Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1917

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2167

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 16 paź 2023, 17:36

HMK pisze:
16 paź 2023, 15:38
i fakt że po ośmiu latach wyborcy znowu nabierają się na PO.
Jasne, zawsze tak jest, że jak ktoś głosuje tak jak ja to jest to przemyślany głos, ale jak ktoś głosuje przeciwko to 'daje się nabrać'.
Teraz wiele osób będzie sobie pisało 'zobaczycie' będziecie marudzić, będą złe decyzje, pożałujecie', itp. Fajnie jest to sobie teraz zaznaczyć, żeby za rok, dwa pisać do ludzi tonem znawcy 'ja to wszystko wiedziałem!'.
Ale wiesz co? Ci wyborcy też to wiedzą. Nikt nie szedł na wybory z przekonaniem, że w końcu ma idealną partię, na którą z czystym sumieniem można oddać głos. A tym bardziej nikt nie zyje złudzeniami, że ten potencjalny (!) rząd koalicyjny z trzech elementów będzie funkcjonował sprawnie i bez zarzutu.
Łatwo jest udawać mądrego pozbawiając ludzi złudzeń, których Ci ludzie w ogóle nie mają. Bardzo łatwe i bardzo tanie. Ale jeśli najwyraźniej w kraju dzieje się tak, że ludzie widząc co się działo przez 8 lat i domyślając się jak w takim razie może wyglądać następna kadencja stwierdzili, że jednak lepsza dla kraju będzie inna opcja.
Zamiast się irytować na tych ludzi i traktować ich tonem wyższosci może warto się zastanowić co takiego zrobiła partia na ktorą głosowałem, że ludzie jednak wolą inne, choc nieidealne rozwiazanie. Albo dlaczego partia obiecujac wywrócenie obecnego stołu na jego miejsce najchętniej by rosyjski стол postawiła.
A nie głosem mędrca pisać banały, że padną decyzje, które się wyborcom nie spodziewają.
Wow, odkrycie na miarę jakiegoś politycznego nobla.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8748
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 16 paź 2023, 17:40

venomik pisze:
16 paź 2023, 17:36
Zamiast się irytować na tych ludzi i traktować ich tonem wyższosci
Tonem wyższości to wyborców traktowali politycy PO przez ostatnie 20 lat. Ostatnio się trochę to zmieniło w końcu, chyba ktoś tam zatrudnił fachowców w końcu, jak dotrzeć do prostego Kowalskiego, a nie uważać się za partię elit.

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 139

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 16 paź 2023, 17:44

Vol'jin pisze:
16 paź 2023, 16:12
u Lewicy Razemki biją towarzyszy w liczbie głosów

z jednej strony dobrze, z drugiej źle
Z drugiej strony JKM jak na razie drugi w okręgu za żoną Bosaka https://wydarzenia.interia.pl/raport-wy ... Id,7090715

Chyba już przy całej sympatii do "Krula" powinien już dać sobie spokój, 80 lat - i coraz więcej głupot, aby nawet na siłę być kontrowersyjnym. Ostatnie wybryki to już poniżej poziomu nawet jak dla niego.

Im więcej głosów przeliczonych tym Konfa i PiS traci wzgledem Totalnej opozycji. Może liczą od wiosek do miast ? Jakby zachowali 7,5% to jeszcze nie byłoby najgorzej, ale jak finalnie spadną poniżej 7% to już słabo.

Hannibal
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1178

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hannibal » 16 paź 2023, 17:49

W moim przypadku zwyczajnie nie rozumiem przesadnego entuzjazmu, bo Tusk jako wybawca Polski brzmi dość komicznie. Jeszcze jakby to była jakaś świeża twarz, a nie człowiek, który już był i zwyczajnie zbyt wiele nie pokazał. Nie wiem ile z obietnic wyborczych spełnił wcześniej, teraz może pójdzie mu lepiej. Oby.

