Manchester United (zbiorczy) (cz.2) - Strona 2441

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną

Eryka ten Haga należy:

Zwolnić
5
20%
Wypie****
11
44%
Wywieźć na taczkach
9
36%
Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 167
Kibicuję: England

Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 25 lip 2023, 20:43

Confirmed United squad members for Wrexham friendly:

Goalkeepers: Elyh Harrison & Dermot Mee.

Defenders: Marc Jurado, Will Fish, Jonny Evans, Sonny Aljofree, Willy Kambwala & Logan Pye.

Midfielders: Isak Hansen-Aarøen, Toby Collyer & Maxi Oyedele.

Forwards: Shola Shoretire, Joe Hugill, Charlie McNeill & Mateo Mejia.
Hmm... fajnie, że robimy sobie przy okazji tournee generalny przegląd całej Akademii, tylko obawiam się, że widzowie w USA, którzy wcześniej kupili bilety, za zapewne niemałe pieniądze, jakby nie tego się spodziewali.

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 692
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 25 lip 2023, 22:55

🚨🚨 WESTHAM are SERIOUSLY pushing to Sign Harry Maguire this Summer. Via — SkySport.

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 692

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 25 lip 2023, 23:13

To był talent

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 26 lip 2023, 9:05

Mecz z Wrehham potwierdził moje obawy co do swej bezcelowości. Może i stała za tym jakaś głęboka myśl, której ja szaraczek nie zdołałem odgadnąć. Wiadomo, kasę przytuliliśmy, ale czy marketingowo to był sukces, nie wiem. Raczej myślę, że ci kibice z San Diego mogą się czuć zlekceważeni przez nasz klub, a to nie służy budowaniu fajnych relacji.
Szkoleniowo też żaden zysk. To że drużyna złożona z 18-latków nie da rady IV-ligowcom nie jest odkryciem. Jeśli EtH chciał się przyjrzeć wszystkim naszym nastolatkom, to w Carrington było i będzie chyba mnóstwo okazji. Imho, preseason, poza przygotowaniem motorycznym, służy zgraniu first teamu i jego najbliższego zaplecza, wkomponowaniu nowych graczy w zespół, przetestowaniu nowych ustawień, taktyk. W San Diego nic z tego nie miało miejsca. A tych meczów kontrolnych tak za dużo nie mamy. I wydaje się, że na 3 tygodnie przed startem ligi każda okazja na zgranie Onany z blokiem obrony powinna być skrzętnie wykorzystana. Ale co ja tam wiem.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2111

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 26 lip 2023, 12:33

Robił coś takiego ETH wcześniej, w Ajaxie? Ja czuję, że jakiś rozgadany marketingowiec mógł mu to sprzedać w trudnym momencie sezonu kiedy ten Hag nie miał za bardzo do tego głowy i dopiero później się zorientowano jaki to głupi pomysł oraz próbowano z tego wybrnąć.

Jeszcze żeby to była akcja pod koniec sezonu, tak jak gramy z Lens i Bilbao, to imo fajny pomysł i sam tak robiłem co sezon w FMie. Aczkolwiek na tym etapie przygotowań większość zawodników może zagrać 90min i można śmiało wystawić dwa składy w drugi wmieszając 2-4 młodych. Plus paru, którzy będą gotowi wejść z ławki w przypadku kontuzji lub gdyby któryś zawodnik jednak nie był w stanie grać 90min - niektórzy, zwłaszcza sprinterzy/skrzydłowi nie są w stanie grać 90 na pełnych obrotach nawet w peaku sezonu.

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 27 lip 2023, 1:31

United XI:

Andre Onana
Aaron Wan-Bissaka
Raphael Varane
Lisandro Martinez
Luke Shaw
Casemiro
Kobbie Mainoo
Bruno Fernandes (c)
Mason Mount
Alejandro Garnacho
Marcus Rashford

Subs: Heaton, Dalot, Lindelof, Maguire, Williams, Eriksen, McTominay, Van de Beek, Amad, Antony, Forson, Pellistri, Sancho.
Real Madrid line-up confirmed
Lunin; Carvajal, Rudiger, Alaba, Fran García; Tchouameni, Camavinga, Modric; Bellingham, Rodrygo, Vinicius Jnr.
Mecz za godzinę.

A wracając do meczu z Wrexham, starałem się znaleźć jakieś pozytywy. Poza tym, że młodzież zwiedziła trochę świata są 2:
- Hannibal bezsprzecznie udowodnił, że warto dać mu szansę, nakrywa czapką Freda czy van de Beeka.
- komplety wyjazdowe w ujęciu z kamery nie wyglądają tak źle jak na zdjęciu, można przywyknąć.

Evans i Hannibal nie są wymienieni w składzie na dzisiejszy mecz, ale widziałem ich wchodzących na stadion z drużyną.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 27 lip 2023, 2:44

Albion pisze:
27 lip 2023, 1:31
Hannibal bezsprzecznie udowodnił, że warto dać mu szansę, nakrywa czapką Freda czy van de Beeka.
Coś media przebąkują o transferze definitywnym. Imo chora opcja.
Albion pisze:
27 lip 2023, 1:31
Evans i Hannibal nie są wymienieni w składzie na dzisiejszy mecz, ale widziałem ich wchodzących na stadion z drużyną.
Z tego co widzę, to rozegrali wczoraj odpowiednio 74 i 90min, więc zdziwiłbym się gdyby zagrali chociaż minutę :P

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 27 lip 2023, 4:43

Pierwszy sparing w tym roku na którym mogłem się skupić. Mecz z Arsenalem w prawdzie oglądałem, ale był na drugim albo trzecim planie.

Nie spodziewałem się szału, ale generalnie wygląda to jak kalka przeciętności z poprzedniego sezonu, z wyłączeniem paru miesięcy, kiedy graliśmy dobrze. W pierwszej połowie pozorowany pressing kiedy Real grał piłką, a w drugiej nieudolność w ofensywie i brak pomysłu na zbudowanie akcji bramkowej jak Real się cofnął. I tak jak na drużyny dolnej połowy tabeli może to starczyć, tak na czołowe ekipy musimy się zdecydowanie poprawić pod względem taktycznym. Poszczególnych zawodników nie chcę krytykować, bo teraz przede wszystkim mają łapać minuty i budować kondycję, a przy wycisku fizycznym, który mam nadzieję dostają, ciężej jest grać porządną piłkę. Z drugiej jednak strony Real potrafił grać naprawdę ładnie pomimo słynącego z ostrego treningu Pintusa. Mam tylko nadzieję, że Bruno na prawym skrzydle to pomysł od którego szybko ETH odejdzie. To przy paru wariantach może i być dobre, ale on po prostu dużo bardziej wydajny jest w środku.

Z pozytywów chyba tylko Onana. Zdecydowana różnica w grze nogami i szok jak wysoko wychodził. Zobaczymy jednak jak to będzie wyglądało w lidze, w meczach o punkty, bo parę razy się pomylił, a Real zbyt mocno go nie atakował - w Anglii i w meczach o punkty na pewno nie będzie miał tyle luzu. Czuję, że możemy stracić trochę głupich goli dopóki nie przystosuje się do nowego bloku defensywnego i nowej ligi, ale sam zawodnik zapowiada się na plus i kojarzy mi się z tego co czytałem o Schmeichelu, który z resztą też w podobnym wieku dołączył do United.

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 27 lip 2023, 10:08

Dobrze, że wychodzą braki, po to się gra takie mecze. Jeśli kontuzja Mainoo wykluczy go na dłużej, to będzie największy minus. Szkoda chłopaka, bo dla niego wyjściówka w meczu z Realem, to na pewno duże przeżycie, a tu taki pech.
Sprawozdawcy angielscy i komentatorzy w przerwie nie byli zgodni, co do spalonego przy golu Bellinghama. Sprawa typowo dla VARu. Sędziowanie w USA to osobny temat. W meczu z Wrexham sędzia wywalił Gore'a z boiska za faul, którego nie było i uznał 3 bramkę dla Walijczyków, mimo że gość na spalonym przeszkodził bramkarzowi w interwencji.
Żeby zamknąć temat sprawozdawców, nie mogli nachwalić się Viniciusa. I słusznie. Jeśli już jest w takiej formie, to strach pomyśleć, co będzie w sezonie. I po co im ten Mbappe?

Bruno na prawym skrzydle miałby sens jedynie przy skutecznej 9, która mogłaby wykorzystać jego dośrodkowania. Skoro jej nie ma, to marnujemy potencjał naszego kapitana. Ale może będzie? I dlatego taki wariant. Szukam pozytywów, może na wyrost.
Kolejne to Garnacho, Onana i Lisandro. Dwaj ostatni sprawiają, że nasza gra z wyprowadzaniem piłki od tyłu wchodzi na inny poziom.
Negatywy to nieskuteczność w ataku, powtórka z zeszłego sezonu, ale czego się spodziewać, skoro wciąż gramy bez strikera. Antony znów wkurzający. Żadnej poprawy. Zaczynam się obawiać, że mentalnie nie dorósł do ManUtd. Rash jeszcze bez ognia, Sancho bez postępów - Vinicius pokazał mu jak wygląda skuteczny drybling, a on wciąż drepcze i bawi się w jakieś cuda wianki.

