Franek 4 4 (422)

Czyli w tej grupie albo były wyłącznie same remisy :mrgreen: Albo co nieco mniej nieprawdopodobne ale też pewnie nie jakoś mocno prawdopodobne, każdy odniósł dwa zwycięstwa i poniósł dwie porażki a więc na koniec fazy grupowej wszyscy skończyli z 4 punktami. No cholernie mało wygodna sytuacja dla prowadzącego, ale oczywiście w takiej sytuacji potrzebne by były jeszcze dwie dodatkowe partie. Najpierw Jarek w dodatkowej zagra z Frankiem i wybierze sobie kolor szachów. A kto wygra ten zagra dodatkową z Tomkiem gdzie Tomek sobie wybierze kolor. No miejmy nadzieję że w żadnej grupie nam się aż taki misz masz nie przytrafi ale czuje się w obowiązku wyjaśnić wszelkie możliwe sytuacje i jak ma się co do nich regulamin. :D

No to mam nadzieję że wszystko jasne co się z czego bierze w tabeli i co w razie czego na koniec.

Wykorzystam ten post też do przypomnienia gumiemu i venomikowi że deadline na pierwszą kolejkę jest do jutra (włącznie). Mam cichą nadzieję że zdążycie w terminie :wink:

@Dunkel @gumi2006 @venomik @Salas11 @czubatka @karollo89 @Cement @DDK

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 25 mar 2023, 21:43

Rijkaard pisze:
25 mar 2023, 21:12
I jedyny benefit Franka z faktu iż zgromadził w tych czterech partiach wyższy współczynnik WR od Tomka polega na tym że Franek będzie mógł sobie wybrać czy w tej dodatkowej partii chce grać białymi czy czarnymi.
To już dość spory benefit, wątpię by ktoś z własnej woli chciał grać czarnymi :)

Łatwiej będzie wygrać wszystkie partie niż przebrnąć przez cały regulamin :P

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 26 mar 2023, 4:31

Rijkaard pisze:
25 mar 2023, 21:12
Wykorzystam ten post też do przypomnienia gumiemu i venomikowi że deadline na pierwszą kolejkę jest do jutra (włącznie). Mam cichą nadzieję że zdążycie w terminie
Nie ukrywam, że to wyłącznie moja wina, bo termin, który miał mi pasować odpadł ze względu na przeciągającą się pracę w czwartek i właściwie od tego czasu do niedzieli wieczór jedyne wolne jakie jestem w stanie wygospodarować to jakieś 5 godzin na dobę na sen. Wszystko ze względu na maraton tanga w którym biore udział:
https://www.tango-libertad.pl/program
Jeśli @gumi2006 będzie miał czas dziś wieczorem, tak miedzy 21 a 23, to możemy rozegrać partię, w przeciwnym razie niestety mecz oddaję walkowerem :(

EDIT:
Ok, odczytałem wiadomość od gumiego. Spróbuję się wpasować w zaproponowane przez niego godziny.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 26 mar 2023, 9:48

venomik pisze:
26 mar 2023, 4:31
w przeciwnym razie niestety mecz oddaję walkowerem :(
Nie no. Na tym turnieju to nie jest aż tak sztywno że albo pierwszy wyznaczony termin albo od razu walkower :) Jakbyście odpukać nie zagrali to dziś o północy prawdopodobnie i tak oficjalnie rozpiszę drugą kolejkę dokładając do niej ten zaległy mecz. Ewentualnie dopiero trzeciej za tydzień nie puszczę tak łatwo bez nadrobienia zaległości żeby się nie namnażały.

A walkowery niech będą mega ostatecznością a nie tak sobie od razu :D

Tym nie mniej oczywiście cieszy mnie to co napisałeś pod słowem EDIT i liczę że wam się uda :wink:

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 26 mar 2023, 13:00

Salas11 pisze:
25 mar 2023, 21:43
Łatwiej będzie wygrać wszystkie partie niż przebrnąć przez cały regulamin :P
Hihi. Nie no, myślę że tak źle nie ma :mrgreen: Też myślę że dłużej zajęło mi wczoraj pisanie tego posta niż zajmie ewentualna w miarę szybka reakcja tuż po fazie grupowej gdyby się okazało że ktoś skończył z taką samą liczbą punktów jak ktoś inny. Skoro się bawimy w tabele i punkty no to pewne kwestie muszą być uregulowane na wszelki wypadek. Tydzień temu się trochę już rozpisałem i tak w momencie gdy startowaliśmy to nie chciałem tego dorzucać wtedy w pakiecie bo było by już wtedy mega za dużo na raz. Więc celowo dopełniłem to przy okazji prezentacji pierwszych tabel. Ale na tym się praktycznie już kończą wszelkie informacje wprowadzające.

Awatar użytkownika
gumi2006
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gumi2006 » 26 mar 2023, 20:37

gumi (Z) - venomik

https://lichess.org/K5q4sE3n/white#51

Dzięki @venomik za grę!

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 26 mar 2023, 21:06

Panowie jeńców nie brali. Do 10 ruchu fajna taktyczna bitka, wtrącenie za wtrącenie ale potem już chyba się włączyła ułańska fantazja. Venomik nawet na moment wrócił do gry po to by za moment z własnej woli zdjąć z długiej przekątnej gońca dzięki któremu pozycja trzymała się na styk a król był względnie bezpieczny :P

Co ciekawe Gumi mógł zarobić punkty za styl olewając darmowego hetmana i wlepiając mata w trzech ale nie mógł się chyba oprzeć :wink:

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 26 mar 2023, 21:13

Dziękuję zatem wszystkim za dotrzymanie pierwotnego terminu. Dla porządku oczywiście jeszcze pierwsza tabela grupy A:

1.gumi2006 1 2 (174)
2.venomik 1 0 (25)
.Dunkel

No to lecimy dalej :)

2 kolejka

Grupa A

venomik - Dunkel

Grupa B

Salas11 - karollo89

Grupa C

Rijkaard - Cement

-----------------------------------------------

Czas na rozegranie do niedzieli 2 kwietnia (włącznie).

@Dunkel @gumi2006 @venomik @Salas11 @czubatka @karollo89 @Cement @DDK

Dunkel
Junior
Junior
Reputacja: 8

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dunkel » 27 mar 2023, 17:32

@venomik pisz kiedy Ci pasuje, postaram się dostosować.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 28 mar 2023, 0:35

Nie bądźcie od dziś zaskoczeni że ktoś inny np jakiś uzurpator was wywołuje w mentionach w tym temacie. Prowadzący zmienił bowiem ksywkę na taką jaką chciał mieć tutaj od początku :D

Nie będę interweniował w sprawie edycji poprzednich postów. Natomiast nowe tabele i rozpiski już oczywiście będą mnie uwzględniać w prawidłowej formule.

A do mości Cementa napiszę w środę bo z tego co pisał przed startem turnieju to do 28 chyba włącznie jest nieosiągalny.

@Dunkel @gumi2006 @venomik @Salas11 @czubatka @karollo89 @DDK @Cement

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 28 mar 2023, 6:51

Nie znam żadnego Leszka, czekam na Rijkaarda :P

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4002
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 28 mar 2023, 10:29

Ja bym to uznał za podmianę zawodnika przed ważnym meczem i powołał komisję która rozsądzi czy to zgodne z regulaminem :)

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 28 mar 2023, 16:06

Piszę się na (ekhm) członka komisji. Jaki mamy budżet? :D

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda