Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 15 paź 2023, 22:36
Boromir
DDK

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 15 paź 2023, 22:42
Konkretnie to nie wiem, bo nie jestem w stanie przewidzieć na ile oni są w stanie poświęcić interes Polski w imię projektu federalnej Europy. Wiem za to, że jak mawiał inny klasyk 'lepiej już bylo'
Nie mam powodów aby przypuszczać, że tym razem będzie inaczej, a to oznacza dosyć spore turbulencje dla przeciętnego obywatela.masacra pisze: ↑07 paź 2023, 18:07Z perspektywy czasu to wygląda jeszcze śmieszniej. Polskie PKB od 89r niemal nieustannie rośnie, raz po raz ustanawia nowe rekordy. I to w sumie niezależnie kto rządzi... no, nie do końca.Lata 2008-15 to okres tzw fluktuacji polskiego PKB (okresy wzrostu przeplatane że spadkami) I to jedyny taki czas w historii III RP. Rekord z 2007 roku został pobity dopiero w roku
2014 i to tylko po to by w następnym spaść do poziomu sprzed 2011.
I tak wiem, pamiętam o kryzysie 2008 roku, co nie tłumaczy ogólnego trendu CAŁOŚCI dwóch kadencji PO.
Pisiory też miały swoje przeboje z lockdownem gospodarki w czasie pandemii i wojna za wschodnią granicą ale jakoś dziwnie gospodarka za ich rządów nie odnotowuje takich spadków jak za poprzedników. Nie wiem jak to wytłumaczyć, widocznie są rzeczy które się fizjonomom nie śniły![]()
Fajne porównanie, kradnę.
https://businessinsider.com.pl/wiadomos ... dy/dmmn0k6bo takie CPK może dla nowej ekipy okazać się nieopłacalne
masacra
1234

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 15 paź 2023, 22:44
tej. Konkurencja względem portu np. w Hamburgu, drzazga w oku Niemiec. Za chwilę okaże się 'nieopłacalna'.roque pisze: ↑15 paź 2023, 22:42https://logistyka.rp.pl/morski/art38732 ... ontenerowy
Której inwestycji?
MazurXIII

PietroBosman

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 15 paź 2023, 22:46
Eyesmon

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 15 paź 2023, 22:46
Vol'jin
Conrado
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 15 paź 2023, 22:46
Chlopaczek
Post Wyświetl pojedynczy post autor: enk » 15 paź 2023, 22:49
Psy szczekają, karawana jedzie dalej ?:)Chlopaczek pisze: ↑15 paź 2023, 22:46Pisowscy eksperci na forum zgodni - bedzie fatalnie a oni beda to obserwowac wcinajac popcorn. Brakuje jeszcze Realisty do kompletu.
enk
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 15 paź 2023, 22:51
Ważne że chłopaki mają spore poduszki finansowe to wystarczy na dużo popcornu.Chlopaczek pisze: ↑15 paź 2023, 22:46Pisowscy eksperci na forum zgodni - bedzie fatalnie a oni beda to obserwowac wcinajac popcorn. Brakuje jeszcze Realisty do kompletu.
Conrado

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 15 paź 2023, 22:52
Przypuszczam, że wątpię skoro oni pozamykali wszystkie swoje i zainwestowali jakieś absurdalne pieniądze w NGOsy lobbujace we francuskim społeczeństwie o pozamykane tamtych.
masacra

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 15 paź 2023, 22:53
Mam nadzieję, że tak źle nie będzie.MazurXIII pisze: ↑15 paź 2023, 22:44Atom nie jest łatwo skasować? A jaką dźwignię mają Amerykanie na PL jeśli zyskujemy z powrotem oparcie Niemiec i Francji w EU? To kompletna zmiana wektora polityki zagranicznej. Odejdziemy od sojuszu z USA w kierunku federalizacji Europy. Ze wszystkimi tego konsekwencjami (także w zbrojeniówce - nagle sprzęt niemiecki i francuski okaże się najlepszy, nieważne, że dostaniemy go najwcześniej za 10 lat). Jeśli Berlin łaskawie pozwoli na atom (a nie wymusi OZE) to będzie on francuski.
yedraz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 15 paź 2023, 22:55
Ja mam wrażenie jakbym był dzisiaj w odcinku South Parku o wyborach z 2008 (S12E12), gdzie fani McCaina po przegranych wyborach przygotowali się na zagładę świata, a okazało się, że tak naprawdę nic się nie zmieniło. A i tak naprawdę chodziło o skok stulecia
Mr.Chris
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio