A Amerykanie czemu na 4 lipca petardami strzelają?
A Irole w dzień Sw. Patryka po co się na zielono przebierają?
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 10 lis 2023, 15:41
A Amerykanie czemu na 4 lipca petardami strzelają?
Boromir

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 10 lis 2023, 15:46
Eyesmon

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 10 lis 2023, 15:49
z tym to się nie spotkałem. Na moim osiedlu przy okazji 11.11 lub 03.05 flagi są wieszane przy bramach, a dziś na grupie osiedlowej lekkie poruszenie, bo dziś jeszcze nie wisiały.
język też trzeba szanować codziennie (;
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 10 lis 2023, 15:52
Eyesmon

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 10 lis 2023, 15:53
Amerykanie mają trochę przegięcie w drugą stronę, bo oni nawet majtki w barwach potrafią nosićEyesmon pisze: ↑10 lis 2023, 15:46Ja Amerykanom zazdroszczę tej miłości do flagi i ojczyzny bo u nich to jest świętość a u nas niestety lewicowe środowiska zrobiły z patriotyzmu obciach i wstyd - czytaj: chodzisz na MN albo masz flagę w oknie = jesteś pisior i cebularz. Za to jak masz flagę LGBT to już ok
Abstrahując to i tak uważam że trzeba było zrobić święto 3 maja - lepsza pogoda na świętowanie niż 11 listopad![]()
Ilka

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 10 lis 2023, 16:05
Zwróć uwagę na to, że takie dzielenie jest wygodne dla tzw patriotów. Przykład - strajk przeciwko powołaniu tej całej komisji Lex Tusk rządowe media tytułowały jako "Anty-Polski marsz". No skoro sami nazywacie innych "anty-Polakami" tylko dlatego że mają inną wizją kraju, to nie miejcie potem pretensji że ci ludzie z Polską utożsamiać się nie chcą. W tymi miejscu ogromny kamień do ogródka PiSu, który przez te 8 lat zrobił sobie niejako monopol na posługiwanie się symbolami narodowymi i dialogiem w stylu "Idziecie z nami to jesteście Polakami, nie idziecie z nami to Polakami nie jesteście" i efekt tego jest taki że wśród wielu młodych ludzi utożsamianie się z Polską przestało być sexy.Eyesmon pisze: ↑10 lis 2023, 15:52Ale w mediach taka narracja niestety jest że patriotyzm jest be i mimowolnie (lub nie) równany jest z byciem narodowcem. Nie mamy dumy z tożsamości i flagi i jak to Cloner napisał słusznie - wielu Polaków najpierw czuję się Europejczykami a potem Polakami co w takiej Holandii, Szwecji czy Anglii jest nierealne - tam Ci każdy powie że przede wszystkim jest Holendrem, Szwedem czy Anglikiem a w Europie to mieszka i bywa
sickstick

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 10 lis 2023, 16:08
Eyesmon

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 10 lis 2023, 16:18
Dokładnie. Nie podoba mi się jak na spoconych dupach mają flagę narodowąIlka pisze: ↑10 lis 2023, 15:53Amerykanie mają trochę przegięcie w drugą stronę, bo oni nawet majtki w barwach potrafią nosićEyesmon pisze: ↑10 lis 2023, 15:46Ja Amerykanom zazdroszczę tej miłości do flagi i ojczyzny bo u nich to jest świętość a u nas niestety lewicowe środowiska zrobiły z patriotyzmu obciach i wstyd - czytaj: chodzisz na MN albo masz flagę w oknie = jesteś pisior i cebularz. Za to jak masz flagę LGBT to już ok
Abstrahując to i tak uważam że trzeba było zrobić święto 3 maja - lepsza pogoda na świętowanie niż 11 listopad![]()
![]()
sci

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 10 lis 2023, 16:19
Oj przepraszam, miałem na myśli środowiska związane z PiSem, źle ułożyłem słowa
sickstick
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 10 lis 2023, 16:23
Nie sądziłem, że tylu młodych Polaków (już nie-Polaków) ogląda regularnie TVP i przekaz propisowski.sickstick pisze: ↑10 lis 2023, 16:19To naturalną koleją rzeczy jest, że po 8 latach takiego przekazu co raz więcej ludzi (głównie młodych, których światopogląd się dopiero kreuje) po prostu tymi nie-Polakami się faktycznie poczuło, bo klepie się im do głowy przekaz że osoby o ich przekonaniach tymi Polakami nie są.
cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 10 lis 2023, 16:29
Nie wiem jak ty, ale większość młodych Polaków żyje w XXI wieku i przekaz z TVP trafia do nich nawet bez oglądanie tej telewizji.cloner pisze: ↑10 lis 2023, 16:23Nie sądziłem, że tylu młodych Polaków (już nie-Polaków) ogląda regularnie TVP i przekaz propisowski.sickstick pisze: ↑10 lis 2023, 16:19To naturalną koleją rzeczy jest, że po 8 latach takiego przekazu co raz więcej ludzi (głównie młodych, których światopogląd się dopiero kreuje) po prostu tymi nie-Polakami się faktycznie poczuło, bo klepie się im do głowy przekaz że osoby o ich przekonaniach tymi Polakami nie są.
Byłeś na początku czerwca w Polsce?
sickstick

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 10 lis 2023, 16:30
Eyesmon
cloner
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 10 lis 2023, 18:24

Boromir
sickstick
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin