Turniej w szachy - playoffs - Strona 15

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.

Na której platformie gramy?

Chess.com
3
38%
Lichess
4
50%
kurnik
1
13%
Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 194

Turniej w szachy - playoffs

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 02 maja 2023, 22:15

Ok, no to zaczynamy Turniej barażowy A. Startują:

czubatka
gumi2006
Leszek
venomik

Zatem po krótce przypomnę że to jest najzwyczajniej w świecie krótki turniej pucharowy o w zasadzie identycznej strukturze jak Final Four czyli nasza czwórka utworzy tutaj dwie pary półfinałowe. Przegrani z obu półfinałów to będą kolejni dwaj gracze którzy się pożegnają z turniejem. Zwycięzcy półfinałów naturalnie zagrają ze sobą w finale i tam też przegrany tego finału to będzie kolejna osoba do pożegnania a zwycięzca awansuje do Final Four gdzie czekają naturalnie DDK, Dunkel i Salas. Tak więc matematyka jest tutaj bezwzględna, z naszej czwórki trzech niebawem odpadnie :wink:

Pary półfinałowe powstaną w wyniku losowania. Dwie ważne informacje:

1) Jedyne obostrzenie w losowaniu polega na tym że na etapie półfinału nie może dojść do starcia gumiego z venomikiem ponieważ grali ze sobą w grupie. Taka jest zasada i podobnie też będzie zresztą w Final Four że na etapie półfinałów nie ma powtórek z grupy. Oczywiście, jeżeli gumi i venomik obaj wygrają swoje półfinały no to naturalnie zmierzą się ze sobą w finale turnieju A ponieważ już nie będzie innego wyjścia :wink: ale na ile się da staramy się w playoffs aby grali ze sobą Ci którzy nie grali wcześniej ze sobą przez parę tygodni. Tak więc gumi i venomik na pewno trafią do dwóch różnych półfinałów, więcej obostrzeń w losowaniu nie ma :)

2) Ponieważ jak widać na załączonym obrazku, sam jestem jednym z czterech tutaj startujących to nie będę sam losował tej fazy. Był by to taki mały konflikt interesów, odrobinę kontrowersyjne. Ktoś może powiedzieć "no dobra Leszek ale przecież losowałeś grupy na samym początku" No tak, ale grupy to były grupy. Tutaj już stawka jest taka bardziej eliminacyjna a poza tym na etapie półfinałów losowaniu podlega zarówno to kto z kim jak i to kto białymi a kto czarnymi. Tak więc będzie etyczniej jeżeli wylosuje ktoś inny. Postaram się szybko znaleźć kogoś z forumowiczów nie biorących udziału, ta osoba wylosuje, ja tutaj wkleję wyniki do wiadomości i ta osoba potwierdzi.

@czubatka @gumi2006 @venomik

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 02 maja 2023, 22:39

Leszek pisze:Dramatyczna napisałem oczywiście w rozumieniu dramaturgii a nie dramatycznego poziomu
Dobra, dobra, my już wiemy co miałeś na myśli :D
W ogóle patrzę na ten moment jak podwaliłem wieżę i to takie klasyczne z mojej strony. Przeciwnik odchodzi hetmanem. Zakładam, że przez to, że jest na linii z moim gońcem a chcę otworzyć tę linię. I jak już wiem dlaczego odchodzi to nie zwracam uwagi gdzie odchodzi. Dwa ruchy później nie mam wieży.
Leszek pisze:
02 maja 2023, 21:57
W sumie też piszę teraz taki post techniczny bo nowy etap chcę otworzyć już na nowej stronie tematu. No to wykorzystam jeszcze ten post by pogratulować koledze @venomik  czego zapomniałem zrobić w poprzednim poście
Dzięki. Po pierwszych porażkach przyszły dwie wygrane w trzech meczach, więc teraz już mogę odpadać z godnością ;)

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 03 maja 2023, 0:14

Mamy wylosowane pary półfinałowe turnieju barażowego A. W rolę losującego wcielił się @Mr.Chris i z tego miejsca mu bardzo dziękuję :wink:

Półfinały turnieju barażowego A:

gumi2006 - czubatka

venomik - Leszek

--------------------------------------------------------------------------

Tak więc każdy już wie z kim gra i jakim kolorem szachów :)

Proponuję czas na rozegranie półfinałów do końca niedzieli 7 maja. Potem następnych z 5 do 7 dni byśmy dali finalistom tego mini turnieju na ich decydujące o wejściu do FF starcie.

A w finale turnieju A o doborze barw nie będzie decydowało po raz pierwszy losowanie. W funkcji spoiler objaśniam sposób doboru barw na finał.
Spoiler:
@czubatka @gumi2006 @venomik

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 03 maja 2023, 0:16

Leszek pisze:
03 maja 2023, 0:14
Mamy wylosowane pary półfinałowe turnieju barażowego A. W rolę losującego wcielił się @Mr.Chris i z tego miejsca mu bardzo dziękuję :wink:
Polecam się na przyszłość i bawcie się dobrze :)

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 03 maja 2023, 0:45

Kurde, patrząc po rangkingach to szczęścia w losowaniach zdecydowanie nie mam.
Spoiler:

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5054
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 03 maja 2023, 8:22

Leszek pisze:
03 maja 2023, 0:14
Proponuję czas na rozegranie półfinałów do końca niedzieli 7 maja. Potem następnych z 5 do 7 dni byśmy dali finalistom tego mini turnieju na ich decydujące o wejściu do FF starcie.
Czyli ja pauzuje tak do 14 maja? 😁

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 03 maja 2023, 8:33

DDK pisze:
03 maja 2023, 8:22
Czyli ja pauzuje tak do 14 maja? 😁
No coś w ten deseń. Może się uda nieco szybciej wystartować z Final Four ale to już zależy od tego w jakim tempie polecą tutaj te trzy pojedynki na turnieju A :wink:

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1623
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 03 maja 2023, 17:58

@gumi2006 Jeszcze raz przepraszam za spóźnienie i gratuluję wygranej.
https://www.chess.com/game/live/76867411071

Awatar użytkownika
gumi2006
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 25

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gumi2006 » 03 maja 2023, 18:04

Nie ma sprawy. Byłem przez to trochę rozkojarzony, bo moja dwulatka biegała mi po głowie ale na szczęście z sukcesem :P

Dzięki za grę!

Ps szkoda, że tak szybko podstawiłeś figurę, gdyby nie to mogło być jeszcze ciekawiej!

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1623
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 03 maja 2023, 18:09

Przynajmniej 2 razy łapałem się za głowę tuż po swoim ruchu :D
Spoiler:

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 03 maja 2023, 18:24

@czubatka dziękuje Ci serdecznie za udział w turnieju. No nie było jakąś wielką tajemnicą że jesteś początkujący ale muszę przyznać że w tej dzisiejszej partii i tak powalczyłeś znacznie dłużej niż we wcześniejszych z Salasem więc wierzę że dalszy rozwój przed Tobą i może np w przyszłym roku się zgłosisz jako gracz znacznie bardziej zaawansowany :)

@gumi2006 a Tobie gratuluje, jesteś w finale turnieju A więc już tylko jedna partia oddziela Cię od potencjalnego awansu do Final Four.

No to szybko w sumie zagraliście. To w sumie @venomik może i my nie będziemy nadmiernie zwlekać? Mogę zaproponować w sumie nawet dzisiaj jak chcesz i oczywiście byś mógł. Nie naciskam. Wszystko zależy od tego czy masz dziś czas czy jednak ustalamy inny termin :)

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 04 maja 2023, 3:46

Leszek pisze:
03 maja 2023, 18:24
. To w sumie @venomik  może i my nie będziemy nadmiernie zwlekać?
Aha. Patrzac na moje dotychczasowe przygody z tym turniejem to chyba nie miałeś wielkich złudzeń ;)
Nevermind, reszta na priv, bo wlasnie zauważyłem, że tam też pisałes ;)

Dunkel
Junior
Junior
Reputacja: 8

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dunkel » 04 maja 2023, 7:51

@gumi2006 @venomik brawo! graty! tak dalej! :brawo: :brawo: :brawo:

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 07 maja 2023, 17:37

venomik - Leszek(Z)

https://lichess.org/GJ0DEnr0/black#0

Znów jak w jednym z grupowych starć z Cementem wygrałem na czas w przegranej finalnie pozycji. Generalnie myślałem że już po mnie i że venomik pilnuje trochę bardziej swojego czasu, inna sprawa że obaj mieliśmy go nie wiele już od jakiegoś czasu.

Długo partia była dosyć wyrównana, poszło masę wymian. Moim błędem było wpuszczenie Króla rywala na e6 i cała ta koncepcja która się zaczęła od tego momentu była moim błędem.

Sporo farta miałem finalnie. Dziękuję Ci @venomik serdecznie za udział w turnieju. :wink:

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 07 maja 2023, 17:42

Nie powiem, trochę boli porażka w momencie jak ma się stosunkowo łatwa wygraną (silnik już liczy maty w 12 :D ), ale tak to jest, jak sie czasu nie pilnuje. No, ale odpadam z turnieju z podniesioną głową i nauką na przyszłość.
Dzięki! :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”