ale do zrealizowania tylko w niedziele
Conrado
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 19 paź 2023, 21:58
Z tego co wiem był dziś w Spale. W sumie dwa Dudy były. I chyba nawet Morawiecki. Także nie jest tak z nimi źle w relacji z PiSem.wloski pisze:No i pytanie gdzie jest teraz pan Duda bo od czasu ostrej kampanii ukryty gdzieś.
Przyznam, że bardzo nietrafiona ta propozycja
Ilka
DDK

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 19 paź 2023, 22:09
Eyesmon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 19 paź 2023, 22:10
Robisz pranie w niedzielę,czasem odkurzasz,mycie okien,łazienki ? rozumiem że Bozia i tego zakazała w niedzielę ?Ilka pisze: ↑19 paź 2023, 21:58A w chrześcijaństwie niedziela jest dniem świętym, dniem wolnym od pracy, odpoczynkiem po całym tygodniu Nie tylko ja w Polsce jestem chrześcijanką. Nie chciałam tego wątku poruszać, bo wiem jak na Was kościół działa ale wytłumaczyłam Ci jak to jest z mojej i jeszcze pewnie wielu osób strony.
Conrado

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 19 paź 2023, 22:11
tak na marginesie, myślę, że powinnaś przestać używać określeń typu "was", "wam", "wasze" bo nie rozmawiasz teraz z żadną zbiorowością ani ja nie czuje się specjalnie retorycznie dobrze z szufladkowaniem mnie i wyciąganiem na tej podstawie pochopnych wniosków.Ilka pisze: ↑19 paź 2023, 21:58No to logicznie od tej innej strony czyli kościoła Ci napisze. Jestem katoliczką, chrześcijanką. A w chrześcijaństwie niedziela jest dniem świętym, dniem wolnym od pracy, odpoczynkiem po całym tygodniu Nie tylko ja w Polsce jestem chrześcijanką. Nie chciałam tego wątku poruszać, bo wiem jak na Was kościół działa ale wytłumaczyłam Ci jak to jest z mojej i jeszcze pewnie wielu osób strony
A wystarczyło przecież zrobić zakupy wcześniej. Dalej nie widzisz absurdu tej ustawy?
czubatka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 19 paź 2023, 22:31
Nie piorę, nie sprzątam, nie myje okien, ani łazienki. Do kina chodzę, na mecze też jeżdżę. Jest to dla mnie rozrywka i przyjemność. Od razu uprzedzając pytanie "a Ci ludzie muszą pracować dla mojej rozrywki" odpowiem, że ja też pracuje dla rozrywki innych, a nawet uzależnienia.Conrado pisze: ↑19 paź 2023, 22:10Robisz pranie w niedzielę,czasem odkurzasz,mycie okien,łazienki ? rozumiem że Bozia i tego zakazała w niedzielę ?Ilka pisze: ↑19 paź 2023, 21:58A w chrześcijaństwie niedziela jest dniem świętym, dniem wolnym od pracy, odpoczynkiem po całym tygodniu Nie tylko ja w Polsce jestem chrześcijanką. Nie chciałam tego wątku poruszać, bo wiem jak na Was kościół działa ale wytłumaczyłam Ci jak to jest z mojej i jeszcze pewnie wielu osób strony.
Kino,teatr,koncerty ?
Ok. Nie będę Cie szufladkować.czubatka pisze: ↑19 paź 2023, 22:11tak na marginesie, myślę, że powinnaś przestać używać określeń typu "was", "wam", "wasze" bo nie rozmawiasz teraz z żadną zbiorowością ani ja nie czuje się specjalnie retorycznie dobrze z szufladkowaniem mnie i wyciąganiem na tej podstawie pochopnych wniosków.Ilka pisze: ↑19 paź 2023, 21:58No to logicznie od tej innej strony czyli kościoła Ci napisze. Jestem katoliczką, chrześcijanką. A w chrześcijaństwie niedziela jest dniem świętym, dniem wolnym od pracy, odpoczynkiem po całym tygodniu Nie tylko ja w Polsce jestem chrześcijanką. Nie chciałam tego wątku poruszać, bo wiem jak na Was kościół działa ale wytłumaczyłam Ci jak to jest z mojej i jeszcze pewnie wielu osób strony
Co do kościoła - czy wg kościoła można pracować w niedzielę? Z tego co mnie uczono, to oczywiście można, jeśli tylko nie robisz tego specjalnie (czyli możesz uniknąć pracy w niedzielę, ale dla większej kasy przychodzisz na niedzielna zmianę).
Jak uzasadnisz, dlaczego katolik pracujący w innej branży ma pracować w niedzielę?
Chodzi o to, że właściwie nie wytłumaczyłaś - podajesz jakieś ogólniki typu "a za prl to było", "ja jestem przecie" itp. Ja uważam, że nikt nie powinien pracować w niedzielę, ale nie uważam, że należy regulować to ustawą.
A wystarczyło przecież zrobić zakupy wcześniej. Dalej nie widzisz absurdu tej ustawy?![]()
Ilka
Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 19 paź 2023, 22:40
BadBoy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 19 paź 2023, 22:48
Jakby był to by Polacy nie chcieli pracować w niedzielę
Ilka
Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 19 paź 2023, 23:23
dias

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 19 paź 2023, 23:41
A coś w tym złego? ja się przyzwyczaiłem, że płacę dziesiątki tysięcy złotych vatu, pitu i zusu, ale nie oznacza to, ze nie chciałbym tego zmienić. To, że przyzwyczailismy się do pewnych rzeczy to też nie jest argument.Eyesmon pisze: ↑19 paź 2023, 22:09Ale my się wzorujemy w wielu rzeczach na gospodarce niemieckiej a nie północnokoreanskiej
Ja tam się przyzwyczailem że sklepy są w ndz zamknięte. Jest Żabka w razie w. A przynajmniej ludzie w ndz chodzą na spacer czy ogarniają jakaś aktywność bo wcześniej to były wycieczki do galerii handlowych![]()
DDK

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 19 paź 2023, 23:45
Eyesmon

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » 19 paź 2023, 23:55
To jest właśnie Twój problem. Że nie patrzysz przyszłościowo i pod względem globalnym, tylko wyjrzysz przez okno i zobaczysz, że w Twoim Pierdziszewie supermarket zamkniety w niedziele, Żabka otwarta, więc pewnie wszystko ok.Ilka pisze: ↑19 paź 2023, 15:30O jakich Ty sklepach piszesz? Prywatne sklepy nadal funkcjonują. A w niedzielę jeśli jest otwarty to powinien stać właściciel i pewnie w wielu stoi. Być może jakieś straciły, być może ktoś stracił pracę, ale według Ciebie zmiana pracy jest łatwa więc spokojnie znajdzie drugą.johny batonik pisze: ↑19 paź 2023, 15:17Ale czy Ty nie rozumiesz, że żeby pracownik supermarketu miał wolną niedzielę, ktoś inny musiał stracić pracę albo zamknąć swój sklep?Ilka pisze: ↑19 paź 2023, 15:09
Ale wiele osób było też z wolnych niedziel zadowolonych. Co rusz w markecie na moim osiedlu słyszałam narzekania, że w niedzielę muszą iść do pracy, a z chęcią posiedzieli by w domu z rodziną. Tylko nie pisz, że mogą zmienić pracę jak nie pasuje. Niestety nie dogodzisz wszystkim, a czy da radę jakoś inaczej to rozwiązać to nie wiem. Jedni chcą pracować, a nie mogą, inni nie chcą a muszą .. Moim zdaniem wolne niedzielę były na plus. Tak się wszyscy chcecie na zachodzie wzorowac, a u naszych zachodnich sąsiadów na ogół sklepy są zamknięte w niedzielę.
Tak, napiszę tak właśnie żeby zmieniła pracę. Idąc do tej pracy, podpisując umowę, zgodziła się na takie godziny i dni pracy. Dlaczego ona ma być grupą uprzywilejowaną i mieć wolne, a inne zawody nie?
No ja tak mam. Praca od poniedziałku do niedzieli, ale za sobotę i niedzielę dwa dni wolnego w tygodniu. Choć i tak uważam, że za niedzielę dodatkowo powinna być kasa. W roku mam tylko pięć dni świątecznych wolnych, za pracujące na dni wolne.Duma Katalonii pisze: ↑19 paź 2023, 15:101. Jeśli w umowie jest zapis że praca jest wykonywana od poniedziałku do niedzieli, to nie ma dodatku za pracę w weekend, ale wtedy każdy dzień świąteczny między poniedziałkiem a piątkiem należy się dzień wolny.
