Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1931

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3334

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 18 paź 2023, 22:42

To ze PiS ukrywa zadluzenie między innymi w Banku Gospodarstwa Krajowego i jest ono większe przynajmniej o kilkadziesiąt miliardow było mowione bez mala rok do tyłu. Masacra zwyczajnie zmysla ze opozycja nagle sie o tym dowiedziala..

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2154

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 18 paź 2023, 23:22

MazurXIII pisze:
18 paź 2023, 21:47
Jakim trzeba być kretynem by uwierzyć w tą narrację (poprzednicy zostawili finanse w opłakanym stanie, chlip, chlip i wiecie, rozumiecie), DRUGI raz (po 2007-2015). To jest niepojęte. ***** *** przeżarło co poniektórym mózgi.
Normalnie bym Ci przyznał troche racji, takie łykanie narracji gdy tylko pasuje jest po prostu głupie. Więc chciałbym napisać: zgoda...
ALE
Nurtowało mnie skąd Ci się wzięło to zmniejszenie ubóstwa dzieci dziesięciokrotnie ze względu na wprowadzenie 500+. Komentarz przecież sprzed paru godzin.
Na początku myślałem, że Ci się jakieś wskaźniki ze sobą pomyliły, wszak problemy finansowe jakie dotykające dzeci można liczyć na wiele sposobów. Ale przecież... choc nie, do tego ale jeszcze przejdziemy.
Wróciłem sobie z zajęć tańca, usiadłem na chwilę do kompa żeby sobię parę rzeczy wyszukac i okazało się to być dużo łatwiejsze niż myślałem. Parę sekund i mam taką oto wypowiedź Kaczyńskiego, jak się okazuje popularną i cytowaną przez prorządowe media:
Proszę państwa, w ciągu ostatnich ośmiu lat, dam taki przykład, ilość dzieci, które są zagrożone nędzą, wykluczeniem... Z 30 procent w Polsce zmniejszyła się do 3,2 procent, prawie dziesięć razy. Oczywiście to powinno być zero procent, ale to jest jedno z najlepszych miejsc w Europie, być może nawet ex aequo pierwsze.

I teraz dwie kwestie:
1. Abstrahując od wypowiedzi Kaczyńskiego, nawet jakbyś po prostu pomylił jakieś wskaźniki - jak bardzo trzeba nie ogarniać rozmiaru zmian jakie zaszły w ostatnich latach, aby najpierw przez głowę, a później przez klawiaturę przeszła myśl, że ilość dzieci w ubóstwie, niewazne jak liczyc, zmalała dziesięciokrotnie. I żadnej refleksji. I po zwróceniu uwagi - żadnego walnięcia się w czoło w stylu 'co za głupotę ja napisałem!'. Przecież to na pierwszy rzut oka jest totalnie absurdalne. Luźno szukając - dziesięć razy wiecej ubogich dzieci to my mieliśmy na początku wieku albo jeszcze pod koniec lat dziewięćdziesiątych (ciężko o jakieś sensowne dane z tamtego okresu, niestety).
To trochę tłumaczy Twoje podejscie do obecnej zmiany władzy. Jeśli Ty sobie w tak istotnym wskaźniku potrafisz scalić wszystkie zmiany społeczno-ekonomiczne z ostatnich 20-25 lat jedynie do ostatnich 8 lat rządów PiSu i im przekazać wszelkie zasługi - to ja się nie dziwię, że ostatnie głosowanie, nazwijmy to tak, bardzo Cię martwi. Gdybym uważał, że 8 lat temu Polska wyglądała niczym 20 lat temu to zerwałbym znajomość z kimkolwiek, kto nie głosuje za PiS.
2. Narzekasz na inne osoby, że łykają propagandę i, cytuję, 'Jakim trzeba być kretynem by uwierzyć w tą narrację', 'przeżarło co poniektórym mózgi' - podczas gdy Ty zrobiłeś właśnie dokładnie to samo. Kaczyński palnął coś nieprawdziwego jakiś czas temu, przeczytałeś, zapamiętałeś i niezależnie od tego, że już na pierwszy rzut oka wygląda to idiotycznie - zaakceptowałeś i powielasz. Totalnie zero refleksji.
Why, Mazur, why?
Chlopaczek pisze:
18 paź 2023, 17:50
Wymyśliłeś sobie dane pod teze i jeszcze chcesz zeby inni sami poszukali ile to ma wspólnego z rzeczywistoscia.
Jak widać nawet nie wymyślił, ale cytował kłamstwa Kaczyńskiego.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 622
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 18 paź 2023, 23:51

Ilka pisze:
18 paź 2023, 20:23
Jachira znów się dostała :angry2: głupszej osoby w tym sejmie nie będzie ...
Ryzykowna teza. Janusz Kowalski się dostał.

