Serie B (zbiorczy) - Strona 2

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną
Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Serie B (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 15 maja 2023, 9:49

fekalia pisze:
15 maja 2023, 8:45
Druga sprawa - ja akurat karnych nie deprecjonuje (a przynajmniej aż tak). To element gry w piłkę, trzeba strzelić, trzeba wywalczyć (często bramki z karnych np. Immobile były po faulach na nim samym), ale szanuje Twój punkt widzenia.
A ja zawsze i wszędzie będę odejmował bramki z karnych przy ocenie snajperskich umiejętności/snajperskiej formy zawodnika. Gdzieś nawet na dysku mam zapisany bardzo długi komentarz dlaczego tak robię i będę robił, ale nie wiem czy go ostatecznie gdziekolwiek w internecie wlejałem, chyba nie :D

Awatar użytkownika
orzeu
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 443

Serie B (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: orzeu » 15 maja 2023, 10:03

widzę, że fani Juventusu powoli zaczynają zadomawianie się w odpowiednim do przyszłego sezonu temacie :D

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 722

Serie B (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 15 maja 2023, 10:20

Trzeba by Serie C założyć

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Serie B (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 15 maja 2023, 10:23

fekalia pisze:
15 maja 2023, 8:45
Druga sprawa - ja akurat karnych nie deprecjonuje (a przynajmniej aż tak). To element gry w piłkę, trzeba strzelić, trzeba wywalczyć (często bramki z karnych np. Immobile były po faulach na nim samym), ale szanuje Twój punkt widzenia.
Tak, w idealnym scenariuszu do kanadyjki powinny się liczyć wywalczone karne, a nie strzelone, bo te drugie często mogą wypaczać ogólny obraz strzelecki dwóch graczy, gdy jeden ma sześć karnych, a drugi jednego (ale ciężko byłoby opisać wywalczone karne, np. jak dośrodkujesz i gracz zagrywa ręką, to wywalczyłeś karnego?), co może kompletnie nie wynikać z przewagi umiejętności jednego nad drugim (a +5 w bramkach wygląda jak różnica poziomu na pierwszy rzut oka).

Awatar użytkownika
fekalia
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 469

Serie B (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fekalia » 15 maja 2023, 10:47

venomik pisze:
15 maja 2023, 9:49
ja zawsze i wszędzie będę odejmował bramki z karnych
Jak wspomniałem szanuję, ale że "zawsze i wszędzie" nie rozumiem, bo przykładowo jeżeli jakiś Martinez wychodzi na czystą pozycję a jest ścięty przez obrońcę lub bramkarza przy kiwaniu, albo jego strzał jest zablokowany ręką i po tym sam zdobywa gola z karnego to dlaczego mu tę bramkę odjąć?

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Serie B (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 15 maja 2023, 11:41

:)
Gdybym miał wchodzić na taki poziom analizowania kto jest w lepszej formie strzeleckiej to musiałbym byc scoutem w jakiejś drużynie albo musiałby istnieć inny sposób w którym ktoś by mi za to płacił. Jeśli miałbym oglądać wszystkie strzelone karne i oceniać jaki ktoś miał udział przy jego wypracowaniu to równie dobrze powinienem oglądać wszystkie bramki aby ocenić czy one nie zostały przypadkiem strzelone przez błąd bramkarza albo w ogóle jakimś kiksie zawodnika strzelającego (typu centrostrzał albo zagranie jak kiedyś Scholesa w meczu z Milanem, gdy strzelił bramkę dlatego, że nie trafił w ogóle w piłkę).
Na potrzeby luźnej rozmowy laików w przypadkowym miejscu w internecie w zupełności wystarcza mi przybliżenie 'zdobyte bramki bez rzutów karnych' wspierane statystyką expected goals.

Awatar użytkownika
fekalia
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Serie B (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fekalia » 15 maja 2023, 12:15

Rozumiem. Dlatego nie znajdziemy porozumienia, bo takie odrzucanie z góry może być mocno krzywdzące w niejednym przypadku.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda

Serie B (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 15 maja 2023, 12:33

Pewnie. Ale nie bardziej niż ocena na podstawie samych bramek z wymienionych przeze mnie wyżej powodów. Albo z samego faktu, że napastnik drużyny A strzelający karne wcale nie musi być lepszy w tym aspekcie od zawodnika drużyny B, który w swojej ekipie karnych nie wykonuje - a jedynie ma w ekipie gościa, który bije ich wszystkich w tym aspekcie.

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Serie B (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 18 maja 2023, 20:45

takie coś mi dzisiaj mignęło na fb. Lista najlepszych strzelców sezonu 93/94 w Serie B. PRZE-JE-BANE.

Obrazek

Awatar użytkownika
coco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1463
Kibicuję: Inter Mediolan

Serie B (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 08 cze 2023, 21:49

Wygląda na to że Ranieri wprowadzi Cagliari ponownie do Serie A. Włosi kochają takie historie jak takie legendy robią tak dobrą robotę, jeszcze ten Lapadulla na zapleczu pozamiatał dla nich.
Co do samego klubu to nie lubię, zwłaszcza ich prezesa, wrzód na dupie.

Awatar użytkownika
fekalia
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Serie B (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fekalia » 08 cze 2023, 22:31

Nie byłbym taki pewny. Bari remisuje w 95 minucie. Z przebiegu meczu Bari wg mnie wiele lepsze. Radunovic czynił cuda w bramce Cagliari. Niewykorzystany karny Cheddiry. No i w niedzielę ponad 50 tys kibicow (mieli kilka 50tys frekwencji w Serie B). Miasto zyje klubem, dlatego ściskam kciuki by to oni awansowali, mimo, że Ranierego bedzie trochę szkoda.

Awatar użytkownika
coco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Serie B (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 08 cze 2023, 22:39

Ruben Botta tam gra :shock: legendarny zawodnik Internazionale Milano. W takim wypadku niech on zagra w Serie A.

Awatar użytkownika
coco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Serie B (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 13 cze 2023, 14:01

Claudio Ranieri znów to zrobił ! Przejął ich w grudniu zeszłego roku, gdy byli na... 14. miejscu w Serie B. Przedwczoraj awansował z klubem do Serie A. Co ciekawe, Claudio już kiedyś prowadził Cagliari - równo 33 lata temu także wprowadził ich do najwyższej ligi.

szacun :brawo:

Obrazek

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 795

Serie B (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 20 sie 2023, 22:51

Benedyczak z pierwszym trafieniem w tym sezonie. Widzę, że dają mu wykonywać karne.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Serie B (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 20 sie 2023, 23:00

Trafił już w Pucharze Włoch.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”