Marsz Niepodległości - Strona 97

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Sidorro
Junior
Junior
Reputacja: 11

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sidorro » 06 mar 2023, 13:49

Otóż nie, właśnie nie na każdej. Patologiczny margines pojawia się tam, gdzie jest akceptowany, tolerowany bądź zwalczany w sposób bezobjawowy przez mainstream i organizatorów. Na procesjach Bożego Ciała na przykład nic takiego się nie dzieje.

Awatar użytkownika
Sidorro
Junior
Junior
Reputacja: 11

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sidorro » 06 mar 2023, 13:51

Nie ma to jak zwalczać totalitaryzmy przy użyciu totalitarnych metod. :wink:

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 06 mar 2023, 14:19

Piekie(L)ny pisze:
06 mar 2023, 9:52
Bycie zwolennikiem lewicy do czegoś zobowiązuje. Nie nie do przyklejania penisów na czoła (dziwne myśli prawakom chodzą po głowach) ale do walki z homofobią i nietolerancją.
Byłem raz jako widz na marszu równości w Reykjaviku. Wydarzenie na naprawdę dużą skalę z co najmniej kilkunastoma instalacjami. Były porządne manifesty jak kobiety ubrane w kolorowe stroje z tabliczkami krajów z największą nietolerancją religijną. Jednak jak zobaczyłem platformę z 200 kilowym facetem przebranym za diwę i przed którym pokłony bili pół nadzy faceci, to moja tolerancja i zawartość żołądka zostały poddane bardzo dużej próbie i wątpliwościom.

A była tam też masa rodzin z dziećmi.
Piekie(L)ny pisze:
06 mar 2023, 9:52
Jak spotkam kibica homo to nie będę miał problemu aby razem z nim kibicować, a po meczu udać się z nim na piwo. To jest właśnie równość i tolerancja.
Też nie mam nic przeciwko takim osobom dopóki nie manifestują homoseksualizmu w obrzydliwy sposób. Każdy zasługuje na to żeby móc żyć po swojemu, o czym niestety większość wolnościowców zapomniała. Druga sprawa taka, że środowiska homoseksualne bardzo często dolewają oliwy do ognia i utrwalają stereotypy próbując zrobić coś co jest rozumiane i zabawne tylko dla ich najbliższego środowiska, a prowokacyjne i obraźliwe dla reszty, która w tym przypadku jest większością. No po prostu nie przekonasz większości do swoich racji, jeżeli ją obrażasz.
masacra pisze:
06 mar 2023, 9:54
I to zachowujące się w dosyć cywilizowany sposób na tle Amerykanów czy w szczególności tej ruskiej swołoczy bijacej rekordy gwałtów.
True story. Na Lubelszczyźnie często słyszy się historię, że ruska armia przez pół roku stacjonowania na jakimś terytorium zrobiła dużo więcej krzywdy niż zwykła armia niemiecka. Mówię oczywiście o zwykłych żołnierzach, a nie SS zabierającym na przymusowe wycieczki.
Piekie(L)ny pisze:
06 mar 2023, 10:12
Zobaczyłem wątek o marszu niepodległości który powinien już dawno zostać zakazany
DDK pisze:
06 mar 2023, 10:19
Ogólnie jak już nie mam ciśnienia żeby brać udział w marszach tak jak czytam takie posty jak wyżej (czyli że lewica to wolność, ale marsz musi być zakazany) to naprawdę mam ochotę znowu pojechać.

Wolność lewicy kończy się tam, gdzie wygodne dla nich poglądy. Czyli tolerancja i wolność tak, ale jak ktoś chociaż trochę nie akceptuje ich poglądów to już wolność nie dotyczy i trzeba zakazywać.
Coś podobnego miałem napisać :D
Piekie(L)ny pisze:
06 mar 2023, 11:18
Marsz Niepodlegołości to często też procesja grup o charakterze faszystowskim.

Tolerancja nie oznacza akceptacji dla ruchów o charakterze totalitarnym.
Czyli jeżeli zobaczę na jakimś marszu równości hasło komunistyczne, to mamy zakazać wszystkich marszów równości?

Zgadzam się, że trzeba tępić faszyzm (nie mylmy z miłością do narodu) i komunizm, ale Marsz Niepodległości to także miejsce gdzie jednoczą się rodziny z dziećmi, patrioci, a czasami nawet obcokrajowcy którzy pokochali nasz kraj.
popieramPiS pisze:
06 mar 2023, 13:19
Chcesz wprowadzić przymus szczepień w całym kraju, a argumentujesz to sytuacją w Twoim otoczeniu. To jest absurdalna argumentacja. Na przełomie 2021/22 mieliśmy bardzo dużą ilość śmierci, niemal rekordową. Rok po szczepieniach.
W moim jest 2:2. Zmarły dwie osoby bez szczepień i dwie zaszczepione. Jednak dużo gorzej samą chorobę przechodziły osoby zaszczepione, a parę osób w tym moja partnerka (niestety, musiała) zmagają się z różnego rodzaju alergiami, chociaż nigdy nie byli na nic uczuleni. Wszyscy po trzeciej dawce.
Sidorro pisze:
06 mar 2023, 13:24
W latach 2011-2015 uczestniczyłem w Marszach Niepodległości, teraz już nie. Z kilku powodów:
Sam w prawdzie nie jeżdżę, ale od paru osób bywających regularnie słyszałem, że z roku na rok jest coraz lepiej i coraz bardziej przypomina to celebrację święta narodowego, a coraz mniej jest promocji nacjonalizmu.

Awatar użytkownika
firmino
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 23

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: firmino » 06 mar 2023, 14:34

Mr.Chris pisze:
06 mar 2023, 14:19
parę osób w tym moja partnerka (niestety, musiała) zmagają się z różnego rodzaju alergiami, chociaż nigdy nie byli na nic uczuleni. Wszyscy po trzeciej dawce.
Nie chciałem tego wcześniej pisać, ale ja podobnie 10 dni po trzeciej dawce dostałem niesamowicie intensywnej pokrzywki na całym ciele i do dzisiaj biorę na to leki antyhistaminowe, a minął już ponad rok, ciekawe czy to kiedyś przejdzie.

Słyszałem również od osoby pracującej w aptece, że sporo osób się zgłaszało po szczepieniach z jakimiś różnymi dolegliwościami i chcieli na to jakieś leki.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4003
Kibicuję: AC Milan

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 06 mar 2023, 16:59

Mi się popsuła prawa strona - nagle (po 40 to jest nagle) zwiększyła mi się wada ujemna o 1 dioptrię więcej w prawym oku (i tylko w prawym), do tego od pewnego czasu boli mnie prawe kolano - a szczepionkę miałem w lewą rękę więc pewnie przeszła na prawą stronę ciała ;) To tak półżartem

Ale co do marszów i ogólnie pojętej wolności - najlepiej by było jakby każdy żył po swojemu i nie wściubiał nosa w życie innych ale tak chyba się nie da. Mnie tak samo razi kościółkowe wściubianie mi się z kim śpię i po co jak i lewackie wściubianie się w mój talerz pod pretekstem ochrony klimatu albo cancel culture pod pretekstem wyrównywania historii. Niestety ta lewa strona robi to bardziej i to coraz bardziej bo do kościoła nie chodzę więc mi "to lotto" a książki i filmy z "Dawnych lat" jednak czytam i oglądam :)

Awatar użytkownika
Reinach
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 19
Kibicuję: Hiszpania

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Reinach » 06 mar 2023, 22:52

Piekie(L)ny pisze:
06 mar 2023, 9:22
cloner pisze:
06 mar 2023, 9:18
Piekie(L)ny pisze:
06 mar 2023, 9:14
Przecież niektórzy aktywni uczestnicy otwarcie sympatyzują z Putinowską Rosją
:ban: Przecież to lewica jest spadkobiercą komuny. To razem i inni wokół są za Putinem.
Posłuchaj sobie wypowiedzi niektórych członków konfederacji.

Polska Lewica od dawna stoi na stanowisku, że lepiej nam ze światem Zachodu niż mongołami z Rosji (historycznie i kulturowo nawet europejska cześć Rosji to duchowi spadkobiercy ludów stepowych).
Nie będę dyskutował z poglądami, bo temat jest zbyt szeroki, jak na moje możliwości czasowe, ale o elementarną poprawność faktograficzną to mógłbyś zadbać.

