Ale jakoś Niemcy mają w ndz sklepy nieczynne od lat i żyja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 19 paź 2023, 17:37
Eyesmon

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 19 paź 2023, 17:38
Ad personam = do ignorowanych. Adieu i życzę ośrodka dla migrantów za sąsiadów.Chlopaczek pisze: ↑19 paź 2023, 13:46To jest wypowiedz dziennikarza TVN24 który ma transplciowa corke wiec wiadomo że go ten temat interesuje. Bez wpływu na rozmowy koalicyjne.
Jeszcze lewice do tego wciagnales żeby sobie pouzywac.
@venomik dobra robota z odkryciem skad Mazur czerpal dane. Ladny propagandzista Kaczynskiego. Moze to jest to jego "szeroko rozumiane IT" hehe.
MazurXIII

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 19 paź 2023, 17:40
W Hiszpanii pielęgniarka dostaje taki bonus za pracę w niedzielę czy nawet za łączenie dwóch zmian jedna za drugą (ale tylko w sektorze publicznym), że aż się człowiekowi nie chce się iść do roboty w niedzielę.glowas12345 pisze:Niech pierwszy podniesie rękę ten kto nie robił zakupów w niedzielę. Zaczyna to tutaj dziwnie wyglądać. Zawsze można znaleźć kompromis, np. handlowa każda pierwsza niedziela w miesiącu. Każdy z nas ma inną sytuację życiową, ale nie dajmy sobie wmówić że niedziela jest wyłącznie od odpoczynku z rodziną, bardzo się to na pewno podoba osobom samotnym, święty spokój przez 24h. Są osoby które pracują w delegacji od poniedziałku do piątku, w sobotę muszą ogarnąć dom, zakupy inne tematy, to w niedzielę śpią do południa i tyle z nich pożytku. Dajmy przedsiębiorcom możliwość biznesu w niedzielę, przy jednoczesnej ochronie pracownika, że nie poniesie konsekwencji jeśli uzna że nie chce pracować i nie będzie miał pretensji że pracodawca w ten konkretny dzień da zarobić np. studentowi na jego miejsce. Ja widzę że część osób chce być w domu i boi się handlowych niedziel bo ich zwolnią jak nie pójdą.
Ktoś tam wyżej wspominał budżetówkę, np. w samorządach często praktykowane jest że w jeden dzień w tygodniu urząd jest czynny do 17-18 dla osób dłużej pracujących które nie mogą iść do urzędu w normalnych godzinach pracy. Ale tu was zaskoczę, sam pracuję w samorządzie i nie myślcie że to tylko 7-15, są takie działy jak inwestycje że wychodzi się z pracy o 15, ale wykonawcy latem na drogach itd robią do 20 czy w soboty, więc telefony po pracy, emaile, zdalny komp to norma. Nawet działy promocji pracują popołudniami bo ktoś musi ogarniać te wszystkie spotkania, pikniki itd. Nigdzie nie jest tak w 100% jak nam się wydaje.
Duma Katalonii
czubatka
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 19 paź 2023, 18:32
Ojojoj ja się nie splakalem jak napisales ze do Mensy bym sie nie dostal ale to pewnie nie bylo personalne (;
Chlopaczek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 19 paź 2023, 18:51
A wytłumacz mi logicznie dlaczego został ten handel w niedziele wprowadzony? Wiem, że brzydko jest odpowiadać pytaniem na pytanie, ale czasem trzeba. Przecież nawet w komunie, tej za którą niektórzy tak tęsknią sklepy w niedzielę były pozamykane ... nawet ja takie czasy pamiętam. I jakoś ludzie żyli.
Ilka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 19 paź 2023, 19:04
Proszę pana ja pracuję w branży TSL od wielu wielu lat, są dni bez telefonu a są dni z komputerem i telefonem do samego wieczora, bo jakiś pseudo magazynier nie chce zrzucić, bo to jego widzimisię.glowas12345 pisze: ↑19 paź 2023, 17:15Ale tu was zaskoczę, sam pracuję w samorządzie i nie myślcie że to tylko 7-15, są takie działy jak inwestycje że wychodzi się z pracy o 15, ale wykonawcy latem na drogach itd robią do 20 czy w soboty, więc telefony po pracy, emaile, zdalny komp to norma.
To mamy brać te przykłady z Niemiec czy nie? Bo jak pisiory słyszą nazwę tego kraju to ich wykrzywia jak diabła pokropić wodą święconą.
wloski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 19 paź 2023, 19:36
Bo lepiej mieć więcej wolności niż zakazów? Żeby pozwolić pracować w niedzielę osobom które tego chcą? A jeśłi argumentem za niehandlowymi niedzielami ma być fakt, że się jakoś tam żyło w PRL, to witki trochę opadają.Ilka pisze: ↑19 paź 2023, 18:51A wytłumacz mi logicznie dlaczego został ten handel w niedziele wprowadzony? Wiem, że brzydko jest odpowiadać pytaniem na pytanie, ale czasem trzeba. Przecież nawet w komunie, tej za którą niektórzy tak tęsknią sklepy w niedzielę były pozamykane ... nawet ja takie czasy pamiętam. I jakoś ludzie żyli.
Nie widzę powodu, dlaczego urzędy nie miałyby pracować w niedzielę.
czubatka
Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 19 paź 2023, 20:05
j1mmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 19 paź 2023, 20:10
wloski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 19 paź 2023, 21:00
sickstick
Vol'jin
Post Wyświetl pojedynczy post autor: basson » 19 paź 2023, 21:25
basson
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 19 paź 2023, 21:31
Conrado