Reprezentacja Polski (zbiorczy) - Strona 1292

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.

#TeamLewandowski czy #TeamProbierz?

#TeamLewandowski
8
40%
#TeamProbierz
4
20%
Na selekcjonera Tomasz Tułacz, niech grają zawodnicy U-20 i naturalizowani Kongijczycy
8
40%
Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Reprezentacja Polski (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 27 mar 2023, 22:52

Czesi dzisiaj zesrali mi kupon, ale dla tego wyniku cierpieć nie będę ;) jak się chłopaki ogarną to pierwsze miejsce w tej grupie to jest mus. Tak naprawdę to mamy grupę śmiechu, tutaj nikt nie jest faworytem. Trochę to smutne bo w innych Anglia mierzy się z Włochami, Holandia z Francją, a u nas niewiadomo kto wyjdzie z pierwszego bo równie dobrze mogą być to Wyspy Owcze :P

glowas12345
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 104

Post Wyświetl pojedynczy post autor: glowas12345 » 27 mar 2023, 22:59

venomik pisze:
27 mar 2023, 22:43
Oczywiście, nawet więcej niż jedna.
No chyba, że pytasz tylko o naszą kadrę. To nie wiem ;)
Niepokojące jest to że bardziej możliwe było 1-1 niż 2-0
Tomusmc pisze:
27 mar 2023, 22:43
Lewy lobował i obrońca z linii wybił. To by było raczej na tyle, reszty nie pamiętam żeby stwierdzić, że było godne uwagi
No właśnie raczej nie było, dobrze ze to się skończyło i teraz trzeba długo czekać na kolejne mecze repry

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2000
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 27 mar 2023, 23:02

Przyznam szczerze, że nie bardzo miałem ostatnio czas się wczytywać po meczach w wypowiedzi, ale domyślam się, że moja opinia nie będzie należała do większości. Otóż widzę progres. Takie lekko jarzące się światełko w tunelu - aczkolwiek jeszcze nie wiem, czy to nie pociąg.

Przede wszystkim trzeba zaznaczyć, że to dopiero drugi mecz selekcjonera, więc nie był w stanie przekazać wszystkiego, uporządkować gry i przede wszystkim przyjrzeć się porządnie zawodnikom. Druga sprawa jest taka, że ma zupełnie inny styl od Michniewicza i był w stanie zarysować to już w meczu z Czechami - jesteśmy w stanie wymienić trzy, pięć, a nawet dziesięć podań z rzędu na połowie przeciwnika, a za Misiaka, zwłaszcza na Mundialu, można było by to określić mianem cudu. W dalszym jednak ciągu nie mamy odpowiednich zawodników, jesteśmy po/w trakcie wymiany pokoleniowej, której poprzednicy nie byli w stanie uzupełnić miotając się między dziadkami a zawodnikami tymczasowymi z niewielkim potencjałem - można powiedzieć, że nie było lepszych na rynku, ale to samo mówiło się przed Beenhakkerem. Jeżeli nie ma towaru, to trzeba go stworzyć - poprzednicy nie potrafili.

Martwi mnie oczywiście trochę elementów taktycznych jak chęć rozgrywania piłki od obrony nie mając pod to zawodników lub mała ilość podań prostopadłych, pomimo idealnie ustawiających się skrzydłowych, jednak jestem nastawiony delikatnie optymistycznie. W prawdzie nie wierzę, że zdobędziemy Mistrzostwo Europy pod okiem Santosa, ale mam nadzieję, że przywróci reprezentację na właściwe tory i zbuduje styl na którym będziemy mogli się wzorować w przyszłości.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4319
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 27 mar 2023, 23:23

Mnie martwi dyspozycja Lewego. Imho chyba najgorszy okres w jego karierze. Jest cieniem samego siebie. Wiadomo. Gwiazda. Kapitan. Ale w takiej formie realnie to on zasługuje na ławkę...