Odkąd polityka istnieje w swym nowoczesnym kształcie, czyli zapewne od rewolucji we Francji w 1789. roku, kiedy to miał miejsce początek wyodrębniania się podziału na prawicę oraz lewicę, a także powstanie pojęć takich jak naród czy stronnictwo polityczne (później partia), to lewica zbliża Polskę do Rosji. Prawica podkreśla przynależności Polski do cywilizacji łacińskiej, z którą Rosja nie ma nic wspólnego i którą najmądrzejsze rosyjskie głowy, z Dostojewskim na czele, nieustannie krytykują.

Gdy odzyskailśmy niepodległość i powstała II RP, prawica budowała niezależną polską politykę, podczas gdy politycy lewicowi, tacy jak Wanda Wasilewska, tworzyli wspólnie z Rosją front, który umożliwił po II wojnie opanowanie Polski przez komunizm. W komunizmie lewicowych związków z Rosją tłumaczyć nie trzeba, warto jednak dodać, że lewicowi politycy PZPR chcieli wpisać do Konstytucji wieczysty sojusz z ZSRR. Prawica zaś wówczas zajmowała się współpracą z innymi krajami zachodnimi, zwłaszcza Stanami Zjednoczonymi Ameryki, również w osobie hierarchów kościelnych.

W tym czasie duże szkody powstały na gruncie duchowym. Polska do dzisiaj walczy z tym, co lewicowcy umieścili w umysłach Polaków w czasach PRL - z przekonaniem, że Polska nie jest w pierwszej kolejności krajem łacińskim, ale krajem słowiańskim, któremu z racji na podobieństwo genetyczne i językowe bliżej winno być kulturowo oraz politycznie do Rosji niż do Francji czy Włoch. A religia? A kultura? A alfabet? A poczet świętych, a co za tym idzie - wzory postępowania? Nie jest prawdą, że Polska jest krajem bardziej wschodnim niż zachodnim. Nazwa "blok wschodni" zaczadziła umysły Polaków i wepchnęła Polskę do szufladki, do której nie należy i przed którą powinna się bronić, aby nie zniweczyć swojego dziedzictwa kulturowego.

Dzisiejsza lewica jest w oczywisty sposób spadkobiercą lewicy z II RP oraz lewicy z PRL. To temat na dłuższą dyskusję, ale ta dyskusja nie jest nawet potrzebna, bo to widać czarno na białym - na listach wyborczych, z jednej bowiem wystartują Włodzimierz Czarzasty i Adrian Zandberg.

Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 482

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ojciecdyrektor » 06 mar 2023, 23:45

Reinach,
A wiesz, że powoli mamy w Polsce PRL.2.0

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 06 mar 2023, 23:49

Ojciecdyrektor pisze:
06 mar 2023, 23:45
Reinach,
Jakie ty masz? Nic z Polską już nie masz wspólnego.

Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 482

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ojciecdyrektor » 07 mar 2023, 0:14

cloner pisze:
06 mar 2023, 23:49
Ojciecdyrektor pisze:
06 mar 2023, 23:45
Reinach,
Jakie ty masz? Nic z Polską już nie masz wspólnego.
[/quote
I tu się mylisz!
Czasami czytam komentarze od różnych idiotów na polskich forach.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 07 mar 2023, 0:19

To przestań czytać w końcu swoje posty.

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 16 paź 2023, 0:17

No dobra. Do 11 listopada może jeszcze się koalicja nie dogada i nie zdążą zakazać Marszu więc powolutku można się szykować na Marsz Niepodległości :)

kisiel95
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kisiel95 » 26 paź 2023, 8:45

Marsz Niepodległości jest bezpieczny dla systemu po 2018 roku, gdzie PiS go przejął. Prawdziwy marsz jest we Wrocławiu, gdzie Międlara zamykają itd.

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 10 lis 2023, 10:27

Obrazek

Już jutro :) Tylko ten deszcz mnie trochę irytuje ...

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1861

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 10 lis 2023, 11:46

Ilka ale chyba pis organizuje swoją imprezę,więc nie wolisz zobaczyć z ciekawości co przygotują ? ;)

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Marsz Niepodległości

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 10 lis 2023, 12:05

Conrado pisze:
10 lis 2023, 11:46
Ilka ale chyba pis organizuje swoją imprezę,więc nie wolisz zobaczyć z ciekawości co przygotują ? ;)
Niech organizują :) Ja się muszę przekonać jak to z tymi "faszystami" jest ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”