Stadion piękny, infrastrukturę to oni mają pod rozwój piłki. Tylko ta durna jankeska mentalność. Gra klub brytyjski z hiszpańskim, a przed meczem odśpiewanie hymnu amerykańskiego.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 27 lip 2023, 13:19

Dajcie spokój. Sezon ogórkowy i jakieś wnioski? Jak co roku jeździ ten objazdowy cyrk po różnych kontynentach, kasa i promocja się zgadza, ale nie ma to wiele wspólnego z poważnym graniem, emocje też jak na grzybach.

Rok temu podczas tournee szalał Martial, ile z tego wyszło wszyscy wiemy. W przeszłości nawet Chris Eagles miał momenty, w których wyglądał jak gwiazda drużyny. Za LvG podczas tournee United wyglądało jak porządna drużyna, już początek sezonu pokazał, że to nie miało wiele wspólnego z rzeczywistością. To i tak się potem nie przekłada w żaden sposób na granie w lidze. Prawdziwa piłka zacznie się z 1. kolejką i dopiero z czasem wyjdzie jak United przepracowało cały cykl przygotowań.

Dużo narzekania, ale ogólnie cele na okienko są realizowane. Jest nowy pomocnik, jest nowy bramkarz, Hojlund też wydaje się być tylko kwestią czasu, Amrabat za Freda to też może, ale nie musi być upgrade.

Podstawą i zgrzytem pozostaje ta "9", która już od zimy była priorytetem i której nadal nam cholernie brakuje. Hojlund mimo że to trochę inny profil, wydaje się Haalandem dla ubogich. Ten Hag ma jakieś ciągoty do takich dość surowych kłód, bo wcześniej Weghorst, teraz Duńczyk z papierami na granie, ale jednak sporymi deficytami. Kane wydaje się bajeczką dla naiwnych. To nie jest tak, że MU rzuciłoby 100 baniek i Totki ot tak go puszczą. Levy go nie odda do rywala z Anglii, chyba że za absurdalne pieniądze, ale tu przecież trzeba byłoby licytować się z Bayernem, a wypowiedzi włodarzy Bawarczyków sugerują, że HK interesuje ten kierunek.

Plus jest taki, że wszyscy gracze, którzy trafiają na OT wydają się być do tego zdeterminowani nie tylko względami finansowymi więc mental powinien się zgadzać, pytanie na ile EtH poukłada te klocki i to zacznie grać. Rok temu miał jednak trochę pod górę, bo połówka sezonu że sfochowanym Ronaldo i druga połówka bez "9" (Weghorst...), to jednak spore ograniczenia. W tym roku Holender dostaje tych co chce na newralgiczne pozycje więc taryfy ulgowej w kontekście ograniczonej kadry nie będzie.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 27 lip 2023, 13:33

Morrow pisze:
27 lip 2023, 13:19
Podstawą i zgrzytem pozostaje ta "9", która już od zimy była priorytetem i której nadal nam cholernie brakuje. Hojlund mimo że to trochę inny profil, wydaje się Haalandem dla ubogich. Ten Hag ma jakieś ciągoty do takich dość surowych kłód, bo wcześniej Weghorst, teraz Duńczyk z papierami na granie, ale jednak sporymi deficytami
No ten Hojlund to kompletne przeciwieństwo graczy pokroju Haalanda i Weghorsta, zupełnie inna charakterystyka. :P Tzn. problemem Duńczyka jest czy będzie robić dziewiatkowe rzeczy tak na oko, a nie, że nie robi nic poza tym, bo gość wydaje się dobry technicznie i bardzo mobilny.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8412

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 27 lip 2023, 20:43

Dawać tego dziczka 💪💪

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 27 lip 2023, 20:53

Trochę kot w worku, ale 60mln za 20 letniego zawodnika, który pokazał w dobrej lidze, że umie grać, to na obecne czasy nie jest zły deal. Bałem się, że na 80 się skończy.

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8412

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 27 lip 2023, 20:55

Ale będzie pojedynek Haalandów w przyszłym sezonie.

Awatar użytkownika
Albion
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Albion » 27 lip 2023, 23:35

News of the day: Stephen Pagliuca, amerykański multimiliarder, właściciel Boston Celtics, rozważa złożenie oferty Glazerom.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”