Filmy - Strona 542

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2826

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 04 maja 2023, 13:31

https://plejada.pl/newsy/jamie-foxx-wal ... ed&utm_v=2

Ło kurde, nie słyszałem wcześniej o wypadku...

Awatar użytkownika
Reinach
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 19
Kibicuję: Hiszpania

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Reinach » 04 maja 2023, 16:49

Moja noc u Maud (1969) - 8/10.

Zacznę może od wad tego filmu. Jest przegadany i po francusku przeintelektualizowany. Akcja nie nadąża trochę za dialogami. Nie byłby to jednak tak wielki problem, gdyby o akcji można były powiedzieć same dobre rzeczy. Niestety nie można - jest zbyt filmowa, a za mało realistyczna. Wydaje mi się, że subtelne kino, jakie próbował tworzyć Rohmer, powinno dbać o realizm. Tutaj pewnych filmowych zbiegów okoliczności jest zbyt dużo.

Film przez ów przegadanie i zbytnią "filmowość" traci swój potencjał. Historia czterech wyraźnie nakreślonych postaci, ich rozmowy oraz relacje, akcja w zamkniętej przestrzeni... te elementy sprawiają, że film w moim mniemaniu ma potencjał nawet na 10/10. Szczerze mówiąc, siadając wczoraj do seansu, po przeczytaniu krótkich opisów, sądziłem, że taki właśnie będzie.

Film ma jednak mnóstwo dobrych stron, za które przyznałem aż 8 oczek. Po pierwsze: postaci. Są one bardzo dobrze napisane, można się z nimi łatwo utożsamić, można znaleźć w ich postawach postawy osób z własnej rzeczywistości. Ja znalazłem w głównym bohaterze, Jean-Louisie, sporo swoich cech, wiele zacnych dziewczyn znajdzie swoje cechy w postaci Francoise, wiele skandalistek utożsami się z Maud i tak dalej. Kilka lat temu kolega poprosił mnie o wskazanie piątki bohaterek filmowych, z którymi chciałbym się związać. Sądzę, że gdybym wówczas znał już ten film, wskazałbym między innymi Francoise, mimo jej kilku mankamentów. Postać Jean-Louisa z kolei jest na tyle interesująca i podobna do mnie, że rozważyłbym zagranie nią w forumowej mafii.

Po drugie: estetyka, obraz, subtelność. Ten film ogląda się bardzo dobrze, dlatego że jest kulturalny i ładny. Niewątpliwie rolę w tym odgrywa język francuski, bodaj najładniejszy język na świecie, ale nie tylko. Bardzo ładnie zaprezentowana jest chociażby msza święta. Nie ma w tym filmie sensacji, nie czuję, że mnie on obraża, nie czuję też, że robi ze mnie idiotę. Aktorki, zwłaszcza jedna, również zostały dobrze dobrane! Film jest prosty, bez efektów specjalnych i banału - dlatego jest ładny.

Po trzecie: psychologia i przemyślenia o naturze człowieka. Co prawda do wielu przemyśleń z filmu i postaw bohaterów byłbym w stanie się doczepić, ale są też przemyślenia i postawy bardzo cenne oraz - jak sądzę - prawdziwe. Tym ciekawsze są te przemyślenia, że co jakiś czas pojawiają się z cytaty z Błażeja Pascala. Oczywiście raz lepiej, raz gorzej. Nie uznałbym może filmu Rohmera za film całkowicie prawdziwy w zakresie postaw mężczyzn i kobiet w stosunku do relacji, ale wiele postaw i przemyśleń zapamiętam - postaram się zacząć je naśladować i uznać za swoje.

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 940

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 06 maja 2023, 19:47

@Reinach -zaciekawiles mnie.Nie znam tego filmu.Poluje na "Misja Moskwa". Widziałeś?

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1123
Kibicuję: Ac Milan

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 06 maja 2023, 23:11

Obrazek

8/10

Animacja świetna, choć może nie przypaść do gustu bo w scenach akcji jest wzięta z Spiderverse. Fabularnie mega fajnie. Wreszcie typowy antagonista socjopata
Spoiler:
oraz jeszcze jeden, który kradnie show za każdym razem
Spoiler:

Chociaż mniejszym dzieciakom to raczej odradziłbym oglądanie :)

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1939

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 07 maja 2023, 0:37

Nie no bez jaj,wykupiłem ten film na vod w święta i były to pieniądze wyrzucone w błoto.
Fabularnie kompletnie fatalnie.
Smarkul;a w misiami,placek i ten kundelek były beznadziejnie napisane i ten film nawet nie stał obok jedynki.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2545
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 08 maja 2023, 10:09

Mam duże oczekiwania co do tego filmu. Premiera 21 lipca.

Awatar użytkownika
Misterm
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 11
Kibicuję: Real Madryt

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Misterm » 08 maja 2023, 15:46

Reinach pisze:
04 maja 2023, 16:49
Moja noc u Maud (1969) - 8/10.

Zacznę może od wad tego filmu. Jest przegadany i po francusku przeintelektualizowany. Akcja nie nadąża trochę za dialogami. Nie byłby to jednak tak wielki problem, gdyby o akcji można były powiedzieć same dobre rzeczy. Niestety nie można - jest zbyt filmowa, a za mało realistyczna. Wydaje mi się, że subtelne kino, jakie próbował tworzyć Rohmer, powinno dbać o realizm. Tutaj pewnych filmowych zbiegów okoliczności jest zbyt dużo.

Film przez ów przegadanie i zbytnią "filmowość" traci swój potencjał. Historia czterech wyraźnie nakreślonych postaci, ich rozmowy oraz relacje, akcja w zamkniętej przestrzeni... te elementy sprawiają, że film w moim mniemaniu ma potencjał nawet na 10/10. Szczerze mówiąc, siadając wczoraj do seansu, po przeczytaniu krótkich opisów, sądziłem, że taki właśnie będzie.

Film ma jednak mnóstwo dobrych stron, za które przyznałem aż 8 oczek. Po pierwsze: postaci. Są one bardzo dobrze napisane, można się z nimi łatwo utożsamić, można znaleźć w ich postawach postawy osób z własnej rzeczywistości. Ja znalazłem w głównym bohaterze, Jean-Louisie, sporo swoich cech, wiele zacnych dziewczyn znajdzie swoje cechy w postaci Francoise, wiele skandalistek utożsami się z Maud i tak dalej. Kilka lat temu kolega poprosił mnie o wskazanie piątki bohaterek filmowych, z którymi chciałbym się związać. Sądzę, że gdybym wówczas znał już ten film, wskazałbym między innymi Francoise, mimo jej kilku mankamentów. Postać Jean-Louisa z kolei jest na tyle interesująca i podobna do mnie, że rozważyłbym zagranie nią w forumowej mafii.

Po drugie: estetyka, obraz, subtelność. Ten film ogląda się bardzo dobrze, dlatego że jest kulturalny i ładny. Niewątpliwie rolę w tym odgrywa język francuski, bodaj najładniejszy język na świecie, ale nie tylko. Bardzo ładnie zaprezentowana jest chociażby msza święta. Nie ma w tym filmie sensacji, nie czuję, że mnie on obraża, nie czuję też, że robi ze mnie idiotę. Aktorki, zwłaszcza jedna, również zostały dobrze dobrane! Film jest prosty, bez efektów specjalnych i banału - dlatego jest ładny.

Po trzecie: psychologia i przemyślenia o naturze człowieka. Co prawda do wielu przemyśleń z filmu i postaw bohaterów byłbym w stanie się doczepić, ale są też przemyślenia i postawy bardzo cenne oraz - jak sądzę - prawdziwe. Tym ciekawsze są te przemyślenia, że co jakiś czas pojawiają się z cytaty z Błażeja Pascala. Oczywiście raz lepiej, raz gorzej. Nie uznałbym może filmu Rohmera za film całkowicie prawdziwy w zakresie postaw mężczyzn i kobiet w stosunku do relacji, ale wiele postaw i przemyśleń zapamiętam - postaram się zacząć je naśladować i uznać za swoje.
O widzę, ze nie tylko ja oglądałem ten film :wink: Również polecam, u mnie dostał on 7/10. Lubię takie klimaty, kino psychologiczne, które po seansie zostawia parę myśli i rozważań w głowie.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4309
Kibicuję: AC Milan

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 08 maja 2023, 15:59

Obrazek

Na Prime weszło to w końcu obejrzałem. Klasyczny Shyamalan czyli ciekawy pomysł i durne zakończenie ale chyba niestety jeden ze słabszych filmów M.Nighta. A już myślałem że po Wizycie czy Glass jednak się trochę podniósł

5/10 z sentymentu

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 09 maja 2023, 10:41

Ale to może być fajne. Wyłączyć myślenia i dać się porwać. Tym razem wyrażenie #przeskoczyć rekina" nabierze realnej formy:)

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1316

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 09 maja 2023, 22:59

Na efekty zabrakło im pieniędzy?

Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 493

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ojciecdyrektor » 09 maja 2023, 23:40

Widziałem pierwszy film , szkoda czasu.
dias, a Megi faktycznie wygląda jak z tamagotchi gen 5.
🙃

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 09 maja 2023, 23:47

Ojtam - dla mnie 1 to fajne filmidło z gatunku guilty pleasure ;)

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2124

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 10 maja 2023, 0:04

dias pisze:
09 maja 2023, 22:59
Na efekty zabrakło im pieniędzy?
W sumie ciekawe jaki to miało budżet. Jedynka zarobiła dużo, zwłaszcza patrzac na budżet. Ale jednocześnie miała bardzo słabe oceny od krytyków i widzów. Studia nie lubią pakować pieniędzy w takie projekty. Choćby reżyser wspomnianego wcześniej 'Old'. Jeśli dobrze kojarzę to Ostatni Władca Wiatru miał być trylogią i mimo dobrego wyniku finansowego projekt zamknięto po pierwszym filmie i tragicznych ocenach.
I w sumie Shyamalan z swoim spadkiem jakości to jakiś fenomen. Old to jeden z najgorszych filmów jakie ogladałem przez ostatnie lata, więc chyba Eyesmon z '5/10 z sentymentu' musi mieć spory sentyment ;)

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 10 maja 2023, 0:28

No trochę mam. Jednak mając w pamięci 6 zmysł i trylogię Niezniszczalny jakoś ciągle wierze że Night coś jeszcze nam pokaże :(/)

Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 493

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ojciecdyrektor » 10 maja 2023, 8:52

Old można porównać do Nope.
W old końcówka rozczarowywuje a w Nope robi wodza w balona🙃

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”