West Ham United (zbiorczy) - Strona 20

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną
ODPOWIEDZODP

Który pierwszy opuści zespół ?

Carlos Tevez
15
20%
Javier Mascherano
21
28%
Obaj równocześnie
19
26%
nigdy nie odejdą
19
26%
Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3479

West Ham United (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 20 maja 2023, 12:04

No i przeszli AZ. Tak prezentuje się dorobek West Hamu w Europie z ostatnich sezonów:

21/22 - 21,000
22/23 - 27,000

Super sprawa i szkoda będzie, jeżeli nie wygrają z Fiorentiną. Akurat Młotów bym o to nie posądzał, ale taka Roma pokazuje, że jak najbardziej można rok po roku grać w finale Konferencji i Europy. Żal mi tylko kibiców West Hamu, że zamiast jakiegoś Tbilisi czy innego Skopje, trafiła się im się wycieczka do oklepanej Pragi. Coś za coś :P

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 167
Kibicuję: England

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 08 cze 2023, 16:58

No i stanie na półce kolejny puchar. Brzydki zresztą jak wazon u nowobogackich, ale nie w tym rzecz. Mocno przehajpowany ten sukces, zauważam po namyśle. Trzymałem mocno za nich kciuki, nie chciałem znów przeżyć tego samego co w 1976, kiedy w finale Pucharu Zdobywców Pucharów przegrali z Anderlechtem (a tatuś Franka Lamparda sprokurował wyrównującego gola dla Belgów przy 1:0). Ale wtedy mimo porażki byłem dumny z ich postawy, mecz był świetny. Teraz, cóż…

Gdy słyszę wypowiedzi menedżera i zawodników, że to dla nich sukces życia, to się jednak zastanawiam. Na przykład, czy nie więcej warte jest 6. miejsce w lidze Brighton? Napocić się musieli bardziej. I wygrać z przeciwnikami dużo trudniejszymi. A jeśli Carabao Cup nazywają prześmiewczo Pucharem Myszki Miki, to jak nazwać ten za wygranie Ligi Konferencji? Łatwiejszy przecież.

Styl Młotów oka nie cieszy. David Moyes sprawia wrażenie człowieka, któremu peron odjechał. I czy to tylko kwestia wieku? Bo przecież 75-letni Roy Hodgson okazał się człowiekiem jasnego umysłu. I obawiam się, że wczorajsze zwycięstwo, dość przecież szczęśliwe, utwierdzi Szkota w przekonaniu, że jego taktyka jest słuszna. A przecież to nie jest ekipa złożona wyłącznie z przecinaków, takich jak Zouma, Soucek czy Coufal. Jest Paqueta, Fornals, Lanzini, Benrahma – byłoby z czego budować ciekawsze akcje niż tylko kontry Bowena, szarże Antonio i stałe fragmenty.

Na przyszły sezon dobrze to nie wróży, mimo iż na papierze skład wygląda całkiem przyzwoicie. Odejdzie Declan Rice (i całe szczęście dla niego), będzie sporo kasy. Jeśli kupią za nią następnych walczaków, czeka ich kolejna droga przez mękę, bo przecież w przyszłym sezonie muszą pogodzić EPL i LE. A nie trzeba daleko szukać. Są u sąsiadów ciekawi, niekonwencjonalni piłkarze, jak Eberechi Eze, Michael Olise czy Bryan Mbeumo. Ale czy chcieliby grać u Moyesa?

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 08 cze 2023, 17:07

7 miejsce w lidze angielskiej i sezon później wygranie pucharu to jednak większy sukces niż 6. miejsce w lidze angielskiej bez wygrania pucharu. Rok temu w Romie, czyli większym klubie, to chyba niezła feta była po wygraniu Ligi Konferencji, to i West Hamek może się pewnie cieszyć.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1675

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 08 cze 2023, 17:26

Chociaż sam mam dosyć ambiwalentny stosunek do tych europejskich pucharkow (i to wszystkich :D ... tylko nie przypominajcie mi tego jak Liverpoolek za rok będzie wygrywał LE hehe) to jednak wygranie europejskiego pucharku to wygranie europejskiego pucharku i żadne 6 czy 5 czy nawet 4,3,2 miejsce w lidze tego nie zastąpi (pomijając kartę wstępu do LM za 4,3,2 miejsce ofc). I to, co może być dla niektórych śmieszne, jest szczególnie doceniane na Wyspach wśród Angoli, którzy mają małego bzika na punkcie udowodnienia wszystkim dookoła, a sobie najbardziej, że potrafią w europejskie pucharki.

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 08 cze 2023, 17:43

Nie do końca się rozumiemy chyba. Ja pisałem o tym, co łatwiej, a co trudniej osiągnąć, biorąc pod uwagę intensywność wysiłku sportowego.
Jasne, że marketingowo lepiej się chwalić wygraną Ligą Konferencji, bo to przecież międzynarodowe, europejskie i bla, bla ;)

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 08 cze 2023, 17:45

No puchar za szóste miejsce pięknie wyglada na półce.

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 08 cze 2023, 17:47

Taa, pięknie się prezentuje. Brighton, jeśli De Zerbi nie odejdzie, dostawi do niego za rok pucharek za LE.

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 08 cze 2023, 17:50

Zobaczymy, jak im wyjdzie łączenie ligi z pucharami. Bo zająć wysokie miejsce w lidze to nie jest jakiś niespotykany kosmos, ale już połączyć po takim sezonie ligę i Europę, to już bywa niewykonalne i te mniejsze ekipy zwykle sobie z tym nie radzą.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 08 cze 2023, 17:52

Albion pisze:
08 cze 2023, 17:43
Nie do końca się rozumiemy chyba. Ja pisałem o tym, co łatwiej, a co trudniej osiągnąć, biorąc pod uwagę intensywność wysiłku sportowego.
No i 7 miejsce w lidze, a sezon później okazanie się najlepszą ekipą z grona Fiorentina/Andelrecht/jakaś Nicea/Lazio/Villarreal to dużo większe osiągnięcie na każdej płaszczyźnie niż po prostu 6 miejsce w lidze czy inne Curacao Cup.

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 08 cze 2023, 17:56

Bernabeu pisze:
08 cze 2023, 17:52
sezon później okazanie się najlepszą ekipą z grona Fiorentina/Andelrecht/jakaś Nicea/Lazio/Villarreal
Anderlecht to juz tylko szyld. Zresztą zgodziłbym się gdyby WH pokonał chociaż kilka silnych klubów klasy Villarreal np., ale drogę miał łatwą i mocnego przeciwnika tylko w finale.

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 08 cze 2023, 17:56

masacra pisze:
08 cze 2023, 17:26
Chociaż sam mam dosyć ambiwalentny stosunek do tych europejskich pucharkow (i to wszystkich :D ... tylko nie przypominajcie mi tego jak Liverpoolek za rok będzie wygrywał LE hehe) to jednak wygranie europejskiego pucharku to wygranie europejskiego pucharku i żadne 6 czy 5 czy nawet 4,3,2 miejsce w lidze tego nie zastąpi (pomijając kartę wstępu do LM za 4,3,2 miejsce ofc). I to, co może być dla niektórych śmieszne, jest szczególnie doceniane na Wyspach wśród Angoli, którzy mają małego bzika na punkcie udowodnienia wszystkim dookoła, a sobie najbardziej, że potrafią w europejskie pucharki.
Ja kiedys na to bardziej chcialem marudzic, ale na tym etapie sam uwazam, ze dojscie do finalu to zabawa o wiele ciekawsza niz liga. Finaly maja fajna atmosfere a jeszcze lepsze jest czekanie na nie. Im wiecej tym lepiej, nawet jezeli mielibysmy przegrywac je czesciej niz rzadziej hehe

Dlatego tez troche lapalem sie za glowe gdy na forum po polfinach LM byly wpisy typu lepiej odpasc tez niz dostac kilka bramek od City/Realu w finale. Okropny mental

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 08 cze 2023, 17:57

Bernabeu pisze:
08 cze 2023, 17:52
Albion pisze:
No i 7 miejsce w lidze, a sezon później okazanie się najlepszą ekipą z grona Fiorentina/Andelrecht/jakaś Nicea/Lazio/Villarreal to dużo większe osiągnięcie na każdej płaszczyźnie niż po prostu 6 miejsce w lidze czy inne Curacao Cup.
rok wcześniej zresztą byli na szóstym miejscu, rok później na siódmym, a rok później dołożyli trofeum. I to mamy porównać z jednym szóstym miejscem, które daje tyle, ze zagra się w pucharze, którego zdobycie jest deprecjonowane (No dobra, tu LE, tam LKE, ale po prawdzie renoma obu rozgrywek jest w sumie podobna). Ciekawe.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1675

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 08 cze 2023, 17:58

Albion pisze:
Nie do końca się rozumiemy chyba. Ja pisałem o tym, co łatwiej, a co trudniej osiągnąć, biorąc pod uwagę intensywność wysiłku sportowego
Nie no jasne. W tym kontekście to nawet Liga Mistrzów nie ma podjazdu do mistrzostwa, a w przypadku tak konkurencyjnej ligi jak angielska - wicemistrzostwa kraju. Jak sobie Interek w tym sezonie wygra Li to ta heroiczna ścieżka do finału przejdzie do historii tych rozgrywek :)
Teoretycznie, łatwiej wygrać sprint niż maraton. No ale sprinty są bardziej spektakularne ;)

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 08 cze 2023, 17:59

piotrcies pisze:
08 cze 2023, 17:50
Zobaczymy, jak im wyjdzie łączenie ligi z pucharami.
To inna sprawa, bo jeszcze do końca nie wiem, co kombinuje Tony Bloom. Czy będzie wyprzedaż, czy też poprzestaną tylko na Mac Allisterze i uzupełnia skład do gry na 2 fronty.

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 08 cze 2023, 18:52

Cieszy mnie zwycięstwo West Hamu w Lidze Konferencji. Kurcze mam do nich taki tyci sentyment (@piotrcies tylko nie bij :mrgreen: ) po filmie Hooligans i tej przyspiewce o bańkach mydlanych :mrgreen:

Zresztą chyba w większości przypadków byłabym za angielskim klubem niż włoskim. Wyjątek Juve :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”