Aspekty gospodarcze to jedno. Dzięki temu, że wąska grupa pracowników supermarketów może mieć wolne, które i tak odpracowuje w ciągu tygodnia, to pracy zostali pozbawieni studenci i osoby, które dorabiały w weekendy.– Zwolennicy zakazu zwracają uwagę na to, że nie spadła konsumpcja indywidualna, a obroty sklepów generalnie rosną. – mówi Cezary Kaźmierczak, prezes Związku Przedsiębiorców i Pracodawców – Trudno jednak żeby było inaczej w warunkach galopującej gospodarki. Jeśli spojrzymy jednak na szczegółowe dane, okazuje się że małe sklepy wciąż upadają – w ubiegłym roku zniknęło ich aż kilkanaście tysięcy – a ich obroty maleją. Biuro Analiz Sejmowych szacuje, że mogą być to spadki nawet o 20 – 30 proc. Z innych danych wynika, że w skali 2018 roku, przychody małych sklepów spożywczych mogły spaść nawet o ponad 6 proc. Wniosek jest oczywisty – regulacje w żaden sposób nie poprawiły sytuacji drobnych sklepikarzy, a jedynie pogłębiły problem.
Jedną z przyczyn opisanego przez prezesa ZPP stanu rzeczy może być – zdaniem ekspertów Związku – realizacja scenariusza analogicznego do węgierskiego. Tam, zakaz handlu w niedziele spowodował ekspansję marketingową sieci dyskontów, którym dzięki atrakcyjnym promocjom skutecznie udało się zmienić nawyki konsumenckie tak, że standardem stało się robienie większych zakupów, „na zapas” w piątki i soboty.
O tym, że w sklepach istotnie mamy do czynienia ze wzrostem ruchu w dni poprzedzające niedziele, świadczą nie tylko subiektywne odczucia wielu konsumentów, ale także deklaracje pracowników, zebrane w ramach ankiety zleconej przez „Solidarność”. W rezultacie, sprzedaż w dyskontach w okresie od stycznia do lipca 2018 roku wzrosła o ponad 8 proc., a największe sieci dyskontowe zwiększyły swój udział w rynku, otwierając nowe sklepy. Niektóre sieci prowadzące placówki wielkopowierzchniowe decydują się natomiast na ograniczanie uczestnictwa w polskim rynku – jedna z nich, która zainwestowała w Polsce ponad 10 mld złotych, zamknęła w 2018 roku aż 34 sklepy, a w 2019 planuje zamknąć kolejne 32. Świadczy to o tym, że zakaz handlu stymuluje wzrost sieci dyskontów oraz wypycha z rynku istotnych inwestorów.
Według danych GUS, zakaz handlu nie ograniczył zatrudnienia w sektorze. Jeśli jednak spojrzymy dokładniej na statystyki, okazuje się że w okresie od 1 do 3 kwartału 2018 roku, w sekcji PKD obejmującej handel, w istotnym stopniu zmniejszyła się liczba pracowników najemnych, zaś zwiększyła się liczba pracujących, pomagających bezpłatnie członków rodziny. Może być to efekt sezonowy, związany z faktem, że 3 kwartał obejmuje wakacje, jednak świadczyć to może również o zastępowaniu przez sklepy pracowników zatrudnionych na podstawie umowy zlecenia, bezpłatnie pomagającymi członkami rodziny. Byłoby to logiczne, ponieważ tylko członkowie rodziny mogą bezpłatnie pomagać właścicielom sklepów w prowadzeniu placówek w niedziele.
– Wszystkie te dane wskazują jednoznacznie na to, że regulacje ograniczające handel w niedziele nie osiągnęły żadnego z zakładanych efektów. – konkluduje Cezary Kaźmierczak – Apelujemy więc po raz kolejny o wycofanie się z tej szkodliwej regulacji i wprowadzenie powszechnej gwarancji dwóch wolnych niedziel dla wszystkich pracowników – nie tylko tych zatrudnionych w większych sklepach.
johny batonik
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 20 paź 2023, 1:06
Problem polega na tym, że to ukryty nakaz.
cloner
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio