Turniej w szachy - playoffs - Strona 21

Forumowe gry i zabawy, dział, w którym nie są naliczane posty.

Na której platformie gramy?

Chess.com
3
38%
Lichess
4
50%
kurnik
1
13%
Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 194

Turniej w szachy - playoffs

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 28 maja 2023, 18:18

No więc nie wiem kto oglądał kto nie ale emocje były bardzo godne finału. W pierwszej partii padł remis co zgodnie z regulaminem oznacza konieczność powtórzenia partii na odwróconych kolorach. W powtórzonej już remisu nie było.

Dunkel - Salas11 - R

https://www.chess.com/game/live/7902605 ... kelsteiner

Salas11(Z) - Dunkel

https://www.chess.com/game/live/79027882279

---------------------------------------------------------------

Salas11 mistrzem forum w szachy!!!

Gratulacje!!! Gratulacje dla was obu za świetną trzymającą w napięciu rywalizację. Denerwowałem się też jako widz

@Salas11 @Dunkel @DDK @gumi2006 @czubatka @venomik @Cement @Mr.Chris @Ilka @Sidorro

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 28 maja 2023, 18:20

Halina mam zawał... :-?

No więc po kolei. W pierwszej partii totalny szok by byłem pewien że Dunkel zacznie przez d4 (tak grał chyba z każdym wcześniejszym rywalem) i na to się wczoraj przygotowywałem zakuwając nieco teorii w debiucie który być może by go zaskoczył. No dobra, po finale więc mogę odkryć karty. Na d4 chciałem zagrać obronę holenderską choć pewnie bym poległ bo teoria skończyłaby mi się gdzieś po siódmym ruchu :P No ale poszło e4 i trochę zgłupiałem przez co szybko mnie zdominował i mogłem się tylko rozpaczliwie bronić licząc na remis. Od razu zaznaczam że nie byłoby wygranej na czas, nie uznaję takich zwycięstw. W bólach dokulałem do końca ale mózg już mi mało nie eksplodował...

... więc w drugiej poszedłem w znane Nimzo-Larsen i co? W trzecim ruchu z nerwów nie wziąłem darmowego pionka bo nie sądziłem że Dunkel go podstawi i miałem już pre-move w głowie. W zasadzie wszystko w tej partii sprowadziło się do podwalonego gońca co już mi dało spory komfort ale co najbardziej mnie zdumiło to to że rywal szedł na wymiany kolejnych figur co było mi bardzo na rękę, zwłaszcza że króla miałem w pewnym momencie golusieńkiego i mocno drżałem by nic głupio nie podwalić. Mam jednak wrażenie że Dunkel nie grał rewanżu na 100%, albo coś go rozpraszało albo się gdzieś spieszył.

Dzięki za znakomity finał @Dunkel . Kawał z Ciebie gracza i po prawdzie myślałem że zostanę zmieciony. Ten triumf dedykuję... graczom Interu. Jak ja dałem radę to i oni mogą. Impossible is nothing :P

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 28 maja 2023, 19:33

Gratulacje dla finalistów i gratuluję @Salas11 zwycięstwa :)

Ja niestety nie mogłam się doczekać i poszłam biegać ;)

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4002
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 28 maja 2023, 20:11

@Salas11 gratki :beer:

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 28 maja 2023, 20:21

Gratulacje @Salas11. Nie obraził bym się gdyby i Inter po dużych emocjach i dogrywce wygrał :)

Z meczu udało mi się zobaczyć kilka minut w pierwszym i dwie/trzy akcje w drugim, w tym zacne wyczyszczenie pionów obok króla.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 28 maja 2023, 22:58

Protokół klasyfikacyjny z turnieju:

1.Salas11
2.Dunkel
3.DDK
4.gumi2006

Wyeliminowani w turnieju barażowym A: Leszek, czubatka, venomik

Wyeliminowany w barażu B: Cement

Nie przystąpił do rozgrywki mimo formalnego zapisu: karollo89

----------------------------------------------------------------------------------------------

Dziękuję raz jeszcze wszystkim za udział :) Postaram się jeszcze jutro wieczorem napisać parę słów podsumowania i może nieśmiało wybiec w nieco odleglejszą przyszłość.

@Salas11 @Dunkel @DDK @gumi2006 @czubatka @venomik @Cement

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 03 cze 2023, 15:56

No dobra, pora na jeszcze parę słów ode mnie. W niedzielę zapowiedziałem że stanie się to poniedziałkowy wieczór, ale jednak tydzień w pracy ciężki, wieczorami po powrocie brakowało mi nieco ikry i post musiał się przesunąć aż do weekendu. Takie zapowiadane małe podsumowanie z mojej strony, chociaż nawet nie wiem czy można to będzie nazwać klasycznym podsumowaniem. Krótki spis treści:

1. Jeszcze słów parę o finale.
2. Ogólna ocena i małe wybiegnięcie w przyszłość.

1. Jeszcze słów parę o finale.

W zasadzie chyba mieliśmy finał marzeń, mam wrażenie że w przeciągu całego turnieju jeszcze w czasie trwania fazy grupowej pewnie nie ja jeden gdzieś tam wybiegałem myślami że główni dwaj faworyci to najprawdopodobniej Dunkel i Salas. Że nikomu nie wolno odbierać szans póki są ale że w domyśle to się pewnie rozstrzygnie między nimi dwoma. Zdajecie sobie sprawę że to równie dobrze mógł być półfinał? Było 50% szans przy losowaniu półfinałów że wpadną na siebie na tym odrobinę wcześniejszym pułapie. Zasady przy losowaniach Final Four jak i zresztą wcześniej turnieju A były brutalnie proste. Jedyne obostrzenie to brak powtórki z fazy grupowej. Tak więc było 50% szans bo Dunkel nie mógł wpaść z wiadomych względów na gumiego więc mógł trafić tylko na DDK bądź Salasa właśnie. Salas musiał wpaść w półfinale na kogoś z grupy A, nie mógł na DDK bo gdyby trafił na DDK to by oznaczało że Dunkel trafił na gumiego co było wykluczone. Inaczej by było gdybym to ja wszedł do Final Four kosztem gumiego. Wtedy ja bym nie mógł trafić oczywiście na DDK w półfinale (ta sama grupa) a więc i Dunkel nie mógł by na Salasa właśnie :wink: No ale było jak było. Było 50% szans że dojdzie do jakby przedwczesnego finału w półfinale. Losowałem całkowicie uczciwie, ale los sprawił że do odrobinę przedwczesnego finału nie doszło.

Bez wątpienia potoczyło się bardzo ciekawie, jednak tytuł trafił to tego który z grona dwójki największych faworytów był stawiany ciut niżej więc tym ciekawiej się nam to potoczyło. Szczególnie dramatyczna była ta pierwsza partia. Szczerze to myślałem że to już w niej Salas zostanie mistrzem bo Dunkelowi się dramatycznie kończył czas i mam wrażenie że to że ugrał tą powtórkę sekwencji ruchów i automatyczny remis ogłoszony przez system to było trochę szczęścia. No a jak remis to wiadomo, powtórka. Nie wiem do dziś czy Salas czuje że odrobinę zawalił w tej pierwszej partii że dopuścił do powtórzenia się sekwencji ruchów gdy Dunkelowi zostawało mniej niż 10 sekund na zegarze czy jednak kolega Salas inaczej na to patrzy z perspektywy prawie tygodnia? :)

No i ta druga partia, faktycznie Dunkel w pewnym momencie nieco zaskakująco był o figurę lekką do tyłu i dalej sporo już na tym bazowało co nie szokuje. Tak więc taki mały mój myślowy powrót do tego naszego finału marzeń.

2. Ogólna ocena i małe wybiegnięcie w przyszłość.

No i punkt drugi. Istotniejsze będą w nim chyba jednak nie moje ale wasze odczucia i ocenia świeżo zakończonego turnieju. Przyznam że miałem w ostatnich tygodniach trwania jednak to poczucie że ruch w temacie jest odrobinę mniejszy niż na początku, nawet wymieniałem swoje spostrzeżenia na ten temat na privie z nomen omen użytkownikiem Salas właśnie ze względu na to że kojarzyłem go jako najbardziej aktywnego w początkowych tygodniach. Wspólnie z Salasem doszliśmy do konkluzji iż parę czynników na to mogło wpłynąć. Może trwał jednak o tych parę tygodni za długo, może to że akurat nam nadeszła pełną parą wiosna i ludzie wolą psychologicznie być na zewnątrz niż on line. Takie tam luźne przemyślenia :)

Tym bardziej więc jestem ciekaw waszej opinii na temat turnieju a jeszcze bardziej jestem ciekaw czy będzie popyt w przyszłości bo nie będę ukrywał iż chętnie bym organizował szachowe mistrzostwa tutaj RAZ W ROKU. Tak mi się to wydaje w miarę logiczne. Z tymże jeżeli do tego faktycznie dojdzie to np w przyszłym roku bym startował z zapisami tak tuż po Sylwestrze, czyli mniej więcej równo za 7 miesięcy. W tym roku się zaczęło później bo w marcu ale był to efekt tego że dopiero się tutaj przyturlałem z poprzedniego forum które zmiótł meteoryt, zresztą właśnie dlatego że nie miałem gdzie organizować turnieju :)

Więc ja bym bardzo chętnie organizował tak raz na rok, oczywiście zdając sobie sprawę że nie ma pewności czy będzie dawało rade się uzbierać tak od 9 do 12 graczy bo w tyle zawsze celuje. Przy takiej właśnie liczbie graczy mogę wcielać mój ulubiony system który mieliście okazję zaobserwować podczas trwania naszych mistrzostw. Może w przypadku jeżeli w przyszłym roku będzie jednak to zainteresowanie to należało by przemyśleć rozegranie fazy grupowej w 3 kolejki zamiast w 6? Mam na myśli to że gracze by rozegrali obie partie przeciwko sobie za jednym zamachem gdy już się wspólnie umówią na stół. No a playoffy potem wiadomo, pojedyńczo. Może to by przeciwdziałało nieco przeciągnięciu czasowemu? A może jednak dobrze było jak było tylko jak tym razem zaczniemy z początkiem stycznia to skończymy jeszcze przed atakiem wiosny który nieco demobilizuje do siedzienia w domu? :)

Wszystko to takie moje luźne dywagacje. Jak ktoś ma ochotę szczerze zrecenzować co było dobre, co złe, czy jest w ogóle zdaniem tej osoby popyt na takie mistrzostwa raz do roku to śmiało nie krępujcie się :wink:

@Salas11 @Dunkel @DDK @gumi2006 @czubatka @venomik @Cement @Mr.Chris @Ilka @Sidorro @Eyesmon

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 03 cze 2023, 16:25

Leszek pisze:
03 cze 2023, 15:56
Nie wiem do dziś czy Salas czuje że odrobinę zawalił w tej pierwszej partii że dopuścił do powtórzenia się sekwencji ruchów gdy Dunkelowi zostawało mniej niż 10 sekund na zegarze czy jednak kolega Salas inaczej na to patrzy z perspektywy prawie tygodnia?
Salas miał masę szczęścia że ustał pierwszą partię i ten remis po dość słabo rozegranym przeze mnie debiucie gdzie Dunkel bardzo mocno dociskał był jak gwiazdka z nieba. Co do powtarzania ruchów w końcówce partii, to dwie kwestie:

1. Dunkel miał zaawansowanego, wolnego piona którego musiałem blokować własnym królem jednocześnie starając się odganiać jego króla który był znacznie aktywniejszy i wspierał piona w marszu do pola przemiany.
2. Jedynym punktem zaczepienia był jego pion, ale ten był broniony przez skoczka więc znów droga donikąd.

Z tej pozycji już kompletnie nic nie dało się wycisnąć i fakt, Dunkel wpadł w niedoczas ale ja w tamtej partii ani przez moment nie miałem inicjatywy, jedynie się broniłem.

Co do kolejnej edycji, to sugeruję system ligowy zamiast pucharowego by uniknąć sytuacji że dany gracz (nazwijmy go Salas :D ) ma dwa miesiące odstępu między partiami.

Awatar użytkownika
Leszek
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 03 cze 2023, 18:48

Ok. Dzięki @Salas11 za wyjaśnienie fachowe tej końcówki pierwszej partii finału.
Salas11 pisze:
03 cze 2023, 16:25
Co do kolejnej edycji, to sugeruję system ligowy zamiast pucharowego by uniknąć sytuacji że dany gracz (nazwijmy go Salas :D ) ma dwa miesiące odstępu między partiami.
Wiem, choć można powiedzieć że ta mała ilość partii to był w Twoim wypadku pech że Karollo się nie zjawił i połowę starć w grupie wygrałeś walkowerem. Oczywiście jestem na różne scenariusze otwarty. Też nie wiemy ile osób się w ogóle zgłosi ewentualnie za 7 miesięcy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Forumowe”