Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1938

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Na kogo oddasz głos w drugiej turze wyborów prezydenckich?

NAWROCKI Karol Tadeusz
32
67%
TRZASKOWSKI Rafał Kazimierz
12
25%
Nie pójdę na wybory / oddam nieważny głos
4
8%
Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 107

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 20 paź 2023, 13:12

Eyesmon pisze:
20 paź 2023, 11:46
A ja napisałem o tym, że PO już sieję panikę - chociaż jakby porównać 2014 vs 2022 to jedziemy równo... No ale narracja by się wtedy nie zgadzała
https://obserwatorgospodarczy.pl/2023/1 ... -wyborach/
Budżet Polski po pierwszych 9 miesiącach tego roku zanotował deficyt w wysokości 34,7 mld PLN. To 37,7% tegorocznego planu. Czy to dużo? To więcej niż deficyt na koniec 2019, 2021 i 2022 roku. Większy odnotowaliśmy jedynie w pandemicznym roku 2020, ale warto przypomnieć, że o tej porze roku, nawet w pierwszym roku pandemii sytuacja fiskalna była lepsza. Omawiane dane przedstawia poniższy wykres.

Obrazek

Z uwagi na charakter deficytu (zwykle rośnie on w ciągu ostatnich kilku miesięcy, a w połowie roku sytuacja jest najlepsza), ciekawym spojrzeniem może być także suma 12-miesięczna. Zestawienie takie stworzył Rafał Mundry. Gdy weźmiemy pod uwagę sumę kroczącą 12-miesięczną, to sytuacja Polski jest obecnie bardzo kiepska. Gorzej było jedynie na początku 2021 roku.

Ja tam żadnym ekonomistą nie jestem, więc nie będę udawał eksperta i silił się na jakieś specjalistyczne analizy, ale biorąc pod uwagę wykres (zakładam, że dane w nim są prawdziwe) i fakt, że zawsze w listopadzie i grudnie jest największy zjazd deficytu to kolorowo rzeczywiście nie jest.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 20 paź 2023, 13:16

Obrazek

to jest zajebiste

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1236

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 20 paź 2023, 13:39

Na X napisał Borys m.in. "Dziś mamy trudny wybór - albo reguła wydatkowa, albo węgiel, bezpieczeństwo firm i miejsc pracy, czy silna armia. Dlatego nie zgadzam się z krytyką zwiększonych wydatków na walkę z pandemią, kryzysem energetycznym i obronność z elastycznych funduszy celowych np. BGK, czy NFOŚ".

I dodaje" nie jestem zwolennikiem zwiększania zadłużenia, bo dług nie tworzy bogactwa, tylko akumulacja kapitału ludzkiego i finansowego. Ale jakie znaczenie ma, czy dług jest zaksięgowany na koncie budżetu centralnego, czy funduszu? Kluczowe jest rozwiązywanie problemów, nie księgowość".
Czekamy na podwyżki 30% w budżetówce, kredyt 0%,dobrowolny ZUS i kwotę 60 tysięcy wolna od podatku.
Ale to pierdolnie

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 20 paź 2023, 13:47

I tu chodzi o Pawła Borysa, prezesa PFR, dla ścisłości. Bo zaraz ktoś o tym drugim pomyśli.

I btw., czemu ten cytat wrócił? Bo to wypowiedź sprzed roku.

basson
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 96

Post Wyświetl pojedynczy post autor: basson » 20 paź 2023, 14:45

Delpiero14 pisze:
20 paź 2023, 6:59
basson pisze:
19 paź 2023, 21:25
wysprzątać
w niedzielę się odpoczywa a nie sprząta.
tak, tak pewnie jak tam Cie baba zagoni, to pierwszy lecisz po mopa xD już ja znam tych co najgłośniej krzyczą "niedziela jest od odpoczywania" :roftl3:

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1675

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 20 paź 2023, 17:58

Sammyy pisze:
20 paź 2023, 13:12
Eyesmon pisze:
20 paź 2023, 11:46
A ja napisałem o tym, że PO już sieję panikę - chociaż jakby porównać 2014 vs 2022 to jedziemy równo... No ale narracja by się wtedy nie zgadzała
https://obserwatorgospodarczy.pl/2023/1 ... -wyborach/
Budżet Polski po pierwszych 9 miesiącach tego roku zanotował deficyt w wysokości 34,7 mld PLN. To 37,7% tegorocznego planu. Czy to dużo? To więcej niż deficyt na koniec 2019, 2021 i 2022 roku. Większy odnotowaliśmy jedynie w pandemicznym roku 2020, ale warto przypomnieć, że o tej porze roku, nawet w pierwszym roku pandemii sytuacja fiskalna była lepsza. Omawiane dane przedstawia poniższy wykres.

Obrazek

Z uwagi na charakter deficytu (zwykle rośnie on w ciągu ostatnich kilku miesięcy, a w połowie roku sytuacja jest najlepsza), ciekawym spojrzeniem może być także suma 12-miesięczna. Zestawienie takie stworzył Rafał Mundry. Gdy weźmiemy pod uwagę sumę kroczącą 12-miesięczną, to sytuacja Polski jest obecnie bardzo kiepska. Gorzej było jedynie na początku 2021 roku.

Ja tam żadnym ekonomistą nie jestem, więc nie będę udawał eksperta i silił się na jakieś specjalistyczne analizy, ale biorąc pod uwagę wykres (zakładam, że dane w nim są prawdziwe) i fakt, że zawsze w listopadzie i grudnie jest największy zjazd deficytu to kolorowo rzeczywiście nie jest.

+ ciekawostka dla najmłodszych. Od 2009 do 2015 Polska była objęta procedura nadmiernego deficytu przez UE. Udało się z tego zejść m.in dzięki zrzutce jaka jednorazowo zrobili Polacy. Co prawda jak zaczynali się składać to głupole myśleli, że to na emerytury, no ale jak stwierdził ówczesny TK, bezpieczeństwo budżetowe też jst "wartością konstytucyjną". :)
Pytanie retoryczne. Ile razy Polska była objęta procedura nadmiernego deficytu za rządów tego niegospodarnego i złodziejskiego PiSu? :)

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1623
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » 20 paź 2023, 18:59

Z tego co czytam, Polska była objęta procedurą w latach 2004-2008 oraz 2009-2015 i Polska dwukrotnie wychodziła z tej procedury za rządów platformy :D
Spoiler:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Procedura ... ite_note-1
https://data.consilium.europa.eu/doc/do ... NIT/pl/pdf
https://mf-arch2.mf.gov.pl/web/bip/mini ... ec-polski/

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 20 paź 2023, 19:10

Lepiej o tym nie mowic czubatka. Plus mozemy znowu w to wejsc w 2024 i za 10 lat takie masacry napisza że to za rzadow KO przecież (:
https://www.rp.pl/budzet-i-podatki/art3 ... o-deficytu

Ten twitt od Pana Krzysztofa też dobry. Porównał ostatnio podany deficyt czyli za okres styczen -wrzesien do zestawień za cały rok.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 20 paź 2023, 19:36

czubatka pisze:
20 paź 2023, 18:59
Przy czym trzeba zaznaczyć, że raz weszła też za platformy
I to i tak była wina PiSu, c'nie chłopaczek?

Tak luźno mówiąc PO rządziło 8 lat, nie bawiło się w żadne durne rozdawnictwo, a pieniędzy i tak nie było (za klasykiem - pieniędzy nie ma i nie będzie). Nie było do tego stopnia, że przyjazna Polskiemu rządowi UE musiała interweniować żeby te geniusze kompletnie nie zrujnowali Polski. Potem przyszedł PiS, jebnal jakimś socjalem, pokłócił się z UE, a ta i tak przez całe 8 lat nie znalazła powodu żeby nałożyć na Polskę jakieś procedury regulujące wydatki.
Po drodze była pandemia, było odbicie gospodarcze, była wojna za wschodnią granicą, były(są) bezprecedensowe wydatki na zbrojenia. PO miała za to EURO, które mogłoby być kołem zamachowym dla gospodarki w PL ale skończyło się bankructwem dziesiątek polskich firm budowlanych którym nie zapłacono za wykonaną robotę. Tak tu się żyło :)

Chlopaczek pisze:
20 paź 2023, 19:10
Plus mozemy znowu w to wejsc w 2024 i za 10 lat takie masacry napisza że to za rzadow KO przecież (:
Wiadomo. W 2009 mimo, że PiS nie rządził już rok z hakiem to i tak była ich wina, że ta procedurę UE nałożyła. Zresztą w 2004 to też była ich wina. Co prawda wtedy rządziło SLD ale huj z tym.

W 2024 może nałożą, może nie. Zobaczymy. W zasadzie jestem gotowy to przyjąć jeśli PO i ich przydupasy będą kontynuować tempo zbrojeń. Bo to jest akurat coś w czym się powinniśmy zgadzać ponad podziałami jeśli za lat 10 albo 15 nie chcemy się znaleźć w sytuacji Ukrainy.
Polska na tle UE i tak ma w miarę zdrowa sytuację finansow publicznych, takze myślę że bezpiecznie możemy się zbliżyć do stanu w jakim są Niemcy czy nawet Austriacy jeśli ma to oznaczać zmodernizowanie i dozbrojenie armii.

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1236

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 20 paź 2023, 19:40

Tylko że obecne wydatki i sytuacja z deficytem tak jakby ma sens i poparcie ( ogromne wydatki na zbrojenie ) a jakim [ch**] Tusk z kolegami z boiska doprowadził do tego za swojej kadencji ? Bo ani nie było socjali ani nie było rozwijania tylko zwijane wojska a UE musiała interweniować. I nie jestem tu za PIS ale widzę jak się zaczyna zmieniać w wojsku co ma być zrealizowane i jak bardzo odmieni ta [ch**] która jest obecnie

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 20 paź 2023, 19:43

Chlopaczek pisze:
20 paź 2023, 19:10
Ten twitt od Pana Krzysztofa też dobry. Porównał ostatnio podany deficyt czyli za okres styczen -wrzesien do zestawień za cały rok.
A to fajnie, że zauważyłeś twitta. Może mi coś wytłumaczysz. Jak widzisz tabelkę z dochodami, nie? Patrzysz na lata 2009-2015. A potem 2016-2022.
Wyjaśnij jak jak to się stało, że geniusze z PO potrafili zwiększyć dochody budżetu o 15mlrd w 6 lat a debile z PiSu o 190mlrd w tym samym okresie czasu? Bo mi się coś tu nie spina.

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 873
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 20 paź 2023, 19:46

masacra pisze:
20 paź 2023, 19:36
Potem przyszedł PiS, jebnal jakimś socjalem, pokłócił się z UE, a ta i tak przez całe 8 lat nie znalazła powodu żeby nałożyć na Polskę jakieś procedury regulujące wydatki.
I mając takie sukcesy w gospodarce, nie byli w stanie przekonać narodu, żeby pozwolił im rządzić trzecią kadencję?
Widocznie - pieniądze to nie wszystko. :ozob:

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 20 paź 2023, 19:50

yedraz pisze:
20 paź 2023, 19:46
mając takie sukcesy w gospodarce, nie byli w stanie przekonać narodu, żeby pozwolił im rządzić trzecią kadencję
Do sukcesów to jednak sporo brakuje. Chociaż na tle geniuszy z pierwszych rządów PO, to rzeczywiście wypadają zjawiskowo lol. No ale umówmy się, konkurencja żadna. :)

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 20 paź 2023, 19:52

W kwestii uzupełnienia to ta procedura zostala zdjęta z Polski w 2014 a od 2020 w ogóle nie obowiązywała.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 20 paź 2023, 19:56

:D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”