Znamienite jest też zarzucanie przykładowo Konfederacji rosyjskie powiązania, gdzie rząd PO osłabił obronność kraju zwijając przy tym sporo jednostek. Abstrahując od ewidentnych spojrzeń w kierunku Berlina, bo chyba to widać ewidentnie.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1375
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 16 paź 2023, 17:54

dias pisze:
16 paź 2023, 17:32
Aha, czyli wyborca opozycji nie powinien głosować na opozycję, bo będą podnosić podatki (bo muszą, żeby zastopowac ciągłe zadłużanie państwa), tylko zamknąć oczy, zacisnąć zęby i głosować na PiS w nadziei, że nie dożyje emerytury. Super to towarzyszu wymyśliliście, myślcie dalej.
ty chyba nie zrozumiałeś co napisałem. Nici z realizacji obietnic, o ile ktokolwiek w nie uwierzył (20% podwyżek dla budżetówki, 30% dla nauczycieli etc.), bo 'PiS zostawił Polskę w ruinie' , co jest oczywistym fałszem. Tuby propagandowe (jak KP) już tłumaczą lemmingom (tu Julkom) 'dlaczego'. Wracamy do starej dobrej zasady 2 razy obiecać to jak raz dotrzymać. Odsunąłeś PiS od władzy ale właśnie ujebałeś sobie też nogi przy okazji.
Nie wiem ile masz lat, ale ja nadal czekam na realizację programu 3x15.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2090
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 16 paź 2023, 17:58

Są wyniki z mojego lokalu. Nic dziwnego, że tyle czekania.

Liczba mieszkańców 2028
Liczba wyborców 1763

~77% frekwencji.

Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 501

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ojciecdyrektor » 16 paź 2023, 17:59

Chlopaczek,

Dodatkowy miesiac na oskarzenie i skazanie winnych takiego stanu rzeczy

Przecież żaden rząd nie ma prawa kogoś oskarzać i skazać.
Od tego są sądy i prokuratura.
Naturalnie w prawdziwej demokracji
te instytucje są odpolitycznione, tak jak policja, wojsko, media publiczne i inne instytucje służące obywatelom tego państwa.
Pis niestety zrobił z tych instytucji śmierdzące gówno.
Ciekawe co zrobi KO, czy okażą sie skurwielami jak PiS czy coś zmienią na lepsze.
Naturalnie prezydent też powinien być ponadpartyjny a nie marionetką w rękach jednej partii.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2167

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 16 paź 2023, 18:03

Devourer pisze:
16 paź 2023, 17:44
Może liczą od wiosek do miast ? Jakby zachowali 7,5% to jeszcze nie byłoby najgorzej, ale jak finalnie spadną poniżej 7% to już słabo.
Nie spadnie. Przez dobre 6 godzin, gdzie PiS ostro tracił, Konfederacja straciła 0.15 punktu procentowego. Nie ma opcji aby w pozostałych 18 procentach obwodów miała stracić nagle więcej niż to, co traciła przez ten czas. Zwłaszcza, że Konfederacja wcale nie ma takiego niskiego poparcia w miastach, nawet w tych największych jest ponad progiem wyborczym.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1338

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 16 paź 2023, 18:20

MazurXIII pisze:
16 paź 2023, 17:54
dias pisze:
16 paź 2023, 17:32
Aha, czyli wyborca opozycji nie powinien głosować na opozycję, bo będą podnosić podatki (bo muszą, żeby zastopowac ciągłe zadłużanie państwa), tylko zamknąć oczy, zacisnąć zęby i głosować na PiS w nadziei, że nie dożyje emerytury. Super to towarzyszu wymyśliliście, myślcie dalej.
ty chyba nie zrozumiałeś co napisałem. Nici z realizacji obietnic, o ile ktokolwiek w nie uwierzył (20% podwyżek dla budżetówki, 30% dla nauczycieli etc.), bo 'PiS zostawił Polskę w ruinie' , co jest oczywistym fałszem. Tuby propagandowe (jak KP) już tłumaczą lemmingom (tu Julkom) 'dlaczego'. Wracamy do starej dobrej zasady 2 razy obiecać to jak raz dotrzymać. Odsunąłeś PiS od władzy ale właśnie ujebałeś sobie też nogi przy okazji.
Nie wiem ile masz lat, ale ja nadal czekam na realizację programu 3x15.
Mam wystarczająco lat, żeby to pamiętać. Tylko nie bardzo rozumiem co ma 3x15% do dzisiejszej finansowej rzeczywistości. No chyba, że po prostu chodzi Ci o odwracanie uwagi, ale mnie polityczne gierki nie interesują.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 16 paź 2023, 18:26

dias pisze:
16 paź 2023, 18:20
Tylko nie bardzo rozumiem co ma 3x15% do dzisiejszej finansowej rzeczywistości. No chyba, że po prostu chodzi Ci o odwracanie uwagi, ale mnie polityczne gierki nie interesują.
Chyba chodzi o spełnianie obietnic wyborczych. W tym PO nigdy nie było mocne.

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 139

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 16 paź 2023, 18:32

Hannibal pisze:
16 paź 2023, 17:49
W moim przypadku zwyczajnie nie rozumiem przesadnego entuzjazmu, bo Tusk jako wybawca Polski brzmi dość komicznie. Jeszcze jakby to była jakaś świeża twarz, a nie człowiek, który już był i zwyczajnie zbyt wiele nie pokazał. Nie wiem ile z obietnic wyborczych spełnił wcześniej, teraz może pójdzie mu lepiej. Oby.

Znamienite jest też zarzucanie przykładowo Konfederacji rosyjskie powiązania, gdzie rząd PO osłabił obronność kraju zwijając przy tym sporo jednostek. Abstrahując od ewidentnych spojrzeń w kierunku Berlina, bo chyba to widać ewidentnie.
Duża grupa społeczna nienawidzi PiSu tylko dlatego, że jest PiSem, a prezesem jest Kaczyński. To z reguły jest twardy elektorat PO, z góry był krytyczny nawet zanim PiS zaczął rządzić. Obiektywnie 1 kadencja z rządem Szydło jeszcze nie była najgorsza - spadło bezrobocie, wymuszono jakieś miminalne stawki na śmiecówkach, skonczyli się ochroniarze za 6 zł na godzinę. W zasadzie do pandemii w 2020 roku cały czas szliśmy w górę. Porażka PiSu to Morawiecki, Ziobro, polityka podczas pandemii, naiwna polityka wobec Ukrainy, przesadne rozdawnictwo, plus afera wizowa, wycinanie lasów itd.

Cudów się nie spodziewam teraz, w najgorszym razie będzie podobnie tylko retoryka będzie inna, bo bardziej europejska, klepanie po ramieniu w Brukseli będzie oznaczać szacunek. Wątpię aby rozliczono afery PiSu, najwyżej będzie się ciągnąć przez parę lat jakaś szopka. Amber gold jak się skończyło, bo nie pamiętam.
Jak będzie rząd KO-3D-Lewica tak jak zapowiadali to czeka nas na pewno ostry zwrot światopoglądowy w lewo - na pewno największy w XXI - stare SLD swego czasu było społecznie mimo wszystko dość konserwatywne. Nikt nie będzie przeszkadzał w tęczowych piątkach w szkołach, marszach równości prawdopodobnie wejdą zwiazki partnerskie. Z Marszem Niepodległosci za to będą pewnie jakieś problemy i więcej prowokacji. Będzie na pewno zliberalizowane prawo aborcyjne, nie wiadomo tylko do jakiego stopnia - tu w zasadzie ugrupowania prawicowe są sobie same winne, po co zaostrzali dobrą ustawę ?

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 215

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 16 paź 2023, 18:32

Szczerze powiedziawszy, to politycznie jestem całkowicie neutralny, śledzę sobie ważniejsze rzeczy z boku i nie sympatyzuje za żadną partią. Jednak ostatnie co bym zrobił, to zagłosował na partię Donalda Tuska. Jego poprzednie rządy były sabotażem na Polskę, rozkradanie, rozsprzedawanie, korupcja, afery... Nie wiem co ludźmi kierowało, nawet w kampanii wyborczej gadał to co chcieli by usłyszeli ludzie tylko po to by ich "zbajerować". Gwarancja realizacji obietnic wyborczych przez Tuska jest kompletnie niewiarygodna. Znowu zacznie się pchanie do własnych kieszeni. Już wolę te PiS'y i dawanie do łapy kościołom niż mafię Tuska która rozkrada cały Kraj pod siebie.

No, ale to okiem takiej osoby która politykę ma głęboko w dupie i obserwuje z boku. Aby nie było, PIS'u też nie lubię, ale jak miałbym wybierać mniejsze zło... to już wolę ich.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4417
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 16 paź 2023, 18:36

Imho będzie gorzej bo jednak PiS jaki był taki był (hehe) ale miał jakiś problem i O DZIWO go realizował. Oczywiście przaśnie, buraczanie, z kadrami wyjętymi jakby wprost z PGR-u ale jednak realizował.

500+
Podwyżki emerytur
Obniżenie wieku emerytalnego
Świnoujście
Atom
CPK (tu ok, może to niezbyt przemyślane w obecnej sytuacji lotniczej na świecie *)
Mierzeja
Stworzenie mocnych graczy na rynku światowym: Orlen (apropos to sprzedaż 30% Lotosu nie była wymuszona przez UE i urzędy antymonopolowe?) czy KGHM
Inwestycje w armię (największe od czasów komuny)
Podniesienie pensji budżetówce

Jakoś to się trzymało - dojechaliśmy do 2 ligi UE, w zarobkach doganiając taką Portugalię czy Grecję i będac już naprawdę blisko Hiszpanii czy Włoch, imho żyję się nam już chyba lepiej niż tam (a podróżuje często i widzę jak tam jest stan infrastruktury, żebracy na ulicach i ogólny syf).
Oczywiście zrobili też masę złych rzeczy typu zawłaszczanie sądów, obsadzanie stanowisk, idiotyczne decyzje kampanijne (obniżanie paliwa na Orlenie czego skutkiem były nieczynne dystrybutory - bo paliwo w detalu było niższe niż w hurcie dla rolników czy firm logistycznych więc tankowali na stacjach zamiast kupować w hurcie i to było m.in przyczyną braków - a tylko wkurwiło wyborców), Czarnek, Jaki, Ziobro i te ryje. Do tego kompletnie skrewili kampanię stawiając na obrzucanie się błotem i straszenie UE zamiast postawić na merytorykę i chwalenie się swoimi sukcesami (a wbrew pozorom jest ich niemało)

Natomiast PO (+ reszta opozycji) - co nam właściwie oferuje?
- programy się w paru punktach (ochrona zdrowia, inwestycje, kościół) wykluczają ergo nie będa realizowane żadne
- wielkie inwestycje polskie mogą być zatrzymane (te co ww)
- wahadło z USA na Niemcy co nam na pewno dobrego nie przyniesie bo Niemcy i Francja nie będa chcieli mieć w nas konkurencji ale jak ktoś fajnie napisał wyżej Ohio :)
- problemy z rządzeniem 3 partii w 1 koalicji z przeciwnym sobie prezydentem
- doświadczenie w braku realizacji punktów programowych z lat 2007-2015 :)))

Chciałbym partii centroprawicowej jaką kiedyś mogła stać się Platforma, coś na kształt Republikanów (ale najlepiej tych z czasów Reagana). Ale takiej nie ma. Boję się niestety że PO znów pójdzie drogą ciepłej wody w kranie, zablokuje inwestycje i rozwój, grając na przeczekanie. Kasa z KPO się pewnie w trymiga odblokuje ale co dalej? W czasach kryzysu, wojny za płotem nie wiem czy zmiana kierowcy jest tak dobra, poprzedni był jaki był ale ogarniał a Ci muszą się uczyć jazdy od nowa. Bardzo to przypomina sytuację z PZPN - Santos nie ogarniał ale myślę że 3pkt z Mołdawią by były a wsadzenie na minę nowego Probierza przypomina mi właśnie oddanie władzy PO :)

Chciałbym się mylić.

* co do lotnictwa to po prostu odchodzi się od wielkich hubów typu Frankfurt, Paryż, Amsterdam (a takim miało być CPK) na rzecz większego rozproszenia lotnisk które zaczynają więcej znaczyć. Model pt przylatujemy A320 z Węgier, Polski, Czech do Frankfurtu i tam leciemy A380 na 2 półkulę odszedł do lamusa.

ps. a i jeszcze lasy - tu imho źle zagrał PR Pisu (którego nie ma :) - mam znajomego leśnika, bardzo dużo ogarnia w temacie bo zajmuję się w ramach pracy sprzedażą drewna. Tak naprawdę wcale nie wycinamy więcej niż w poprzednich latach, dba sie o dobrostany, wycina też duzo z powodów korników etc. Tylko w mediach to jest przedstawiona tak a nie inaczej :)
Ostatnio zmieniony 16 paź 2023, 18:41 przez Eyesmon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2090
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 16 paź 2023, 18:37

cloner pisze:
16 paź 2023, 18:26
Może będę w tym odosobniony, ale PiS udowodnił mi, że spełnianie obietnic, zwłaszcza finansowych, wcale nie jest tym czego chcę. Wręcz przeciwnie. Wiele z tych obietnic jest po to, żeby kupić idiotów i według mnie niekoniecznie wpływa dobrze na sytuację ekonomiczną obywateli.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 16 paź 2023, 18:44

Mr.Chris pisze:
16 paź 2023, 18:37
cloner pisze:
16 paź 2023, 18:26
Może będę w tym odosobniony, ale PiS udowodnił mi, że spełnianie obietnic, zwłaszcza finansowych, wcale nie jest tym czego chcę. Wręcz przeciwnie. Wiele z tych obietnic jest po to, żeby kupić idiotów i według mnie niekoniecznie wpływa dobrze na sytuację ekonomiczną obywateli.
Ależ oczywiście, że tak jest, ale obietnice spełnia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”