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1133
Kibicuję: Ac Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 19 paź 2023, 0:17

Janusz bywa zabawny w porównaniu do jego kumpli z SP Ozdoby czy tego Mateckiego

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 828

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 19 paź 2023, 0:18

Mój ostatni post w tym temacie bo jak czytam to pierdolenie to aż mnie trzęsie. Jak się wyprowadzałem z domu w 2014/15 mieszkanie które wynajmowałem od znajomego kosztowało mnie 860 zł/msc wynajmu, chleb kosztował ~4zl, za gaz płaciłem 200-250 zł w miesiącach grzewczych, najniższa krajowa wynosiła chyba 1750 zł, a ja zarabiałem 2700-2800 na rękę. Teraz to samo mieszkanie kosztuje 1600 wynajmu, chleb ~9zl, za gaz rachunki mam w granicach 450-550 zł, najniższa jest 3600 zł, a ja zarabiam w okolicach 5500 zł na rękę. No [k****] panowie faktycznie mamy taki dobrobyt że aż ręce same składają się do oklasków dla rządzących przez te 8 lat 👏👏👏

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1124
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 19 paź 2023, 0:42

No to praktycznie nic się nie zmieniło, poza tym że wszystko jest droższe dwa razy! :whistle:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8715
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 19 paź 2023, 1:02

Chleb to kiepski przelicznik, bo nawet dziś można kupić taki za 3.50 i starczy na kilka dni.
Cena paliwa, cena gazu, prądu, to ma większy sens, w porównaniu do minimalnej krajowej. Bo to jednak bliżej tego minimum jest, tak sądzę, większość Polaków.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4389
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 19 paź 2023, 1:05

Ty ale to zarabiasz 2x tyle i koszty masz 2x tyle. Czyli w sumie bez zmian :)
To o co ten krzyk :)

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 828

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 19 paź 2023, 1:15

O to pierdolenie jak to źle było za PO i jak to teraz żyjemy w kraju mlekiem i miodem płynącym bo cesarz Kaczor nas wyprowadził z ubóstwa 🙃

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1961

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 19 paź 2023, 7:09

cloner pisze:
19 paź 2023, 1:02
bo nawet dziś można kupić taki za 3.50 i starczy na kilka dni.
bochenek chleba na kilka dni ?

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 19 paź 2023, 7:49

Dla singla, który niewiele je to może i tak. W kilkuosobowej rodzinie to rano jest, wieczorem nie ma.

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 128
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 19 paź 2023, 9:06

MazurXIII pisze: Najśmieszniejsze są Julki z serduszkami w avku pracujące w handlu zakładające teraz 'akcję obrony niedziel niehandlowych'
Ja od 15 lat pracuje mając jeden weekend w miesiącu wolny. Odnośnie pracujących niedziel mam zdanie nie zmienne: kto chce pracować, to niech pracuje, państwo i tak ze sprzedaży ma VAT. Przesłanki religijne o nie pracowaniu w niedzielę: jak ktoś ma taki biznes to wiadomo, że nie pracuje w ten dzień. Śmieszy mnie natomiast postulat, w którym jest przewidziany dodatek za pracę w weekend czy niedzielę. Ja co prawda mieszkam w Hiszpanii, ale u nas w umowach w naszym sektorze jest praca od poniedziałku do niedzieli, więc oremi nie ma. Co innego np. dyżurny lekarz na pogotowiu i w ogóle sektor publiczny co pracuje w niedziele. Nie wszyscy pracują od poniedziałku do piątku i to jest problem.

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 19 paź 2023, 9:20

Conrado pisze:
19 paź 2023, 7:09
cloner pisze:
19 paź 2023, 1:02
bo nawet dziś można kupić taki za 3.50 i starczy na kilka dni.
bochenek chleba na kilka dni ?
Oczywiście mówię o jednej osobie. Było pisane też o jednej wypłacie.

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 19 paź 2023, 9:44

Chleb za 3,50, wole nie myśleć jaki to ma skład.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 19 paź 2023, 9:47

Delpiero14 pisze:
19 paź 2023, 9:44
Chleb za 3,50, wole nie myśleć jaki to ma skład.
Ja też wolę nie myśleć, jak to jest żyć za minimalna krajową.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”