Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1892

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1974

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 07 paź 2023, 17:21

johny batonik pisze:
07 paź 2023, 17:13
PO Nowak z zegarkiem a potem podejrzenia o korupcje na Ukrainie
Stary co tak słabo ? gdzie ośmiorniczki które były zajebiście nośnym tematem i bardzo przyczyniły się do porażki PO ? :D
Można zawsze się odciąć od JKM a nie tylko od jego "kontrowersyjnych" poglądów ale z jakichś powodów tego nie chcą zrobić :D

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 07 paź 2023, 17:23

uwielbiam też tez słynny symetryzm czyli zegarek Nowaka= grunty i nieruchomości pinokia,wille dla swoich,srebrna,respiratory,[ch**] maseczki bez atestu :D no cholera ludzie znajcie umiar :rotfl4:

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 139

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 07 paź 2023, 17:24

Kaczyński się robi powoli jak stary Breżniew, powoli traci kontrolę nad rzeczywistością, ale wodzowi nikt się nie sprzeciwi i go dalej oklaskuje. Tusk ma rodzinę i jest też młodszy.
Conrado pisze:
07 paź 2023, 13:14
JKM został odsunięty od władzy w konfie,więc jako stary zazdrośnik nie pozwoli żeby to inni byli obiektem zainteresowania mediów ;)
Facet do (politycznego) odstrzału bo to nawet nie jest już margines :?
Sam zrezygnował z funkcji prezesa jak skończył 80 lat.Lubi kontrowersyjne wypowiedzi bo to mu przynosi popularność. Z wiekiem się pogłębiło i teraz często przegina. To też może być jego ostatnia kadencja. Tak jak napisał Cloner, to nie jest linia programowa partii, tylko jakieś osobiste opinie. W sejmie jednak przydaje się ugrupowanie takie jak Konfederacja, gdzie jako jedyni mieli trzeźwe myslenie podczas pandemii koronawirusa, czy do polityki zagranicznej np. wobec Ukrainy (PiSowcy dopiero się teraz obudzili). Zwłaszcza jak do parlamentu wejdzie Lewica, to Konfederacja musi być jako jej przeciwwaga.

Porażką ostatnich ośmiu lat, że nie powstała żadna sensowna umiarkowana opozycja w miejscu PO, a same PO się nie dość, że rozpadło, to jeszcze wróciło do swojego starego lidera, bo nie potrafili znaleźć lepszego. Program utworzony za 5 dwunasta może i brzmi dobrze, ale z razie wygranej co z tego zrealizują, skoro podczas 8 swoich lat nie zrealizowali niczego. Mimo, że bierzący rok chyba najgorszy pod rządami PiS, to wciaż nie spadliśmy do poziomu z lat ok 2008-2014, gdzie było dwucyfrowe bezrobocie, umowy śmieciowe po 5-6zł na godzinę, a z dworu tylko było słychać trzask wyciagnaych puszek ze śmietników. Aha wówczas w TVP mówiono o "zielonej wyspie dobrobytu" i o tym jak PO sobie świetnie poradziło z kryzysem.

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 356

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 07 paź 2023, 17:26

Conrado pisze:
07 paź 2023, 17:23
uwielbiam też tez słynny symetryzm czyli zegarek Nowaka= grunty i nieruchomości pinokia,wille dla swoich,srebrna,respiratory,[ch**] maseczki bez atestu :D no cholera ludzie znajcie umiar :rotfl4:
Ty jesteś gościu jakiś chory. Gdzie Ty w moim wpisie znalazłeś porównanie afery Nowaka do afer Pisu? Czy sens mojej wypowiedzi był taki aby dwie osobne sprawy o gigantycznej różnicy dla społeczeństwa przyrównać do siebie?

Lecz się gościu

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 07 paź 2023, 17:30

Problem w tym że wszystko pomysły na gospodarkę przedstawianie przez konfę idą w pizdu w momencie kiedy trzeba opowiedzieć o szczegółach ;)
Mentzen,Wilk i inni albo nie pamiętają ,albo mówią że to co proponują jest do zrobienia,ale nie teraz tylko "w przyszłości" ale nie wiedza jak odległej.
Dla mnie to w dalszym ciągu brunatni chłopcy przyozdobieni w gospodarczą woalkę dla niepoznaki ;)
przy konkretach to niestety(dla nich) wychodzi :)

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 07 paź 2023, 17:32

johny batonik pisze:
07 paź 2023, 17:26
Conrado pisze:
07 paź 2023, 17:23
Ty jesteś gościu jakiś chory. Gdzie Ty w moim wpisie znalazłeś porównanie afery Nowaka do afer Pisu? Czy sens mojej wypowiedzi był taki aby dwie osobne sprawy o gigantycznej różnicy dla społeczeństwa przyrównać do siebie?