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2746
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 27 mar 2023, 23:31

dias pisze:
27 mar 2023, 22:51
Ilka pisze:
27 mar 2023, 22:46
dias pisze:
27 mar 2023, 22:10
A kogo skłócił?
https://sjp.pl/divide+et+impera
Albańczyków.
Jasne. Skoro tak wolisz, to w sumie nie moja sprawa.
Obrazek

Użyłam tego zwrotu w tym kontekście. Salamon wykonywał świetnie swoją robotę w obronie. Jeśli on jest błędny to zrobiłam błąd. Z tego co widzę to wiele osób używa tego zwrotu w tym kontekście.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1317

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 27 mar 2023, 23:41

Mr.Chris pisze:
27 mar 2023, 23:02
to dopiero drugi mecz selekcjonera, więc nie był w stanie przekazać wszystkiego,
Zaryzykowałbym stwierdzenie, że w tak krótkim czasie to on im zdążył przekazać tylko tyle, że pali Marlboro i że Szczęsny ma mu donosić paczkę, zanim skończy się poprzednia. Na jakikolwiek dłuższy wykład o stylu gry, zadaniach poszczególnych zawodników i o tym co robić, kiedy coś pójdzie nie tak, zwyczajnie nie było czasu.
Eyesmon pisze:
27 mar 2023, 23:23
Mnie martwi dyspozycja Lewego. Imho chyba najgorszy okres w jego karierze. Jest cieniem samego siebie. Wiadomo. Gwiazda. Kapitan. Ale w takiej formie realnie to on zasługuje na ławkę...
Jak mają posadzić kapitana? To po pierwsze, po drugie... on może nie strzelać, ale dziś kilkukrotnie było widać, że kilkoma ruchami bez piłki jest w stanie skupić uwagę obrońców wyłącznie na sobie, przez co koledzy mają więcej miejsca. Jeszcze tylko wiedzieli jak się w takich momentach zachowywać. Świderski to czuje, dlatego moim zdaniem jest NIEZBĘDNY na boisku w parze z RL9.

Zgodzę się natomiast, że Robert jest bez formy strzeleckiej. Nie zatracił jednak nagle swoich wszystkich umiejętności, żeby sadzać go na ławce. Natomiast jak widzę komentarze Januszów w internecie, że kapitan to w zasadzie jest [ch**] wart inie powinno się go powoływać, to nie wiem co ma mi opaść w pierwszej kolejności.

@Ilka wsjp.pl ma patronat PAN, a z drugiej strony jest robiony przez internautów. Bywa przydatny, ale nie można podchodzić do niego bezkrytycznie. Mi chodzi o pierwotne znaczenie tego wyrażenia "dziel i rządź". W komentatorce sportowej zostało rozpowszechnione wraz z rozwojem telewizji i namnożeniem się wszelkiego rodzaju "piłkarskich ekspertów", którzy skończyli ledwie podstawówkę, ale chcieli brzmieć mądrze, więc zaczęli tego zwrotu nadużywać w zupełnie nieadekwatnych sytuacjach. Bardzo prawdopodobne, że hasło w wsjp.pl nabrało takiego znaczenia właśnie ze względu na "częste występowanie" (co zresztą jest wskazane poniekąd w Twoim źródle we fragmentach artykułów o sukcesach Małysza).
A pierwotne znaczenie jest dość dobrze opisane, choćby tu. https://imperiumromanum.pl/ciekawostka/ ... an-podboj/
Ostatnio zmieniony 28 mar 2023, 0:06 przez dias, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 28 mar 2023, 0:01

Przecież Lewy dzisiaj zagrał bardzo przyzwoicie. Chociaż na tle takiego rywala Lewy dalej to nie jest to...

Plus ta strata w końcówce to kryminał.

Kamil121
Skład C
Skład C
Reputacja: 7
Kibicuję: Real Madryt

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil121 » 28 mar 2023, 9:13

Wysokie masz wymagania co do Lewego, skoro uważasz, że wczoraj zagrał ''bardzo przyzwoicie''. Ja tam oczekuję nieco więcej od jednego z najlepszych na świecie :)

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 28 mar 2023, 9:21

Jak na tę koninę co grał w Barcelonie ostatnio to wczoraj gral przyzwoicie, przynajmniej mu się piłka nie odbijała od nóg co 5 minut :D

Awatar użytkownika
firmino
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 23

Post Wyświetl pojedynczy post autor: firmino » 28 mar 2023, 9:37

Po najlepszym Mundialu od blisko 40 lat Lewandowski zakwestionował swoją dalszą grę w reprezentacji, uzależniając ją od tego, czy będzie czuć radość z gry. Po spokojnym, pewnym awansie na poprzednie Euro też nie był szczęśliwy. Jestem ciekaw, czy dziś po kompromitującej porażce z najgorszymi Czechami w historii i po słabym meczu z osłabioną Albanią, w której nie mogli zagrać Broja i Djimsiti - dwaj zdecydowanie najlepsi piłkarze ich kadry - a sprawa awansu nie będzie taką łatwizną jak za kadencji Brzęczka, czy Robert czuje tę radość? Jak myślicie?

Wczoraj mój przyjaciel zwrócił mi uwagę na bardzo ciekawy fakt. Santos jako trener Grecji nie potrafił wygrać z reprezentacją klauna Smudy - największego pośmiewiska w kraju. Nie potrafił pokonać reprezentacji Nawałki, remisując na Euro. Wygrał 3:2 i zremisował z reprezentacją niesłusznie zaszczutego Jerzego Brzęczka, ALE spójrzmy jakich piłkarzy miał do dyspozycji Brzęczek czy wcześniej Nawałka, a jakich Santos.

Mieliśmy selekcjonerów, którzy właściwie ocenili nasz potencjał i pod to robili grę, osiągając dobre wyniki. Zostali zaszczuci i wyrzuceni. W zamian zatrudniamy kolejnego klauna z zagranicy, a motłoch się cieszy, bo motłoch kibicuje reprezentacji, ale nienawidzi Polaków i wszystkiego co polskie. Motłoch domaga się ładnej gry, nie mamy ani ładnej gry, ani wyników. Najwidoczniej można na to machnąć ręką, ważne, że selekcjoner nie mówi po polsku.

Ale chciałbym pogratulować Santosowi, bo już wyrównał osiągnięcia Sousy. Największym osiągnięciem Sousy przez ten stracony rok była wygrana nad Albanią. Wtedy też mieli sporo kontuzji. Też graliśmy do dupy. Santos już w drugim meczu wyrównuje osiągnięcie Sousy, który przypomnę, nigdy z nikim lepszym od Albanii nie wygrał!

Ale zwycięski baraż ze Szwecją to za mało. Dwukrotna wygrana nad Walią i utrzymanie w Lidze Narodów to za mało. Wyjście z grupy na Mundialu, pierwsze od prawie 40 lat to za mało.

Przecież z takim potencjałem, to my musimy bić się o mistrzostwo Europy i świata co dwa lata. Tak jak to robi regularnie Norwegia. Mają najlepszą 9 na świecie Haalanda. Mają najlepszą 10 w Premier League Odegaarda. Mają Sorlotha, który ma 22 mecze i 9 bramek w La Liga. Elyounoussi gra regularnie w Premier League, Aursnes w Benfice, Pedersen w Feyenoordzie, Ryerson w Dortmundzie. Mają Berge z Championship, który a przeciwieństwie do Bielika jest gwiazdą na tym poziomie rozgrywkowym, a nie pośmiewiskiem. Ogółem mają w czym wybierać, dlatego robią doskonałe wyniki na Mundialu, Euro oraz w Lidze Narodów, gdzie są w wyższej dywizji od Polski.

A nie przepraszam. Nie grają na Mundialu, nie grają na Euro, w Lidze Narodów są niżej. Pewnie nie mają tak wybitnych skrzydłowych jak reprezentacja Polski, gdzie Zalewski przez cały sezon we wazystkich rozgrywkach ma brawurowe liczby, które pisząc to, aż zapierają mi dech w piersiach. 1 gol i 1 asysta! Może to jednak nie te liczby, a astma? Kamiński 2 gole i 2 asysty w całym sezonie.

Trzeba uwolnić potencjał Polaków. Dobrze, że zatapiamy swoich ludzi, a pozwalamy obcokrajowcom nas niszczyć i jeszcze jesteśmy z tego zadowoleni.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 28 mar 2023, 9:39

Papka typowego pisowca, nie warto.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6213
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 28 mar 2023, 9:50

popieramPiS pisze:
28 mar 2023, 9:37
Mają Berge z Championship, który a przeciwieństwie do Bielika jest gwiazdą na tym poziomie rozgrywkowym, a nie pośmiewiskiem.
Ty ale Bielik w Birmingham jest jednym z najlepszych piłkarzy w zespole, a nie "pośmiewiskiem".

Awatar użytkownika
firmino
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 23

Post Wyświetl pojedynczy post autor: firmino » 28 mar 2023, 10:07

Delpiero14 pisze:
28 mar 2023, 9:39
Papka typowego pisowca, nie warto.
Tak, lepiej siedzieć w zamkniętej bańce kółka wzajemnej adoracji i poklepywać się po plecach, próżny dupku.
sickstick pisze:
28 mar 2023, 9:50
Ty ale Bielik w Birmingham jest jednym z najlepszych piłkarzy w zespole, a nie "pośmiewiskiem".
Szczerze mówiąc widziałem kilka jego meczów, to gra przeciętnie. Łatwo mijany, elektryczny z piłką przy nodze, a samo Birmingham też jest raczej słabe.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1317

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 28 mar 2023, 10:10

Nie karmić trolla.

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu