Turniej w szachy - playoffs - Strona 17

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.

Na której platformie gramy?

Chess.com
3
38%
Lichess
4
50%
kurnik
1
13%
Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 193

Turniej w szachy - playoffs

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 13 maja 2023, 14:44

Ok. No to Final Four czas zaczynać. Startują:

DDK
Dunkel
Salas11
gumi2006

Myślę że nie muszę tłumaczyć w jakiej formule się rozstrzygnie kwestia mistrzostwa naszego forum. One moment in time. Wszystko na takich samych zasadach jak było w turnieju barażowym A. No z tą różnicą że tutaj będzie jeszcze pojedynek o 3 miejsce dla przegranych półfinalistów.

I znów, w losowaniu półfinałów tylko jedno obostrzenie. Dunkel nie może wpaść na gumiego bo grali w tej samej grupie. Jedyne obostrzenie a wszystko inne związane z pólfinałami, łącznie z kolorami szachów rozstrzygnie się w losowaniu. Postaram się wylosować i rozpisać pary półfinałowe tak max do godziny czasu.

@gumi2006 @Salas11 @Dunkel @DDK

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 13 maja 2023, 15:30

No dobra, losowanie przeprowadzone. Oto półfinały Final Four:

Salas11 - gumi2006

Dunkel - DDK

Tak więc każdy już wie z kim gra i jakim kolorem.

1) Spróbujecie się uwinąć z półfinałami do końca piątku 19 maja? Jeżeli się nie uda to wiadomo że będzie przedłużane, ale wstępnie taką datę proponuję.
2) Kolega Salas na początku rozgrywek sugerował czy starcia nie powinny być wcześniej zapowiadane żeby mieć widownie. Ustaliliśmy wtedy że to mało realne by tak każde starcie, ale może wielki finał tak właśnie potraktujemy. Dlatego myślę że przy okazji wielkiego finału możemy spróbować z tego zrobić wydarzenie śledzone bardziej w formie "lajwa". No ale o tym pomyślimy dopiero gdy będziemy mieli rozpisany finał. Na razie są półinały.

Jako prowadzący życzę wszystkim powodzenia!!

@Salas11 @gumi2006 @Dunkel @DDK

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 16 maja 2023, 20:12

Salas11 (Z) - gumi2006

https://lichess.org/ruQYdpHJ

Partia z rozpędu tuż po powrocie do domu i jeszcze zagrana z opóźnieniem za co jeszcze raz przepraszam. Prawdę mówiąc kompletnie nie miałem pomysłu, niby poszedłem w znane mi klimaty Nimzo-Larsen ale gumi zagrał wariant który średnio pamiętałem więc postanowiłem zdać się na instynkt, zatkać hetmański i uderzyć na króla co dość koślawo mi szło póki rywal nie postanowił samemu mi pomóc pozwalając otworzyć linię gdzie już miałem wieżę zerkającą na hetmana i jego pozycja momentalnie się posypała :P

Dzięki za grę i wyrozumiałość @gumi2006 :)

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5053
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 16 maja 2023, 21:22

@Dunkel żyjesz? Kiedy Ci pasuje?

Dunkel
Junior
Junior
Reputacja: 8

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dunkel » 17 maja 2023, 11:42

DDK pisze:
16 maja 2023, 21:22
@Dunkel żyjesz? Kiedy Ci pasuje?
Pisz kiedy Ci pasuje, bo mi... nic obecnie nie pasuje, więc postaram się zaplanować spotkanie jakoś na Twoich preferencjach. #logicznie :boruta:

Dunkel
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dunkel » 18 maja 2023, 18:37

Dunkel (Z) - DDK

https://www.chess.com/game/live/78165303285

Dzięki za grę @DDK :)

FYI, @Leszek

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 18 maja 2023, 19:03

Bardzo ładny mat. Salasowi gratulowałem awansu do finału na priv, Tobie Dunkel gratuluje tu w temacie. No to przyszedł już czas kiedy mogę oficjalnie rozpisać zarówno finał jak i mecz o brąz. To też właśnie uczynię a niżej uzasadnię czemu kto ma jaki kolor szachów.

Pojedynek o 3 miejsce:

gumi2006 - DDK

FINAŁ:

Dunkel - Salas11

-----------------------------------------------------------------------------------------

Uzasadnienie barw: Ponieważ w obu półfinałach wygrał ten sam kolor (biały) zatem o doborze barw na Finał i pojedynek o brąz nie mogła zdecydować zasada naprzemienności barw. Zgodnie z regulaminem w takim wypadku prawo wyboru koloru ma gracz który miał lepszy bilans w fazie grupowej. No jeżeli chodzi o Dunkela i Salasa to obaj zdobyli komplet 8 punktów w grupie i niuanse statystyczne wynikające z ich końcowego WR sprawiły że to Dunkel mógł sobie wybrać kolor. Życie... Z kolei z graczy walczących o brąz lepszy bilans miał w grupie DDK i to do niego należała decyzja. I o ile jeżeli chodzi o finalistów to po prostu Dunkel sobie wybrał białe o tyle ciekawostka jeżeli chodzi o pojedynek o 3 miejsce. Otóż DDK w odpowiedzi na moje pytanie o wybór barwy odpowiedział ... bym losował. Ok, uznałem że skoro on jest decydentem i chce bym losował to jego święte prawo. No i losowanie dało białe gumiemu :wink:

Ok, do finału jeszcze zdążymy przejść. Czy możemy prosić aby z takich myślę czysto logicznych, psychologicznych, sportowych reguł pojedynek o brązowy medal odbył się w pierwszej kolejności? Chłopaki: DDK i gumi. Spróbowaliście rozegrać batalię o brąz do końca niedzieli?

@DDK @Dunkel @Salas11 @gumi2006

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 18 maja 2023, 19:17

Będzie stream z wielkiego finału? I czy trzeba mieć konto, żeby wejść na specta? :D

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 18 maja 2023, 20:12

Mr.Chris pisze:
18 maja 2023, 19:17
Będzie stream z wielkiego finału? I czy trzeba mieć konto, żeby wejść na specta? :D
Zasadniczo wrócimy do tematu po rozegraniu meczu o brąz ale tak. Mogę zdradzić że po meczu o brąz uruchomię krótką dyskusję właśnie na temat tego czy się zbieramy wszyscy do jakiegoś wspólnego pokoju oglądać finał na lajfie itp :wink:

A w ogóle to Salas11 przecież reprezentuje w finale Inter Mediolan. Hmm, czy to znaczy że Ty @Dunkel będziesz robić za Guardiolę? :mrgreen:

Dunkel
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dunkel » 18 maja 2023, 21:01

Leszek pisze:
18 maja 2023, 20:12
A w ogóle to Salas11 przecież reprezentuje w finale Inter Mediolan. Hmm, czy to znaczy że Ty @Dunkel będziesz robić za Guardiolę? :mrgreen:
Heh, City jest zdecydowanym faworytem finału, tymczasem nie czuję się abym był w takiej pozycji, jeśli spojrzymy na to, jaki progres w ranku na lichessie uczynił Salas i na kogo tam trafiał w partiach; mnie się ostatnio nawet blundery zdarzyły, także... to nie jest obecne City :D
Kibicowsko nigdy nie byłem kibicem Pepy, jednakże odkąd w City gra Erling "You Like Schnitzel?" Haaland, to oglądanie City faktycznie stało się przyjemnością... (szkoda tylko Arsenalu). Reasumując jeśli Ci to tak pasuje, to może być tak, że kibicuję City (w finale, choć w Interze gra lubiany przeze mnie Skriniar).

Co do transmisji to możemy się jakoś umówić, tylko co jeśli coś komuś wypadnie?

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 18 maja 2023, 21:08

Dunkel pisze:
18 maja 2023, 21:01
Co do transmisji to możemy się jakoś umówić, tylko co jeśli coś komuś wypadnie?
Grunt by nie wypadło Tobie bądź Salasowi :wink: Jeżeli wypadnie jedemu z widzów np który chciał oglądać to trudno. Nie będziemy przesuwać terminu pojedynku z powodu tego że nie mógł dotrzeć któryś z widzów :mrgreen: Wiadomo, postaramy się zorganizować jakiś możliwie najlepszy termin z nadzieją że jednak parę osób to na żywo obejrzy :)

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 18 maja 2023, 23:19

Spróbujemy zagrać do niedzieli.

Dzięki za dzisiaj i powodzenia w finale. Mogę się tłumaczyć na 100 sposobów, ale myślę, że na 10 pojedynków może bym w 2 powalczył :D

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 21 maja 2023, 12:26

Leszek pisze:
18 maja 2023, 19:03
gumi2006 - DDK
https://www.chess.com/game/live/78402065833

Gratuluje dobrej partii i dziękuję wszystkim za turniej :)

Awatar użytkownika
gumi2006
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 24

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gumi2006 » 21 maja 2023, 12:38

Liczyłem na brązowy medal, niestety tym razem przeciwnik okazał się silniejszy. Gratulację! Do pewnego momentu nawet nieźle to wyglądało, niestety później się posypałem a końcówki mi nie służą, co będzie dobrym argumentem do treningu! :P

@Leszek dzięki za organizację! A całej reszcie za możliwość rywalizacji!

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 21 maja 2023, 12:43

Leszek pisze:
18 maja 2023, 20:12
A w ogóle to Salas11 przecież reprezentuje w finale Inter Mediolan. Hmm, czy to znaczy że Ty @Dunkel będziesz robić za Guardiolę?
Patrząc na siłę gry Dunkela pokusiłbym się o stwierdzenie że moje szanse na zwycięstwo w finale są zbliżone do tych Interu z City, ale postaram się powalczyć :)

Rozumiem że czas mamy do niedzieli 28/05?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”