Lecz się gościu
Postaraj się bardziej bo zegarek Nowaka wygląda dość blado jako powód do niegłosowania na KO ;)

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2123
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 07 paź 2023, 17:33

Tylko ja zauważyłem, że zniknął gdzieś jeden z naszych głównych politycznych napinaczy, Realista? Dziwne, że tuż przed wyborami. Farma chyba by nie splajtowała w takim terminie?

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8775
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 07 paź 2023, 17:34

Gdy czytam posty Conrado od razu mam przed oczami komentarze na fb na soku z buraka czy innym kodziarskim fanpage'u.
"W nienawiści do pisu tak zostalem wychowany, napisz coś złego na Tuska, a zostaniesz zajebany".

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 139

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 07 paź 2023, 17:53

cloner pisze:
07 paź 2023, 17:34
Gdy czytam posty Conrado od razu mam przed oczami komentarze na fb na soku z buraka czy innym kodziarskim fanpage'u.
"W nienawiści do pisu tak zostalem wychowany, napisz coś złego na Tuska, a zostaniesz zajebany".
Taka platformowo-lewicowa retoryka - inne poglądy to od razu faszyzm (nikt nie pamięta, że to był ustrój we Włoszech, znacząco różniący się od np. nazizmu niemieckiego).

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 07 paź 2023, 18:03

cloner pisze:
07 paź 2023, 17:34
Nigdy nie chadzałem na marsze kodu,nigdy nie patrzyłem bezkrytycznie na PO czy samego Tuska,ale niestety nie ma partii którą popierałbym 100 % a więc najbliżej mi do PO ( z elementami lewicy,ale raczej lewicy sld-owskiej niż tej skrajnej)
Chcesz Clo narzekać na Tuska ? proszę bardzo,ale narzekania na jarka raczej unikasz ;)
Ostatnio zmieniony 07 paź 2023, 18:27 przez Conrado, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1683

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 07 paź 2023, 18:07

Devourer pisze:
07 paź 2023, 17:24
Aha wówczas w TVP mówiono o "zielonej wyspie dobrobytu" i o tym jak PO sobie świetnie poradziło z kryzysem.
Z perspektywy czasu to wygląda jeszcze śmieszniej. Polskie PKB od 89r niemal nieustannie rośnie, raz po raz ustanawia nowe rekordy. I to w sumie niezależnie kto rządzi... no, nie do końca. :) Lata 2008-15 to okres tzw fluktuacji polskiego PKB (okresy wzrostu przeplatane że spadkami) I to jedyny taki czas w historii III RP. Rekord z 2007 roku został pobity dopiero w roku
2014 i to tylko po to by w następnym spaść do poziomu sprzed 2011.
Obrazek

I tak wiem, pamiętam o kryzysie 2008 roku, co nie tłumaczy ogólnego trendu CAŁOŚCI dwóch kadencji PO.
Pisiory też miały swoje przeboje z lockdownem gospodarki w czasie pandemii i wojna za wschodnią granicą ale jakoś dziwnie gospodarka za ich rządów nie odnotowuje takich spadków jak za poprzedników. Nie wiem jak to wytłumaczyć, widocznie są rzeczy które się fizjonomom nie śniły :wink:

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 316

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 07 paź 2023, 19:37

W poniedziałek powinna być niezła jatka bo debata w TVP z udziałem między innymi Tuska i Morawieckiego. Będzie też zresztą Bosak, a tymczasem lewica przyśle Scheuring-Wielgus :roll:

Tak czy inaczej, będzie ciekawie, o ile oczywiście TVP nie odwoła w ostatniej chwili bo z nimi to nigdy nic nie wiadomo.

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2884

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 07 paź 2023, 19:38

I ponoć ta gnida rachoń ma prowadzić

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1019

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » 07 paź 2023, 19:41

Leszek pisze:
07 paź 2023, 19:37
W poniedziałek powinna być niezła jatka bo debata w TVP z udziałem między innymi Tuska i Morawieckiego. Będzie też zresztą Bosak, a tymczasem lewica przyśle Scheuring-Wielgus :roll:
Obawiam się, że mało będzie tu debaty w debacie.
Co do lewicy... Każda partia wystawia najtęższe umysły.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”