Podróże - Strona 116

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1396
Kibicuję: FC Barcelona

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 25 wrz 2023, 14:23

Super dzięki za informacje. Kupuję po pracy i wreszcie z głowy.
Ubezpieczenie mam z Ergo na 3 mln za 173 zł. :wink:

Awatar użytkownika
Padik
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 179

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Padik » 27 wrz 2023, 23:15

Panowie proszę was o pomoc, bo niektórzy z was mają spore doświadczenie w lataniu po świecie. Zabieram się właśnie za kupowanie biletów do Australii (wspominałem już o tym parę miesięcy temu, ale dopiero teraz się za to wziąłem ehhh...). Lecimy sporą grupą (ja, żona, dwoje dzieci i teściowa). Moje pytanie dotyczy rezerwacji za pośrednictwem skyscanner.

Otóż loty z 2 przesiadkami (więcej niż 2 odpada, bo teściowa ma już swoje lata a podróż na pewno będzie męcząca) są dużo tańsze niż z 1 przesiadką (tutaj w grę wchodzą w zasadzie tylko przesiadki w Dubaju lub Doha). Ale przy wybieraniu tych z dwoma przesiadkami za każdym razem dostaję od skyscannera informację, że przesiadki są "na ryzyko pasażera". Wygląda to tak:

Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-IKCze3tLcO

Jest to na tyle enigmatycznie napisane, że zupełnie nie wiem czego mam się spodziewać. Czy to znaczy, że do każdego z krajów gdzie będzie międzylądowanie musimy mieć wizy? Co z bagażem? Jest napisane, że może być konieczne jego odebranie i ponowne nadanie. Średnio mi się to widzi, jak mam z całą rodziną biegać (albo jeździć pociągiem czy innym środkiem transportu) za walizkami w jakimś Singapurze czy Dżakarcie... kiedy np między lotami są 2-3 godziny. Ktoś może coś sensownego poradzić? Bo nie chcę wpakować się na minę a z drugiej strony wolałbym nie wydawać na bilety lotnicze aż takiej fortuny jak krzyczą sobie za podróż z 1 przesiadką.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 28 wrz 2023, 6:05

Padik pisze:
27 wrz 2023, 23:15
Jest to na tyle enigmatycznie napisane, że zupełnie nie wiem czego mam się spodziewać. Czy to znaczy, że do każdego z krajów gdzie będzie międzylądowanie musimy mieć wizy? Co z bagażem? Jest napisane, że może być konieczne jego odebranie i ponowne nadanie.
Na ryzyko pasażera to znaczy, że masz z innymi liniami, czyli w ogóle masz osobne bilety. Oznacza to tyle, że jak się samolot spóźni 2h (co jest bardzo możliwe), to następny samolot ci zupełnie przepada i utkniesz w Dżakarcie. Absolutnie jak dla mnie takie coś odpada, jeszcze z rodziną - po prostu może się okazac, ze cała rezerwacja do Australii i z powrotem ci przepadnie i będziesz w kompletnym tyłku. Obawiam się, ze albo zrobisz sobie pobyt co najmniej na jedną noc na miejscu tej przesiadki, albo kupisz z jedną przesiadką.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 28 wrz 2023, 8:33

Bardzo duże ryzyko, nie ma co kupować. Do Australii ciężko jest tanio trafić, a co dopiero w tyle osób, więc musisz się bardzo nagimnastykować żeby nie wydać milionów.
Ja do USA ostatecznie dopłaciłem parę stówek i kupiłem bezpośrednie loty na stronie LOTu.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 28 wrz 2023, 9:12

Ja z kolei często kupuje właśnie z przesiadkami. Także na ryzyko pasażera. Pamiętaj że możesz wykupić sobie ubezpieczenia.

Oczywiście może się zdarzyć że 1 samolot się spóźni i na 2 nie zdazysz (mi się na szczęście, odpukac, nie zdarzyło) no ale taki urok tanich ofert :)

Ale fakt. Jakbym leciał z teściową to był chyba jednak w to nie szedł. To jest dobre jak jesteś młody i lubisz przygody i te nitkę adrenaliny :)

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 28 wrz 2023, 10:37

Podróże na ryzyko pasażera proponowane przez skyscanner mają jedną wielką wadę kiedy podróżujesz z bagażem nadawanym - często jesteś zmuszony opuścić lotnisko i jeszcze raz się zacheckinować - oznacza to, że musisz odebrać bagaż nadawany, czyli wejść na terytorium kraju tranzytowego gdzie może być wymagana wiza.
Polecam takie podróże w przypadku jak podróżujesz tylko z bagażem podręcznym.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 28 wrz 2023, 14:16

Akarin pisze:
28 wrz 2023, 10:37
Podróże na ryzyko pasażera proponowane przez skyscanner mają jedną wielką wadę kiedy podróżujesz z bagażem nadawanym - często jesteś zmuszony opuścić lotnisko i jeszcze raz się zacheckinować - oznacza to, że musisz odebrać bagaż nadawany, czyli wejść na terytorium kraju tranzytowego gdzie może być wymagana wiza.
Polecam takie podróże w przypadku jak podróżujesz tylko z bagażem podręcznym.
Przy czym, co prawda niezwiązane z tematem, ale gdyby komuś przyszło do głowy takie coś w USA to informuję, że w USA nie ma czegoś takiego jak strefa tranzytowa i zawsze musisz wejść na teren USA żeby się przesiadać nawet do dalszego kraju ;)

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 475

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 28 wrz 2023, 16:10

W kwestii podróży na ryzyko pasażera głównie chodzi o przerwę między przylotem, a wylotem z danego lotnisko. Dlugodystansowe loty przeważanie latają na czas i jest max 1% szans aby opóźnienie bylo dłuższe niz godzina więc jeżeli przerwę masz przynajmniej 2h to spokojnie zdążysz na następny lot. Nic więcej. Nie polecam przesiadek latając Ryanairem oraz Wizzair czy inną tanią linią.

@Padikpokaz mi te loty i odpowiem Ci czy bym brał, ale zakładam, ze tak.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 28 wrz 2023, 16:26

Slim91 pisze:
28 wrz 2023, 16:10
W kwestii podróży na ryzyko pasażera głównie chodzi o przerwę między przylotem, a wylotem z danego lotnisko. Dlugodystansowe loty przeważanie latają na czas i jest max 1% szans aby opóźnienie bylo dłuższe niz godzina więc jeżeli przerwę masz przynajmniej 2h to spokojnie zdążysz na następny lot. Nic więcej. Nie polecam przesiadek latając Ryanairem oraz Wizzair czy inną tanią linią
Jeśli masz przerwę 2h między lotami to nie zdążysz, bo z reguły nie da się nadać bagażu na krócej niż 90 czy 60 minut przed lotem, a trzeba policzyć czas na przylot, oczekiwanie na odbiór bagażu i przejście kontroli paszportowej, po czym zrobienie tego samego w drugą stronę. Jak lecisz wewnątrz kraju albo wewnątrz schengen bez bagażu to co innego.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 27 paź 2023, 22:22

@Keres byłeś w tym Nowym Jorku juz :?:

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 27 paź 2023, 22:26

Tak, wróciłem 2 tygodnie temu. Właśnie piszę relację, mam 5 z 8 dniu napisane.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 27 paź 2023, 22:55

To będzie epopeja :)

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2056

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 27 paź 2023, 23:52

Podbijam bo ja się zastanawiam nad tym czy lecieć już w marcu czy nieco później.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 28 paź 2023, 1:46

Enjo pisze:
27 paź 2023, 23:52
Podbijam bo ja się zastanawiam nad tym czy lecieć już w marcu czy nieco później.
Do NYC :?: Dla mnie cel obligatoryjny na następny rok i wcześniej niz w maju się nie wybieram.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Podróże

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 28 paź 2023, 9:43

Kurde, to też mój cel, ale chyba raczej na 2025-2026. Ale kusicie mnie cholery wy jedne.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”